Gratinering med ost er en av mine favoritter. Om en bruker en form og har den i ovnen eller bruker andre metoder er det samme. Men den smaken av smeltet ost som setter seg i ingrediensene er bare nydelig. Her er ett utvalg av noen av de beste jeg har på nettet. Og om en ikke gidder å lage noen av disse, så prøv i alle fall bare med kokt makaroni i en form, dryss over masse ost og la det stå i ovnen til osten smelter. Nydelig!
Stekt ørret med gratinert asparges
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
4 tykke skiver ørret
smør til steking
salt
hvit pepper
Saus:
4 fedd finhakket hvitløk
1 hakket løk
2 ss smør
1 1/2 dl fiskebuljong
2 dl fløte
1 dl hvitvin
salt
Tilbehør:
1 stor boks asparges
50 g revet hvitost
gressløk
Nydelig rett nå på våren når det snart kommer fersk asparges. Men asparges er jo tilgjengelig snart hele året som import. Vi dampet aspargesen noen minutter før vi la den i stekeovnen
Fremgangsmåte
Stek fiskeskivene gylne i smør på begge sider. Dryss salt og pepper over, og la fisken ettersteke i pannen mens sausen lages.
Fres løken i smør i en kjele og hell over buljong, fløte og vin. La sausen koke inn til ca 3 dl. Smak til sausen med salt.
Legg asparges på et ildfast fat, og dryss ost og gressløk over. Settes i ovnen ved 250 C, og stekes til osten er smeltet gyllen.
Server ørret med saus, poteter og asparges.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
141,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinerte pølser i brød
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
500 g pølser f.eks grillpølse, frankfurter, løkpølse
8-10 pølsebrød
1 dl revet hvitost
Fyll 1:
1 bunt persille
1 båt hvitløk
1 ss sennep
2 dl revet ost
Fyll 2:
1 hakket løk
1 dl chilisaus
2 dl revet hvitost
Fyll 3:
1 eple
1 ts karri
1 dl revet hvitost
Fremgangsmåte
1. Legg kalde pølser i brød, tett i tett, i en ildfast form.
2. Legg på ønsket fyll og dryss ost over. Stekes i ovnen på 225° C ca. 15 minutte
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
205,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinerte grønnsaker med ostesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
Ostesaus:
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl lettmelk
1 stk eggeplomme
1 dl norvegia , revet
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts muskatblomme , revet
Gratinering:
150 g blomkål
100 g purre
150 g brokkoli
150 g gulrot
1 dl norvegia
En deilig rett som både kan spises alene eller som tilbehør til middag.Fremgangsmåte
Smelt smør i en kjele, rør inn mel og spe med melk, litt om gangen. Rør sausen jevn mellom hver gang for å unngå klumper. La sausen småkoke i ca 5 minutter - rør av og til. Ta kjelen av platen og bland i eggeplommen og osten. Smak til med salt, pepper og eventuelt revet muskat.
Skjær grønnsakene og kok de lett, hell sausen over grønnsakene, dryss revet ost på toppen og gratiner midt i ovnen på 250 °C i 10 - 15 minutter.
Tips:
Tilsettes biter av kylling eller skinke i formen kan den serveres som en egen rett med godt grovt brød ved siden av. Gratinerte grønnsaker passer både til kjøtt og fisk og du trenger ikke saus i tillegg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
82,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Blomkålgrateng 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
09.08.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 blomkålhode
100 g makaroni
3 ss revet ost
2 egg
1 ts hvetemel
2 dl melk
salt
pepper
paprikapulver
sellerisalat
Når blomkålen er på sitt beste her i Norge, kan dette være en grei måte å bruke den på. Lett middag som smaker godt.Fremgangsmåte
Blomkålen deles i buketter som kokes nesten møre i lett saltet vann. Legg bukettene i en smurt ildfast form, legg kokt makaroni over. Dryss på revet ost og hell over blandingen av egg, hvetemel og melk smakt til med krydderet.
Stek gratengen 30 minutter ved 200 C.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinerte poteter 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.11.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
600 g skrelt og skivet potet
1 stk. løk i skiver
2 båt hvitløk - presset
2 dl melk
2 dl matfløte
salt og pepper etter smak
1 dl revet hvitost
2 ss hakket kruspersille
Fremgangsmåte
Ha potetskiver, løk og hvitløk i en kjele med tykk bunn. Hell over melk, matfløte og la det koke i ca. 15 minutter eller til potetene begynner å kjennes myke. Smak til med salt og pepper.
