
Skal en ha gjester på en 17 mai, kan man jo gjøre en vri og kanskje lage noe annet en grillmat og pølser. Selv om grillmat passer fint og særlig hvis det er fint vær.
Men skal en ha få, men gode venner på besøk, kan det være gøy med noe snadder. Jeg selv var vant med fra før, at 17 mai var det kokt laks. Jeg syns fortsatt dette er godt, men de siste årene har det ikke blitt noe laks.
En saftig roastbiff kan og være lurt å servere. Dette er skikkelig festmat.
Men skal en ha grillmat så lag ett skikkelig salatbord ved siden av. Hjemmelagd potetsalat, makaronisalat mm, smaker godt til grillmat og alt dette kan lages på forhånd. Men over til forslagene:
Skal du ha svigermor eller besteforeldre på besøk, slår det fortsatt an med kokt laks.
Kokt laks
4 personer. Dette er en enkel rett som er rask å lage.
800 g laks i skiver
2 ss salt pr. liter vann
1 ts hel pepper
Agurksalat:
1 agurk
2 dl vann
3 ss eddik
3 ss sukker
litt pepper
Kok opp en vid kjele med vann tilsatt salt og pepper. Ta kjelen av plata og legg fiskestykkene i. Kok opp, dra til side og la fisken trekke ca 15 minutter, skal ikke koke. Legg fisken over på et varmt fat.
Skjær agurken i tynne skiver. Lag en marinade av vann, eddik og sukker. Legg agurkskivene i marinaden og dryss over litt pepper.
Server med rømme og kokte poteter ved siden av.
Men skal en overbevise skikkelig så prøv denne menyen.
Forrett
Blåskjell og krepsehaler med saus i butterdeig
6 personer
1 pakke frossen butterdeig
eller ferdige terteskjell/terteskåler
1 glass/boks rensede krepsehaler
1 kg blåskjell
1 klype støtt saffran
1 liten løk
litt meierismør
2 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
salt/hvit pepper
rikelig med frisk dill og persille
Lag terteskåler av butterdeig og forhåndstek disse eller bruk ferdige skjell/skåler.Vask og rens blåskjellene. Ha litt smør i en dyp kjele med safran og blank finhakket løk i dette. Ha oppi blåskjell og hvitvin. La surre 15-20 min. Ta ut blåskjellene og tilsett kremfløte.
Kok og reduser til halvparten. Tilsett hakket dill og persille i den ferdige sausen. Smak til med salt/pepper. Tilsett blåskjell og krepsehaler/reker. Hell opp i terteskålene og garner med dill asparges og sitron.
Hovedrett
Roastbiff med farserte egg og sylvestersalat
Nok til 8 personer
1 1/2 kg surret oksefilet
salt
pepper
Farserte egg:4 hardkokte egg som deles i to
8 ansjosfileter
75 g smør eller margarin
1-2 ss kremfløte
paprikapulver
salat
grønt
Sylvestersalat:12-14 kokte, kalde poteter
2 ss tørr hvitvin
2 syrlige epler i terninger
1 paprika i terninger
1/2 dl finhakket purre
1 dl finstrimlet selleri
3 ss kapers
Saus:2 dl majones
2 dl rømme
1 ss sennep
Gni kjøttet med salt og pepper, og legg det på stekerist med langpanne under.
Stek kjøttet ved 175 C på midterste ribbe i ca 40-45 minutter.
Avkjøl kjøttet og skjær det i tynne skiver.
Del eggene på langs, ta plommen ut og sett hvitene på en seng av salat.
Mos eggeplommene sammen med ansjosfileter, smør og eventuelt fløte.
Sprøyt kremen tilbake i eggehvitene, og dryss paprika over.
Skjær potetene i skiver, drypp over hvitvinen, og la dem trekke et par timer.
Bland ingrediensene til sausen, som skal smake skarpt.
Legg poteter, grønnsaker og frukt lagvis. Ha sausen mellom lagene.
Sett salaten kjølig og pynt eventuelt med valnøtter.
