Oppskrifter på hermetisering av frukt, grønnsaker og sopp.


Eple Hermetisering av bær, og kanskje først og fremst frukt, har mange fordeler. Vi kan være temmelig sikker på holdbarheten hvis glassene er tette når de settes bort. Vi er uavhengig av sukkermengden for holdbarhetens skyld. Vi kan hermetisere uten noe sukker og likevel få holdbar hermetikk. Når vi tilsetter sukker, er det for smakens skyld og for å bevare fargen bedre. Det vi vil oppnå ved å legge frukt og bær hermetisk, er å få drept de mikrober som gjør at frukt og bær mugner eller gjærer. Samtidig skal det vi konserverer, beholde et friskest mulig utseende. Ved å varme opp de lukkede hermetikkglassene en viss tid ved en bestemt temperatur, vil vi få drept mugg og gjærsopp som har fulgt med frukten. Når glasset er hermetisk lukket, vil det ikke komme nye mikrober inn i glasset.

Den første betingelsen for å få et godt resultat er gode råvarer. Når det gjelder epler, pærer og plommer som skal skrelles eller flås før de blir hermetisert, kan resultatet bli bra selv om vi bruker frukt som ikke har helt fint skall, bare frukten ellers er frisk. Bær og plommer bør være modne, men ikke overmodne. Pærer og epler bør knapt være modne.

  • Glass og lokk må ha hele kanter. Det minste hakk eller skår gjør at glassene ikke blir tette.
  • Gummiringene må være myke, og ikke så vide at de går utenfor kanten av lokket. Legges i lunkent vann 15 min før bruk.
  • Alt vi skal bruke, må være rent. Dette er meget viktig. la feks glass ligge i bløt lenge før vasking. Frukt og grønnsaker må og være rent.
  • Vi må bruke kalde glass til kaldt innhold - og varme glass til varmt innhold.
  • Når glassene er fylt passe fulle, må vi vaske og tørke godt av kantene med rent papir dersom vi har sølt. Er det sukkersaus på kanten, vil ikke glassene bli tette. Legg på gummiring og lokk, skru på metallring. Skru metallringen bare så vidt til. Lokket skal slippe ut luft men ikke inn.
  • Sett glassene over i hermetiseringskjelen. De må ikke stå helt inntil hverandre, da de kan sprekke. Fyll på vann med samme temperatur som innholdet i glassene. Vannet bør stå opp til ringen på glassene.
  • Vi varmer langsomt opp med tett lokk til den temperature og tid som passer for hvert enkelt frukt- og bærslag. Temperaturen avhenger av fuktighet i varen, syreinnhold, antall mikrober og koketiden.
  • Ta kjelen av varmen, ta av kjelelokket - og la helst glassene stå ca. kvarteret før de tas opp. Da unngår vi at glassene sprekker.
  • For å være sikker på at alle mikrober er døde kan kokingen gjentas etter ett døgn. Glassene skal da stå ved 20-25 grader i ett døgn slik at evt mikrober får sjans til å blomstre opp igjen.
  • Ta dem opp og skru godt til metallringen.
  • Når de er helt kalde, helst neste dag, kan vi skru av metallringene og kjenne etter om lokket er tett.
  • Hermetikk bør oppbevares mørkt. Merk glassene med i allefall årstall.

Forskjellige hermetiseringsmetoder


Hvilke metoder en skal velge, avhenger av hva vi skal hermetisere. I oppskrifter vil det være opplyst om hvilke metoder som passer best.
  1. metode: Fylle glassene helt fulle med bær eller frukt. Fylle på kald sukkersaus ca. 3/4 fullt. Så hermetisere. Denne metoden kan brukes til all slags frukt og bær.
  2. metode: Legg bær og sukker lagvis på glasset. Så hermetisere. Denne metoden er best for bløte bær.
  3. metode: Varm bær eller frukt forsiktig i sukkersausen til 80 - 90°C og så lenge som det enkelte slag krever. Fyll dem raskt over på varme glass. Kok opp sukkersausen og hell den kokende sausen over frukten til glasset er helt fullt. Tørk av kanten om nødvendig. Ta på lokk og skru til med en gang. Skal ikke hermetiseres. Metoden passer fint for fast frukt, men stiller store krav til renslighet.





Hermetisering og sylting av grønnsaker

GulrotGrønnsaker kan med fordel hermetiseres eller legges ned i lake. Vi kjenner vel alle til sylteagurker og rødbeter.
Man lager ofte en lake som helles over grønnsakene i glassene før de tettes helt.

