10 lammeretter fra midt-østen og asia


Oppdatertdato: 2024-10-20 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Det er lammesesong og masse lammekjøtt i diskene. Men lam er ikke bare fårikål, men og mye annet. Mange land har mange sauer og lammekjøtt er akseptert i de fleste religioner sammen med kylling, og spises over hele verden. Her har dere 10 lammeretter fra en akse fra midt-østen og østover i asia. I disse landene som mange er karrige, er lammekjøtt veldig mye brukt og områdene er fine for drift av sau med sine store sletter og fjellsider.

Annonse



Afgansk lamme kebab


Prøv også Afgansk lamme kebab.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2013
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kg beinfritt lammekjøtt
i passende terninger
3 middels løk delt i 4
1 ts salt
1 ts malt cumin
1/4 ts pepper
0,6 dl arak brennevin eller
en tørr rødvin


Perfekt på grillen. Vi serverte den sammen med en grønnsaksgryte fra Malaysia. (Se egen oppskrift)


Fremgangsmåte

Bland alt sammen og la det marinere i 1-2 timer. Putt så lammekjøtt og løk på grillspyd og grill de over trekull i ca 10 minutter eller etter smak.

Server med ris og en salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Afgansk lam med spinat


Prøv også Afgansk lam med spinat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.10.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1.1 kg lammekjøtt frikassekjøtt for eksempel
1/3 kopp olivenolje
330 g løk i store biter
4 ts hakket hvitløk
2 ts gurkemeie
1/4 ts muskat
1/4 ts malt kardemomme
1 ts knust chilipepper
1/2 ts kanel
900 g hermetisketomater i biter, uten væske
1 kopp brun kjøttkraft
150 g frisk spinat vasket
1/2 kopp yoghurt
1 ss raspet sitronskall
Salt til smak
1/4 kopp ristede pinjenøtter


Solid og smakfull rett i høstmørket. Og så er jo spinat så sunt iflg ekepertisen. Tar litt tid men det meste av tiden er jo i ovnen


Fremgangsmåte

Kutt lammekjøttet i biter og surr det i oliven olje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form.. Dekk til og bak i ovn ved 170 °C i vel 1 time.
Tas ut av ovnen og rør inn spinaten. La den kjølne litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter. Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Afghansk lammerett med spinat


Prøv også Afghansk lammerett med spinat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg grytekjøtt av lam med bein
2 ss olivenolje
3 stk løk
2 båt hvitløk
2 ts gurkemeie
¼ ts malt muskat
¼ ts malt kardemomme
1 ts chilipulver
½ ts malt kanel
4 boks hermetiske tomater i biter, uten væske
2 ½ dl lammekraft eller buljong
150 g frisk spinat
1 dl yoghurt naturell
1 ss raspet sitron skall
1 ts salt
2 ss ristede pinjekjerner


En nydelig ovnsrett. Denne retten krever en del jobb, men er verdt det.


Fremgangsmåte

1. Kutt lammekjøttet i 3 x 3 cm biter og surr det i olivenolje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.

2. Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form. Dekk til og stek i ovn på 170 °C i vel 1 time.

3. Ta formen ut av ovnen og rør inn spinaten. Avkjøl litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter.

Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Lammegryte fra Kaukasus.

Lammegryte fra Kaukasus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.08.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Grete Roede

Ingredienser

1 boks grovhakkede tomater
1 stor løk
1 grønn paprika
400 g lammekjøtt fra bog eller stek
80 g tørkede aprikoser
1 ts kanel
1/2 ts nellik
1 ts salt
1/2 ts pepper
saft av 1 sitron
1 eple



Fremgangsmåte

Lammekjøtt kan brukes til mange nydelige retter.En rett som nok vil bli en klassiker i manges kjøkken.

Skjær løk og paprika i tynne skiver. Skjær kjøttet i store terninger. Legg halvparten av tomatene (med lake) i bunnen av gryta, så løk, paprika, lammekjøtt, aprikoser og resten av tomatene. Dryss krydderblandingen over. Sil sitronsaft over det hele. Legg på lokk, kok opp og senk varmen. Surr i 30-40 min. Skrell eplet og stikk ut kjernehuset. Skjær eplet i tykke skiver og legg det på de siste 5 min. Gryten serveres med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lam Mishmishiya.