Dessert
Snøfriskparfait
Til 4 personer
3 ss Snøfriskost naturell
3 dl kremfløte
1 ss sitronsaft
2 ts vaniljesukker
1 - 2 ss sukker
Visp fløten lett til krem og bland Snøfrisk forsiktig inn. Smak til med sitron og vaniljesukker. Settes i fryser minst 3 timer. Lag kuler eller skiver og server med bringebærsaus, frukt eller bær.
Tips:
· Som saus til isen kan du presse litt bringebærsyltetøy gjennom et dørslag slik at steinene fjernes. Kan også brukes som saus til ostekake eller eplekake.
· Server friske jordbær sammen med sammenvispet lettrømme. Server med et dryss av brunt strøsukker over.
· Rør en boks med Lettrømme sammen med ca 1 ss melis. Smør rømmen på en lefse og fordel litt revet brunost over. Del opp i mindre stykker og server.

Men man skal og ha en skikkelig kake på grunnlovsdagen. Og her er den:
17. mai-bløtkake med eggelikør-fromasj
Sukkerbrød:
6 egg
180 g (2 dl) sukker
180 g (3 1/2 dl) hvetemel
1 ts bakepulver
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i ca 45 minutter. Hvelv sukkerbrødet på en kakerist.
Eggelikør- fromasj:
3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
1 1/2-2 dl eggelikør
7 plater gelatin
Oppløsning av gelatin:
Legg gelatinplatene i kaldt vann så lenge som det er anvist på pakken. Hell vannet fra og løs opp en og en plate i litt (1/2 dl) kokende varmt vann (vannet skal ikke koke). Rør til all gelatin er oppløst. Hell den i blandingen i en tynn stråle under omrøring. Sett fromasjen i kjøleskap til den begynner å stivne.
Til fyll og pynt:
1 dl appelsin- eller eplejus til dynking
5-6 dl kremfløte
1–2 dl rørte tyttebær (evt. andre bær)
500 g marsipan
blader av sitronmelisse
Del sukkerbrødet i to og dynk begge bunnene godt med jus. Pisk kremfløten og fordel ca 1/3 på den nederste bunnen. Fordel tyttebær oppå. Stikk ut midten av den andre kakebunnen ved å bruke en bolle som er ca 15 cm i diameter. Sett sukkerbrød-ringen oppå den nederste bunnen. Av sukkerbrød-sirkelen i midten, kan du skjære til en ekstra ring som bygges oppå den første. Fyll den halvstive fromasjen i ”hullet”, og sett kaken kjølig til fromasjen er helt stiv. Stryk krem på siden og oppå kaken, inntil der fromasjen begynner. Legg en sirkel av matpapir over fromasjen midt oppå kaken. Kjevle ut marsipanen og strekk den til over kaken. Renskjær langs kanten. Skjær eller klipp ut en sirkel av marsipanen midt oppå, slik at eggelikør- fromasjen synes. Drypp gjerne over litt ekstra eggelikør. Pynt kaken med krem, blader av sitronmelisse og bånd i rødt, hvitt og blått.
Og til slutt ett par salater som passer til grillmaten eller som en egen lett rett etter alle pølsene og softisen:
Suveren potetsalat
Stor porsjon
3 kg poteter
3 dl hakket løk
2 purrer
3 dl varm buljong (av terning eller ekstrakt)
Dressing:1 dl vineddik
1 strøken ts salt
1/2 ts malt pepper
2 ss søt sennep
2 dl olje
1 dl kapers
2 rødløk i tynne skiver
2 dl steinfrie svarte oliven
rikelig med gresløk
Kok potetene og skrell dem mens de er varme. Skjær dem i centimetertykke skiver eller ikke for små terninger. Bland dem i en stor bolle sammen med hakket løk og purrestrimler. Hell over den varme buljongen og avkjøl potetene litt.
Bland alt til dressingen (unntatt kapers, løkringer, oliven og gressløk) og hell den over de fortsatt lunkne potetene. Fordel kapers, løkringer og oliven over salaten. La den stå minst et par timer å trekke. Dryss over gressløk før servering.
