Det er lammesesong og masse lammekjøtt i diskene. Men lam er ikke bare fårikål, men og mye annet. Mange land har mange sauer og lammekjøtt er akseptert i de fleste religioner sammen med kylling, og spises over hele verden. Her har dere 10 lammeretter fra en akse fra midt-østen og østover i asia. I disse landene som mange er karrige, er lammekjøtt veldig mye brukt og områdene er fine for drift av sau med sine store sletter og fjellsider.
Afgansk lamme kebab
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 kg beinfritt lammekjøtt
i passende terninger
3 middels løk delt i 4
1 ts salt
1 ts malt cumin
1/4 ts pepper
0,6 dl arak brennevin eller
en tørr rødvin
Perfekt på grillen. Vi serverte den sammen med en grønnsaksgryte fra Malaysia. (Se egen oppskrift)Fremgangsmåte
Bland alt sammen og la det marinere i 1-2 timer. Putt så lammekjøtt og løk på grillspyd og grill de over trekull i ca 10 minutter eller etter smak.
Server med ris og en salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
124,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Afgansk lam med spinat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.10.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1.1 kg lammekjøtt frikassekjøtt for eksempel
1/3 kopp olivenolje
330 g løk i store biter
4 ts hakket hvitløk
2 ts gurkemeie
1/4 ts muskat
1/4 ts malt kardemomme
1 ts knust chilipepper
1/2 ts kanel
900 g hermetisketomater i biter, uten væske
1 kopp brun kjøttkraft
150 g frisk spinat vasket
1/2 kopp yoghurt
1 ss raspet sitronskall
Salt til smak
1/4 kopp ristede pinjenøtter
Solid og smakfull rett i høstmørket. Og så er jo spinat så sunt iflg ekepertisen. Tar litt tid men det meste av tiden er jo i ovnenFremgangsmåte
Kutt lammekjøttet i biter og surr det i oliven olje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form.. Dekk til og bak i ovn ved 170 °C i vel 1 time.
Tas ut av ovnen og rør inn spinaten. La den kjølne litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter. Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
117,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Afghansk lammerett med spinat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.09.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg grytekjøtt av lam med bein
2 ss olivenolje
3 stk løk
2 båt hvitløk
2 ts gurkemeie
¼ ts malt muskat
¼ ts malt kardemomme
1 ts chilipulver
½ ts malt kanel
4 boks hermetiske tomater i biter, uten væske
2 ½ dl lammekraft eller buljong
150 g frisk spinat
1 dl yoghurt naturell
1 ss raspet sitron skall
1 ts salt
2 ss ristede pinjekjerner
En nydelig ovnsrett. Denne retten krever en del jobb, men er verdt det.Fremgangsmåte
1. Kutt lammekjøttet i 3 x 3 cm biter og surr det i olivenolje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
2. Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form. Dekk til og stek i ovn på 170 °C i vel 1 time.
3. Ta formen ut av ovnen og rør inn spinaten. Avkjøl litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter.
Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
78,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Lammegryte fra Kaukasus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Grete RoedeIngredienser
1 boks grovhakkede tomater
1 stor løk
1 grønn paprika
400 g lammekjøtt fra bog eller stek
80 g tørkede aprikoser
1 ts kanel
1/2 ts nellik
1 ts salt
1/2 ts pepper
saft av 1 sitron
1 eple
Fremgangsmåte
Lammekjøtt kan brukes til mange nydelige retter.En rett som nok vil bli en klassiker i manges kjøkken.
Skjær løk og paprika i tynne skiver. Skjær kjøttet i store terninger. Legg halvparten av tomatene (med lake) i bunnen av gryta, så løk, paprika, lammekjøtt, aprikoser og resten av tomatene. Dryss krydderblandingen over. Sil sitronsaft over det hele. Legg på lokk, kok opp og senk varmen. Surr i 30-40 min. Skrell eplet og stikk ut kjernehuset. Skjær eplet i tykke skiver og legg det på de siste 5 min. Gryten serveres med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lam Mishmishiya
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.05.2003Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 kg lammebog eller lammelår uten bein
6-8 tørkede aprikoser
2 store løk
3 paprika i forskjellige farger
2 lime
1 boks hermetiske tomater, knuste
2 ss malt koriander
3/4 l vann
3 ss rosiner
6 stenfrie svisker
40 g malte mandler
1 knivsodd safran evt. gurkemeie
4 ss hakket persille
3 ss pinjekjerner eller valnøtter
salt
nykvernet pepper
Fremgangsmåte
Skyll aprikosene i rennende vann og legg dem i bløt til de er myke.
