Yoghurt blir ny matspesialitet


Oppdatertdato: 2008-11-10 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Tine, KSL Matmerk


Yoghurt med bær fra spesielt utvalgte norske gårder har nå fått Spesialitet-godkjenning fra KSL Matmerk. Det er TINE som står bak den nye yoghurten som produseres i Bergen. 150 norske matprodukter er i dag godkjent for bruk av Spesialitet-merket.

TINE Yoghurt Flid er navnet på den nye yoghurt-serien. De to første Spesialitet-godkjente variantene av yoghurten inneholder solbær fra Mølstad gård i Hedmark og kirsebær fra gårdene Bagsteval og Skarrud ved Eikeren i Buskerud. Bruk av mer bær og tydelig synliggjøring av opprinnelsen til bærene inngår i begrunnelsen for Spesialitet-godkjenningen fra KSL Matmerk.
Opprinnelsen til bærene vil være synlig på pakkene slik at yoghurt-kjøpere skal kunne velge god smak med tydelig opprinnelse.

Særegen smak

– Smakene solbær og kirsebær utmerket seg på sin gode og særegne smak i smakstestene våre. Siden smak er viktigste kriterium når vi lanserer produkter, var det derfor helt naturlig å velge disse ingrediensene, sier kategoridirektør i TINE, Jarle Jodnes.

At det ble solbær og kirsebær fra Hedmark og Buskerud er ikke tilfeldig. Mølstad gård har lange tradisjoner som solbærprodusent, og er kjent som en solid leverandør av kvalitetsbær. Bagsteval og Skarrud i Buskerud er selvskrevne som kirsebærleverandører siden de to gårdene alene står for om lag 60 prosent av Norges kirsebærproduksjon.

Den nye yoghurtserien blir produsert ved anlegget til TINE Meieriet Vest i Bergen, som allerede på midten av 1960-tallet var et av de aller første meieriene i Norge som begynte å produsere yoghurt.

Skiller seg ut

- Vi er svært fornøyd med å ha fått Spesialitet-godkjenning for de to første Flid-yoghurtene. Vi tror det vil bidra til å synliggjøre at serien skiller seg ut som mer spesielle med mer bær og tydelig opprinnelse i smaken, sier Jarle Jodnes i TINE.
Mild aroma og smak - Yoghurt er blitt en viktig del av norsk kosthold og har derfor en sentral plass i det norske dagligvaremarkedet. Vi er derfor godt fornøyd med å få inn et produkt som gjennom tydelig opprinnelse i råvarebruken er med på å skille seg ut fra andre produkter i samme kategori, sier Spesialitet-ansvarlig Arne Sverre Modahl i KSLMatmerk.

Flere undersøkelser de siste årene viser at norske forbrukere i økende grad har fått øyene opp for den litt mer spesielle maten. - Forbrukeren er også villige til å betale mer for produkter med særpreg, kvalitet og tydelig opprinnelse, sier han. Spesialitet-merkeordningen har som mål å løfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger både fra sjø og land, og skal på den måten bidra til å utvikle lokal og regional matproduksjon, og dermed også økt matmangfold.

- Gjennom denne nye yoghurt-satsingen bidrar dessuten TINE som en sentral aktør både til utvikling av matmangfold og verdiskaping lokalt, sier Arne Sverre Modahl i KSL Matmerk.
Medregnet de to nye Flid youghurtene med solbær og kirsebær har 150 norske matprodukter fra 40 produsenter så langt fått Spesialitet-godkjenning fra stiftelsen KSL Matmerk. Omsetningen av produkter med Spesialitet-merket øker sterkt. Fra en omsetning i 2006 på 137 millioner kroner, økte den i 2007 til 208 millioner kroner. Den sterke økningen skyldtes for en stor del innlemmelsen av osten Ridder produsert i Tresfjord. Med nok et stort produkt i kategorien forventes derfor stigningen å fortsette.

FAKTA OM TINE Yoghurt Flid

Solbær

• TINE Yoghurt Flid med solbær utgjør en premium del av TINEs Yoghurt-familie
• TINE Yoghurt Flid inneholder solbær kun fra Mølstad Gård, på Nes i Hedmark
• Siden 1930 har det på Mølstad blitt dyrket solbær, sammen med blant annet jorbær, stikkelsbær og bringebær. I dag er Mølstad en av få gårder på Østlandet som fortsatt produserer frukt og bær. Det som tidligere var jordbæråkre er nå erstattet med lange rader av bugnende solbærbusker som høstes med maskin.
• Det benyttes mye solbær i oppskriften, noe som gir tiltalende farge, en tydelig men balansert aroma og smak av solbær, forsterket og understreket av bestanddeler av bær.
• Yoghurten er med sin unike opprinnelsesmerkede bærtilsetning både en bidragsyter til næringsutvikling og en historieforteller.

Kirsebær

• TINE Yoghurt Flid med kirsebær fra Kirsebærbygda Eiker i Buskerud.
• Ved innsjøen Eikeren er det naturgitte forhold for dyrking av bær og frukt, og gårdene Bagsteval og Skarrud har lang erfaring med produksjon av surkirsebær og leverer spesielt utvalgt og sortert bær til TINE Yoghurt Flid.
• De to nabogårdene er typiske familiebedrifter, som samarbeider om innhøsting og utstyr, og lever og ånder for det de produserer. Til sammen produserer de om lag 60 prosent av alle kirsebær i Norge, og er med det de største kirsebærprodusentene i Norge.
• Det benyttes mye kirsebær i oppskriften, noe som gir tiltalende farge, en tydelig men balansert aroma og smak av kirsebær, forsterket og understreket av bestanddeler av bær.

Spesialitet-merket

Spesialitet-merket blir gitt norske matprodukter som oppfyller og kan dokumentere de kvalitets- og spesialitetskravene som gjelder for Spesialitet-ordningen.
Merkeordningen har som mål å løfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger, og på den måten bidra til økt matmangfold, matproduksjon og lokal og regional næringsutvikling. Bak Spesialitet-godkjenningen står stiftelsen KSL Matmerk.
Gjennom kvalitetsstyring og synliggjøring av konkurransefortrinn og opprinnelse skal KSL Matmerk bidra til at forbrukerne velger norsk mat. Oppgavene omfatter forvaltning og videreutvikling av Kvalitetssystem i Landbruket (KSL), merkeordningene Beskyttede betegnelser og Spesialitet, utvikling av et nytt felles merke for norsk matproduksjon, samt arbeid med markedsadgang for norskprodusert mat.
I tillegg til å ha det praktiske forvaltningsansvaret for kompetansemidlene i landbruket (KIL-ordningen) har KSL Matmerk fra 2008 også ansvaret for generisk markedsføring av økologisk mat i Norge.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1437Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.