Eksempel på en lake er denne for sylteagurker:

1 ts sort pepper
1/2 ts allehånde
5 laurbærblader
9 krydder nelliker
1 ss timian
1 ss koriander
2 ss sennepskorn
3-6 dill kvister hakket
750 g sukker
230 g salt
5 l vann
3,5 l eddik

Alt kokes opp og tas av varmen. la trekke i 2 timer. Siles, varmes til 70 grader og helles over agurkene.
Skru til lokket. Så skal det hermetiseres ved 85 grader i ca 25 minutter for 1 liters glass. Se ellers oppskrifter.

Grønnsaker som egner seg til hermetisering er:
Sylteagurker, rødbeter, spansk pepper, chili pepper, surkål, perleløk, blomkål, tomater, bønner, erter, selleri, gulrot mm.

Hermetisering og sylting av sopp

PortobelloSopp kan både hermetiseres og syltes. De kan legges i en lake og brukes som tilbehør til forskjellige retter. Sopp kan og hermetiseres i sin egen saft eller fett. Er velegnet til sauser, supper og stuinger.
Før man bruker sopp må man være sikker på at det er ikke er en giftig type. Og all sopp må hermetiseres så fort som mulig.
Soppene skal renses godt og man beregner 1 kg sopp pr liters glass.

Sopp i lake:
Soppen skylles fort og renses. del store sopp i biter. Forkokes i lettsaltet(1 ts pr liter) vann i 3-4 min. Soppen dryppes av og legges i glass. I bunnen av glasset legges 1 laurbærblad, 1/2 ts sennepskorn, 3-5 pepperkorn og litt allehånde. Det kan så legges litt gulerot, løk eller pepperrotskiver oppå soppen.

Sursøt lake lages slik:
4 dl vann,
6 dl eddik,
15 g salt og
60 g sukker.
Kokes opp og helles over soppen. Skru til lokket og hermetiser i 90 minutter ved kokepunktet. Gjenta dette etter ett døgn i ca 40 minutter.

Sopp i egen saft:
Soppen skylles fort og renses. del store sopp i biter. Salte og kok de bløte i egen kraft.
Helles på glass med kraften og hermetiseres i 90 minutter ved kokepunktet. Dette gjentas neste dag i 40 minutter.
Det samme kan gjøres med sopp som er surret i smør i stekepannen.

Chutney

Chutney stammer fra india og er en blanding av frukt, grønnsaker og krydder med en sursøt smak og fin konsistens.
Her er det rom for egne ideer.
Grunnlaget for en chutney er frukt eller grønnsaker. Som tilsetning brukes da krydder, løk, salt, sukker, eddik, hvitløk mm.
Ingrediensene snittes fint og kokes i en time. Tilsett eddik til slutt. Smaken forringes ved lagring. helles i varme glass. Lukkes og stilles opp ned i 10 minutter.
Det er ikke alle som koker chutneyer, men da er det å betrakte som ferskvare.










Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Syltet gresskar 3.Syltet gresskar 3
Denne retten har 154,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hermetisert frukt.Hermetisert frukt
Denne retten har 87,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chutney med fiken og tomat.Chutney med fiken og tomat
Denne retten har 69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ripschutney.Ripschutney
Denne retten har 116,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødkålsalat 3.Rødkålsalat 3
Denne retten har 51,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sitronsyltede eplebåter.Sitronsyltede eplebåter
Denne retten har 49,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sild med frukt.Sild med frukt
Denne retten har 133,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++












