Det er mange som velger koldtbord til konfirmasjon og andre festligheter, samt til jul, nyttår, fødselsdager osv. Og i Mai og Desember er det mange anledninger til dette. Koldtbord er greit siden det meste kan lages ferdig på forhånd og de fleste finner noe de liker her.
Men hva er det som passer sammen av pålegg og hvilke kombinasjoner bør prøves?
Vi har vel alle prøvd noen klassikere som laks-eggerøre, svinestek-surkål og reker-majones osv. Men hvis man tør prøve noen nye kombinasjoner, høster man straks mye ros fra gjestene.
Før jeg går gjennom anbefalte kombinasjoner, tar jeg for meg noen generell regler for koldtbordet.
- Koldtbord passer fint for fler enn 5-10 personer.
- Beregn ca 500-600 gram mat pr person. Hvor ca halvparten er kjøtt og fisk. Det kommer litt an på om gjestene er storspiste eller småspiste.
- Lag så mye som mulig ferdig i forveien.
- Varme retter varmer du opp like før servering.
- Nye retter bør du prøve på familien eller nære venner først.
- Sjekk alt av dekketøy, fat, pynt osv, slik at alt er klart.
- Lag ferdig alt av kalde posteier, sauser og kabareter god tid i forveien.
- Husk å bestille brød slik at det er nok, selv om det ofte går mindre brød enn man tror. Varier gjerne med både mørkt brød og loff. Skal en servere div sild og fisk, smaker det godt med rugbrød. Beregn ca 4-5 skiver pr person.
- Pass på at smøret har passe konsistens før det serveres.
- Prøv gjerne noe annet enn de vanligste kjøttpålegg typene.
- Vær gjerne enkel og elegant med pynten. Overpynting ser ikke alltid så bra ut.
- Lag god plass rundt koldtbordet. Sett bestikk, tallerkener, brød, smør ol for seg selv.
- Drikke til koldtbordet er ofte lignende drikke ellers til de forskjellige rettene. Kaffe, te, juice, mineralvann bør alltid være tilgjengelig.
- Til stor fest med voksne, hører det champagne og vin til, øl og dram til feks sildebord/rakfisk.
- Variasjoner av koldtbord kan være ostebord, sildebord, salatbord, spekebord.
- Til det store koldtbordet hører det med desserter og kaker etterpå.
- Ha i alle tilfeller nok ferskt brød og ett utvalg av de vanligste påleggssorter som røkelaks, gravlaks, skinke, okserull, sylte, andre ruller, leverpostei og pateer, eggerøre, 2-3 sorter sild, potetsalat, fruktsalat, waldorfsalat osv.
Det norske tradisjonelle koldtbordet
Ett vanlig standard norsk koldtbord inneholder ofte disse ingrediensene:
- Røkt laks med eggerøre.
- Roastbiff
- Kyllinglår(varme).
- Skinke eller spekeskinke i skiver
- Svinesteik i skiver med surkål og svisker
- Biffkaker med løk(varme).
- Rekesalat
- Potetsalat
- Waldorfsalat
- Grønn salat med dressing.
- Brød og smør.
- I tillegg kan det være feks en eller flere desserter. Feks en fromasj, pudding eller fruktblanding.
Tillegg for litt ekstra på koldtbordet. Velg 1 eller flere:
- Reker med majones
- Kabaret av feks reker.
- Kalkun i skiver. Krydret eller marinert kalkun skinke.
- Gravlaks
- Pasta og kyllingsalat
- Kokt laks eller ørret. Gjerne hel.
- Remulade, rømme, sennepssaus.
Hvilke pålegg passer sammen og til hvilket brød?
Søk også i våre oppskrifter etter oppskrift på de spesielle tilbehør, sauser osv.
Fisk og skalldyr
Ansjos
Best med grovt brød
Hører sammen med
- Gressløk,
- Egg(hardkokt)
- Rå eggeplomme og hakket løk, purre eller gressløk
Laks(kokt)
Best med loff
Hører sammen med
- Sitron og evt dill
- Pepperotkrem
- Asparges og majones
Laks(røykt)
Best med loff
Hører sammen med
Laks(gravet)
Best med loff eller grovt
Hører sammen med
- Eggesalat
- Sennepssaus
- Gravlakssaus
Kaviar
Best med grovbrød
Hører sammen med
- Sitron
- Hardkokte egg
- Dill og gressløk.
Skalldyr
Best med loff
Hører sammen med
- Sitron
- Majones, sitron, salat
- Asparges og majones.
Sild
Best med grovbrød.
Hører sammen med
- Rå eggeplommer og reddik
- Løkringer
- Gressløk og rømme
Ål
Best med loff.
Hører sammen med
- Sitron, remulade og gressløk
- Eggerøre og dill
Kjøttpålegg
Skinke
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
- Epler og svisker
- Asparges og persille
- Agurk, tomat og persille
- Eggerøre
Oksestek/roastbiff
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
- Remulade, salat og tomat.
- Potetsalat
- Agurk, tomat og persille
Svinestek
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
- kokte epler og svisker.
- Surkål og svisker
Sylte
Best med grovbrød.
Hører sammen med
Tunge
Best med grovbrød.
Hører sammen med
- Italiensk salat
- Eggerøre med oliven
- Majones og druer.
Kylling
Best med loff.
Hører sammen med
- Vanlig salat
- Waldorfsalat
- Majones med karri
Leverpostei og andre posteier
Best med grovbrød.
Hører sammen med
- Sprøstekt bacon
- Sylteagurk og rødbeter
- Druer og persille
Spekemat
Best med grovbrød.
