Allergener i oppskrifter


Oppdatertdato: 2018-04-11 Tema: Diett og allergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Eksempel på allergenmerking
Som de fleste vet nå er det blitt pålagt merking med allergener på matvarer i butikker, matretter på restauranter og kafeer, brød fra bakeren osv. Mattilsynet har utviklet noen foldere om disse reglene og hva som kreves av merking.
Merking av oppskrifter på nett og i trykt media er ikke omfattet av dette enda, men jeg har nå som en av de aller første beregnet allergener på de fleste oppskriftene og opplyser om det på selve oppskriften.
En slik beregning har jeg allerede hatt i flere år, men nå legges den ut på selve oppskriftene slik at dere raskt kan se om det er allergener i oppskriften eller ikke, samt som før se næringsdeklarasjon.

Allergener vs de som er forhåndsdefinert

En god del oppskrifter hos meg er i utgangspunktet definert som feks glutenfrie, melkefrie ol. Disse blir liggende men den nye definisjonen tar jo for seg minst 95% av alle oppskriftene jeg har og vil derfor være oppdatert hele tiden. Den bruker de enkelte ingrediensene og deres data om innhold av allergener. På oppskriften blir dette sjekket og på hver oppskrift blir det da opplyst om det er allergener her. De blir ikke definert på hver ingrediens og for å se enkelte ingredienser må en klikke for mer info om dette.

Advarsel om allergener på oppskriftene

Jeg vil aldri kunne garantere 100% at en oppskrift er allergenfri. Og min info er bare ment som en veiledning. Det er deres plikt å samtidig sjekke at de ingrediensene dere selv bruker ikke har evt allergener dere ikke tåler.
Selvfølgelig enkle retter med rene råvarer er ganske sikre, men med en gang det brukes forskjellige sammensatte ingredienser fra forskjellige produsenter, blir det fort usikkert.
I mitt arbeid med dette har jeg lagt inn i basen mange tusen ingredienser og info om deres allergenmerking, men ingredienser oppdateres og forandres.

Så pass på følgende
  • Sjekk alltid de ingrediensene du bruker. Forskjellige merker kan avvike fra det jeg har oppgitt.
  • Pass på ved tilberedning så det ikke kommer forurensning fra andre produkter inn. Feks å skjære vanlig og glutenfritt brød på samme fjøl.
  • Om ikke ingrediensen på en oppskrift har enhet og mengde, er den ikke sjekket. Dvs en oppskrift som fremstår som glutenfri vil om den da serveres med vanlige brødskiver ikke lenger være glutenfri.
  • En løsning på problemet nevnt over er i tenkeboksen for å løses, men jeg sjekker og oppdaterer slike ting hele tiden.

Eksempel på allergenmerking

Allergenmerkingen

Om en oppskrift har allergener, vil de vises under ingrediensslisten. Står det ingenting her er det ikke allergener i ingrediensene som er nevnt med enhet og mengde
Spor av allergener vises også, og det er her opp til den enkelte om de kan tåle litt eller ingenting

Klikk her for mattilsynets infoside om allergener og merking av dem.

Jeg har og lagd ett enkelt allergensøk, hvor man kan utelukke opp til 2 allergener i søket. Klikk under her:

Prøv mitt allergensøkLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3053


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.