Vi slår et slag for grønnsakenes hvite dronning, nemlig blomkålen. Den er på full fart inn i butikken og sesongen begynner nå. Bruk den og sett den på menyen oftere. Dette er en grønnsak som de fleste liker og som har mange bruksområder. Vi her hjemme bruker denne i wok, salater, supper og bare som kokt tilbehør ved siden av middagen.
Helseeksperter og kjendiskokker retter økt fokus på hele kålgruppen - både på grunn av den herlige smaken og på grunn av de store helseeffektene. Og blomkålen er ballets dronning, smakfull og vakker på matfatet. Den finnes oftest i hvitt, men forekommer også i farger som gul, oransje, lilla og grønn.
Brassica oleracea er det latinske navnet, og blomkål stammer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet. Botanisk sett er den litt spesiell da den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter. Den har derfor fått sitt navn blomkål som betyr kålblomst eller blomstrende kål.
Blomkål ble først kjent utover i Europa på 1700-tallet. Etter den tid har de flotte og store sortene vi kan nyte i dag blitt utviklet. Og det er nettopp det vi gjør, vi nyter blomkålen. Den er deilig i forretter, som tilbehør eller som egen hovedrett, i supper, gratenger, stuet, gratinert, bakt, i omeletter, i salater, på grillen, i pureer, i pizzadeig og som snacks med dipp til. Blomkålris er også blitt et kjent begrep, en super erstatning for ris eller pasta.
Blomkål har både lavt energi- og fettinnhold. Blomkål har et høyt innhold av protein, vitamin C og kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Nå er vi i starten på den norske sesongen. Det bugner av helt ferske blomkålhoder. Her får du våre mest populære blomkålretter. Matfaglig rådgiver, Toril Gulbrandsen, gir deg her de mest populære blomkålfavoritter. - Blomkål i salater, bakt hel i ovn eller grillet må du prøve, det vil garantert falle i smak, sier hun.
Blomkål/brokkolisuppe
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
11.04.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca 400 g blomkål /brokkoli, i biter
1 stk. liten løk , finhakket
2 båt hvitløk , finhakket
1 ss smør
5 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 dl melk eller matfløte
¼ ts pepper
En god suppe som både er er lett og rask å lage. Her pyntet vi med hakket spekeskinke og dryss med persille. Og i tillegg så moste vi ikke all kålen, men hakket den heller i små biter. Det er godt med litt å tygge på.Fremgangsmåte
Skyll, rens og del opp grønnsakene, også stengelen. Smelt smøret i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, og rør til løken blir myk og blank. Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La suppen småkoke i ca 10 minutter. Mos suppen med en stavmikser. Tilsett melken/matfløten. Smak til med pepper.
Tips:
Du kan godt bruke bare brokkoli eller bare blomkål i suppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Verdens beste blomkålsuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.09.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 blomkålhode
1 stor gulrot
1 purre
2 stilker selleri
4 stilker kruspersille
1 l kjøttkraft eller buljong (gjerne grønnsakbuljong)
salt og pepper
40 g smør
25 g hvetemel
2 eggeplommer
1 1/2 dl matfløte
bacon
Blomkålsuppe som er fyldig og virkelig god, nærmest en slags blomkålgryte. Om en ikke bruker skinke, kjøttkraft så er den vegetar, men ikke veganer.Fremgangsmåte
Vask og rens blomkålen og del den i små buketter. Vask grønnsakene og skrell gulroten. Del alt i små biter og ha grønnsakene og kraften i en kjele. Kok opp og la suppen trekke ca. 15 min. Smak til med salt og pepper. Sil fra kraften. Legg til side blomkålbukettene. Smelt fettet i en kjele og rør inn melet.
Spe med kraften under kraftig røring. Legg i blomkålbukettene og hold suppen varm. Rør sammen eggeplommer og fløte og ha i litt varm suppe. Hell denne blandingen tilbake i suppen og rør til suppen tykner. Suppen skal ikke kokes etter at egg/fløteblandingen er tatt i, men varmes kun til litt under kokepunktet. Server blomkålsuppe med et dryss av sprøstekte skinketerninger oppå.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
53,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blomkålpuré
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.06.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk blomkål
1½ dl melk
2 båt hvitløk
vann
salt og pepper etter smak
1½ dl matfløte
2 ss smør
Blomkålpuré er et nydelig tilbehør til f.eks. litt sterke, grove pølser og til røkt eller saltet kjøtt, stekt fisk og kylling.Fremgangsmåte
Rens blomkålhodet for blader og stilker. Del den i buketter og ha dem i en kjele. Dekk bukettene med vann, melk og litt salt. Kokes til blomkålen er veldig mør. Sil av vannet.