Hører sammen med
- Eggerøre, potetsalat, rømme, flatbrød og salat/frisk frukt
Egg
Egg
Best med loff/toast.
Hører sammen med
- Ansjos
- Kaviar og dill
- Majones
Andre pålegg
Ost
Best med kjeks eller toast.
Hører sammen med
- paprika, druer, mandarinbåter, selleri
Kabaret
Best med loff.
Hører sammen med
- Pepperotsaus og salat
- Majones
Karbonader
Best med loff.
Hører sammen med
Ta gjerne en titt på denne artikkelen min, den kan brukes som rettledning for andre koldtbord også.
Nyttårskoldtbordet
Sildekoldtbord
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.03.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
8 små spekesildfileter
½ hakket rød løk
½ eple i små terninger
1 finhakket sylteagurk
1 ss kapers
Marinade:
0,5 dl edddik
2 ss sukker
1 laurbærblad
8 - 10 pepperkorn
Fremgangsmåte
Bruk utvannet spekesildfileter eller kryddersildfileter til disse rettene.
Kok opp ingrediensene til marinaden. Avkjøl den.
Rull sammen sildefiletene og sett dem tett i en form.
Bland sammen grønnsakene og fordel dem over.
Hell over den kalde laken og sett formen kaldt i 2 døgn.
Sildefryd med urtekrydder:
Bruk ferdig sursild. La laken renne godt av. Legg sildebiter på en tallerken. Ha på litt rømme og dryss med finhakket gressløk eller persille.
Sennepssild:
Skjær kryddersildfileter i biter. Dekk dem med tynne ringer av løk, gjerne vårløk. Bland rømme eller creme fraiche med litt grov sennep og legg sausen ved siden av sildebitene. Pynt med rosa pepperkorn eller tyttebær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
181,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asparges og parmesanost i spekeskinke
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
8 skiver spekeskinke
8 asparges
8 staver parmesanost
Fremgangsmåte
Rens aspargesen og kutt av rotenden. Skrell den nedre delen med en potetskreller. Forvell i kokende vann i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen på aspargesen.
Skyll aspargesen i kaldt vann for å stoppe kokingen og tørk dem forsiktig.
Bunt sammen en stav av parmesanost og en asparges og bind sammen med en skive spekeskinke. Legg dem på serveringsfat.
Serveres sammen med ferskt brød og rømmedressing (se egen oppskrift på rømmedressing).
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
298,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 25,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eggesalat 3
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 hardkokte egg
2 dl rømme
1 dl majones
2 ss gressløk
1 ts rød chili
1 ts karri
1 dråper sitron
6 dråper tabasco
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Fremgangsmåte
1. Kok eggene i 10 minutter og avkjøl dem i kaldt vann. Skrell dem. Skjær dem opp i grove biter.
2. Kutt opp gressløken. Kutt chilen i to og skrap ut frøene. Skjær chilien i tynne strimler. Rør godt sammen rømme, majones, gressløk, chili og karri.
3. Smak til med sitron, tabasco, sukker, salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
279,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Laksemousse
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.04.2013Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Eva BrændIngredienser
200 g fersk laks
150 g røykelaks
2 dl rømme
1/2 løk
saften av 1/2 sitron
1 ts grovhakket rosa pepper
3 ss finhakket fersk dill
4-5 gelatin blader
Fremgangsmåte
Legg gelatinbladene i bløt i litt kaldt vann. Hakk opp fersk og røyket fisk. Hakk løk og dill. Kok opp 1 dl vann. Ha den hakkede, ferske fisken i en kopp eller bolle sammen med de oppbløtede gelatinplatene. Hell over kokende vann. Ha i rømme, løk, rosa pepper, dill, røykelaks og sitronsaft. Bland godt. Ha i en form og sett til kjøling i kjøleskapet i minst 4 timer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
218,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fat med kyllingvinger og kyllingboller
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
Ca. 1 kg rå kyllingvinger
Til pensling:
6 ss chili
2 ts sennep
2 ts vineddik
2 ts worcestershiresaus
4 ss olje
2 båter hvitløk
salt og pepper
Kyllingboller
400 g kyllingkjøttdeig
1 løk
1 ts tabasco (liten ts)
2 ts knust rosmarin
1 ts salt
1 ts pepper
2 båter finhakket hvitløk
Her går det jo selvsagt å bruke ferdig stekte vinger som vi gjorde. Oppskriften er egentlig til ett koldbord, men ble middag hos oss. Det beste her er kyllingbollene som vi lagde. De er ganske heftige!
Både kjøttboller av kylling og svin er noe vi lager stadig vekk. Det samme med fisk.Fremgangsmåte
Kyllingvingene legges i en langpanne og pensles med blandingen. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter.
Disse kyllingvingene kan stekes 1 eller 2 dager før og så varmes opp like før gjestene kommer.
Kyllingboller
Bland alle ingrediensene og lag små boller som stekes brune ved middels varme.
Er det mange barn i selskapet, kan det være lurt å lage noen boller uten tabasco og rosmarin.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
166,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Deviled eggs(fylte egg)
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 hardkokte egg
3 ss majones
2 ts dijonsennep
noen dråper tabasco
1/4 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket dill
rød chili til pynt
Fremgangsmåte
Skrell eggene og del dem i to. Ta ut eggeplommene og ha dem i en bolle. Ha i majones, sennep, tabasco, chili, sitronsaft og dill. Rør alt sammen til en glatt blanding. Fyll eggehvitene med blandingen og pynt med tynne strimler av rød chili.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
195,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:577