Renskjær kjøttet for sener og fett. Del det 2-3 cm store terninger. Brun det raskt i en stekepanne. Legg kjøttet over i en gryte.
Grovhakk løk og paprika. Skjær lime i skiver. Fres løken og ha den over i gryta sammen med paprika, lime, hermetiske tomater og koriander. Tilsett vannet og kok opp. La det trekke ved svak varme i 30 minutter.
Kok opp aprikosene i det vannet de ble bløtlagt i. Sil av vannet, men ta vare på det. Tilsett aprikoser, rosiner og svisker i kjøttgryta. Varm opp mandlene i aprikosvannet. Tilsett safran eller gurkemeie, og hell alt over i gryta. La kjøttet trekke til alt er mørt. Strø over litt persille og pinjekjerner like før servering. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Arabisk lammegryte
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
03.11.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 1/2 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 båter hvitløk, finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
1/2 l yoghurt naturell
2 ts tomatpuré
Lammekjøtt er pupolært i den arabiske verden, og vi kan godt la oss inspirere av smaker og krydder fra arabiske land. Grytekjøtt av lam passer perfekt sammen med krydder, og blir så mørt at det smelter i munnen.Fremgangsmåte
1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.
Servér med ris og f.eks. oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
173,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Aubergin- og kjøttform - Sjeik il Mihshee
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
23.08.2012Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 aubergine
smør eller olje til steking
1/2 dl pinjekjerner
2 dl yoghurt- og myntesaus
Fyll:
1 kg lammekjøttdeig
1 løk, hakket
smør eller olje til steking
1/2 dl pinjekjerner
5-6 sjampinjonger
1/4 ts kanel
1 ts paprikapulver
salt og pepper
Yoghurt- og myntesaus fra Syria:
3 dl yoghurt naturell
1 eggehvite
1 ss hvetemel
2 ss tørket peppermynte
1/2 ts salt
2 båter presset hvitløk
1/2 ss smør
1/2 dl kjøttbuljong eller lammefond
Vi kan takke araberne for auberginen. De brakte den til Spania i middelalderen. Aubergine er en urgammel kulturplante og en viktig del av mange sørøstasiatiske retter. Aubergine kommer i mange ulike klær. I innvandrerbutikker kan du finne thaivarianten, små som egg og grønne. På engelsk heter aubergin også eggplant. Men den vanlige er større, og blåsvart i skallet. Her har du en nydelig arabisk rett med lam og aubergine.Fremgangsmåte
Tilberedning av aubergine:
Del auberginen i 1 cm skiver, salt dem på begge sider og la dem trekke i 5 minutter. Ta bort salt og væske, pensle skivene på begge sidene med smeltet smør. Stek skivene panna evt. under grillen til de er lett brune på begge sider.
Fyll:
Stek lammekjøttdeigen og løken i smør. Ta ut kjøttet og fres pinjekjernene. Hell pinjekjernene over kjøttet. Skjær soppen i båter og brun den. Ha soppen sammen med kjøttet og tilsett krydder.
Legg aubergineskiver og kjøttfyll lagvis i en ildfast form. Varm opp yoghurt- og myntesausen ved svak varme til den koker og hell den over auberginene. Sett inn i stekeovn ved 200 °C og la den steke i ca. 20 minutter. Pynt retten med ristede pinjekjerner.
Serveres med kokt ris.
Yoghurt- og myntesaus fra Syria:
Bland sammen yoghurt, eggehvite, hvetemel, peppermynte og salt. Blandingen piskes i 3-4 minutter. Stek hvitløk i smøret og ha i buljongen. Rør dette inn i yoghurtblandingen og hell over i en gryte. Varm opp igjen i 5 minutter, hell sausen over i en ildfast form og stek det under grillen i 5 minutter til sausen blir brun. Sausen brukes til lammeretter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Shahi Lam Korma
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.09.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1000 g fårikålkjøtt
2 båter hvitløk
1 ss revet frisk ingefær
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
30 dl mandler
20 g pistasjenøtter
1 dl matfløte
1 ts salt
1 ss garam masala
1 ss gurkemeie
1/4 ts malt muskat
3 ts chilipulver
1 bunt frisk mynte
1 bunt frisk koriander
3 dl vann
Korma er en kremete smakfull curry. Shahi Korma lages ofte med lammekjøtt,og vi har laget vår variant med fårikålkjøtt.Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i mindre biter, og fjern bein. Legg kjøttet i en bolle.
