Revidert informasjon om utregning av næringsinnhold 2017


Oppdatertdato: 2017-07-28 Tema: Informasjon Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut


Nå i 2017 er det igjen gjort mange utvidelser og forbedringer av systemet med bregning av næringsinnhold på oppskriftene. På oppskriftene som man ser til høyre her er det verdier for porsjon, 100 gr og oppgitt del av energi, dvs energiprosent. Det jobbes og med å vise verdier pr feks kakestykke ol.

Kort om systemet og bakgrunnen

Ideen bak dette ble opprinnelig planlagt helt tilbake i 2002. Og ble en realitet noen år senere. Grunnen er at jeg personlig har Crohns Sykdom og har ett litt opp og ned forhold til mat. Og gjennom mange år problemer med for lav vekt.
I forbindelse med oppskriftssbasen ble det da lagd en ingrediensbase som skulle bli grunnlag for disse utregningene. Dette ble koblet helt sammen rundt 2009 og har siden da blitt utviklet videre.
Hele systemet blir nå oppgradert med flere tjenester og samtidig nytt design på oppskriftene. Det beregnes nå bla priser og fordeling av energi i de forskjelige energibærende næringsstoffene.

Næringsberegningen skjer enkelt ved at innholdet i ingrediensene på en oppskrift regnes ut mot næringsinnhold for ingrediensen i en stor ingrediens database. Husk at det er næringsverdien og mengden før evt koking/steking, selv om noen av ingrediensene og har næring etter koking feks.
Dette omformes mht mengde, enhet og porsjon. Omregning skjer ved lasting av oppskriften og er derfor dynamisk. Dvs om verdier i databasen forandrer seg, vil dette med en gang speile seg på oppskriftene.
Verdier og info i databasen oppdateres hele tiden, og har en tydelig oppdatert dato.
Samtidig vises det prisinformasjon og fordeling av energiinnhold.

Hvilke oppskrifter er beregnet?

De fleste oppskrifter er beregnet, dvs pr juni 2015 - 33.510 stk av totalt 35.382. 99% oppskrifter som publiseres blir nå beregnet før de legges ut. Av de som ikke blir beregnet er oppskrifter med mange ukjente ingredienser og ufullstendige mål feks. Men mange av disse blir beregnet automatisk når jeg får mer info.

På oppskriften

Næringsinnholdet

I en ramme på de oppskrifter som er næringsberegnet ligger kcal, karbo, fett, protein og pris av innholdet i oppskriften.
Innholdet på oppskriften er pr 100 gram og pr porsjon. Pr 100 gr er standard. Ved å trykke på linken -Vis fullt næringsinnhold- i toppen vil man kunne se alle næringsstoffer(ikke bare de viktigste) samt GDA, her er og link til evt allergener som oppskriften har. Ved å bruke pr 100 gram på oppskriften er det lettere å sammenlikne med ferdigretter.
Alle oppskrifter med næringsinnhold har og porsjonsberegning.

GDA eller anbefalt daglig inntak

På alle næringsstoffer vises det beregnet inntak i prosent beregnet mot anbefalt inntak. Dette er noe flere og flere produsenter bruker og det er ofte brukt i andre land. Dette vises på utvidet næringsinnhold. Jeg har tatt utgangspunkt i ett kosthold med 2000 kcal om dagen. Dette er ett gjennomsnitt og kan variere veldig. Her jobbes det med forbedrede løsninger, men 2000 kcal er en standard som mange bruker.
Verdien er gjennomsnitt der den er forskjellig mellom mann og kvinner.
Hos oss regnes dette ut mot liste utregnet fra Sosial og Helsedirektoratet, samt Kilde USDA National Agricultural Library. Denne listen oppdateres alt ettersom kostholds anbefalinger varierer. En oversikt over alle næringsstoffer og anbefalte verdier finner dere her:
Oversikt over næringsstoffer.