Ha potetskivene og kremsausen over i en ildfast form. Dryss over osten og gratiner i ovn på 225 °C i ca. 10 minutter til osten er gyllen. Dryss over hakket kruspersille ved servering.
Lag gjerne fløtegratinerte poteter i små porsjonsformer
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinerte grønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
25.12.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 stk gulrot
1 stk blomkål lite
1 stk pastinakk
100 g sukkererter
1 stk purre
1 dl grønnsakbuljong (utblandet)
2 dl melk
3 ss hvetemel
1 ts salt
5 g muskatblomme revet
1 stk egg
2 dl hvitost revet
Lettvint og godt! Server gratinerte grønnsaker som selvstendig rett med brød til eller som tilbehør til røkt kjøtt eller fisk.Fremgangsmåte
Rens og grovdel grønnsakene. Kok dem halvmøre i minst mulig vann. Sil kokevannet fra og tilsett så mye melk at det blir 3 dl.
Legg grønnsakene i et ildfast fat.
Visp sammen melkeblandingen og hvetemelet, og kok det opp under omrøring. La det småkoke i 2-3 minutter. Smak sausen til med salt og muskat. Visp inn egg og revet ost, og hell sausen over grønnsakene i fatet.
Gratiner retten midt i ovnen ved 200 °C i ca 20 minutter, til den er gyllen og grønnsakene gjennomkokte.
Server gratinerte grønnsaker som selvstendig rett med brød til, eller som tilbehør til røkt kjøtt eller fisk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
60,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinerte blåskjell á la Provençale
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.09.2017Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
2 kg blåskjell
0,5 stk løk
5 cm purre
0,5 stk selleri
1 ss smør
50 g parmesanost
basilikum, frisk
Provençalesaus
5 stk tomat
2 stk løk
1 fedd hvitløk
1 stk selleri
1 ts basilikum, frisk
0,5 ts timian
1 ts persille, frisk
1 stk laurbærblad
1 ss olivenolje
1 ss tomatpuré
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
1 ts sukker
Denne oppskriften er basert på inspirasjon fra Provence i Sør-Frankrike. Blåskjellene fylles med en smaksrik saus og toppes med ost før den gratineres i ovnen.Fremgangsmåte
Skrubb blåskjellene og kontroller at alle skjellene er lukket. Kast tvilsomme skjell.
Ha blåskjellene i en kjele sammen med finhakket løk, purre, selleri og smør.
Bruk sterk varme og sett på lokk.
Etter 3-4 minutter ristes kjelen 3 ganger, slik at de underste skjellene kommer opp.
Damp videre 3-4 minutter til alle skjellene har åpnet seg.
Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.
Provençalesaus
Skold tomatene slik: Kok opp et par liter vann. Skjær et snitt i toppen på hver tomat. Legg tomatene i det kokende vannet til skinnet løsner. Ha dem straks over i iskaldt vann. Fjern skinnet og skjær tomatkjøttet i biter.
Surr finhakket løk, hvitløk, selleri, basilikum, timian, persille og laubærblad i olivenolje på svak varme til ingrediensene er myke.
Tilsett tomatpuré og tomaterbitene og la sausen putre på svak varme i 30 minutter.
Smak til med salt, pepper og sukker.
Gratinering
Sett stekeovnen på 300 grader.
Legg grovt salt i bunnen på en ildfast form.
Fjern det øverste skallet på de dampede skjellene og legg dem på saltet i den ildfaste formen. Det grove saltet gjør at skjellene står støtt.
Fordel provencale sausen over blåskjellene.
Dryss over ost og sett formen i stekeovn på sterk varme i 3-4 minutter til de er gyldenbrune.
Dryss basilikum over, og server straks.
Tips:
Du kan også bruke ferdigkjøpt pizzasaus eller pastasaus i stedet for hjemmelaget provençalesaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
51,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fisk i form 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2017Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
800 gr sei eller torsk
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 boks herm,tomater
1 purre
200 gr revet ost
1 dl fløte
dill
En av våre ganske enkle oppskrifter hvor vi bruker sei og vanlige tomater siden vi har masse hjemme i drivhuset. Men denne er skikkelig god og ganske barnevennlig, dvs mild og god. Ypperlig hverdagsmat.Fremgangsmåte
Smør en ildfast form.