Blomkålsalat
4 personer
300 g pastaskruer
1 stk. blomkål i buketter
2 ss ekstra god olivenolje
100 g oppskåret bacon
4 stk. vårløk
1 båt. knust hvitløk
2 ss hakket frisk basilikum
Tilsettes etter smak eller serveres ved siden av: oliven, parmesan eller annen vellagret ost, ristede pinjekjerner eller valnøttkjerner, ekstra god olivenolje, balsamicoeddik eller annen god rødvinseddik og sitron.
Kok opp rikelig med vann i en stor kjele. Tilsett salt eller buljong og pasta. La dette fosskoke. Sjekk koketiden på pakken og tilsett blomkål når det er 5 min. igjen.
Hell av kokevannet. Bland inn litt olje, pepper og krydderurter. Stek baconet til fettet renner ut. Slå av varmen og rør inn oppskåret vårløk, hvitløk og evt. krydderurter. Vend dette inn i pastaen som leges i et dypt fat eller lav bolle. Tilsett oliven og annet etter smak, eller server det ved siden av.
Eller til slutt en kyllingsalat med asparges
Kyllingsalat med asparges
4 personer
4 kyllingfileter i strimler
1 ts salt
1/2 ts spisskummen
150 g fersk asparges
150 g sukkererter
2 tomater i skiver
1 rødløk i tynne båter
1 ekebladsalat
Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss presset limesaft
1/2 ts revet limeskall
1 ss hakket fersk koriander
1 ss hakket fersk mynte
1 ss hakket rød chili
1 ss soyasaus
1/2 ss sukker
1 presset hvitløkbåt
Dryss salt og spisskummen på kyllingstrimlene og stek dem raskt i olje. Avkjøl strimlene. Forvell asparges og sukkererter. Anrett kyllingstrimlene på fat sammen med de andre ingrediensene. Bland alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten. Pynt gjerne med mynte. Brød er godt til.
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Fiskesuppe med blåskjell
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
09.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
1 pose fiskesuppe
1 gulrot, i fyrstikklange strimler
100 g reker
50 g blåskjell
1 dl matfløte
Dryss:
Gressløk, finklippet eller purre i tynne ringer
Fremgangsmåte
Lag suppen etter anvisning på posen og kok med gulrotstrimler.
Tilsett reker og blåskjell like før servering.
Smak til med fløte.
Dryss over rikelig med gressløk eller purre.
Server med godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
87,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fylte laksefileter.
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elsa's hjemmesideBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
6-800 g skinn og benfri laks.
salt og pepper
1 eske fetaost
finrevet skall av 1/2 sitron
1 1/2 ss sennep
1 ts rosepepper
ca 1 dl creme fraiche
event.finklippet persille
Vi prøvde denne retten med små laksefileter, ser ikke så fint ut men smaker nydelig. Er nok enklest med en hel filetFremgangsmåte
Fisken stekes i 225 g i ca 10- 15 min på midt.rille
Hell bort kraften fra osten og mos den med de øvrige ingrediensene.Rens fisken fri for alle ben.
Skjær fisken i like store skiver og skjær en dyp fure i midten av hvert stykke.Brett ut kanten slik at
fyllet får plass.Strø litt salt over. Legg fiskestykkene i en ildfast form som du også serverer maten i.
Poteter til, syns jeg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
235,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 17,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bløtkake med friske bær
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.01.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
5 stk egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
ca. 1 dl eplemost
3 dl kremfløte
1 pk ferdig vaniljekrem
jordbær, bringebær og rips
Det blir fest når bløtkaken settes på bordet. Kombinasjonen krem og bær er alltid populær.Fremgangsmåte
1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.
3. Stek kaken i en smurt eller papirkledd springform, 24 cm i diameter, ved 160°C i 45 minutter
4. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
5. Del kakebunnen i to lag, dynk med eplemost og fyll kaken med jordbær og vaniljekrem.
6. Pynt kaken med stivpisket krem, jordbær, bringebær og rips.
Tips:
Bytt ut sukkerbrødet med en mandelbunn. Pisk 1/2-1 boks creme fraich og bland den med 1/2 boks vaniljekesam. Bre blandingen over mandelbunnen. Pynt med jordbær, bringebær og rips. Melisdryss etter smak
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
217,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,73.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:240