Oppskrifter på syltetøy, marmelade og gele.

Frukt og bær er verdifull mat - i mange tilfeller er jo maten rett og slett gratis. Men disse produktene har, som vi vet, begrenset holdbarhet. De kan mugne, gjære eller råtne dersom vi ikke tar hånd om dem temmelig raskt etter innhøstingen. Sylting er en god og forholdsvis lettvint måte å oppbevare bær og frukt på. Vi kan lage syltetøy av alle dyrkede frukt- og bærslag og av alle spiselige ville bær. Vi kan sylte hvert bærslag alene eller ofte med fordel blande to eller flere slag.

Jordbær

Gode blandinger kan f.eks. være:

  • Rips og bringebær
  • Rips og solbær
  • Hyllebær og bjørnebær
  • Hyllebær og epler
  • Plommer og bringebær
  • Tyttebær og epler
  • Pærer, plommmer og epler, like deler av hvert
Ved sylting ønsker vi å få et holdbart syltetøy som mest mulig minner om friske varer både i smak og utseende. Skal vi oppnå dette, må vi koke frukten så den blir gjennomkokt, slik at mugg- og gjærsopp blir drept. Men kok ikke syltetøyet mer enn nødvendig - og spesielt ikke etter at sukkeret er hatt i. Syltetøy som blir kokt lenge med sukker, blir mørkt og får en stram, sterk smak som minner lite om frisk frukt og bær. Oppbevares syltetøyet i krukker, ikke hermetisk lukket, må vi bruke fra 600 - 800g sukker pr. kg frukt eller bær for holdbarhetens skyld. Ønsker vi å bruke mindre sukker, må vi bruke konserveringsmiddel, 1 ts sorbinsyre eller 1/2 ts natriumbensoat pr. kg bær eller frukt. Men vi vet jo at forbruket av sukker er alt for stort her i landet, derfor er det viktig å bli sitt eget sukkerforbruk bevisst; - også når en sylter, safter o.l. Og smaken på sukker er en vanesak, - bruker en søtt syltetøy til daglig, synes en at det skal være slik. Derfor er det viktig å venne seg til at maten ikke skal smake så søtt.


Snarsylting

Det er om å gjøre å få gjennomkokt bærene raskest mulig. Derfor bør en ikke lage for store porsjoner om gangen, helst ikke over 4 kg. Vi gir bærene et oppkok, helst under lokk. Rør av og til. Rør sukkeret i - og gi det hele et raskt oppkok igjen. Fyll syltetøyet straks på helt rene, varme hermetikkglass. Det er viktig for holdbarheten av dette syltetøyet at arbeidet med påfyllingen går raskt og at syltetøyet hele tiden blir holdt på kokepunktet. Fyll glassene helt fulle så det blir minst mulig luft under lokket, men la det ikke renne over. Lukk glassene med en gang etter hvert som de blir fylt. Pass på at kanten er ren. Legg på gummiring og lokk - og skru metallringen og kjenne om lokket sitter fast.

Gresskar

Sursylting av grønnsaker

Å legge ned grønnsaker i eddiklake, tilsatt forskjellige krydder, er en god måte å oppbevare forskjellige grønnsaker på. De får en frisk smak, og virker appetittvekkende. De grønnsakene som særlig passer til å oppbevare i sur lake, er agurker, gresskar, sylteløk, grønne tomater, rødbeter og forskjellige andre grønnsaker i pickles-blanding (blomkål, aspargesbønner, gulrøtter mm). Her er det viktig å bruke god eddik, og det vanligste er å bruke den som holder 7%. De forskjellige lakene kan også være ypperlige tilsetninger i forskjellige salatdressinger.

Marmelade

Mange bruker ordene marmelade og syltetøy om hverandre men skal man være riktig så er marmelade mer fast i konsistensen enn syltetøy. I marmelade så moses frukten/bær godt slik at det ikke er hele stykker av frukten i marmeladen.
Man kan og ved marmelade blande flere typer bær/frukt sammen. Ved mosing av massen så koker man først frukt/bær bitene i 10 minutter før de kjøres gjennom en kvern, kjøkkenmaskin ol. Så kokes det opp på vanlig måte med sukker og evt. tilsetningsstoffer. Fylles på glass som for syltetøy.