Energiprosent

På oppskriften vises og fordeling av energiprosent i oppskriften. Denne viser andelen av energigivende næringsstoffer i forhold til totalt Kcal. Det vises fra karbohydrater, kostfiber, alkohol, fett og protein. Alkohol viser og prosent innhold i oppskriften.
Mer info om dette finnes her:

Pris

Priser er beregnet pr 100 gram og pr porsjon. Priser er beregnet som en gjennomsnittpris fra flere butikker. Jeg har og lagt inn en del tilbudspriser for å få en mer riktig prisberegning.
Mer om prisutregning

Send til min tallerkenen

Klikk på denne og send en porsjon ferdig beregnet til gram til din egen tallerken. Her kan man så gå videre å justere ingrediensene,
OBS
Vær oppmerksom på følgende:
  • Middagsretter ol er greit å forandre mengder på.
  • Men tilbehør, sauser ol kan bli helt galt
  • Det samme med bakst og kaker. En oppskrift kan ødelegges helt om en forandrer de gale ingrediensene i en kake feks.
  • Man kan og slette, bytte ut eller legge til ingredienser. Feks bytte ut med lightprodukter.
  • Og da kan man jo og bygge opp sin egen oppskrift, lunsj ol. Noe som er ett ypperlig tilbud til dere som teller både kalorier, karbo ol.
  • Nærmere forklaring på tallerken funksjonen.

OBS ang pr 100 gram og porsjon

Siden utregningen er utført på ingredienser før koking/steking, vil det i de tilfeller hvor vekten forandres ved tilberedning bli gale verdier pr 100 gram. Næringsverdi pr porsjoner, stykker ol blir ikke så påvirket av dette. I disse tilfeller vil det være mer riktig å bruke næringsverdi pr porsjon.
Noen ingredienser forandrer og verdi ved varmebehandling.
Husk og at i noen tilfeller blir det ikke riktig å doble alle ingredienser om en skal lage feks dobbel porsjon.
OBS
Dette er en problemstilling som vil bli jobbet med. Flere og flere ingredienser legges inn i basen som både rå og kokt variant.
Flere generelle regler finnes her, feks at en brøddeig mister 9% av vekten etter steking.

På våre søkesider

På søkesider vises det i resultatet hvilke oppskrifter som har næringsinnhold, samt at det vises kcal, karbohydrat, fett og protein pr 100 gram. Disse verdiene kan sorteres på verdien. Det er ett nytt system her på det vanlige søket med en sorter og filtrerbar tabell som viser oppskriftene
Verdien av karbo, kcal, fett og protein på søkesidene regnes ut når en oppskrift vises, og da legges verdien ut i søket også. Om det er oppskrifter som ikke har verdier i søkeresultat, så får de det ved neste visning av oppskriften.
Det vises og andre verdier i de forskjellige søkeresultat. Bla mettet fett, kostfiber, salt, energiprosent og pris. Dette er avhengig av typen søk.
Se mer her:
OBS
Næringsinnholdet er beregnet ut fra ingredienser oppgitt. Dette kan variere etter porsjonsstørrelse og tilbehør. Mange oppskrifter har teksten "Serveres med". Dette er ikke alltid tatt med i utregningen, men de fleste med poteter, ris, pasta og grønnsaker er regnet ut.

Kilder for næringsstoffer og innhold

Følgende kilder brukes bla:

Hvordan skjer omregning av mengder

Alle ingredienser gjøres om til gram før de regnes ut gjennom databasen. Da mange oppskrifter har feks enheter som kopper, bunter, kvister, glass, helflaske, bokser, kule, krm osv, må disse regnes om.

Dette gjøres ved hjelp av en omregner som bygges ut hele tiden. Denne er basert på opplysninger fra produsenter, egne utregninger osv. Hele denne listen er tilgjengelig på denne siden for dere som ønsker å se det, men er i utgangspunktet ment til intern bruk. Om noen ønsker å bruke denne til profesjonell bruk, kontakt meg for nærmere avtale.
Omformer side

Bare trykk ønsket enhet og se så hvilke mål som brukes. Her er og oppgitt kilder for målene.
Jeg er her takknemlig for rettelser i listen. Jeg vet at opplysninger kan variere fra produsent til produsent.

PS: Ang måleenheten kopp. Jeg bruker her den amerikanske betegnelsen for kopp som er 2,4 dl.

Beregning av porsjoner

På mange oppskrifter er det oppgitt både porsjoner og feks stykker/skiver/kaker. Dette kan variere etter smak og behag, men jeg har brukt stort sett snittverdier her.
En kake har feks 10 stykker og næringsinnholdet er da pr stykke.

Kaker og bakst ser slik ut
  • Kake i liten langpanne er 12 stykker
  • Kake i stor langpanne er 20 stykker
  • Kake i avlang form er 10 stykker
  • Kake i vanlig rund form er 12-16 stykker. Normalt bruker jeg 12 kakestykker ut av en vanlig rund form. Men dette er veldig individuelt.
  • Langpannepizza er 4 porsjoner
  • Vanlig pai er 4 stykker
  • Dessert pai kan være 6-8 porsjoner
  • Ett vanlig brød er 20 skiver, lite brød ca 16 skiver og de store 1 kilos brød ca 24

Hovedretter
Ved beregning av porsjoner for hovedretter bruker jeg følgende:
  • Fisk ca 150-300 gram per porsjon
  • Kjøtt ca 180-300 gram per porsjon
  • Annet er beregnet ut slik at en porsjon veier totalt mellom 400 og 600 gram.
  • For suppe er det regnet ut ca 2,5 dl væske pr porsjon, i tillegg kommer faste ingredienser oppi.

