17 mai menyen


Oppdatertdato: 2021-05-14 Tema: 17_mai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no, mat.no


Skal en ha gjester på en 17 mai, kan man jo gjøre en vri og kanskje lage noe annet en grillmat og pølser. Selv om grillmat passer fint og særlig hvis det er fint vær.
Men skal en ha få, men gode venner på besøk, kan det være gøy med noe snadder. Jeg selv var vant med fra før, at 17 mai var det kokt laks. Jeg syns fortsatt dette er godt, men de siste årene har det ikke blitt noe laks.
En saftig roastbiff kan og være lurt å servere. Dette er skikkelig festmat.
Men skal en ha grillmat så lag ett skikkelig salatbord ved siden av. Hjemmelagd potetsalat, makaronisalat mm, smaker godt til grillmat og alt dette kan lages på forhånd. Men over til forslagene:

Skal du ha svigermor eller besteforeldre på besøk, slår det fortsatt an med kokt laks.

Kokt laks

4 personer. Dette er en enkel rett som er rask å lage.

800 g laks i skiver
2 ss salt pr. liter vann
1 ts hel pepper

Agurksalat:
1 agurk
2 dl vann
3 ss eddik
3 ss sukker
litt pepper

Kok opp en vid kjele med vann tilsatt salt og pepper. Ta kjelen av plata og legg fiskestykkene i. Kok opp, dra til side og la fisken trekke ca 15 minutter, skal ikke koke. Legg fisken over på et varmt fat.

Skjær agurken i tynne skiver. Lag en marinade av vann, eddik og sukker. Legg agurkskivene i marinaden og dryss over litt pepper.

Server med rømme og kokte poteter ved siden av.

Men skal en overbevise skikkelig så prøv denne menyen.

Forrett

Blåskjell og krepsehaler med saus i butterdeig

6 personer
1 pakke frossen butterdeig
eller ferdige terteskjell/terteskåler
1 glass/boks rensede krepsehaler
1 kg blåskjell
1 klype støtt saffran
1 liten løk
litt meierismør
2 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
salt/hvit pepper
rikelig med frisk dill og persille

Lag terteskåler av butterdeig og forhåndstek disse eller bruk ferdige skjell/skåler.Vask og rens blåskjellene. Ha litt smør i en dyp kjele med safran og blank finhakket løk i dette. Ha oppi blåskjell og hvitvin. La surre 15-20 min. Ta ut blåskjellene og tilsett kremfløte.
Kok og reduser til halvparten. Tilsett hakket dill og persille i den ferdige sausen. Smak til med salt/pepper. Tilsett blåskjell og krepsehaler/reker. Hell opp i terteskålene og garner med dill asparges og sitron.

Hovedrett

Roastbiff med farserte egg og sylvestersalat

Nok til 8 personer

1 1/2 kg surret oksefilet
salt
pepper

Farserte egg:
4 hardkokte egg som deles i to
8 ansjosfileter
75 g smør eller margarin
1-2 ss kremfløte
paprikapulver
salat
grønt

Sylvestersalat:
12-14 kokte, kalde poteter
2 ss tørr hvitvin
2 syrlige epler i terninger
1 paprika i terninger
1/2 dl finhakket purre
1 dl finstrimlet selleri
3 ss kapers

Saus:
2 dl majones
2 dl rømme
1 ss sennep

Gni kjøttet med salt og pepper, og legg det på stekerist med langpanne under.
Stek kjøttet ved 175 C på midterste ribbe i ca 40-45 minutter.
Avkjøl kjøttet og skjær det i tynne skiver.
Del eggene på langs, ta plommen ut og sett hvitene på en seng av salat.
Mos eggeplommene sammen med ansjosfileter, smør og eventuelt fløte.

Sprøyt kremen tilbake i eggehvitene, og dryss paprika over.
Skjær potetene i skiver, drypp over hvitvinen, og la dem trekke et par timer.
Bland ingrediensene til sausen, som skal smake skarpt.
Legg poteter, grønnsaker og frukt lagvis. Ha sausen mellom lagene.
Sett salaten kjølig og pynt eventuelt med valnøtter.

