Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Oppskrifter på safting.


Bildet viser svarthyll. Hyllebær er ypperlig til saft Hjemmelaget saft er billig, godt og verdifullt tørstedrikke utenom melk, som vi selvfølgelig setter på frokost og kveldsbordet. Og det er i aller høyeste grad alternativet til alt mineralvannet som dessverre vinner et bredere og bredere terreng. Og mineralvann er hverken billig eller næringsrikt, tvert imot, det er meget dyrt og inneholdet av sukker er høyt. De frukt- og bærslag det er mest vanlig å lage saft av, er bringebær, rips, solbær, tyttebær, stikkelsbær og rabarbra. Frukt- og bærslagene kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Bær til saft bør være fullmodne. De gir da mer saftutbytte, og saften får finere smak og aroma enn av lite modne bær.


Vanlige saftmetoder er:

  • Dampkoking
  • Vanlig koking av bær og så presse ut saften
  • Rå saft

Dampkoking

Denne metoden passer best for mindre porsjoner. Dampkoking har den fordel at den gir saft som er silt og helt ferdig til å fylles på flasker med en gang. Fyll først kasserollen med kokende vann, til ca. 3 cm fra kanten. Sett beholderen over og sett klypen på gummislangen. Fyll bærene eller frukten i kurven. Legg dem lagvis med sukkeret, hvor det brukes sukker. Søthetsgraden er en vanesak. Sukkerforbruket i vårt kosthold er altfor høyt. Derfor bør vi tenke over mengdene også til safting. Legg lokket tett på. Saften kan tappes ut gjennom gummislangen når saftingen er ferdig. Bærene må dampe til de har saftet seg godt og skiftet farge. Jo lenger en damper, jo mer saft får en. Straks saften er ferdig dampet, må den fylles på flasker. Alt må være rent og varmt. Ved å bruke sukker får vi mer saft ut av bærene og bedre saft. Legg bærene lagvis med 100 - 150g sukker pr. kg bær.

Vanlig koking

Med denne metoden bør frukt og bær kokes med ganske lite vann. Er bærene lite modne, må vi bruke forholdsvis mer vann enn om de er godt modne og saftige. Vei bærene opp i syltekjelen, mål vann, og la alt koke langsomt opp og trekke videre med tett lokk til bærene har saftet seg, har falt sammen og har skiftet farge. Saften må få renne godt av. Det er som regel tilstrekkelig å la bærene henge til avrenning en times tid. Saften må kokes opp før den fylles på flasker. Den kan oppbevares søt eller sur. Med det er en fordel å tilsette sukker, da bevarer saften både fargen og aromaen bedre. Skal vi lage søt saft, beregner vi fra 200 - 400g sukker til 1 liter saft. Saften får mer bærsmak når vi bruker lite sukker. Hvor mye sukker vi skal bruke, avhenger av bærslag, smak, oppbevaringsmuligheter og hvor effektivt påfylling av flaskene skjer. Se og link under til kokt saft og safting.

Rå saft

Rå saft krever mer sukker og førsteklasses oppbevaringsrom. Bærene må være modne, feilfrie, nyplukkede og tørre. Det er mest blåbær, bringebær, rips, moreller og tyttebær som blir brukt til saft. Se også link under til råsaft.

Godt råd til slutt

For manges vedkommende kan det bli vel hektisk - ja, nesten uoverkommelig å få "pyntet vekk" all bær og frukt i løpet av noen korte høstdager. Putt det i fryseren, og ta det igjen senere når det har blitt roligere dager. Da kan saftingen foregå i ro og fred.










Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Agurk juice med smak.Agurk juice med smak
Denne retten har 13,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rosa limonade.Rosa limonade
Denne retten har 46,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbrasaft fra Dansukker.Rabarbrasaft fra Dansukker
Denne retten har 95,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rognebærsaft 2.Rognebærsaft 2
Denne retten har 98,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Måltidsdrikk.Måltidsdrikk
Denne retten har 56,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rå blokkebær/blåbærsaft.Rå blokkebær/blåbærsaft
Denne retten har 29,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++












De mest populære oppskriftene på saft


NavnPoengBildeKcalKarbohydratProteinFett
Hylleblomstsaft (Svensk)5.4137.434.2 gr0.1 gr0 gr
Mjødurtsaft5.2220.455 gr0 gr0 gr
Appelsinsaft5193.548 gr0.1 gr0 gr
Rå tyttebærsaft5107.224.7 gr0.4 gr0.3 gr
Krøkebærsaft fra Reisadalen500 gr0 gr0 gr
Heggebærsaft4.70 gr gr gr
Blåbærsaft gammel4.6Oppskriften har bilde0 gr gr gr
Mjødurt-drikke4.5193.848.4 gr0 gr0 gr
Rå bringebærsaft4.5153.236.4 gr0.5 gr0.2 gr
Bringebærsaft - Jordbærsaft - Ribssaft4.5103.522.6 gr0.9 gr0.3 gr
Tyttebærdrikk (saft)4.516.23.7 gr0.1 gr0 gr
Rå kirsebærsaft4.5160.539.3 gr0.5 gr0 gr
Måltidsdrikk4.5Oppskriften har bilde5711.7 gr0.5 gr0.5 gr
Safting4.40 gr gr gr
Rå kreklingbærsaft (Krøkebærsaft)4.400 gr0 gr0 gr
Rabarbrasaft uten sukker4.20 gr gr gr
Drue saft4.20 gr gr gr
Ripssaft 24.148.56.3 gr1.1 gr1.1 gr
Saft av hyllebærblomster4199.749.7 gr0.1 gr0 gr
Rabarbrasaft3.99.20.9 gr0.4 gr0.1 gr
Ripssaft3.853.46.9 gr1.2 gr1.2 gr
Solbærsaft3.8105.423 gr0.7 gr0.5 gr
Aronia saft3.60 gr gr gr
Eplesaft3.636.28.5 gr0.1 gr0.1 gr
Rå saft3.6122.228.4 gr0.6 gr0.2 gr
Bjørkesaft3.60 gr gr gr
Krøkebærsaft3.516040 gr0 gr0 gr
Hyllblomstsaft3.514536 gr0.1 gr0 gr
Plommesaft3.591.321.5 gr0.4 gr0.1 gr
Rå blokkebær/blåbærsaft3.3Oppskriften har bilde29.34.3 gr0.6 gr0.5 gr
Kirsebærsaft3.3134.132.6 gr0.5 gr0 gr
Stikkelsbærsaft3.387.819.6 gr0.5 gr0.4 gr
Saft av bjørkeblader3.220050 gr0 gr0 gr
Hyllebærsaft3.1173.440.8 gr0.4 gr0.2 gr
Kokt saft349.76.6 gr1.2 gr1 gr
Rabarbradrikk322.74.8 gr0.2 gr0 gr
Bringebærdrikk391.920.7 gr0.6 gr0.2 gr
Nypedrikk384.119.3 gr0.2 gr0.2 gr
Hyldebærsaft335.87 gr0.3 gr0.2 gr
Rognebærsaft 23Oppskriften har bilde98.124.5 gr0 gr0 gr
Rabarbrasaft på hvitvin363.913.5 gr0.1 gr0 gr
Appelsinsaft 130 gr gr gr
Krøkebærsaft 330 gr gr gr
Rå tyttebærsaft fra Hanna Eliassen37415.7 gr0.5 gr0.4 gr
Agurk juice med smak3Oppskriften har bilde131.6 gr0.9 gr0.1 gr
Rabarbrasaft fra Dansukker3Oppskriften har bilde95.222.4 gr0.4 gr0.1 gr
Rosa limonade3Oppskriften har bilde46.910.5 gr0.4 gr0.1 gr
Mjødurtdrikk320050 gr0 gr0 gr
Rød nelliksaft320050 gr0 gr0 gr
Blomsterdrikk av løvetann311729.1 gr0 gr0 gr
Rå kvedesaft3142.734.7 gr0.2 gr0.2 gr
Hylleblomstdrikk3183.545.6 gr0.1 gr0 gr
Bringebærsaft fra Schei2.30 gr gr gr
Jordbær limonade233.17.9 gr0.1 gr0 gr
NavnPoengBildeKcalKarbohydratProteinFett






Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.