WWF sin nye skalldyr og fiskeguide


Oppdatertdato: 2008-05-10 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk


Fisk er sunt, godt og noe de fleste av oss bør spise mer av. Men dessverre er hele 75 prosent av verdens fiskebestander utsatt for intenst fiske, eller truet av overfiske.
WWF(World Wide Fund for Nature) har akkurat gitt ut sin egen oversikt over fisk og skalldyr som er truet av overfiske eller andre årsaker.

Her har nå den vanlige forbruker en fin sjanse til å få en oversikt over hvilke fiske og skalldyrarter en bør holde seg borte fra, og hvilke som man med god samvittighet kan kjøpe og spise. Mange blir nok litt overrasket over hvilke arter som er med på lista og jeg ser at både torsk, breiflabb, kveite og rødspette bør man styre unna. Og ikke minst norsk hummer som alle oss på sørlandet gjennom flere år har merket nedgangen på.

Hummer har gjennom mange år blitt overfisket/tyvfisket og det er vel noe som alle vet. Nå har ikke myndigheter gjort nok her, men selv kan en jo bidra med å la være å kjøpe den eller bruke canadisk hummer som er riktig beskattet.
Torsk er vi alle kjent med, men det er sikkert noen som har merket at den ikke er så bitevillig på stanga langs kysten lenger? Og det samme gjelder nordsjøtorsken som også er overfisket. Man kan unngå disse med å kjøpe torsk fra Barentshavet.
Breiflabb er mer tvilsom, men fangsten har gått jevnt ned de siste årene og det er kanskje på tide å dra litt i bremsene. For oss matglade er dette en av de beste matfiskene og alternativer er ikke så lette å finne, men jeg vil gjerne slå ett slag for seien, som jeg personlig syns er en av de beste matfiskene som finnes. Og seien er en av de som ikke er truet på noen måte.

Selve oversikten finner dere på denne siden for nedlasting og her er WWF sine nettsider.

PS:
Og husk at følgende fisk og skalldyr kan man spise med den beste samvittighet:
Økologisk oppdrettsfisk, Økologisk scampi, Blåskjell, Sei, Reker, Sild, Pollock fra Alaska, Kamskjell, Krabbe og Kongekrabbe.

Og så noen gode oppskrifter med sei, reker og krabbe.

Seifilet med sprø topp

4 porsjoner

7 - 800 g skinn og beinfri seifilet
2 ss olje
salt og pepper
4 ss revet vellagret Norvegiaost
3 ss finhakket persille
3 ss sesamfrø

Pastasaus:
2 ss olje eller smør
1 finhakket hvitløkbåt
1 grovhakket rød løk
1 boks grovhakkede tomater
2 ss frisk finhakket basilikum eller 1 ss tørket basilikum
litt sukker
salt og pepper

Sett stekeovnen på 180 grader.
Kok pasta eller ris etter ønske.
Smør en ildfast form. Legg skinn og beinfri stykker av fisk i formen. Dryss salt og pepper over. Bland sammen revet ost, finhakket persille og sesamfrø. Fordel blandingen over fisken. Stek fiske i stekeovn ved 180 grader i ca 15 minutter. Små fiskestykker trenger kortere tid.

Pastasaus:
Surr løk og hvitløk i olje eller smør til løken er myk. Tilsett de grovhakkede tomatene og tørket basilikum. Kok noen minutter og smak til med salt, pepper og litt sukker. Tilsett frisk basilikum.

Ovnsbakt seigryte

4 porsjoner

800 g. Seifilet
1 middels purreløk
3-4 smakstomater
2 dl. rømme
2 dl. fløte
200 g. revet ost
3-4 ss strøkavring
salt/pepper

Start med å sette ovnen til 225 grader.
Bruk en ildfast form som rommer minst 1,5 liter.
Del seifileten opp i skiver, ca. 1,5 cm tykkelse. Legg stykkene flatt i formen. Krydre lett med kvernet pepper og salt. Strø over hakket purreløk. Rør sammen rømme og fløte og hell blandingen over fisken. Legg skivet tomat i tegelstensmønster så det dekker hele formen. Strø over revet ost og strøkavrong. Krydre gjerne igjen med litt kvernet pepper.