Gele

Ved gele brukes det fruktsaft som er silt. Det er viktig å ha frukt/bær med høyt pektininnhold pga stivning. Som feks rips, stikkelsbær, solbær eller druer. Man kan og tilsette sitronsyre eller saft.

Man renser og kutter opp frukten og skyller den godt. La frukten koke med lite vann under lokk på svak varme. Skal bare være akkurat mør. Koker den i stykker blir saften uklar. Hen så i ett klede til drypping. Den avsilte saften måles og kokes opp med sukker. Tilsett pektin og sitronsyre etter oppskrift. Saften skal koke til geleprøven viser at den er ferdig:

Geleprøven

Ha litt syltetøy på en kald tallerken og la det avkjøle litt. Skyv fra kanten og innover med en kald skje. Overflaten / hinnen skal rynke seg. man kan og dra fingertuppen gjennom saften og det skal ikke løpe sammen etterpå.



De mest populære oppskriftene på syltetøy, marmelade og gele

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Gresskarsyltetøy5.22.82216.253.40.10.20Oppskriften har bilde
Rognebærgelé med eple5.21.16166.541.200.50Oppskriften har bilde
Rognebærgelé51.49233.657.900.50
Multesyltetøy528.07111220.94.90.1
Kirsebærsyltetøy 34.86.25143.63500.80Oppskriften har bilde
Rognebærgele 24.76.8623.830.52.30.1
Tamarillo Chutney4.57.03119.727.20.32.30
Aprikosmarmelade med appelsiner4.51.99201.748.20.12.60
Tranebærgele(tyttebærgele)4.519.927.740.14.60Oppskriften har bilde
Dronningsyltetøy 24.510.47160.136.90.430
Krekling (Krøkebær)- og tyttebærgelé4.54.32183.2440.31.70
Rått multesyltetøy4.527.58116.223.40.94.80.1
Tyttebærsyltetøy med epler4.53.5612228.30.32.20
Sursyltede nyper4.52.65125.129.10.22.80
Tyttebærgelé4.54.2134.331.40.32.10
Bringebærmarmelade4.58210.2500.42.20.1
Rabarbramarmelade med kvann4.55.04147.2350.12.10
Myntegele4.54.7184.945.40.10.60
Tomatmarmelade4.52.31200.3490.10.80
Jordbærmarmelade4.55.53217.253.50.10.90
Krydret pæresyltetøy med ananas4.32.5138.132.50.12.80
Eplechutney 44.32.43114.527.30.11.40Oppskriften har bilde
Nypemos4.23.23123.727.90.33.80
Eplegele fra Kjetil4.21.5836.47.80.21.50
Rognebærgele 34.21.44201.95000.50
Stikkelsbærgelè4.29.131.64.60.52.90.1
Tyttebærsyltetøy 24.23.96144.833.90.42.20
Bitter appelsinmarmelade4.21.05169.54200.40
Blåbærsyltetøy4.211.53131.828.80.73.50Oppskriften har bilde
Rørte bringebær4.110.75152.335.30.32.90
Ripsgelé 44.11.74399.9100000
Aprikosmarmelade med konjakk413.24263.747.60.410.10
Ripsgelé 2411.76425.40.940.2
Stikkelsbærsyltetøy46.23175.941.80.31.90.1
Druegelé43.8770.8160.21.10.1
Rips-/solbærgelé46.1736.75.10.73.50.1
Bjørnebærgele hjemmelagd411.64117.524.70.74.20.1
Ripsgelé 348.04179.441.70.62.50.2
Rognebærsyltetøy41.22285.771.4000
Tyttebær gele 244.5433.55.40.52.80
Krydret eplemos41.97125.3300.21.60
Plommechutney 145.8484.819.50.21.60Oppskriften har bilde
Rask kirsebær-ripsmarmelade48.24164.838.60.42.10.1
Gresskarmarmelade 143.3120.829.20.10.40.1Oppskriften har bilde
Hjemmelaget plommesyltetøy3.94.14110.826.50.11.30
Ripssyltetøy3.910.25176.439.90.83.30.2
Eplegelé3.91.7740.78.70.21.70
Syltetøy uten sukker3.96.7434.96.80.220
Kvede-gelé3.82.9971.115.30.51.90
Aroniasyltetøy3.82.93144.833.700.10



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427
Følg meg på!