Lam Mishmishiya


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.05.2003
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kg lammebog eller lammelår uten bein
6-8 tørkede aprikoser
2 store løk
3 paprika i forskjellige farger
2 lime
1 boks hermetiske tomater, knuste
2 ss malt koriander
3/4 l vann
3 ss rosiner
6 stenfrie svisker
40 g malte mandler
1 knivsodd safran evt. gurkemeie
4 ss hakket persille
3 ss pinjekjerner eller valnøtter
salt
nykvernet pepper



Fremgangsmåte

Skyll aprikosene i rennende vann og legg dem i bløt til de er myke.

Renskjær kjøttet for sener og fett. Del det 2-3 cm store terninger. Brun det raskt i en stekepanne. Legg kjøttet over i en gryte.

Grovhakk løk og paprika. Skjær lime i skiver. Fres løken og ha den over i gryta sammen med paprika, lime, hermetiske tomater og koriander. Tilsett vannet og kok opp. La det trekke ved svak varme i 30 minutter.

Kok opp aprikosene i det vannet de ble bløtlagt i. Sil av vannet, men ta vare på det. Tilsett aprikoser, rosiner og svisker i kjøttgryta. Varm opp mandlene i aprikosvannet. Tilsett safran eller gurkemeie, og hell alt over i gryta. La kjøttet trekke til alt er mørt. Strø over litt persille og pinjekjerner like før servering. Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Arabisk lammegryte.

Arabisk lammegryte


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.11.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 1/2 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 båter hvitløk, finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
1/2 l yoghurt naturell
2 ts tomatpuré


Lammekjøtt er pupolært i den arabiske verden, og vi kan godt la oss inspirere av smaker og krydder fra arabiske land. Grytekjøtt av lam passer perfekt sammen med krydder, og blir så mørt at det smelter i munnen.


Fremgangsmåte

1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.

Servér med ris og f.eks. oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Aubergin- og kjøttform - Sjeik il Mihshee.

Aubergin- og kjøttform - Sjeik il Mihshee


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2012
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 aubergine
smør eller olje til steking
1/2 dl pinjekjerner
2 dl yoghurt- og myntesaus

Fyll:
1 kg lammekjøttdeig
1 løk, hakket
smør eller olje til steking
1/2 dl pinjekjerner
5-6 sjampinjonger
1/4 ts kanel
1 ts paprikapulver
salt og pepper

Yoghurt- og myntesaus fra Syria:
3 dl yoghurt naturell
1 eggehvite
1 ss hvetemel
2 ss tørket peppermynte
1/2 ts salt
2 båter presset hvitløk
1/2 ss smør
1/2 dl kjøttbuljong eller lammefond


Vi kan takke araberne for auberginen. De brakte den til Spania i middelalderen. Aubergine er en urgammel kulturplante og en viktig del av mange sørøstasiatiske retter. Aubergine kommer i mange ulike klær. I innvandrerbutikker kan du finne thaivarianten, små som egg og grønne. På engelsk heter aubergin også eggplant. Men den vanlige er større, og blåsvart i skallet. Her har du en nydelig arabisk rett med lam og aubergine.


Fremgangsmåte

Tilberedning av aubergine:
Del auberginen i 1 cm skiver, salt dem på begge sider og la dem trekke i 5 minutter. Ta bort salt og væske, pensle skivene på begge sidene med smeltet smør. Stek skivene panna evt. under grillen til de er lett brune på begge sider.

Fyll:
Stek lammekjøttdeigen og løken i smør. Ta ut kjøttet og fres pinjekjernene. Hell pinjekjernene over kjøttet. Skjær soppen i båter og brun den. Ha soppen sammen med kjøttet og tilsett krydder.

Legg aubergineskiver og kjøttfyll lagvis i en ildfast form. Varm opp yoghurt- og myntesausen ved svak varme til den koker og hell den over auberginene. Sett inn i stekeovn ved 200 °C og la den steke i ca. 20 minutter. Pynt retten med ristede pinjekjerner.

Serveres med kokt ris.

Yoghurt- og myntesaus fra Syria:
Bland sammen yoghurt, eggehvite, hvetemel, peppermynte og salt. Blandingen piskes i 3-4 minutter. Stek hvitløk i smøret og ha i buljongen. Rør dette inn i yoghurtblandingen og hell over i en gryte. Varm opp igjen i 5 minutter, hell sausen over i en ildfast form og stek det under grillen i 5 minutter til sausen blir brun. Sausen brukes til lammeretter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Shahi Lam Korma.