Sett formen i ovnen på midterste rille i ca. 30 min. Server med kokte poteter.

Rekecocktail en klassisk forrett

4 porsjoner

400 g rensede reker
4 store reker med skall
1 sprø salat

Saus:
3 ss kremfløte
3 ss majones
3 ss tomatketchup
1 ts worcestershiresaus
1 sitron
salt, pepper og paprika
tynne skiver mørkt brød
sitronbåter

Sausen:
Pisk kremen lett.Bland krem, majones og ketchup. Smak til med worcestershiresaus. Ha i sitronsaft til sausen får passelig konsistens.
Rens rikelig med sprø salat og fyll opp i 4 litt høye glass. Bland rekene i sausen og smak til med salt, pepper og paprika. Fordel rekeblandingen over salaten og pynt med en stor reke med skall.
Dryss litt grovkvernet pepper og paprika over. Server straks med tynne skiver mørkt brød og sitronbåt til å presse over.

Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)

4 porsjoner

300 g reker uten skall (ca 700 g med skall)
8 hvitløksfedder
1 liten chilipepper
2 dl god olivenolje
salt
svart pepper

Skjær hvitløksfeddene i tynne skiver og chilien i tynne ringer (fjern kjernen). Varm opp oljen i en panne med høye kanter. Ha i hvitløk og chili og la det frese til det tar litt farge. Tilsett rekene og la dem bli godt gjennomvarme. Ikke for lenge for da kan de bli seige. Smak til med salt og pepper. Fordeles i små porsjonsformer eller lignende. Ha godt brød til.

Krabbesalat med aspargesbønner og safransaus

4 porsjoner som forrett

180 g renset krabbekjøtt, helst hvitt kjøtt
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ss finhakket frisk koriander
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss strøken, finhakket frisk ingefær
1/2 finhakket rød chilipepper
skall av 1/2 sitron, revet på fineste rivjern
salt
hvit pepper
100 g aspargesbønner
3 ss majones
3 ss rømme
1 knivsodd malt safran
1 syrlig eple i små terninger
salt
hvit pepper
4 skiver baguette skåret på langs og ristet i ovn

Alt til krabbesalaten blandes forsiktig sammen så krabben moses minst mulig. Smak til med salt og pepper. Denne forretten smaker best hvis den blandes rett før servering.
Aspargesbønnene renses ved å brekke av endene. Ha dem i fosskokende vann som er saltet som sjøvann. Det skal være så mye vann at det ikke kommer av kok når bønnene tilsettes. Bønnene trenger et par minutters koking og has straks i kaldt vann for å avkjøles. Da beholder bønnene sin friske grønnfarge.
Etter avkjøling tas bønnene opp av vannet og tørkes av. Bland sammen majones, rømme, safran og eplebiter. Smak til med salt og pepper. La sausen trekke 30 minutter før servering. Blir sausen for tykk kan den tynnes med litt fløte eller melk.
Anrett bønnene pent i to stabler på hver tallerken. En skje saus helles over hver stabel. Krabbesalaten anrettes på ristet baguette som legges over bønnestablene. Pynt gjerne opp med litt friske krydderurter og små salatblader.

Krydrede krabbekaker

6 porsjoner

375 g ferskt krabbekjøtt
250 g poteter, kokt, skrelt og most
1 ss grønn thai-karripasta
3 ss hakket frisk koriander
1 bunt vårløk, skåret i tynne skiver
saft og revet skall av 1/2 sitron
hvetemel til panering
2 egg, sammenpisket
150 g ferske loffsmuler
3 ss olje

Bland sammen krabbekjøtt, moste poteter, karripasta, koriander, vårløk, presset sitron og sitronskall i en stor bolle.
Del blandingen i 18 emner og form ca 1 cm tykke kaker. Rull kakene i mel, deretter i sammenpisket egg, så i brødsmuler.
Varm opp oljen i en klebefri stekepanne og stek krabbekakene på middels varme til de blir gylne. Vend dem én eller to ganger i løpet av stekingen. La dem renne av på kjøkkenpapir og server dem varme.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1326
Julekaker.Norsk mat.
Lefser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.