Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Påskeaktivitet for store og små: Lag vakre påskeegg

Oppdatertdato: 2004-03-02 Publisert: Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Alf Børjesson


EGG har til alle tider vært symbolet på nytt liv - og til påske dobler vi eggforbruket. Vi dekorerer eggeskallet og koser oss med frokostegget, eller vi blåser eggeskallet tomt og lager god mat av innholdet. Her skal ingen ressurs gå til spille! Eggeskallet er jo som et lite lerret, og det er utrolig fasinerende å la fantasien få fritt spillerom - vi kan nesten kalle det å få "eggfeber". Og er du blant de mange som "ikke eier fantasi", kan enkel naturfarging gi spennende og overraskende resultater.

- Sett av en kveld nå før påske til eggdekorering, oppfordrer Liv Leira, forbrukerkonsulent ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. - Enten du koser deg sammen med barn eller barnebarn , eller andre voksne, vil du garantert oppdage hvilken fin avkopling det gir! Man sitter og småprater mens de små kunstverkene trylles fram. Og det er mye godt en kan lage av den utblåste eggmassen, enten det passer med noe til kaffen eller et helt måltid,- som en pai eller en eggpanne.

Liv Leira gir her sine beste tips om eggdekorering med naturfarging og plantetrykk og noen oppskrifter på godsaker du lett kan lykkes med å lage av eggmassen.

Tips før du begynner å male eller dekorere på egg. Temperer eggene først! Eggene er lettere å tømme når de er romtemperert. La de gjerne stå på kjøkkenbenken over natta.Velg middels store eller små egg, merket M eller S på eggkartongene. De små eggene har oftest tykkest skall, og går ikke så lett i stykker.

Uansett hvilken teknikk vi bruker, er det viktig å gjøre den innledende jobben med å tømme eggene grundig. Anskaffelse av en eggpumpe fra hobbybutikk sparer en for den tunge jobben med å blåse ut eggmassen med munnen. Med pumpen kan du hygienisk og enkelt tømme og skylle egg. Det er viktig å skylle egget godt inni, slik at det ikke sitter igjen eggrester som avgir vond lukt. Sett egget på hodet slik at vannet renner ut, da er alt klart for din utfoldelse med farger, former og figurer.

Ta vare på eggmassen, den kan du lage mye godt av. Den kan oppbevares på glass noen dager i kjøleskapet, eller piskes lett sammen og fryses (1 dl eggmasse = 2 egg).

Skal du male på egget, er det praktisk med et arbeidshåndtak. Bruk en bøyd piperenser og stikk begge endene forsiktig inn i egget, det fungerer samtidig som oppheng til å tørke egget. Tomme, rene egg har ubegrenset holdbarhet. Skal du oppbevare egg som ikke er tømt, må eggene koke minst 2 timer, ellers vil de begynne å lukte.

Naturfarging
Den eldste måten å dekorere egg på er å la eggene trekke farge i et fargebad. Man koker eggene i farge fra plantestoff, nøtteskall, røtter, løkskall, rødbeter, kaffe eller te for å nevne noen muligheter. Naturfarger gir et spennende resultat der ingen egg blir like i mønster eller farge. Alt etter hvor lang tid eggene koker, eller om du pakker inn hvert enkelt egg med en´eller flere naturfarger. Fargestoffer får du også kjøpt på apotek og i hobbybutikker.

Hvite egg fremhever fargene best. Pass på at det ikke er sprekker i egget før du begynner. Rengjør eggeskallet i vann med litt eddik eller fortynnet vaskemiddel og skyll godt, hvis det ikke er tømt og skylt på forhånd. Dette gjør at egget trekker bedre til seg farge.

Egg innpakket i naturfarger
Du kan få vakre mønstre hvis du pakker inn fargestoffene slik at de ligger inn mot eggeskallet. Da må fargestoffet være i form av biter og ikke pulver. Du kan bruke en eller flere forskjellige naturfarger. Bruker du bare en farge, får du et ensfarget egg med spennende mønster og sjatteringer. Men enda mer spennende er det å blande flere fargestoffer. Da vet du aldri hvilket mønster eller farge egget får før du pakker det hele opp. Skal du farge lyse og mørke egg i samme kjele, bør du pakke de lyse inn i aluminiumsfolie. Gjør følgende:

