Grandis guiden



Oppdatertdato: 2019-10-11 Tema: Pizza Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen, Grandiosa.no Kilder: Grandiosa.no


I disse dager når studentene igjen tømmer frysediskene for Pizza i nærområdet vårt, er det på tide med en oppdatering av Grandis-guiden min. Det er nå kommet flere varianter med oppgradert innhold, samtidig som vi har testet den nest nyeste typen som er Nybakt med Skinke.
Men selv med disse nye typene bør en investere i litt ekstra fyll og ost på Grandisen, for fortsatt blir de mye saftigere, bedre og faktisk sunnere med en dash av add-ons før den forsvinner inn i ovnen.

Jeg har prøvd og samlet opp mange tips gjennom årene og forslag til forskjellige variasjoner av fyllet på en grandis. Og husk at de fleste grandis elskere har sin egen versjon av denne pizzaen. Men først skal jeg se på litt grandis fakta.

Grandis fakta
Pizza Grandiosa er Norges favorittpizza og hvert år spises det over 20 millioner enheter av den populære pizzaen. Grandiosa er laget av de beste råvarer, kombinert i en unik og hemmelig oppskrift. Derfor er Grandiosa en sikker vinner – hver gang. Vi snakker ekte kjærlighet!
På 80-tallet utviklet den seg sakte, men sikkert til en folke-pizza. Likevel var det først på 90-tallet at salget virkelig tok av, og Grandiosa ble et fenomen i norsk matkultur. I perioden 1993–2000 ble salget mer enn fordoblet. Fra 2001 til 2011 doblet salget av Grandiosa seg igjen målt i forbruker-kroner. Dette kom blant annet av at Grandiosa ble lansert i flere nye, populære varianter.
Samtidig som flere nye varianter er blitt lansert, er flere av de gamle og forandret gjennom årene. Grandiosa har og i perioder engasjert folk på internet, i sosiale medier og gjennom populære sanger som f.eks. denne som alle husker. Her er en av versjonene!



Men først litt teknisk for dere som er usikre.

Steking av grandisen


Steking av plain grandis: Sett stekeovnen på 225 grader og ta ut alle plater og rister. Grandisen tas ut av pakken og av plasten og legges på en rist eller det som går like greit på en av platene inne i stekeovnen. Jeg anbefaler å ha ett bakepapir under.

PS:
På mange av variantene står det at de ikke anbefaler varmluftsovn, men hos oss som har det, er det ikke noe problem. Vi bruker en såkalt pizza innstilling på den. Men selvsagt kan en jo steke ved vanlig over og undervarme i en varmluftsovn, er jo bare å skru av vifta.

Når ovnen er 225 grader så sette grandisen inn på midterste ribbe og står der i 10-15 minutter, men følg med noen ovner er raskere enn andre og man kan se på osten når den begynner å boble og se gylden ut på midten av pizzaen, er den ferdig. Om man ønsker en mer sprø bunn, ta vekk bakepapiret halvveis i stekingen. Pizzaen tas ut og deles opp i ønskede biter, krydre etter behov. Og grandis passer godt sammen med iskald cola, en god stol og Netflix på tv'en.

Og denne fremgangsmåten gjelder for de fleste grandisene i normal størrelse, men for nybakt, glutenfri, vår hjemmelagde og take away er det små avvik. Fremgangsmåten er hentet fra pakningene:

Grandiosa plain, pepperoni, nachos, kjøttdeig/løk, 4 oster, biff/løk eller kjøttboller.
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten - sett pizzaen på rist midt i ovnen.
3. Stek ved 225°C i 10-15 min til osten er gyllen og smeltet.

Grandiosa nybakt:
1. Forvarm ovnen og risten til 230 ºC varmluft (evt. 250 ºC over- og undervarme).
2. Når ovnen er varm, ta pizzaen ut av fryseren, fjern den sorte platen og legg pizzaen rett på den varme risten.
3. Stek i 9-12 minutter på nederste nivå, til osten er gyllen og smeltet.

Grandiosa mandagspizza:
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten - sett pizzaen på rist midt i ovnen.
3. Stek ved 225°C i 10-15 min til osten er gyllen og smeltet.
NB! Varmluftsovn anbefales ikke.

Grandiosa glutenfri:
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten - sett pizzaen på rist nederste del i ovnen.
3. Stek ved 225°C i 15-18 min til osten er gyllen og smeltet.

