Endelig er det norske jordbær i salg



Oppdatertdato: 2015-06-26 Tema: Jordbær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Frukt.no Kilder: Frukt.no


Sommervarmen har latt vente på seg. Og vi har ventet på de norske jordbærene. Men nå kommer de. Rogaland, Sørlandet og Vestfold er i full gang med høsting, og det meldes om fine bær med svært søt og god smak. Bærene har fått modnet seg over lang tid, og det gir ekstra med både smak og aroma.

Vi har flere gode jordbærsorter. De største er nå Korona og Sonata. Videre plukkes det Zefyr, Honeoye, Elsanta, Bounty og Polka. Store, røde og søte bær med god aroma er hva vi nordmenn liker.

Bærforbruket vårt generelt øker år for år. Omsetningen økte fra 1,4 milliarder kroner i 2013 til 1,425 milliarder kr i 2014. Volumøkningen lå på 11,5 % fra 2013 til 2014. Jordbær spises av absolutt alle i den norske befolkningen, uavhengig av alder, kjønn, inntekt og utdannelse.

Vi spiser de friske og herlige bærene gjennom hele sesongen. Tidligere var det høyst naturlig å sylte, safte og fryse bort for høsten og vinteren. I dag spiser vi det aller meste som de er i sesongen. Friske jordbær til alt av grillmat, til spekemat og sommerens ostefat, i grønne salater, i drikker og drinker, til varierte desserter og kaker. Det har blitt mer og mer selvfølgelig å bruke jordbær til dagens frokost- og lunsjmåltid. Fortsatt er jordbær med fløte, vaniljesaus eller is den aller mest spiste varianten.

Jordbær er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter, og av energi har de bare 37 kcal pr. 100 g.
Les mer om næringsinnhold i jordbær

Kald jordbærsuppe


Prøv også Kald jordbærsuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.02.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

250 g friske (eller fryste) jordbær
2,5 dl sukker lake (like deler vann/sukker)
1 sitron
1 beger creme fraiche
3 ss brunt sukker
Friske bær og syltet appelsinskall (apsikat)



Fremgangsmåte

Rens bærene godt. Ha dem i en food processor sammen med sukkerlake. Kjøres godt sammen og smakes til med sitronsaft. Sil suppen. Får stå kaldt til servering.

Pisk creme fraiche til stiv krem og smak til med brunt sukker. Fordel suppen i dype tallerkener og ha et fint «egg» creme fraiche i hver. Pynt med bær og syltet appelsinskall, evt. litt pyntesjokolade og noen friske blader av mynte eller sitronmelisse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 206,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pannacotta med bærmousse


Prøv også Pannacotta med bærmousse.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

3/4 l kremfløte
75 g sukker
kornene fra en vaniljestang
4 blader gelatin

Bærmousse:
300 g friske el. frosne jordbær el. bringebær
sukker


Pannacotta med forskjellige bær er bare nydelig.


Fremgangsmåte

Fløte, sukker og vaniljekorn kokes noen få minutter. Gelatin has direkte i den kokende fløte, og skal altså ikke stå i bløt først.
Pisk i gryten til gelatinen er smeltet. Fløtedesserten fordeles i 4 porsjonsskåler eller glass. Settes kaldt. Serveres med blendede bær smakt til med sukker og pyntes med sjokolade, valnøtter el. bær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 277,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Jordbær sommerdrink


Prøv også Jordbær sommerdrink.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.04.2015
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

5 dl ananas juice
1 korg friske jordbær
2,5 dl mango i biter


Jodbær fås kjøpt hele året i butikkene. Denne miksen med mango og ananasjuice er god. Vi brukte noe mindre juice,


Fremgangsmåte

Alt kjøres i mikser til en jevn konsistens. Det kan brukes andre frukter istedenfor mango.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 46,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2996







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.