Småretter og forretter
Her det beregnet mindre porsjoner enn hovedretter selvfølgelig. Dette er individuelt tilpasset.

Dessert og iskrem ol
Igjen er dette veldig varierende fra rett til rett. Men generelt er det beregnet mindre porsjoner enn man normalt bruker hjemme, dette kan jo oppdateres ved bruk av tallerkenfunksjonen

Sylting, konservering ol
Her bruker jeg ofte 1 porsjon. Feks en porsjon med sursild passer selvfølgelig på mange brødskiver. 1 porsjon er og brukt om en del pålegg ol.
En porsjon brukes og en del om oppskrifter på annen konservering, posteier og annet som lages som en porsjon til senere bruk.

Alle drinker
Som oftest pr 1 drink.

Småkaker og konfekt
Mange oppskrifter er satt til en porsjon da jeg ikke har antall registrert, eller at antall kan variere. Dette gjelder spesielt for feks småkaker, konfekt ol.
Når jeg ikke vet antall det blir er det skrevet 1 porsjon. Om noen baker disse kan det hjelpe veldig å fortelle som en kommentar om hvor mange en får, feks hvor mange krumkaker det blir av en porsjon. Så kan jeg oppdatere dette i oppskriften.

PS
Når det gjelder porsjoner i bla småkaker. Når man viser næringsinnhold for disse på oppskriften og dette gjelder for hele porsjonen, kan en dele ned ved hjelp av nedtrekksboksen oppe til venstre. Slik at om en får 40 kaker av 1 porsjon, så er det bare å dele på 40 og en får innholdet pr kake. Dette gjelder de hvor dette ikke er definert på forhånd.

Saus
Her beregnes normalt 1-2 dl pr porsjon. En del mer ved dessertsauser.

Justere næringsinnholdet
Ved hjelp av tallerkenfunksjonen er det nå mulighet for å justere mengde ingredienser for da å justere næringsinnholdet. Dette er det en nærmere forklaring på her:

Ingredienser uten spesifikk mengde

Ingredienser som ikke har mengde regnes ikke ut. Dette gjelder og en del ingredienser som er umulige å få tak i næringsinnhold til foreløpig.
Det vanligste her er feks salt og pepper, smak til med ett eller annet ol.
OBS med salt, pepper, smør ol
Mengdene her er oftest små, men jeg har begynt å sette verdier på disse for å gjøre det enklere ved bruk av tallerken. Salt og pepper får da verdier 1 dash istedenfor smak til. Smør feks en klatt når det står eksempel "smør til steking" ol.
En del sammensatte ingredienser som feks krydderblandinger, eggerøre, kakebunner ol, er først regnet ut som egen oppskrift og så lagt inn som ingrediens. Flere og flere slike sammensatte ingredienser er regnet ut gjennom dette systemet.
OBS
Retter som serveres med poteter, ris ol har som oftest ikke regnet ut næringsinnholdet av dette. Dette oppdateres nå og flere oppskrifter har definert antall/mengde ris, poteter, pasta osv.

Forskjellige pakninger og verdier

Når det gjelder hermetikkbokser og andre emballasjer som glass, pakker osv, så brukes nettoinnholdet. Men her er det avvik på den enkelte ingrediens. Slik ser verdiene ut generelt:

Stor boks er 800 g
Medium boks er 400 g
Liten boks er 200 g
Ekstra liten er 125 g

Verdier for de enkelte pakninger vil bli justert etter som dette kontrolleres, slik at det vil vise mest mulig riktig innhold.
Se ellers Omformer side for oppdateringer
Også verdier for tørrmat spesifiseres så godt jeg kan. Eksempel sauseposer hvor mange har 2 forskjellige utregninger alt ettersom det er tørt pulver eller en ferdig saus som brukes i oppskriften.

Verdier for sammensatte produkter

På en del sammensatte produkter som feks chilisaus, tomatsaus, krydderblandinger, kryddersauser, brød, pølser, deiger osv, er verdier forskjellige fra merke til merke. Her vil det naturligvis variere etter hva som brukes.
Ofte har vi brukt verdier som er generelle. Men flere og flere regner jeg ut selv i mitt system.