Shahi Lam Korma


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.09.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1000 g fårikålkjøtt
2 båter hvitløk
1 ss revet frisk ingefær
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
30 dl mandler
20 g pistasjenøtter
1 dl matfløte
1 ts salt
1 ss garam masala
1 ss gurkemeie
1/4 ts malt muskat
3 ts chilipulver
1 bunt frisk mynte
1 bunt frisk koriander
3 dl vann


Korma er en kremete smakfull curry. Shahi Korma lages ofte med lammekjøtt,og vi har laget vår variant med fårikålkjøtt.


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i mindre biter, og fjern bein. Legg kjøttet i en bolle.
Skrell og riv hvitløk og ingefær på et rivjern. Bland dette inn i kjøttet. Varm olje i en gryte. Legg kjøttet i gryta. Brun kjøttet.
Bland inn alle de tørre krydderne i kjøttet, og rør godt. Tilsett creme fraiche og vann.
Dekk med lokk og kok på lav temperatur i en times tid, til kjøttet er mørt.
Hakk mandler og nøtter. Tilsett fløte, mandler og pistasjenøtter og la blandingen koke i 15 minutter.
Hakk urtene, og tilsette dette i gryta. Pynt gjerne med mandler, nøtter og urter.

Server gjerne med brød eller ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 195,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammegryte fra Nepal - Lamb Tarkari.

Lammegryte fra Nepal - Lamb Tarkari


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.10.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

Ca. 800 g benfritt lammekjøtt
1 ts pepper
1 ss malt gurkemeie
1 ts salt
2 ss olje til steking
2 stk laurbærblad
5 stk hel kardemomme
1 stk hel kanel
5 stk hel nellik
2 stk hakket løk
1 båt finhakket hvitløk
1 ss finhakket frisk ingefær
1 ss karve
1 ss malt koriander
1 ts chilipulver
½ ts malt muskat
2 dl matyoghurt
3 dl kjøttbuljong (utblandet) av lam
4 ss rapsolje eller solsikkeolje
2 ss finhakket frisk koriander


Det nepalske kjøkken er sterkt påvirket av det indiske. Kjøtt tilberedes med mange forskjellige krydder i en tykk currysaus servert med ris. I høyfjellene i Nepal beregnes lengre koketid siden vannet koker på langt under 100 grader! Vanlige kjøttretter lages av lam, bøffel og høns. Storfekjøtt spises ikke, fordi største delen av befolkningen er hinduistisk.


Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i terninger. Ha kjøttet over i en bolle og tilsett pepper, gurkemeie og salt.
2. Varm opp olje i en stekepanne og ha i laurbærblad, kardemomme, kanel og nellik. Stek i 30 sek. (NB!) Bland dette sammen med hakket løk, hvitløk og ingefær og stek også dette i 30 sek. Tilsett så karve, koriander, chilli og muskat.

3. Bland alt godt og varm ved svak varme. Skru opp til medium varme og tilsett lammekjøttet. Rør godt under stekingen. Senk temperaturen og hell over yoghurt og lammekraft. La det trekke ved svak varme til lammekjøttet er mørt og sausen er blitt passe tykk, ca. 45-60 minutter.

Retten pyntes med hakket fersk koriander og spises sammen med ris og eller brød, for eksempel roti ­indisk brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Indisk lammegryte.

Indisk lammegryte


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

400 g lammekjøtt, uten ben, fra stek eller bog
1 løk
2 ss olivenolje
3 ss indisk karrypasta
1 boks hakkede tomater
1 ts sukker
2 ss kokosmasse


En gryte som er rask å lage samt virkelig smaker indisk. Vi brukte indisk karrypasta fra Masalamagic og det var mer enn nok med 2 ss, så pass på. Blir det for sterkt så ha litt yoghurt eller rømme ved siden av. Denne kan og lages med annet kjøtt, og vi tok litt foskjellige rester fra fryseren.


Fremgangsmåte

1.Del lammekjøttet i terninger, og hakk løken. Ha dette i en varm stekepanne med olje, og tilsett karrypastaen når løken er blitt gyllen.

2.Hell på tomatene, og la gryta trekke i 10-15 minutter.

3.Tilsett sukker og kokosmasse. Klipp gjerne litt frisk koriander over. Server sammen med ris og en salat.

Karrypasta kjøpes på glass og er en perfekt smakssetter til en mengde middager. Den består av de mest særegne krydderne fra østen: hvitløk, ingefær, kummin, chili og gurkemeie.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3412
Grillmat.Pølser.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.