Årets Gilde Juleaquavit – En historie om kjærlighet til norsk matkultur


Oppdatertdato: 2018-11-12 Tema: Akevitt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: PRM: Arcus


Gilde Juleaquavit, fast følge til Julematen.
Årets Gilde Juleaquavit er den 31. i rekken, men den første signert av Master blender Ivan Abrahamsen etter at Halvor Hauch gav fra seg stafettpinnen i fjor. Designet viser samspillet mellom tradisjon og innovasjon, inspirert av den skandinaviske vinteren og tradisjonelle juleforberedelser.

Fast følge til julematen

Akevitten tilberedes gjennom den unike solerametoden: Hvert år spares en andel juleakevitt som benyttes som base for neste årgang. På den måten vil Gilde Juleaquavit alltid inneholde dråper fra alle tidligere årganger.
Historien til Gilde Juleaquavit er historien om 31 år med kjærlighet til norsk matkultur. Dette er en smaksrik og velkomponert akevitt som egner seg utmerket til tradisjonell julemat. Årets Gilde Juleaquavit har et tydelig innslag av fataromaer som karamell, kaffe, toffee, og mørk sjokolade. Krydderpreg av sitrus, karve og anis, og noter av hetvin med sherry og tørket frukt.

Årets Gilde Juleaquavit er en god allround akevitt som passer ypperlig til det meste av julemat, men kanskje aller best til Svineribbe, forteller Master Blender i Arcus, Ivan Abrahamsen.

Årets design


Helt grunnleggende er dagens jul en feiring av «de varige verdier» – av tradisjon, familie, nestekjærlighet og ettertanke. Årets design er en hyllest dette. Julen minner oss på at vi må huske å ta vare på og bry oss om hverandre. Motivene på flasken er i så måte et symbol på akkurat dette. Illustrert gjennom tradisjonelle elementer vi gjerne forbinder med jul, som julenek og dompapen, og firkløver, som igjen er kjennetegn på generøsitet, hell, lykke og varme.

Om Gilde Juleaquavit


Gilde Juleaquavit ble lansert for første gang i 1988. Gilde Juleaquavit er den originale juleakevitten; et trygt valg, men med en litt mer moderne stil enn de tradisjonelle akevittene. Hvert år spares en andel Juleaquavit som benyttes som base for neste årgang. På den måten vil Gilde Juleaquavit alltid inneholde dråper fra alle tidligere årganger.

Akevitt er definert som et brennevin med hovedaroma fra karve og/eller dillfrø. Akevitt skal inneholde minimum 37,5 volumprosent alkohol, og spriten kan fremstilles av korn, poteter eller andre jordbruksprodukter. I dag er det de nordiske land og Tyskland som fremstiller akevitt. Norsk akevitt skiller seg fra andre nordiske og tyske akevitter ved at den er produsert av potetsprit, og lagret på gamle sherryfat.
Visste du at: I 1988 ble den første juleakevitten lansert. Det ble produsert cirka 120.00 liter. Omtrent halvparten ble solgt og resten gikk inn i neste års juleakevitt. Dette blir starten på solerametoden som holder stand den dag i dag.

Annonse



Juleribbe med sprø svor


Prøv også Juleribbe med sprø svor.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

2 kg ribbe, Ca 500 g ribbe pr. person
2-3 ts salt pr. 2 kg ribbe
1/2 ts pepper pr. 2 kg ribbe


Ribbe går fint før jul også. Og man kan variere med rødkål, surkål, medisterkaker, pølser ol.


Fremgangsmåte

Se etter at bena er saget helt over.

Ruter på svoren lager du ved å skjære gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å skjære opp svoren når ribba er halvfrossen.

Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten, da renner det smeltede fettet bort fra ribba. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.

Hell over ca 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping og steking.

Forvarm ovnen til 230 C. Sett den foliekledde langpanna med ribba og vannet midt i ovnen i ca 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren sprekker.

Fjern folien, men la asjetten ligge, og reduser ovnens temperatur til ca 200 C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre i ca 1 - 1 1/2 time for tynnribbe - ca 2 - 2 1/2 time for midtribbe.

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

La ribba hvile i ca 20 minutter slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål - og svisker, epler, lefse, rørt tyttebær m.m.

TIPS:

For å unngå stresset like før det store måltidet kan man steke ribba tidligere på dagen. La ribba "sette" seg en stund før du deler den opp i serveringsstykker. Legg ribbebitene i langpanna sammen med medisterkaker og julepølse, og varm opp like før servering, på 200 C i ca. 30 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 246,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Ribbe stek gammel oppskrift


Prøv også Ribbe stek gammel oppskrift.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.12.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 ribbe på ca 2 kg
3 ts salt
1 ts pepper
ca 1 liter kokende vann


En av de eldre originale oppskriftene på svineribbe som ligger på nettsidene mine.


Fremgangsmåte

Knekk benene med sag. Vask ribben. Gni den inn med salt og pepper. Settes til steking på rykende varm panne i stekeovn. Kjøttsiden opp.
Brun den og spe på vannet litt etter litt, alltid ved siden av steken. Drypp av og til med den varme skyen. Åpne døren de siste 10 minuttene for at skorpen skal bli sprø. Stekes ca 1 time og 15 min.

Dette er en gammel norsk oppskrift.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 245,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3174
Norsk mat.Bananer.
Epler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.