Ingredienser som ikke finnes i det ferdige produktet

Dette skjer i enkelte tilfeller som ved marinade. For at mengde angivelser skal bli rett er også dette tatt med i næringsutregning. Blir dette ett problem så ser jeg muligheten til å ta dette vekk. Siste Dette er ett problem og vil fortløpende bli oppdatert. Da vil feks mat som friteres i 1 liter olje, ikke ha ett helt vanvittig fettinnhold.

Mulige feil

Feilmeldinger
Når næringsinfo legges inn og publiseres, så brukes det ett omformer system med mange forskjellige enheter. Hvis en enhet er feil så vises det en feilmelding. Jeg har en feillogg her som registrerer dette, som jeg leser og luker da ut de som er feil.
Disse feilene vil kun vises i en periode før omformer systemet er komplett. Alternativt er å vise utvidet næringsinnhold med feil, noe jeg ikke ønsker.

Feil i verdier
Noen feil kan oppstå i verdiene. Dette rettes opp fortløpende. Kan ofte forårsakes av feil enhet. Nå i 2017 er det gjort en stor revidering av enheter og mål, og særlig hulmål er justert. Dvs dl, ss, ts ol.
Hele systemet er gjort såkalt dynamisk, dvs at verdier kan rettes en plass og alle oppskrifter retter seg automatisk etter nye verdier.

Om det er åpenbare feil er jeg svært takknemlig for de av dere som finner dette og sier fra til meg på mail.
Andre feil som kan forekomme i utregningene
  • Ingredienser uten oppgitt mengde. Disse er ikke regnet ut og kan lage feil i næringsinnholdet ved utregning. Feks når det står "tilsett mel til fast deig". Men de fleste av disse oppskriftene er ikke regnet ut i det hele tatt.
  • Ingredienser som ikke har oppføring i matvareguiden. Disse blir i noen tilfeller regnet ut med en tilsvarende ingrediens. Og når jeg får tak i verdier for den opprinnelige vil dette da oppdateres.
  • Generelle betegnelser på ingredienser. Feks ingrediensene "hvit fisk", her bruker jeg som oftest verdier fra torsk, men man kan jo bruke andre fiskeslag her selvfølgelig.
  • Uklare måleenheter. Noen enheter kan være uklare eller anslagsvis. Her har jeg som oftest bruk en middelvei, men disse betegnes med ca foran.
  • Enheter som kan variere. Feks betegnelsen kopp kan variere fra land til land. Jeg bruker som standard 2,4 dl, men dette kan være en feilkilde.
  • Ingredienser som tilbehør eller "serveres med". Ingredienser som ramses opp som tilbehør eller serveres med, og uten målenhet, vil ikke bli regnet ut. Men jeg jobber med en løsning på dette slik at dere selv kan legge disse inn, som feks å legge inn 4 poteter i oppskriften som tilbehør.
  • Størrelse på porsjoner. Dette kan være individuelt.
  • Verdier for vitaminer og mineraler. Ikke alle ingredienser har verdier for alle vitaminer eller mineraler. I næringsinnholdet vil de verdiene ikke regnes med, og dette kan bli galt på sluttverdien. Alle ingredienser har kalorier, fett, protein og karbohydrat.
  • Litt om porsjoner. På de fleste middagsretter betyr porsjoner det som en person spiser. På feks kaker betyr det oftest en hel kake, men da er ofte næringsberegningen på stykke.
  • Og ett problem kan være at vekt forandrer seg fra deig til ferdig produkt. En brøddeig mister som nevnt 9% av vekten på veien til ferdig brød. Dvs at en brødoppskrift vil vise litt feil på pr 100 gr, mens pr brød forsåvidt blir riktig, da tapet er vann.
  • Utdatert info. Det er store mengder info i systemet. Ikke alt er oppdatert hele tiden, men det tar litt tid noen ganger. Nå er det sjeldent av næringsinnholdet forandrer seg i noe særlig grad, men mindre avvik forekommer. Når jeg oppdaterer næringsinfo, vil og oppskriftene måtte vises en gang før de oppdaterer seg.

Forklaring ang spiselig del

En del matvarer har oppgitt spiselig del i prosent. Det vil si at i en enhet av produktet er bare så og så mange prosent spiselig.
Ved næringsberegning av ingredienser brukes denne prosenten ved verdier for stk, stk lite og stk stort. Dvs at 1 stk rå kylling har bruttovekt 900 g, den har 63 prosent spiselig del og da regnes næringsinnholdet ut kun av 567 gram.
Dette skjer i bakgrunnen og går automatisk. De fleste produkter som regnes ut pr stk har denne omregningen.

