Oppskrifter på syltetøy, marmelade og gele.




Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:






Du er her :: Hovedsiden :: Tema :: Konservering :: Sylting ::


Oppskrifter på syltetøy, marmelade og gele.

Frukt og bær er verdifull mat - i mange tilfeller er jo maten rett og slett gratis. Men disse produktene har, som vi vet, begrenset holdbarhet. De kan mugne, gjære eller råtne dersom vi ikke tar hånd om dem temmelig raskt etter innhøstingen. Sylting er en god og forholdsvis lettvint måte å oppbevare bær og frukt på. Vi kan lage syltetøy av alle dyrkede frukt- og bærslag og av alle spiselige ville bær. Vi kan sylte hvert bærslag alene eller ofte med fordel blande to eller flere slag.

Jordbær

Gode blandinger kan f.eks. være:

  • Rips og bringebær
  • Rips og solbær
  • Hyllebær og bjørnebær
  • Hyllebær og epler
  • Plommer og bringebær
  • Tyttebær og epler
  • Pærer, plommmer og epler, like deler av hvert
Ved sylting ønsker vi å få et holdbart syltetøy som mest mulig minner om friske varer både i smak og utseende. Skal vi oppnå dette, må vi koke frukten så den blir gjennomkokt, slik at mugg- og gjærsopp blir drept. Men kok ikke syltetøyet mer enn nødvendig - og spesielt ikke etter at sukkeret er hatt i. Syltetøy som blir kokt lenge med sukker, blir mørkt og får en stram, sterk smak som minner lite om frisk frukt og bær. Oppbevares syltetøyet i krukker, ikke hermetisk lukket, må vi bruke fra 600 - 800g sukker pr. kg frukt eller bær for holdbarhetens skyld. Ønsker vi å bruke mindre sukker, må vi bruke konserveringsmiddel, 1 ts sorbinsyre eller 1/2 ts natriumbensoat pr. kg bær eller frukt. Men vi vet jo at forbruket av sukker er alt for stort her i landet, derfor er det viktig å bli sitt eget sukkerforbruk bevisst; - også når en sylter, safter o.l. Og smaken på sukker er en vanesak, - bruker en søtt syltetøy til daglig, synes en at det skal være slik. Derfor er det viktig å venne seg til at maten ikke skal smake så søtt.


Snarsylting

Det er om å gjøre å få gjennomkokt bærene raskest mulig. Derfor bør en ikke lage for store porsjoner om gangen, helst ikke over 4 kg. Vi gir bærene et oppkok, helst under lokk. Rør av og til. Rør sukkeret i - og gi det hele et raskt oppkok igjen. Fyll syltetøyet straks på helt rene, varme hermetikkglass. Det er viktig for holdbarheten av dette syltetøyet at arbeidet med påfyllingen går raskt og at syltetøyet hele tiden blir holdt på kokepunktet. Fyll glassene helt fulle så det blir minst mulig luft under lokket, men la det ikke renne over. Lukk glassene med en gang etter hvert som de blir fylt. Pass på at kanten er ren. Legg på gummiring og lokk - og skru metallringen og kjenne om lokket sitter fast.

Gresskar

Sursylting av grønnsaker

Å legge ned grønnsaker i eddiklake, tilsatt forskjellige krydder, er en god måte å oppbevare forskjellige grønnsaker på. De får en frisk smak, og virker appetittvekkende. De grønnsakene som særlig passer til å oppbevare i sur lake, er agurker, gresskar, sylteløk, grønne tomater, rødbeter og forskjellige andre grønnsaker i pickles-blanding (blomkål, aspargesbønner, gulrøtter mm). Her er det viktig å bruke god eddik, og det vanligste er å bruke den som holder 7%. De forskjellige lakene kan også være ypperlige tilsetninger i forskjellige salatdressinger.

Marmelade

Mange bruker ordene marmelade og syltetøy om hverandre men skal man være riktig så er marmelade mer fast i konsistensen enn syltetøy. I marmelade så moses frukten/bær godt slik at det ikke er hele stykker av frukten i marmeladen.
Man kan og ved marmelade blande flere typer bær/frukt sammen. Ved mosing av massen så koker man først frukt/bær bitene i 10 minutter før de kjøres gjennom en kvern, kjøkkenmaskin ol. Så kokes det opp på vanlig måte med sukker og evt. tilsetningsstoffer. Fylles på glass som for syltetøy.

Gele

Ved gele brukes det fruktsaft som er silt. Det er viktig å ha frukt/bær med høyt pektininnhold pga stivning. Som feks rips, stikkelsbær, solbær eller druer. Man kan og tilsette sitronsyre eller saft.

Man renser og kutter opp frukten og skyller den godt. La frukten koke med lite vann under lokk på svak varme. Skal bare være akkurat mør. Koker den i stykker blir saften uklar. Hen så i ett klede til drypping. Den avsilte saften måles og kokes opp med sukker. Tilsett pektin og sitronsyre etter oppskrift. Saften skal koke til geleprøven viser at den er ferdig:

Geleprøven

Ha litt syltetøy på en kald tallerken og la det avkjøle litt. Skyv fra kanten og innover med en kald skje. Overflaten / hinnen skal rynke seg. man kan og dra fingertuppen gjennom saften og det skal ikke løpe sammen etterpå.



