
Akkurat nå kribler det i magen hos mange små. De gleder seg og er spente på skolestart, enten det er for første gang eller bare etter en lang sommerferie. For oss voksne er det om å gjøre å komme i gang med de gode hverdagsrutinene igjen. Timeplaner skal legges, matpakker smøres og middager planlegges for hektiske hverdager. Den uka vi er inne i nå er det skolestart omtrent over hele landet.
Ulike smaker gjennom året
Jeg elsker alle årstider og alt de har å by på. Jeg liker forventningen om våren når den syrlige rabarbraen kommer, de deilig, rolige sommerdagene med salater og bær i alle farger og jeg liker høsten, med den kjølige, friske og klare luften. Det er nå de norske eplene kommer sammen med alle de deilige rotgrønnsakene. Til vinteren får vi de beste klementinene og appelsiner, som bringer inn solskinn i de mørkeste dagene.
Det er hverdager vi har flest av, så det er viktig å nyte dem. Hverdagsrutiner trenger ikke være vanskelig. Litt ekstra planlegging hjelper oss til gode vaner. Middagsplaner og handlelister kan høres kjedelig ut, men du får rene kinderegget tilbake når du vet hva du skal ha til middag, og har det du trenger for å lage den. Sånn er det også med matpakkesmøring.
Planlegging gjør det enklere
Det er fort gjort å legge til rette for en overraskelse i matboksen hver dag. Spar tid ved å planlegge innkjøp så du har det du trenger når matpakkene skal lages. La matboksen inneholde en porsjon frukt, bær eller grønnsak hver dag. Da blir det spennende og fristende, også for dem som kanskje ikke har så god matlyst.
«5 om dagen» er en god vane og barn elsker farger. Grønnsaker og frukt kan varieres i det uendelige. Nå er gulrøttene ferske og sprø. Pakk gjerne grønnsakene inn i folie, slik at de ikke blir tørre, hvis du ikke har en egen boks til dem. Vi vet at barn spiser mer når frukten er kuttet opp. Agurk i staver, små tomater og sukkererter, eplebiter, smakspaprika, reddiker, blåbær eller melon. Alt bidrar til at matpakken blir et lite hverdagseventyr.
Skikkelig påfyll gir bedre læring
Gode matvaner legges tidlig og vi har behov for skikkelig påfyll hver 3 time. Matpakken skal gi barnet ny energi. Pakk maten i små bokser, det blir godt påfyll utover dagen. Da blir det fristende å fylle på, og konsentrasjon og energi holdes på topp gjennom hele dagen.
Våre beste matpakketips
- Grovt brød eller knekkebrød med margarin, pålegg og noe grønt på toppen.
- En porsjon grønnsaker
- Melk eller et glass juice til brødmaten
- En porsjon frukt eller bær
- Vann til tørstedrikk
- Pastasalat, grove grønnsakssnurrer eller middagrester kan være fin avveksling til den vante daglige matpakken.
Fiskekake med pastasalat i matboksen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.08.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes SørensenIngredienser
50 g fiskekake
75 g pasta, fullkorn
2 stk cherrytomat
5 stk sukkererter
2 stk tomat, soltørket
5 stk oliven, sort
1 ss olivenolje
1 ts sitronsaft
pepper
basilikum, frisk
Tilbehør
1 stk knekkebrød, grovt
50 g druer
En matpakke som overrasker når den blir åpnet. Har en ikke fiskekake kan en bruke andre fiskerester i salaten, fiskeboller ol.Fremgangsmåte
Skjær fiskekake i terninger.
Kok pastaen etter anvisning på pakken, skyll den i kaldt vann og la vannet renne godt av.
Skjær cherrytomater i fire, sukkererter i to og soltørkede tomater i små biter.
Ha pasta i en bolle sammen med fiskekaketerningene, grønnsakene og oliven.
Bland olivenolje og sitronsaft, og hell over salaten.
Vend forsiktig slik at dressingen fordeler seg i salaten, og smak til med pepper.
Ha pastasalat i matboksen med litt basilikum drysset over. Ha også knekkebrød og noen druer i matboksen.
Tips:
Litt hakket fetaost kan erstatte dressingen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
199,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sunn og mettende matpakke
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.12.2013Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 dl frokostblanding (4-korn)
50 g blå druer
½ stk kiwi
2 stk gulrot
1 beger yoghurt
En matpakke som passer bra som lunsj eller som frokost når du må opp tidlig og ikke rekker å spise noe hjemme.Fremgangsmåte
Ha frokostblanding i en liten skål (som på bildet). Du kan godt dekke skålen med litt plastfolie.
Ha deretter resten av ingrediensene i en dyp matboks. Legg ved en serviett og en skje. Bland frokostblandingen med yoghurt før du spiser.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pastasalat i boks.
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.12.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 dl kesam original
1 dl ruccula
100 g pastasløyfer kokte
3 ss olivenolje
1 stk grillpølse evt småpølser
50 g norvegia i biter
50 g gulrot i skiver
6 stk cherrytomat, gul delt i 2
3 ss hermetiske maiskorn
Middagsrester i ny drakt! Som skolemat eller turmat.Fremgangsmåte
Legg kesam i en liten boks, som det er plass til i matboksen. Legg oppi ruccula og pastaskruer som er vendt i litt olivenolje.
Snitt småpølser i begge ender og stek de i panne. Del ost i biter, gulrøtter i skiver og cherrytomater i to.
Legg alt pent i boksen - fint å ha med på tur eller som niste.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
159,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Dobbel blings med peanøttsmør og banan
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.08.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Per SollermanIngredienser
Peanøttsmør:
250 g usaltede peanøtter
Litt flytende honning
1 klype salt
Blings:
2 skiver grovt brød
2 ss peanøttsmør
½ banan
Litt kanel
Denne blingsen er superenkel å lage og passer godt i matpakka. Den er både søt, god og sunn med banan, nøtter og grovbrød.
Næringsberegning her er bare for blings med 2 ss peanøttsmør. Oppskriften på peanøttsmøret holder jo til mange skiverFremgangsmåte
Peanøttsmør:
Ha peanøtter i en foodprosessor på høy hastighet. Kjør peanøttene til det blir en nokså jevn masse og kremete konsistens. Smak til med salt og flytende honning. I en travel hverdag kan pålegget gjerne lages i forkant eller kjøpes i butikk.
Blings:
Smør et tynt lag med peanøttsmør på begge brødskivene. Legg på bananskiver på den ene skiven og dryss over litt kanel. Legg den andre skiven på toppen slik at du får en dobbel blings.
Brød og korn har lagd denne i samarbeid med
Anne på landet Raskt næringsinnhold
Denne retten har
257,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kylling og pastasalat i boks
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.05.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
4 stk rød cherrytomat
50 g ferdigstekt og kald kyllingfilet , i biter
½ stk avokado
50 g pasta
1 dl ruccula
½ dl tzatziki
1 stk grovt rundstykke eller grov scons
Matpakken trenger slettest ikke være kjedelig. Denne salaten med kylling og pasta smaker kjempegodt til lunsj og tar ikke lang tid å tilberede.Fremgangsmåte
Del cherrytomater i to, og skjær kylling og avokado i biter.
Bland kylling, pasta, cherrytomater, avokado og ruccula, og ha alt i en matboks.
Ha tzatziki i et plastbeger for seg selv (Tupperware o.l).
Legg ved et grovt rundtstykke eller en maistrekant (som på bildet). Hell tzatzikien over salaten før den spises.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
163,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pastasalat med kjøttboller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
17.12.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
100 g pastaskruer
50 g selskapserter
5 stk cherrytomater
100 g gulost
1 bit agurk
½ stk paprika
litt rødløk
3 stk kjøttboller
Pastasalat passer fint i matpakken. Om du har rester eller lager den kvelden før, så er det raskt å pakke om morgenen. Her og med kjøttboller. Disse kan du kjøpe ferdig eller lage fra bunnen av dagen før. Her kan du og for eksempel bruke veganboller eller andre typer.Fremgangsmåte
Kok pasta som anvist på pakken.
Bland de frosne ertene med den varme pastaen så tiner de fort samtidig som pastaen avkjøles raskere.
Skjær ost i terninger, del cherrytomatene i to, hakk paprika og agurk i mindre biter og finhakk rødløk.
Tre kjøttboller på grillspyd av tre.
Ha pastasalat og kjøttboller i matboksen. Ha gjerne med litt dressing i et lite beger med lokk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
139,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3026