Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt. En ny undersøkelse avdekker at 3 av 4 heller ikke sjekker saltinnholdet i maten de spiser. Det kan ha store helsemessige konsekvenser.
I en representativ undersøkelse med 1391 respondenter som er utført blant NorgesGruppens Trumf-kunder, avsløres nordmenns holdning til salt. 2 av 3 opplyser at de synes det er viktig eller svært viktig å redusere saltinntaket, men likevel sjekker kun 25 prosent saltinnholdet i maten de spiser. Det til tross for at 3/4 av saltet folk får i seg kommer fra industribearbeidede varer og mat på serveringssteder.
- Å redusere saltinntaket er et av de mest effektive virkemidlene vi kan gjøre for å bedre folkehelsen. I Danmark har den anerkjente ernæringsforskeren Ulla Toft beregnet at en reduksjon i saltforbruket med 25 prosent vil kunne spare over 1000 liv i året, sier Aina Marie Lien, ernæringsfysiolog i NorgesGruppen.
Setter saltkrav til leverandørene
NorgesGruppen presenterer i dag sin helse- og ernæringsstrategi på et helseseminar hvor blant annet helseminister Bent Høie (H) deltar. Et av målene til NorgesGruppen er å redusere saltmengden i de varegruppene som bidrar med mest salt med 15 prosent innen 2017.
- Nær annenhver kunde handler i en av våre butikker. Det gir oss stor innflytelse over folks spisevaner. Sammen med både leverandører og myndigheter ønsker vi å sette felles mål for reduksjon av salt. Vi vil samtidig lage systemer for å overvåke utviklingen, forteller Lien videre.
Bedre merking fra desember 2014
Det er grundig dokumentert at høyt saltinntak gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette vet mange forbrukere, men når de ikke vet hvor mye salt produktene inneholder, kan man forstå at mange ikke klarer å redusere saltforbruket sitt. Derfor er det viktig med tydeligere og enklere merking. Dette vil bli forbedret med nye felles merkeregler i EU og Norge. Fra desember 2014 skal mengden salt oppgis, og informasjonen skal bli lettere å lese.
- I dag er merkingen av salt i maten ikke obligatorisk. Vi er positive til det nye EU-regelverket for merking av salt. Det gjør det enklere for folk å sjekke saltinnholdet i maten, forteller Lien.
Om NorgesGruppens helse- og ernæringsstrategi
Strategien er vedtatt av styret i NorgesGruppen og omfatter alle NorgesGruppens profilhus, egne merkevarer og selskapets innkjøpsavdeling. Strategien har tre fokusområder med tilhørende konkrete målsetninger frem mot 2017: Øke salget av frukt/grønt, grovt korn og fisk, redusere salt og sukker, og balansere utvalg, egne merkevarer og informasjon
Om salt
I gjennomsnitt spiser nordmenn 10 gram salt daglig. Det er dobbelt så mye som anbefalt. Over tre fjerdedeler av saltet folk får i seg kommer fra industribearbeidede matvarer og mat på serveringssteder. Verdens Helseorganisasjon mener at kutt i saltforbruket er blant de mest kostnadseffektive helsefremmende tiltakene som kan gjøres.
Verktøy for sjekk av saltinnhold
Nettsiden
Matoppskrift.no har både på de fleste oppskriftene sine og på ingredienser utregnet saltinnhold. Her kan man sammenlikne med anbefalt inntak.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2938