Grandiosa vår hjemmelagde:
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten - og legg dypfryst pizza i en langpanne med bakepapir
3. Stek 16-22 min midt i ovnen til osten har blitt gylden rundt kanten.

Grandiosa take away:
1. Varm opp ovnen til 200 °C varmluft.
2. Ta av plasten og papplaten, sett den fryste pizzaen på stekebrett med bakepapir, plasseres midt i ovnen (papplaten må ikke settes i ovnen sammen med pizzaen).
3. Stek til osten er smeltet og gyllen, ca 13-15 minutter (steketiden kan variere fra ovn til ovn).
4. Ta pizzaen ut av ovnen og la den hvile i 1-2 minutter før pizzaen skjæres opp og serveres.

Tips:
For å få den beste Take Away opplevelsen, anbefaler vi å tine pizzaen (ca 2 timer i romtemperatur eller over natten i kjøleskap) før den stekes på 200 °C varmluft i 7-9 minutter, ta pizzaen ut av ovnen og legg den tilbake i pappesken, på papplaten eller bakepapir, lukk igjen boksen. La den hvile i 1-2 minutter før pizzaen skjæres opp og serveres.

Litt om priser

Prisen på grandis er heller ikke som den var, men den er ofte på tilbud så det lønner seg å følge med i tilbudsavisene og være tidlig ute. Vi bor som sagt like ved siden av UIA i Kristiansand, og nå rundt studiestart tømmes pizzadiskene fort.
Her er litt raskt snittpris (ikke tilbud) på de fleste grandiosaene regnet ut på en liten porsjon, dvs 250 gram. Men selvfølgelig må du doble om du spiser en hel alene.
Ett tips er å drikke eller spise noe snacks før maten, da er en halv pizza nok.
Prisene er snitt fullpris fra flere butikker, men dette varierer mye pga tilbud

Plain grandis: 250 gram koster kr 16,25 i snitt
Grandiosa pepperoni: 250 gram koster kr 19,25 i snitt
Grandiosa kjøttdeig og løk: 250 gram koster kr 29.- i snitt
Grandiosa hot nachos: 250 gram koster kr 29.- i snitt
Grandiosa biff og løk: 250 gram koster kr 24.- i snitt
Grandiosa Vår Hjemmelagde med skinke: 250 gram koster kr 29.- i snitt
Grandiosa glutenfri: 250 gram koster kr 29,25 i snitt
Grandiosa vår take away: 250 gram koster kr 34.- i snitt
Grandiosa Nybakt med Skinke: 250 gram koster kr 32,75 i snitt


Tips til å spare penger på pizzamenyen

  • Kjøp den originale plain grandis på tilbud. Den kommer ned i 8-10 kr for 250 gr
  • Kjøp inn en stor hvitost, norvegia ol på tilbud.
  • Kjøp inn litt rimelig skinke, kyllingkorv, andre pølser med smak
  • Litt tomat, paprika og en boks pizzakrydder.
Så istedenfor å kjøpe dyre pizzaer, bruk den originale og legg på add-on selv.

Feks til en halv pizza: 50 gr ost, 50 gr skinke og 0,5 tomat.
Dette koster da ca 8 kr ekstra, og vil si at 250 gram grandis original på tilbud med skinke, ost og tomat kommer på ca kr 25.-



Liten test av Grandiosa Nybakt

I fjor ble grandiosa nybakt lansert. I år er det mandagspizza. Vi testet nybakt med skinke og det er en pizza som er litt annerledes enn de vanlige. Men som vi alltid gjør, er det her og rom for ekstra topping og ost, i vårt tilfelle skivet kylling pølse og 10 skiver jarlsbergost.

Hos oss ble den stekt på varmluft, nederste rille, bakepapir og 230 grader. Og med ekstra ost og kylling pølse.
Vi tok den ut etter 14 minutter og lot den stå på bakepapiret 2 minutter. Delte så opp og serverte med en rømmeklatt på toppen.
Smak
Bunnen ble mer som slik italiensk pizza, men god. Blåste litt opp langs kanten men ikke på midten. Smaken er ganske lik de andre, men bunnen smaker mer som restaurantpizza eller hjemmelagd. Pizzaen funket veldig bra med ekstra toppings og anbefales. Den er noe dyrere enn den vanlige og sikkert ikke på tilbud så ofte som de vanlige.