1. Fukt et ark hvitt tørkepapir. Pakk egget inn i papiret samtidig som du legger biter av skall eller naturfarger, mellom eggeskallet og papiret. Klipp smale tøyremser eller bruk en rull gassbind og surr rundt egget (utenpå det våte papiret). Fest med en tråd eller strikk.
2. Benytt en gammel kjele og bruk så mye vann at eggene dekkes helt. Bruk en rist eller en tallerken for å holde eggene nede hvis eggene er tømt.
3. Legg forsiktig eggene ned i kokende vann og la dem koke i ca.2 timer. Fargen blir sterkere jo lenger du koker dem.
4. Skyll eggene under rennende, lunkent vann etter de er kokt. Er eggene tømt før du koker dem kan det være noe vann inni. Bruk da eggpumpen og pump det ut.
5. Når eggene tørker blir fargen matt. Ønsker du en blank overflate kan du gni egget med litt matolje eller du kan bruke en vannbasert lakk.

Tips
Ta vare på vannet og bruk fargebadet til å lage ensfargede egg og plantetrykk eller oppbevar det på glass til senere bruk.

Ensfargede egg
Ta 2-3 spiseskjeer naturfarge til 1 liter vann.
Legg eggene i kaldt vann og la det koke opp. Fargen trekker raskt inn ved kokepunktet.
Hvis du ønsker lyse pastellfarger, må du ta opp egget etter kort tid.

Naturfarger er ikke giftige. Så hvorfor ikke koke et lite kunstverk av egg til frokostbordet!

Planteavtrykk
Ved å legge en blomst eller et blad i tett kontakt inntil eggeskallet, under koking i sterkt fargebad, vil det bli et flott planteavtrykk på eggeskallet. Gjør følgende:

1. Legg blomsten (planten) med "ansiktet" ned. Det er enklere å spre ut blomsten hvis egget er fuktet med vann.
2. Trekk en bit av en nylonstrømpe rundt egget og blomsten. Stram godt til med en knute.
3. Surr en tøystrimmel rundt egget, slik at fargen trekker jevnt gjennom nylonstrømpen og inn i eggeskallet. Fest med en strikk eller en tråd.
4. Legg en tallerken e.l. over eggene under koking, slik at de ikke flyter opp.
Egg som er tømt behøver ikke koke mer enn 5-10 minutter i et sterkt fargebad, mens egg med innhold bør koke ca. 2 timer.

Lag en deilig rett av eggmassen
* 1 dl eggmasse = 2 egg
* 2 dl eggmasse = 4 egg
1/2 liter eggmasse = 10 egg

Bondeomelett
4 porsjoner

3 kokte poteter
50 g sopp
ca 150 g bacon
2 finhakket sjalottløk
1/2 l eggmasse
4 ss vann
1/4 purre eller 1 bunt gressløk
2 flådde tomater
2 ss revet ost, gjerne parmesan
smør til steking
salt og nykvernet pepper

Stek bacon i biter sammen med hakket sjalottløk. Ha i sopp og poteter i terninger. Stek videre noen minutter. Hell over eggmassen tilsatt vann, salt og pepper. Dryss over hakket purre/gressløk, flådde tomater i terninger og revet ost. La alt stivne på svak varme. Server med brød og salat til.

Arme riddere
8 skiver loff eller annet brød
2 dl eggmasse
4 ss sukker
1/2 l melk
1 ts kardemomme
1/2 ts kanel

Pisk eggmassen lett sammen med sukker, melk og krydder. Bløt brødet i røren til det er gjennombløtet. Stek de arme ridderne i smør i stekepanne ved middels varme til de er pent gulbrune. Server arme riddere lunkne med rømme og syltetøy til. Eller med rød saus slik arme riddere ble servert fra gammelt av.

Sjokoladekake
4 dl eggmasse
250 g sukker
100 g sjokolade
175 g smør
4 ss sterk kaffe
200 g hvetemel
40 g kakao
2 ts bakepulver

Glasur:
250 g mykt smør
250 g melis
1/2 -1 dl eggmasse
3-4 ss kakao

Visp stiv eggedosis av eggmasse og sukker. Brekk sjokoladen i biter og ha i en kjele sammen med smør. Smelt over svak varme og rør det sammen når sjokoladen har blitt helt myk. Sikt mel, kakao og bakepulver sammen og rør det inn vekselsvis med sjokoladeblandingen. Hell røren i en bakepapirkledd langpanne. Stek ved 180 °C i ca 30 minutter. Avkjøl på rist.
Rør smør og melis mykt. Ha i litt eggemasse om gangen sammen med kakao. Rør alt godt sammen.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:166

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.