Skjær fisken i serveringstykker og legg dem i formen.
Dryss på salt og pepper.
Fordel herm,tomatene over fisken.
Dryss over dill og purre.
Tilsett fløte og dekk med ost.
Stekes midt i ovnen 35-40 min ved 200 grader.
Server med poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinert kjøttform
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
200 g karbonadedeig
1 ss rapsolje
300 g MENY tomatsaus med grønnsaker
300 g MENY potetmos med løk
75 g revet ost
rød chilipepper hvis ønskelig
En enkel kjøttform med karbonadedeig, potetmos med løk, tomatsaus og revet ost på toppen. Populær og rask familiemiddag. Du kan også bruke kjøttdeig i denne retten.Fremgangsmåte
La potetmosen temperere seg litt så den blir lettere å fordele utover formen.
Stek karbonadedeigen i olje til den er gylden og gjennomstekt. Bland tomatsausen inn i karbonadedeigen. Ha blandingen over i en ildfast form.
Ha potetmosen over kjøttet og topp med revet ost.
Stek formen i ovnen på 180 grader i ca 15 minutter til den er gylden og gjennomvarm
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
130,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Alpen Makaroni
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
12.07.2016Denne retten tar ca
35 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Peter Pfister MartinsenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Til 5 pors.
4 dl melk
2 dl vann
4 dl fløte
160 gr. makaroni
250 gr. poteter i fine skiver
3 røkte kjøttpølser/kalkun
1 stor løk
hvitløk det du ønsker
Denne som Peter har sendt inn, er enkel og smaker virkelig godt. Vi lagde halv porsjon og fikk da 2 slike porsjonsformer som sees på bildet. Litt store for en person, men er du sulten så!
Som ost drysset vi over jarlsberg. Men skal kanskje helst være en sveitsisk ost som Emmentaler eller Gruyere.Fremgangsmåte
Fres løk og hvitløk i lit rapsolje. Tilsett poteter og makaroni.Fyll på med melk vann og fløte.
Kok så lenge alt er mørt. Til slutt tilsett pølser som er skåret i terninger.
Smak til med salt og pepper og muskat.
Fyll det hele i en form og dryss ost på.
Stek i ovnen i 10 minutter ved 160 grader.
Kan lages også som en vegetarrett,hvis man sløyfer pølsene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
165,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pølseform med brokkoli
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.08.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
300 g kjøttpølse
5 dl kokt makaroni
1 brokkoli
1 rød paprika
1 boks mais
4 egg
2 dl melk
1 ts salt
1/4 ts pepper
Jeg elsker disse makaroniformene i stekeovnen, og her er en av de bedre. Bare husk masse ost på toppen før steking.
Vi brukte gul og grønn paprika, men dette er valgfritt. Man tar hva man har.
For dere som ikke er kokker, egg i blandingen som helles over gjør at dette stivner i ovnen.Fremgangsmåte
Kok evt makaroni først.
Skjær pølsene i skiver, brokkoli i buketter og paprika i terninger. Ha litt smør i en panne og la de steke litt til de er myke. Man kan gjerne ha i litt hvitløk.
Smør en ildfast form og legg i pølser, makaroni og grønnsaker.
Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over formen. Dryss over osten.
Stek i stekeovn i ca 30 minutter ved 225 grader.
Server med brød og evt salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
112,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinert blomkål og brokkoli form
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.05.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 stk middels stort blomkål
400 g brokkoli (tilsvarende en bukett)
Hvitsaus
3 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl lettmelk
4 dl revet hvitost
nykvernet salt og pepper
200 g pølse , i biter (f eks smårettpølse). Pølsene kan sløyfes hvis man ønsker en vegetarrett
/ eller 1 boks hvite bønner
En nydelig grateng som enkelt kan omgjøres til en vegetarrett om du skulle ønske det.Fremgangsmåte
Rens og vask grønnsakene og del de opp i buketter. Kok bukettene knapt møre i lettsaltet vann. La den renne av i et dørslag.
Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca 2 minutter.
Ta kjelen av varmen, eller sett platen på laveste trinn. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca 5 minutter, under omrøring.
Tilsett halvparten av osten og rør til den har smeltet. Smak til med salt og pepper.
Legg grønnsakene og pølsebitene i en ildfast form og hell gratineringssausen over. Dryss resten av osten over og gratiner retten i forvarmet ovn på 250 °C i ca 10 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
98,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3233