Grandis tilbehør

Jeg tror nok mange pleier å legge på litt ekstra ost eller skinke ++ på grandisen. Med litt ekstra på toppen blir den mye bedre, rett og slett. Selv om kanskje ikke pizzaekspertene hos Orkla vil innrømme det.
Under er det listet opp forskjellige tilbehør og tips til hvordan man kan forvandle en litt kjedelig grandis til en ekte gourmetpizza på studenthybelen uten for mye utgifter.

Som en basic fremgangsmåte. På en frossen grandis som ligger klar til steking:
Legg over ca 8 skiver strimlet kjøttpålegg.
1 tomat i tynne skiver og evt noen paprikaskiver
Og så 8-10 skiver ost som og kan strimles eller evt som raspet ost.

Stek på samme måte, men på slutten skru ned til under 200 grader og la den stå 2-4 ekstra minutter slik at midten av pizzaen blir varm gjennom. Husk at det verste som fins er brent pizza rundt kanten og kald i midten.

Varianter


Prøv disse variantene av standard grandisen, noen av dem har jeg lånt fra en tidligere studentmatside gaffel.nu.

Grandis på mange måter


Versjon 1:
1 stk Pizza Grandiosa
1/4 stk ananas
1/2 stk rød paprika
1 stk tomat skåret i tynne skiver
litt revet ost, ca tilsvarende 100 gram
litt krydder etter eget ønske

Versjon 2:
1 stk Pizza Grandiosa
1/2 Boks med hermetisk mais
8-10 skiver Ost

Versjon 3:
1 stk Pizza Grandiosa
Mer ost ( det er ikke så mye ost å skryte av på disse grandisene.. ) 8-10 skiver ca
Noe kjøtt... ( kjøttpålegg er bra, kokt skinke, pepperoni osv )
Noe Krydder... ( oregano ? )
Sopp ( lenge leve hermetikk )

Versjon 4:
1 stk Pizza Grandiosa
Dressing, rømme, stekt løk, tacodipp eller olivenolje helles på etter steking.

Versjon 5:
1 stk Pizza Grandiosa
Ekstra pølseskiver. Bruk de avanserte med stilig navn og mye smak. For eksempel pepperoni, bratwurst, chilipølse osv
Ekstra ost. Gjerne jarlsberg, er mye bedre enn norvegia. 8-10 skiver minst

Fremgangsmåte for alle over
Varm opp ovnen til 225 grader.
Ha valgfritt fyll på pizzaen og ha inn i ovnen.
Stek ca 12-15++ minutter. Avhengig av fyll.
Bruk midterste ribbe.
Server med iskald cola og netflix.

Grandis amerikanis


en Grandiosa
1 liten boks mais
6-8 ferske champignon
1 purreløk
1 paprika
ferdig revet Jarlsbergost (evt. annen ost), ca 100 gram
1 liten boks skinke
olivenolje

Hvordan gjøre en Grandiosa om til en ekte amerikansk deep-pan pizza:

- tin Grandisen
- skjær halvparten av skinken opp i små terninger
- surr champignon + purreløk + paprika i olivenolje
- tilsett halv boks med mais + skinken i blandingen
- det hele legges oppå Grandisen
- strø 200-300 g med revet ost over det hele
- stekes på rist ellers risikerer du at pizzaen blir rå inni

Dette er en porsjon som er nok til ca 2 sultne nerder.
Serveres med rømme og 1,5 liter med Cola(American champagne).

Grandis delvis vegetaris


Du tar en grandis,
1/4-1/3's grønnsakspose med "amerikansk blanding",
ca. 100g. kjøttdeig
og litt ekstra revet ost.

Lyst å prøve en ny vri på grandis'n?
Varm grønnsakene i en mikro om de er frosne, legg de jevnt utover grandisen. Spe på med de 100 g'ene med kjøttdeig og dekk det hele med litt ekstra ost.
Om det er ønskelig kan det legges paprika-strimler og løk-ringer oppå osten igjen..
Stekes på vanlig måte men litt ekstra tid på slutten

Anbefalest!!

og denne fra nettsiden, Espens hybelmat, som heller ikke eksisterer lenger.