De mest populære oppskriftene på hermetisering


NavnPoengBildeKcalKarbohydratProteinFett
Hermetiske epler50 gr gr gr
Syltet gresskar 34.9Oppskriften har bilde154.337.5 gr0.6 gr0.1 gr
Pickles4.5Oppskriften har bilde56.812.5 gr0.6 gr0.2 gr
Hermetisering av plommer4.40 gr gr gr
Hermetisering av epler4.30 gr gr gr
Syltet squash4.370.815.6 gr1.1 gr0.3 gr
Rabarbrachutney4.2Oppskriften har bilde144.933.1 gr1 gr0.4 gr
Syltede grønne tomater 14.279.819.4 gr0.2 gr0.1 gr
Syltede rødbeter og løk4130.230.4 gr1 gr0.2 gr
Syltede gresskar4Oppskriften har bilde77.918.3 gr0.6 gr0.2 gr
Syltede rødbeter4Oppskriften har bilde84.119.1 gr1 gr0.1 gr
Romtopf3.8205.538.9 gr0.2 gr0.1 gr
Hermetisering av pærer3.80 gr gr gr
Ingefærpærer3.7127.630.6 gr0.2 gr0 gr
Hermetisering av kirsebær3.60 gr gr gr
Syltet ingefær 33.6212.752 gr0.4 gr0.2 gr
Hermetisering av sopp3.50 gr gr gr
Syltet appelsinskall3.4165.940.6 gr0.4 gr0 gr
Hermetisert frukt3.3Oppskriften har bilde87.820.9 gr0.2 gr0 gr
Kirsebær på sukkerlake3100.924.5 gr0.4 gr0 gr
Sild med frukt3Oppskriften har bilde133.54.8 gr6.1 gr9.8 gr
Eplechutney, tranebær og pinjekjerner3198.336.8 gr1.1 gr4.6 gr
Ripschutney3Oppskriften har bilde116.923.5 gr1.1 gr1 gr
Chutney med fiken og tomat3Oppskriften har bilde6912.2 gr0.8 gr1.5 gr
Gulrotchutney3Oppskriften har bilde81.918.6 gr0.7 gr0.1 gr
Pickles 33Oppskriften har bilde gr gr gr
Plommechutney 33Oppskriften har bilde119.727.7 gr0.7 gr0.3 gr
Pærechutney 13Oppskriften har bilde85.619.2 gr0.7 gr0.2 gr
Rødbetrelish3Oppskriften har bilde8413.3 gr1.2 gr2.4 gr
Rødkålsalat 33Oppskriften har bilde51.711.4 gr0.6 gr0.2 gr
Sitronsyltede eplebåter3Oppskriften har bilde49.610.6 gr0.3 gr0.2 gr
Sommerchutney3Oppskriften har bilde gr gr gr
Sommerkonservering3Oppskriften har bilde gr gr gr
Syltede cocktailtomater3Oppskriften har bilde gr gr gr
Syltede grønnsaker3Oppskriften har bilde253.3 gr1.5 gr0.3 gr
Syltede kirsebær3Oppskriften har bilde gr gr gr
Syltet chili3Oppskriften har bilde34.35.2 gr2 gr0.3 gr
Syltet løk 23Oppskriften har bilde138.331.8 gr1.1 gr0.1 gr
Syltet squash 23Oppskriften har bilde gr gr gr
Tomatchutney 33Oppskriften har bilde81.210 gr0.7 gr4 gr
Syltet laks3142.918.4 gr7.1 gr4.4 gr
Syltet løk354.911.2 gr1 gr0.4 gr
Fruktpickles3136.132.8 gr0.3 gr0.1 gr
Hermetiske kveder30 gr gr gr
Hermetiske tyttebær30 gr gr gr
Hermetiske bringebær30 gr gr gr
Hermetiske stikkelsbær30 gr gr gr
Hermetiske rognebær30 gr gr gr
Rabarbrapickles3134.331.5 gr0.7 gr0.2 gr
Portulakkstilker, søtsyltede3140.934.5 gr0.5 gr0 gr
Sursyltede portulakkstilker336.58.4 gr0.5 gr0.1 gr
Syltet fruktcocktail3161.439 gr0.3 gr0.1 gr
Syltet gresskar 23Oppskriften har bilde6815.6 gr0.7 gr0.2 gr
Appelsin-pickles3152.636.9 gr0.4 gr0.1 gr
Sursyltete grønne tomater3121.129.2 gr0.4 gr0.1 gr
Stikkelsbær i krydderlake3124.829.2 gr0.5 gr0.3 gr
Sursyltede plommer 2312630.6 gr0.3 gr0.1 gr
Sylteagurker, svensk type357.613.8 gr0.3 gr0 gr
Sylteagurker i skiver351.411.6 gr0.6 gr0.2 gr
Syltede agurker339.79.1 gr0.4 gr0.1 gr
Syltede krydderpærer387.420.1 gr0.2 gr0.1 gr
Syltede nyper311827.2 gr0.3 gr0.2 gr
Syltede paradisepler3205.350.6 gr0.1 gr0.1 gr
Krydderepler38619.9 gr0.3 gr0.3 gr
Marinering av bær3107.19.1 gr0.7 gr0.3 gr
Pærer i tyttebærsaft384.619.4 gr0.3 gr0.2 gr
Marinert (sursyltet) sopp30 gr gr gr
Eddiksyltede kantareller319.11.9 gr1.9 gr0.2 gr
Syltede kantareller3100.123.3 gr0.9 gr0.2 gr
Eddiksyltede gresskar3Oppskriften har bilde13232.1 gr0.6 gr0.1 gr
Syltede grønne tomater2.7162.739.6 gr0.4 gr0.1 gr
Eddiksyltede tomater2.5163.239.8 gr0.4 gr0.1 gr
Hermetisering av stikkelsbær20 gr gr gr
Hermetiske stikkelsbær fra Gloppen20 gr gr gr
Hermetiske plommer20 gr gr gr
Hermetiske pærer1.6101.124.2 gr0.1 gr0 gr
NavnPoengBildeKcalKarbohydratProteinFett






Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.