
Multesesongen er igang og det er tid for å fylle fryseren med denne gule delikatessen. Multer finnes i høyereliggende strøk over hele Norge og i nord er de også i lavere strøk. Store gule moltemyrer er ett vakkert syn for mange.
Her under følger 5 enkle, men gode oppskrifter på hva en kan gjøre med multene. Det er de som er mest populære hos dere og noen egne
favoritter.
PS: Min egen favoritt bortsett fra vanlig multekrem er å blande multene med vaniljesaus eller smeltet vaniljeis.
Først en klassiker nemlig multekrem.
Her finnes flere oppskrifter med variasjoner av multer og krem. Dette er en klassisk juledessert.
3 dl kremfløte
2-3 dl sukrede multer
Pisk fløten til krem. Rør inn multene. Multekrem kan serveres med krumkaker eller sandkaker.
Multer som er dypfryst uten sukker må røres med sukker og så trekke en stund.
Sabayonne-multekrem
4 porsjoner
6 stk eggeplommer
1,5 dl melis
2,5 dl søt hvitvin
3 dl kremfløte, pisket
3 dl rørte multer
Ha eggeplommene og melis i en kjele. Pisk det godt. Tilsett vinen og fortsett piskingen mens kremen varmes langsomt opp og tykner.
Kremen må ikke koke. Avkjøl. Bland sammen med pisket kremfløte. Vend inn de rørte multene.
Multesyltetøy
1 kg multer
200-250 g sukker etter smak
Kok opp bær, tilsett sukker og kok opp. Skum av. Rør godt.
Helles på varme glass og sett på tett lokk. Oppbevares i kjeller.
Kan og fryses.
Brukes som basis i multekrem og til kaker osv.
Akevittmarinerte multer med råkrem
6 porsjoner
500 gr multer
Ca 2 ss akevitt (evt. Whisky)
Råkrem:
4 stk eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte
Ha multene i en kjele og varm dem opp til de er lune. Smak til multene med akevitt. Akevitten skal bare runde av smaken på multene.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Server lune multer med råkrem ved siden av.
Gossas varme multefristelse
Denne er spesiell da den kommer fra en god venninne av meg som nå er død
2 porsjoner
Ca 1,5 dl multer
2 ss sukker
2 dl creme fraiche
2 stk eggeplommer
2 ts sukker
2 ss multelikør eller portvin
Bland multer, 2 ss sukker og creme fraiche sammen. Visp eggeplommene sammen med 2 ts sukker.
Bland multeblandingen med eggedosisen, smak til med multelikør eller portvin.
Hell blandingen i 2 desserttallerkner/ paiformer som tåler stekeovn.
Settes under grillen til overflaten er blitt lett gyllen. Serveres straks, gjerne med en god klatt is til.
Multer i himmelseng
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.03.2022Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
Lite sukkerbrød:
3 stk. egg
90 g sukker
90 g hvetemel
0,5 ts bakepulver
3 dl multer
3 dl crème fraîche orginal, 35 % eller seterrømme
3 stk. eggeplomme
1 ss vaniljesukker
Marengs:
3 stk. eggehvite
2 dl sukker
Dekk et tynt sukkerbrød med multer, créme fraîche og marengs. Det blir en herlig smaksbombe!Fremgangsmåte
Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Vend inn mel iblandet bakepulver. Hell røren i en smurt springform, 22-24 cm. i diameter.
Stek sukkerbrødet nederst i stekeovnen ved 160 °C i ca. 25 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
Legg sukkerbrødet tilbake i springformen. Dekk bunnen med multer og fordel over crème fraîche som er rørt sammen med eggeplommer og vaniljesukker.
Pisk eggehvitene halvt stive og tilsett sukkeret under fortsatt pisking til seig marengs. Fordel marengsen på toppen i formen og lag fint mønster med en gaffel.
Sett formen høyt i stekeovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Du må kikke litt inn i ovnen underveis for å unngå at marengsen blir brent.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
256,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
30,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multeterte med kaffeiskrem
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.09.2021Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
½ dl sukker
1 dl kremfløte
3 dl multer
evt. ½ ts hakket frisk rosmarin (kan sløyfes)
4 plate butterdeig (10x10 cm)
3 dl vaniljeis
8 stk. kaffebønner
8 blad frisk mynte til pynt
En spennende og kanskje litt annerledes terte til dessert. Men multer og kaffe harmonerer perfekt. Bare prøv!Fremgangsmåte
Knus 4 kaffebønner i en morter eller kvern og bland inn i isen. Sett kaldt. Rist resten av kaffebønnene i en stekepanne. Avkjøl.
Ha sukker i en teflonpanne og smelt til det er brunt. Ha i fløten og kok til en tykk saus. Avkjøl.
Vend inn multer og evt. rosmarin i sausen og fordel blandingen på butterdeigsplatene. Stek tertene i ovn på 225 grader C i 8-10 min.
Pynt tertene med kaffebønner og mynteblader og server med is til.
I stedet for vaniljeis er også sjokoladeis eller krokanis godt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
276,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multeparfait
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk. eggeplomme
4 ss melis
4 dl kremfløte
1 stk. vaniljestang
revet skall av 1 stk. sitron
3 dl multer
2 dl sukker
2 dl hakkede hasselnøtter
12 blad frisk mynte til pynt
Fremgangsmåte
Pisk eggeplommer og melis luftig. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og det revne sitronskallet i fløten og pisk til det tykner.
Bland kremfløten med egge-melisblandingen og multer (spar noen pene multer til pynt) og fordel blandingen i en springform eller i porsjonsformer.
Sett formene i fryseren.
Smelt sukker i en kjele og vend de hakkede nøttene i det smeltede sukkeret. Hell blandingen ut på pakepapir og la det bli kaldt og stivt.
Ta parfaiten ut av fryseren når den er helt stiv og frossen. (15 før servering). Pynt med multer, nøttekrokan og mynteblader.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
342,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1685