Dessert

Snøfriskparfait

Til 4 personer

3 ss Snøfriskost naturell
3 dl kremfløte
1 ss sitronsaft
2 ts vaniljesukker
1 - 2 ss sukker

Visp fløten lett til krem og bland Snøfrisk forsiktig inn. Smak til med sitron og vaniljesukker. Settes i fryser minst 3 timer. Lag kuler eller skiver og server med bringebærsaus, frukt eller bær.

Tips:
· Som saus til isen kan du presse litt bringebærsyltetøy gjennom et dørslag slik at steinene fjernes. Kan også brukes som saus til ostekake eller eplekake.
· Server friske jordbær sammen med sammenvispet lettrømme. Server med et dryss av brunt strøsukker over.
· Rør en boks med Lettrømme sammen med ca 1 ss melis. Smør rømmen på en lefse og fordel litt revet brunost over. Del opp i mindre stykker og server.

Men man skal og ha en skikkelig kake på grunnlovsdagen. Og her er den:

17. mai-bløtkake med eggelikør-fromasj


Sukkerbrød:

6 egg
180 g (2 dl) sukker
180 g (3 1/2 dl) hvetemel
1 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i ca 45 minutter. Hvelv sukkerbrødet på en kakerist.

Eggelikør- fromasj:

3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
1 1/2-2 dl eggelikør
7 plater gelatin

Oppløsning av gelatin:

Legg gelatinplatene i kaldt vann så lenge som det er anvist på pakken. Hell vannet fra og løs opp en og en plate i litt (1/2 dl) kokende varmt vann (vannet skal ikke koke). Rør til all gelatin er oppløst. Hell den i blandingen i en tynn stråle under omrøring. Sett fromasjen i kjøleskap til den begynner å stivne.

Til fyll og pynt:
1 dl appelsin- eller eplejus til dynking
5-6 dl kremfløte
1–2 dl rørte tyttebær (evt. andre bær)
500 g marsipan
blader av sitronmelisse

Del sukkerbrødet i to og dynk begge bunnene godt med jus. Pisk kremfløten og fordel ca 1/3 på den nederste bunnen. Fordel tyttebær oppå. Stikk ut midten av den andre kakebunnen ved å bruke en bolle som er ca 15 cm i diameter. Sett sukkerbrød-ringen oppå den nederste bunnen. Av sukkerbrød-sirkelen i midten, kan du skjære til en ekstra ring som bygges oppå den første. Fyll den halvstive fromasjen i ”hullet”, og sett kaken kjølig til fromasjen er helt stiv. Stryk krem på siden og oppå kaken, inntil der fromasjen begynner. Legg en sirkel av matpapir over fromasjen midt oppå kaken. Kjevle ut marsipanen og strekk den til over kaken. Renskjær langs kanten. Skjær eller klipp ut en sirkel av marsipanen midt oppå, slik at eggelikør- fromasjen synes. Drypp gjerne over litt ekstra eggelikør. Pynt kaken med krem, blader av sitronmelisse og bånd i rødt, hvitt og blått.

Og til slutt ett par salater som passer til grillmaten eller som en egen lett rett etter alle pølsene og softisen:

Suveren potetsalat

Stor porsjon
3 kg poteter
3 dl hakket løk
2 purrer
3 dl varm buljong (av terning eller ekstrakt)

Dressing:
1 dl vineddik
1 strøken ts salt
1/2 ts malt pepper
2 ss søt sennep
2 dl olje
1 dl kapers
2 rødløk i tynne skiver
2 dl steinfrie svarte oliven
rikelig med gresløk

Kok potetene og skrell dem mens de er varme. Skjær dem i centimetertykke skiver eller ikke for små terninger. Bland dem i en stor bolle sammen med hakket løk og purrestrimler. Hell over den varme buljongen og avkjøl potetene litt.

Bland alt til dressingen (unntatt kapers, løkringer, oliven og gressløk) og hell den over de fortsatt lunkne potetene. Fordel kapers, løkringer og oliven over salaten. La den stå minst et par timer å trekke. Dryss over gressløk før servering.