Skrell og riv hvitløk og ingefær på et rivjern. Bland dette inn i kjøttet. Varm olje i en gryte. Legg kjøttet i gryta. Brun kjøttet.
Bland inn alle de tørre krydderne i kjøttet, og rør godt. Tilsett creme fraiche og vann.
Dekk med lokk og kok på lav temperatur i en times tid, til kjøttet er mørt.
Hakk mandler og nøtter. Tilsett fløte, mandler og pistasjenøtter og la blandingen koke i 15 minutter.
Hakk urtene, og tilsette dette i gryta. Pynt gjerne med mandler, nøtter og urter.
Server gjerne med brød eller ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
195,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammegryte fra Nepal - Lamb Tarkari
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.10.2012Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
Ca. 800 g benfritt lammekjøtt
1 ts pepper
1 ss malt gurkemeie
1 ts salt
2 ss olje til steking
2 stk laurbærblad
5 stk hel kardemomme
1 stk hel kanel
5 stk hel nellik
2 stk hakket løk
1 båt finhakket hvitløk
1 ss finhakket frisk ingefær
1 ss karve
1 ss malt koriander
1 ts chilipulver
½ ts malt muskat
2 dl matyoghurt
3 dl kjøttbuljong (utblandet) av lam
4 ss rapsolje eller solsikkeolje
2 ss finhakket frisk koriander
Det nepalske kjøkken er sterkt påvirket av det indiske. Kjøtt tilberedes med mange forskjellige krydder i en tykk currysaus servert med ris. I høyfjellene i Nepal beregnes lengre koketid siden vannet koker på langt under 100 grader! Vanlige kjøttretter lages av lam, bøffel og høns. Storfekjøtt spises ikke, fordi største delen av befolkningen er hinduistisk.Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i terninger. Ha kjøttet over i en bolle og tilsett pepper, gurkemeie og salt.
2. Varm opp olje i en stekepanne og ha i laurbærblad, kardemomme, kanel og nellik. Stek i 30 sek. (NB!) Bland dette sammen med hakket løk, hvitløk og ingefær og stek også dette i 30 sek. Tilsett så karve, koriander, chilli og muskat.
3. Bland alt godt og varm ved svak varme. Skru opp til medium varme og tilsett lammekjøttet. Rør godt under stekingen. Senk temperaturen og hell over yoghurt og lammekraft. La det trekke ved svak varme til lammekjøttet er mørt og sausen er blitt passe tykk, ca. 45-60 minutter.
Retten pyntes med hakket fersk koriander og spises sammen med ris og eller brød, for eksempel roti indisk brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
109,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Indisk lammegryte
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2002Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
400 g lammekjøtt, uten ben, fra stek eller bog
1 løk
2 ss olivenolje
3 ss indisk karrypasta
1 boks hakkede tomater
1 ts sukker
2 ss kokosmasse
En gryte som er rask å lage samt virkelig smaker indisk. Vi brukte indisk karrypasta fra Masalamagic og det var mer enn nok med 2 ss, så pass på. Blir det for sterkt så ha litt yoghurt eller rømme ved siden av. Denne kan og lages med annet kjøtt, og vi tok litt foskjellige rester fra fryseren.Fremgangsmåte
1.Del lammekjøttet i terninger, og hakk løken. Ha dette i en varm stekepanne med olje, og tilsett karrypastaen når løken er blitt gyllen.
2.Hell på tomatene, og la gryta trekke i 10-15 minutter.
3.Tilsett sukker og kokosmasse. Klipp gjerne litt frisk koriander over. Server sammen med ris og en salat.
Karrypasta kjøpes på glass og er en perfekt smakssetter til en mengde middager. Den består av de mest særegne krydderne fra østen: hvitløk, ingefær, kummin, chili og gurkemeie.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3412