
Sommervarmen har latt vente på seg. Og vi har ventet på de norske jordbærene. Men nå kommer de. Rogaland, Sørlandet og Vestfold er i full gang med høsting, og det meldes om fine bær med svært søt og god smak. Bærene har fått modnet seg over lang tid, og det gir ekstra med både smak og aroma.
Vi har flere gode jordbærsorter. De største er nå Korona og Sonata. Videre plukkes det Zefyr, Honeoye, Elsanta, Bounty og Polka. Store, røde og søte bær med god aroma er hva vi nordmenn liker.
Bærforbruket vårt generelt øker år for år. Omsetningen økte fra 1,4 milliarder kroner i 2013 til 1,425 milliarder kr i 2014. Volumøkningen lå på 11,5 % fra 2013 til 2014. Jordbær spises av absolutt alle i den norske befolkningen, uavhengig av alder, kjønn, inntekt og utdannelse.
Vi spiser de friske og herlige bærene gjennom hele sesongen. Tidligere var det høyst naturlig å sylte, safte og fryse bort for høsten og vinteren. I dag spiser vi det aller meste som de er i sesongen. Friske jordbær til alt av grillmat, til spekemat og sommerens ostefat, i grønne salater, i drikker og drinker, til varierte desserter og kaker. Det har blitt mer og mer selvfølgelig å bruke jordbær til dagens frokost- og lunsjmåltid. Fortsatt er jordbær med fløte, vaniljesaus eller is den aller mest spiste varianten.
Jordbær er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter, og av energi har de bare 37 kcal pr. 100 g.
Les mer om næringsinnhold i jordbær
Kald jordbærsuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.02.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gladimat.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
250 g friske (eller fryste) jordbær
2,5 dl sukker lake (like deler vann/sukker)
1 sitron
1 beger creme fraiche
3 ss brunt sukker
Friske bær og syltet appelsinskall (apsikat)
Fremgangsmåte
Rens bærene godt. Ha dem i en food processor sammen med sukkerlake. Kjøres godt sammen og smakes til med sitronsaft. Sil suppen. Får stå kaldt til servering.
Pisk creme fraiche til stiv krem og smak til med brunt sukker.
Fordel suppen i dype tallerkener og ha et fint «egg» creme fraiche i hver. Pynt med bær og syltet appelsinskall, evt. litt pyntesjokolade og noen friske blader av mynte eller sitronmelisse.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
206,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pannacotta med bærmousse
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.08.2022Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
3/4 l kremfløte
75 g sukker
kornene fra en vaniljestang
4 blader gelatin
Bærmousse:
300 g friske el. frosne jordbær el. bringebær
sukker
Pannacotta med forskjellige bær er bare nydelig.Fremgangsmåte
Fløte, sukker og vaniljekorn kokes noen få minutter. Gelatin has direkte i den kokende fløte, og skal altså ikke stå i bløt først.
Pisk i gryten til gelatinen er smeltet. Fløtedesserten fordeles i 4 porsjonsskåler eller glass. Settes kaldt. Serveres med blendede bær smakt til med sukker og pyntes med sjokolade, valnøtter el. bær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
271,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
24,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jordbær sommerdrink
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.04.2015Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
5 dl ananas juice
1 korg friske jordbær
2,5 dl mango i biter
Jodbær fås kjøpt hele året i butikkene. Denne miksen med mango og ananasjuice er god. Vi brukte noe mindre juice,Fremgangsmåte
Alt kjøres i mikser til en jevn konsistens. Det kan brukes andre frukter istedenfor mango.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
46,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2996