Blomkålsalat

4 personer

300 g pastaskruer
1 stk. blomkål i buketter
2 ss ekstra god olivenolje
100 g oppskåret bacon
4 stk. vårløk
1 båt. knust hvitløk
2 ss hakket frisk basilikum

Tilsettes etter smak eller serveres ved siden av: oliven, parmesan eller annen vellagret ost, ristede pinjekjerner eller valnøttkjerner, ekstra god olivenolje, balsamicoeddik eller annen god rødvinseddik og sitron.

Kok opp rikelig med vann i en stor kjele. Tilsett salt eller buljong og pasta. La dette fosskoke. Sjekk koketiden på pakken og tilsett blomkål når det er 5 min. igjen.

Hell av kokevannet. Bland inn litt olje, pepper og krydderurter. Stek baconet til fettet renner ut. Slå av varmen og rør inn oppskåret vårløk, hvitløk og evt. krydderurter. Vend dette inn i pastaen som leges i et dypt fat eller lav bolle. Tilsett oliven og annet etter smak, eller server det ved siden av.

Eller til slutt en kyllingsalat med asparges

Kyllingsalat med asparges

4 personer

4 kyllingfileter i strimler
1 ts salt
1/2 ts spisskummen
150 g fersk asparges
150 g sukkererter
2 tomater i skiver
1 rødløk i tynne båter
1 ekebladsalat

Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss presset limesaft
1/2 ts revet limeskall
1 ss hakket fersk koriander
1 ss hakket fersk mynte
1 ss hakket rød chili
1 ss soyasaus
1/2 ss sukker
1 presset hvitløkbåt

Dryss salt og spisskummen på kyllingstrimlene og stek dem raskt i olje. Avkjøl strimlene. Forvell asparges og sukkererter. Anrett kyllingstrimlene på fat sammen med de andre ingrediensene. Bland alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten. Pynt gjerne med mynte. Brød er godt til.

Annonse






Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fiskesuppe med blåskjell.

Fiskesuppe med blåskjell


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 09.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 pose fiskesuppe
1 gulrot, i fyrstikklange strimler
100 g reker
50 g blåskjell
1 dl matfløte
Dryss:
Gressløk, finklippet eller purre i tynne ringer



Fremgangsmåte

Lag suppen etter anvisning på posen og kok med gulrotstrimler. Tilsett reker og blåskjell like før servering.
Smak til med fløte.
Dryss over rikelig med gressløk eller purre.

Server med godt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 87,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fylte laksefileter..

Fylte laksefileter.


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.11.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

6-800 g skinn og benfri laks. salt og pepper
1 eske fetaost
finrevet skall av 1/2 sitron
1 1/2 ss sennep
1 ts rosepepper

ca 1 dl creme fraiche
event.finklippet persille


Vi prøvde denne retten med små laksefileter, ser ikke så fint ut men smaker nydelig. Er nok enklest med en hel filet


Fremgangsmåte

Fisken stekes i 225 g i ca 10- 15 min på midt.rille

Hell bort kraften fra osten og mos den med de øvrige ingrediensene.Rens fisken fri for alle ben. Skjær fisken i like store skiver og skjær en dyp fure i midten av hvert stykke.Brett ut kanten slik at fyllet får plass.Strø litt salt over. Legg fiskestykkene i en ildfast form som du også serverer maten i.
Poteter til, syns jeg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 235,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bløtkake med friske bær.

Bløtkake med friske bær


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.01.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

5 stk egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
ca. 1 dl eplemost
3 dl kremfløte
1 pk ferdig vaniljekrem
jordbær, bringebær og rips


Det blir fest når bløtkaken settes på bordet. Kombinasjonen krem og bær er alltid populær.


Fremgangsmåte

1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.
3. Stek kaken i en smurt eller papirkledd springform, 24 cm i diameter, ved 160°C i 45 minutter
4. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
5. Del kakebunnen i to lag, dynk med eplemost og fyll kaken med jordbær og vaniljekrem.
6. Pynt kaken med stivpisket krem, jordbær, bringebær og rips.

Tips:
Bytt ut sukkerbrødet med en mandelbunn. Pisk 1/2-1 boks creme fraich og bland den med 1/2 boks vaniljekesam. Bre blandingen over mandelbunnen. Pynt med jordbær, bringebær og rips. Melisdryss etter smak

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 217,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:240
Slanking.Kål.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.