Hjemmelaget pizza a la Grandiosa


1 hel pizza Grandiosa vanlig eller pepperoni
100 gr gul ost
2 tomater i skiver
1 dash salt og annet krydder alt etter smak
100 gr skinke av en eller annen sort. Kan også bruke salami
1 stk liten boks mais
1 stk liten boks ananas ferdig oppdelt

1) les gjennom hele oppskriften først og sett ovnen på 225 grader.
2) ta pizzaen ut av pakningen
3) del tomatene i skiver
4) fordel tomatene, maisen, ananasen og skinken jevnt utover.
5) Husk å tørke tomatene, maisen og ananasen på et håndlke eller lignende. Hvis du ikke gjør det, blir pizzaen dvassen og myk pga all vannet o.l. Men hvis du liker dvassen pizza så dropper du dette punktet
6) Riv osten og putt det på pizzaen.
7) Sett pizzaen inn i ovnen og la den stå der til den ser ferdig ut (alt etter smak)
8) når pizzaen er ferdig krydrer du med det du vil til du får den riktige smaken
9) Slå av ovnen!

Grandis gourmetis versjon_2


1 pizza grandiosa
1 glass/boks artisjokkhjerter
10 stk svarte oliven, delt i 2
100 gr revet ost
1 god dash oregano eller pizzakrydder

Del artisjokkhjertene i to og legg disse på pizzaen sammen med stenfrie svarte olivener og rikelig med revet ost. Dryss over oregano eller pizzakrydder.

Stek etter anvisningen på pakken.

Server med grønn salat og litt av artisjokkhjertene.

Andre pizzatyper og næringsinnhold

Sammenlign alle grandiosatypene her:

Grandiosa sammenligning

Sammenligning av de forskjellige frossenpizzaene kan også gjøres i mitt system for ingredienser. Hvor man enkelt kan sammenligne næringsinnhold.

Pizza sammenligning

Og til slutt:
Har dere en god versjon av grandisen, send den gjerne til meg og jeg legger den ut. Under er det 3 pizzaer du kan enkelt lage hjemme like fort som å steke en frossenpizza.

Her under har jeg lagt ut 3 raske alternativer til forssenpizza.

Pitapizza med tacosaus


Prøv også Pitapizza med tacosaus.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 31.10.2014
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 stk grove pitabrød
300 g kjøttdeig
12 ss tacosaus
1 stk paprika
100 g revet hvitost


En en enkel, rask og god pizzavariant. Bytt gjerne ut ingrediensene og lag din egen favorittpizza! Varier styrken med tacosaus.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 °C. Stek kjøttdeigen i en stekepanne. Smør tacosaus på den ene siden av pitabrødet. Hakk opp paprikaen i små terninger. Fordel kjøtt og paprika på pitabrødene. Strø på med ost.
Stek pizzaene i ovnen i ca. 4 minutt er, eller til osten er smeltet.
Server pitapizzaene sammen med cherrytomater, små gulrøtt er eller en grønn salat.

Tips: Bruk gjerne skiver av grovbrød i stedet for pitabrød, og erstatt kjøttdeigen med biter av skinke eller pølse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 162,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pizzasmørbrød med kylling


Prøv også Pizzasmørbrød med kylling.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2010
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 skive grovt brød
1 ss tomatpuré
1 ss olivenolje
50 g salatkjøtt av kylling
¼ stk rød paprika
2 skive rødløk
1 stk tomat
1 dl hvitost
8 stk sorte oliven
salt og kvernet pepper
½ dl ruccula
1 ss olivenolje


Sett på stekeovnen og legg på mye godt på en stor skive brød mens ovnen blir varm. 10 minutter senere kan du nyte et lite, varmt måltid.


Fremgangsmåte

1. Skjær gjerne brødet på langs for å få en stor brødskive, og smør den med tomatpuré. Drypp olivenolje over.
2. Legg på resten av ingrediensene og dryss revet ost på toppen.
3. Stek én eller flere pizzasmørbrød ved 225 °C i ca. 10 minutter. Pynt med rucculasalat dryppet med litt god olivenolje.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 171,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pitapizza med biffstrimler


Prøv også Pitapizza med biffstrimler.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2011
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

200 g biffkjøtt i strimler
8 stk pitabrød
1 boks hakkede hermetiske tomater med oregano og basilikum
1 stk rødløk
½ pk ruccula
100 g fersk mozzarella


Hvem vinner spurten av pitapizzaen og frossenpizzaen? Ikke lett å tippe, kanskje uavgjort?


Fremgangsmåte

1. Bre en til to spiseskjeer hermetiske tomater ut over hvert pitabrød.
2. Legg på løkringer, ost og biffstrimler (biffstrimlene skal ikke stekes på forhånd). Stek pizzaen på 225 °C i ca. 10 minutter.
Legg salat på toppen av hver pitapizza rett før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 139,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:151







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.