4 eksempler på utregning

På oppskrifter er det over ingrediensene oppgitt porsjoner. Denne verdien kan forandres alt etter om man vil lage08:55 17.07.2014 til flere eller færre.
Alt næringsinnhold på oppskriften er pr 100 gram uansett om dette antallet økes.

Her er 4 eksempler på næringsutregning.

1. En kyllingrett er til 4 porsjoner. På oppskriften vises pr 100 gram og pr porsjon.
2. En sjokoladekake er 1 porsjon, men det står at den gir 16 stykker. På oppskriften vises pr 100 gram, porsjon og pr stykke(ikke helt ferdig). 2 porsjoner gir da 2 kaker og 32 kakestykker.
3. En oppskrift på komle gir 1 porsjon men 12 komler. På oppskriften vises pr 100 gram, porsjon og pr komle(ikke helt ferdig). 1 porsjon her trenger heller ikke bety at dette er snakk om mat til 1 person.
4. En oppskrift på brød er 1 porsjon men 20 skiver. På oppskriften vises pr 100 gram, porsjon og skive(ikke helt ferdig).

Oppdateringer og nye råvarer

Alle verdier ligger på en plass og når en verdi oppdateres så vil dette rette seg over alle oppskrifter. Når feks matvaretabellen kommer i revidert utgave så rettes verdier opp og nye legges inn.

I matvareguiden er det en dato på hvert produkt. Her kan en se når opplysningene er oppdatert.

Nye råvarer og produkter legges inn fortløpende og etter hvert blir dette systemet mer fullstendig.

Forklaring på N/A og ca verdier

N/A betyr at informasjon ikke er tilgjengelig og blir derfor ikke regnet ut. Dette gjelder ofte litt sære ingredienser og de mindre næringsstoffene. Kalorier, fett, mettet fett, kostfiber, protein og totalt karbo er som oftest med.

0 verdier vil si at det er 0.

Ang ca verdier
Enkelte ingredienser er ikke helt nøyaktige. På alle hvor det i utgangspunktet har stått "ca ett eller annet" regnes det ut av mengden som står men verdien kan varieres ved tillaging av oppskriften.
Også når mengden i utgangspunktet var 2 verdier, feks: 1-2 ss hvetemel. Da brukes ca 1,5 ss hvetemel.

Bruk av næringsinformasjon og utregninger.

Alle står fritt frem til å bruke den informasjonen jeg publiserer, men med visse krav. Private og mindre blogger, nettsider kan bruke infoen med å linke tilbake til meg med feks denne: Næringsinformasjon til oppskriften er hentet fra www.matoppskrift.no. Det må alltid linkes tilbake til meg ved bruk, og en link som virker.
Ved større bloggere og nettsider. Ta kontakt med meg ang bruk eller evt samarbeid. knut@matoppskrift.no eller tlf 905 11418
Kopiering
Oppskrifter er det i utgangspunktet ikke copyright på, da det som regel er umulig å finne opprinnelsen til en oppskrift. De fleste er jo varianter av andre igjen. Men det er jo normal høflighet å oppgi kilder. Og husk at på en oppskrift er det ofte en personlig skrevet fremgangsmåte som ikke bør kopieres uten videre. Og kopiering av bilder er forbudt uten tillatelse.
Mine utregnet næringsinformasjon er mitt eget arbeid med tusenvis av timer bak. Og om jeg oppdager storstilt kopiering så må jeg slå ned på det. Men det er OK med noen få oppskrifter, bare gi meg en link tilbake.

Disclaimer eller fraskrivelse av ansvar

Jeg tar ikke ansvar for næringsverdiene som er utregnet. Det kan oppstå feil i systemet.
Systemet er ment som ett hjelpemiddel når man trenger opplysninger om næringsinnhold i oppskrifter.
Ved sykdom og slanking kan systemet brukes som en rettledning og hjelp, men kan aldri erstatte lege eller ernæringsfaglig hjelp.
I og med at alle kilder og opplysninger er åpne og tilgjengelig for alle, så kan man selv ta stilling til om det skal brukes eller ikke.

Systemet er laget av meg i god tro og som en hjelp til alle dere som trenger denne rettledningen. Alt er gratis å bruke og åpent for alle.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1502
Slanking.Brownies.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.