Ha fløte og smørterninger samt hakket hvitløk i en kjele og la det koke opp. La det koke under lokk i noen minutter. Sil av hvitløken og ha fløten over i kjelen med blomkålen. Visp godt sammen med en stålvisp til en stappe med grov struktur.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Broccolisalat
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2017Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1,5 dl majones
1,5 dl lettrømme
2 ss sukker
2 ss balsamico
1 stor broccoli - rå
150 gr blomkål i buketter
ca. 300 gr. bacon, hakket og sprøstekt
1 middels stor rød løk - finhakket
1,5 dl solsikkefrø (helst ristede)
1,5 dl rosiner (ikke nødvendig)
Denne smaker bare nydelig. Anbefales å spise den samme dagen eller senest neste dag. Denne ble lagd med 50/50 majones og rømme. Dette kan varieres og har stor innvirkning på kalorierFremgangsmåte
Bland rømme, sukker og edikk en stor bolle. Del broccolien i små biter, blomkålen i små buketter, sukkerertene i små skiver og bland dem i dressingen. Tilsett sprøstekt baconbiter, løk, solsikkefrø og rosiner. Spar litt bacon og rosiner til pynt til slutt. Bland godt og avkjøl. Holdbar natten over i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
203,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blomkålgrateng 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
09.08.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 blomkålhode
100 g makaroni
3 ss revet ost
2 egg
1 ts hvetemel
2 dl melk
salt
pepper
paprikapulver
sellerisalat
Når blomkålen er på sitt beste her i Norge, kan dette være en grei måte å bruke den på. Lett middag som smaker godt.Fremgangsmåte
Blomkålen deles i buketter som kokes nesten møre i lett saltet vann. Legg bukettene i en smurt ildfast form, legg kokt makaroni over. Dryss på revet ost og hell over blandingen av egg, hvetemel og melk smakt til med krydderet.
Stek gratengen 30 minutter ved 200 C.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gratinerte grønnsaker med cottage cheese
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 stk brokkoli
½ stk blomkål
5 stk gulrot
100 g knollselleri (sellerirot)
2 stk egg
1 beger cottage cheese
En kjapp og mager ovnsrett som er tre ting på en gang! Den kan fint serveres som en egen rett, den kan serveres ved siden av fisk, kylling eller annet kjøtt, og den er også passende på en buffet. Uansett; nydelig!Fremgangsmåte
Skjær grønnsakene i passe biter. Damp dem i 4-5 minutter i vann.
Husk at brokkoli trenger bare 2 minutter, mens de andre grønnsakene trenger dobbelt så lang tid, så ha denne i til slutt.
Legg grønnsakene i en ildfast form.
Pisk eggene og bland dem med cottage cheese. Hell blandingen over grønnsakene.
Stekes i ovn 10-15 minutter ved 180 °C.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
50,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønnsakgrateng med blomkål og brokkoli
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.02.2011Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
½ stk lettkokt blomkål
250 g lettkokt brokkoli
½ stk strimlet kinakål
5 dl strimlet og forvellet hodekål
2 stilk stilkselleri (stangselleri) - hakket
3 ss hakket frisk kruspersille
smak til med salt og pepper
Gratengrøre:
3 dl melk
4 ss hvetemel
3 stk egg
¼ ts kajennepepper
2 dl revet hvitost
All slags grønnsaker kan brukes i grateng - også grønnsaksrester fra middagen i går. Den passer seg selv i ovnen mens du f.eks. kan gjøre i stand salaten.Fremgangsmåte
Kok grønnsakene knapt møre i lettsaltet vann. Du kan også bruke grønnsaksrester. La grønnsakene renne godt at. Kålen skal bare gis et raskt oppkok i lettsaltet vann.
Bland alle grønnsakene med hakket kruspersille, salt og pepper. Vær forsiktig med saltet ettersom grønnsakene allerede er kokt i saltet vann. Hell grønnsakene over i en ildfast form.
Rør sammen melk og mel og kok opp under omrøring. Ta det av varmen og rør inn sammenpiskede egg, smak til med kajennepepper, salt og pepper.
Hell gratengrøren over grønnsakene og dryss revet ost på toppen.
Stek gratengen midt i ovnen ved 200 grader i 15 - 20 minutter.
Server gratengen med salat og godt brød til
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
64,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vegetarwok 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.04.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
150 g pak choy
1 stk. gulrot i strimler
100 g blomkål i små buketter
100 g brokkoli i små buketter
1 stk. grønn paprika i strimler eller staver
1 stk. gul paprika i strimler eller staver
150 g sukkererter - snittet
100 g frisk babymais hele eller i biter
4 stk. frisk grønn asparges i biter
1 stk. snittet rødløk
1 boks salatbønner
2 ss sesamolje
2 båt presset hvitløk
2 dl teriyakisaus
2 ss sesamfrø
100 g bønnespirer
2 ss hakket frisk koriander
Fremgangsmåte
Skjær grønnsakene i pene, like store biter.
Varm opp oljen i en wok og tilsett grønnsakene og salatbønnene. Wok i 2-3 minutter.
Tilsett presset hvitløk, teriyakisaus og sesamfrø, og bland inn bønnespirer og frisk koriander til slutt.
Server woken umiddelbart, gjerne med nudler.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blomkål med ostesaus og bacon eller reker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.01.2010Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk blomkål
4 skive strimlet bacon
Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
½ ts malt hvit pepper
2 dl reven hvitost
Tilsett gjerne:
2 ss hakket frisk kruspersille
2 ss hakket frisk gressløk
Blomkål med ostesaus er en gammel klassiker som fortjener å bli børstet støv av! Det smaker ypperlig til middag, og baconet kan byttes ut med reker, om du ønsker det.Fremgangsmåte
Kok blomkålhodet så vidt mørt i lettsaltet vann. Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og smak til med salt og pepper og rør til slutt inn revet ost og evt. hakket kruspersille og gressløk.
Stek baconstrimlene. Legg blomkålhodet på et fat. Hell over rykende varm saus og dryss på bacon eller reker og kruspersille. Server gjerne nykokte poteter eller godt brød til.
Du kan gjerne bytte ut baconet med 200 g reker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3135