Annonse

Oppskrifter


AlliansesyltetøyAnanas- og rabarbrasyltetøyAppelsinchutney
AppelsinmarmeladeAppelsinmarmelade 2Appelsinmarmelage fra Åsnes
Aprikos- og plommesyltetøyAprikosmarmeladeAprikosmarmelade med appelsiner
Aprikosmarmelade med konjakkAroniasyltetøyBitter appelsinmarmelade
Bjørnebær syltetøjBjørnebærgele hjemmelagdBlokkebærgelé
BlåbærsyltetøyBlåbærsyltetøy 2Blåbærsyltetøy 3
Blåbærsyltetøy råttBringebærmarmeladeBringebærsyltetøy
Bringebærsyltetøy med stjerneanis og timianChiligeléCocktailbær
Dansk Gresskar MarmeladeDronningsyltetøyDronningsyltetøy 1
Dronningsyltetøy 2Dronningsyltetøy fra FreiaDruegelé
Enkel appelsinmarmeladeEple- og rognebærsyltetøyEple-. pære- og plommesyltetøy
Eplechutney 4Eplechutney 5Eplegelé
Eplegele fra KjetilEplesyltetøyForfriskende eplegele
FrysetøyGrapefrukt marmelade Eldre oppskriftGrapefruktmarmelade
Gresskar med ingefærGresskar med kirsebærGresskarmarmelade 1
GresskarsmørGresskarsyltetøyGulrot- og sitronmarmelade med mynte
GulrotmarmeladeGulrotmarmelade 1Gulrotmarmelade 2
Gulrotmarmelade fra SognHenkogte pærer (hermetiserte)Hermetisering av frukt og bær
Hjemmelaget plommesyltetøyHyllbærgeleJordbær gele
Jordbær- og rabarbramarmeladeJordbær/rabarbra marmelade m/ mynteJordbær-bringebærmarmelade
JordbærmarmeladeJordbær-rabarbra marmeladeJordbærsyltetøy
Jordbærsyltetøy 2Jordbærsyltetøy med stjerneanisJordbærsyltetøy med Sukrin
Kirsebær i krydder-eddikKirsebær med gresskar eller melonKirsebær syltetøy 1
Kirsebær syltetøy av sure bærKirsebær-fersken syltetøyKirsebærmarmelade
Kirsebær-rips allianseKirsebærsyltetøyKirsebærsyltetøy 2
Kirsebærsyltetøy 3Krekling (Krøkebær)- og tyttebærgeléKrydderferskener
KryddergeléKryddergresskarKrydderpærer
KryddersquashKrydret eplemosKrydret eple-pære-plommemarmelade
Krydret pæresyltetøy med ananasKrydret tyttebærsyltetøyKrydret tyttebærsyltetøy 1
Kvede-geléKvedemarmeladeKvedesyltetøy
Marmelade av appelsin og granatepleMarmelade med kanelstangMarmelade med kvann og moreller
Melon- og ferskensyltetøyMultesyltetøyMultesyltetøy 2
Multesyltetøy 3MyntegeleMyntegelé av friske blad
NypegeléNypemosNyperosemarmelade
OxfordmarmeladePlommechutney 1Plommemarmelade
PlommesyltetøyPlommesyltetøy med epler og pærerPlommesyltetøy med kanelstang
Plommesyltetøy med mandlerPæremarmelade med safran og chiliRabarbra marmelade
RabarbracurdRabarbramarmelade med kvannRabarbra-og ingefærsyltetøy
RabarbrasyltetøyRabarbrasyltetøy 2Rabarbrasyltetøy fra Gloppen
Rabarbrasyltetøy med jordbærRask kirsebær-ripsmarmeladeRips-/solbærgelé
RipsgeleRipsgelé 2Ripsgelé 3
Ripsgelé 4Ripsgelé fra Aust AgderRipssyltetøy
Rognebær- og eplegeléRognebær syltetøy med pærerRognebærgelé
Rognebærgele 2Rognebærgele 3Rognebærgelé med eple
RognebærmarmeladeRognebærmosRognebærsyltetøy
Rognebærsyltetøy fra GloppenRørte blåbær med SukrinRørte bringebær
Rørte tyttebærRå aprikosmarmeladeRårørte tyttebær
Råsyltede tyttebærRått multesyltetøySitrusmarmelade
Sitrusmarmelade 7Sitrusmarmelade/syltetøySolbærgelé
SolbærsyltetøySolbærsyltetøy 2Sommersyltetøy
Sommersyltetøy med bringebærStikkelsbær syltetøyStikkelsbær. kiwi og druemarmelade
StikkelsbærgelèStikkelsbærgelé 1Stikkelsbærgelé 2
StikkelsbærsyltetøyStivt solbærsyltetøySursyltede nyper
Syltede kumquatsSyltede små tomaterSyltet Gresskar
Syltet kirsebær med rom sukkerfriSyltetøy av plommer. pærer og eplerSyltetøy med bringebær og gulrot
Syltetøy snarkoktSyltetøy uten sukkerSøt og syrlig sitrusmarmelade
Søtt Amlasyltetøy (Amla Chhunda)Tamarillo ChutneyTomatmarmelade
Tranebærgele(tyttebærgele)TranebærsyltetøyTyttebær gele 2
Tyttebær- og kreklinggeléTyttebærgeléTyttebærsyltetøy
Tyttebærsyltetøy 2Tyttebærsyltetøy med eplerUrtegelé
VintermarmeladeWhisky marmelade

Annonse



Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Reker Torsk Laks

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638,
4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen