
Når en begynner å bli lei av de vanlige pølsene og burgerene, kan det være en ide å prøve seg med grillspyd på grillen. Dette er enkelt, smaker godt og sosialt. Matoppskrifts testpanel tok seg god tid en kveld og prøvde ut de forskjellige variasjoner av grillspyd, og det ble en vellykket kveld med flere nye smaker for ganen.
Nå kan nesten alt grilles med grillspyd, men de fleste av oss holder seg til kjøtt, med en liten grønnsak innimellom, men prøv noen av de andre ideene jeg viser under her, jeg er sikker på at noen av de faller i smak.
Men først noen:
Grillspydtips:
- Det er enklest å bruke grillspyd på en åpen, ikke altfor stor grill.
- Sørg for at det er jevn, men ikke for sterk varme før de legges på.
- Bruk helst spyd av metall, men pass på, de blir varme.
- Brukes trespyd, så la de ligge i vann en god stund før grilling(1-2 timer), ellers brenner de opp.
- Del råvarene i jevnstore biter før de tres på.
- Ikke la det stikke ut biter, de svir seg.
- Snu grillspydene ofte slik at de ikke svir seg.
- Husk at enkelte råvarer ikke trenger så lenge grilling. Feks sjampinjong går fort. Lag feks egne spyd med kjøtt og egne med grønnsaker.
- Det er lurt å marinere kjøttet før grilling. Del det gjerne opp først i terninger, ha i en plastpose med marinade og la det stå kaldt noen timer.
- Ikke sett råvarer for tett på spydet, men husk at noen løsner når de blir stekt, eks noen fiskebiter.
- Pensle alltid med grillolje før grilling, og pensle gjerne underveis også.
- Ikke vær redd for å prøve nye råvarer. Det går fint å grille eple, ananas, kamskjell, reker, oliven, de fleste slag grønnsaker mm.
- For å gjøre det billigere så kjøp gjerne svinekjøtt som koteletter, oksekjøtt som gryterettkjøtt, lam som fårikålkjøtt. Det er ikke nødvendig å bare grille fileter.
- Sikre ting på grillspydet er forskjellige pølsetyper, små løk, sopp, små tomater, ananas, squash, paprika,mm.
- Husk at feks sitron, laurbærblader, sylteagurk kan sette god smak på det andre.
- Som tilbehør bruker du en salat, ris, bakt potet, grillet potet eller godt brød.
Og så en del smakfulle forslag til grillspyd:
Grillspyd med lam og pære
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.10.2005Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g lam ytrefilet, eller 8 hele lammekoteletter
4 pærer
1 ts provencekrydder eller tørket rosmarin ( kan eventuelt sløyfes)
ca 1 ts salt
½ ts grovmalt sort pepper
Grillspyd er enkel og rask grillmat som alle liker. Her kan du variere i det uendelige etter hver sin smak. Her er et av våre forslag med lammekjøtt.Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i 2x2 cm, eller om du bruker koteletter så skjærer du løs kjøttet fra beinet og del i 2x2 cm store biter. Dryss over salt og pepper.
2. Del pærene i like store biter som kjøttet.
3. Træ på grillspydene med lagvis kjøtt og pære – ca 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 5-10 minutter
Server gjerne med pitabrød, salat og en deilig mynteyoghurt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chili- og hvitløksmarinerte kyllingspyd med sesamfrø
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
16.07.2012Denne retten tar ca
20 min + marinering å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 stk kyllingfilet
4 båt finhakket hvitløk
1 dl søt chilisaus
2 ss soyasaus
2 ss olivenolje
litt salt og kvernet pepper
2 ss sesamfrø trespidd
Server marinerte kyllingspyd med sursøt saus som en liten koserett eller som én av flere småretter til et tapasmåltid.Fremgangsmåte
1. Bløtlegg trespydene i 30 minutter.
2. Del kyllingfiletene på langs i tre-fire og ha strimlene i en bolle. Bland resten av ingrediensene unntatt sesamfrøene og hell det over kyllingstrimlene. Mariner ca. 2 timer i kjøleskap.
3. Tre kyllingstrimlene på spyd, dryss på sesamfrø og stek eller grill dem i ca. 3 minutter på hver side.
Server med søt chilisaus som dipp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
127,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spanske spyd på ris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.04.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
600 g mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)
Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
1/5 ts kajennepepper
ris til 4 porsjoner
1/2 løk
2 chilipeppper
1 ts gurkemeie
Virkelig gode grillspyd. Her kan man variere med annet kjøtt.Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.
2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.
3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.
4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.
En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
195,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Grillspyd til de små
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.08.2002Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
8 fiskekaker
2 ringer ananas
1 rød paprika
1/4 squash
For de store:
400 g laksefilet
200 g steinbitfilet
1/4 squash
4 sjampinjong
1 løk i biter
1 rød paprika i biter.
olivenolje
salt og krydder
Fremgangsmåte
Skjær fiskekaker i trekanter. Skjær frukt og grønnsaker i terninger, ananas, paprika, squash og lignende.
Træ på grillspyd og stek raskt på varm grill.
Skjær laks og steinbit, squash, sjampinjong, løk, og paprika i biter. Træ bitene på grillspyd.
Pensle spydene med olje og grill dem på god varm grill. Dryss over salt og krydder etter ønske, eller legg spydene i marinade før du griller dem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
94,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillspyd med rådyr og paprika
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.08.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
600 g rådyrkjøtt fra stek eller bog
1 gul paprika
1 grønn paprika
Marinade:
1 dl rapsolje
saft av 1/2 presset sitron
1 ss hakket løk
2 laurbærblad
2 ts oregano
1/2 ts salt
pepper fra kvern
Yoghurtsaus:
2 dl yoghurt naturell
1 ts brunt sukker
1 ss rapsolje
1 presset hvitløkfedd
2 ss hakket gressløk
salt
pepper
Avokadosaus:
2 avokadoer
saft av 1/2 sitron
1 bit purreløk, ca 1 dl
1 ts frisk estragon eller tørket
salt
pepper
1 dl rømme
Fint litt utpå høsten.
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i cm.store terninger. Bland marinaden og hell den over kjøttet. Marineres i romtemperatur i 2-3 timer.
Fjern kjernene i paprikaen og skjær i store terninger. Bland yoghurtmassen og sett den kaldt.
Skrell og fjern stenene i avokadoene og mos eller miks med sitronsaft, purreløk og krydder. Bland i rømme. Sett sausen til avkjøling.
Hell marinaden av kjøttet. Ta vare på litt til pensling.
Tre kjøttet vekselvis med gul og grønn paprika på grillspyd. Legg dem i en liten langpanne og sett ovnen på grillvarme. Grilles i 8-10 minutter. Vend og pensle med marinade et par ganger.
Kok ris eller naturris etter anvisning på pakken. Legg den ferdigkokte risen på et serveringsfat og legg spydene over. Server sausene og en salat til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
149,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Satayspyd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g svinefilet eller annet
benfritt kjøtt av svin i lange, tynne strimler
4 ss soyasaus
1 ts revet, frisk ingefær (evt, 1/2 ts tørket)
1 ts malt koriander
1 ss sitronsaft
2 ss sesamfrø
Fremgangsmåte
1. Træ de tynne strimlene av svinekjøtt på et spyd som et trekkspill.
2. Bland sammen soyasaus, ingefær, koriander og sitronsaft.
Pensle spydene med blandingen og la det trekke en stund før de grilles. Like før grilling,
drysser du på sesamfrø.
Grilles ca. 2 minutter på hver side.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
118,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillspyd med couscoussalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.05.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3 dl couscousgryn
1,75 dl vann
1 stk squash, ca. 250 g
2 stk tomater
1 ts salt + 1,5 ts
2 ss olivenolje
2 ss fint hakket mynte
1 stk lime, saften av
Yoghurtsaus:
2 dl yoghurt, naturell
1 stk lime, revet skall av
1 fedd hvitløkbåt, presset
1 grønn paprika i store biter
300 g magert svinekjøtt i store terninger
250 g cherrytomater
1/2 dl olivenolje
1 1/2 ss sitronsaft
1/2 ts hvitløkpulver
1/2 tørr hvitvin
1/2 ts pepper
1/2 ts salt
En kombinasjon med couscoussalat og saftige grillspyd er ikke å forakte. Spydet kan inneholde det man har for hånden, som her hvor vi lagde noen med laks og noen med svinekjøtt.
Couscoussalaten gir litt fylde i retten og en syrlig saus gjør sitt til det bedre.
Det går og an å ha squash i couscoussalaten.Fremgangsmåte
Salaten
Kok couscousgryn etter anvisning på posen. Skjær tomater i terninger.
Ha dem i en bolle og strø over 1 ts salt. La det stå til couscousen er ferdig. Riv limeskallet og press ut saften. Hell av vannet som er trukket ut av grønnsakene. Bland dem med olje, mynte og limesaft i couscousgrynene. Smak til med salt. Bland ingrediensene til yoghurtsausen. La yoghurten renne av i et kaffefilter ca. 1 time før den blandes.
Grillspydene
Kok paprika et par min. Tre paprika, kjøtt og tomater på grillspyd. Bland resten av ingrediensene, og pensle blandingen på spydene. De trenger ca. 15 min. under ovnsgrillen eller på grillen ute. Snu ofte. Server med salaten og yoghurtdressingen
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sommerlige grillspyd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
4 spyd
4 kyllingfileter eller 400 g kalkunfilet
1 kurv jordbær
1 squash
8 hele sjampinjonger
1 hel ananas
grillsaus (ferdigkjøpt er enklest i båt)
Fremgangsmåte
Del kyllingfileter, squash og ananas i passe biter. Pensle kyllingbitene med olivenolje og træ spydene. Jordbærene kan du eventuelt tre friske på spydene til slutt, hvis du foretrekker å spise dem kalde. Pensle spydene med grillsaus og grill dem på hver side i noen få minutter, til kyllingkjøttet blir hvitt. Server straks, gjerne med salat, dressing og godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
58,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillspyd med svine og lammekjøtt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.08.2013Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
400 gr svinefilet
500 gr lammestek
1 squash i skiver
Marinade:
3/4 dl olje
1/2 dl rødvin
2 pressede fedd hvitløk
1 knust laurbærblad
1 ss frsik hakket rosmarin
salt og pepper
Her brukte vi ekstra grønnsaker på spydeneFremgangsmåte
Skjær kjøttet i skiver og legg i en skål.
Pisk sammen marinaden og hell over kjøttet.
La det trekke i ett par timer.
Tre kjøttet på spyd vekselvis med squash
Grilles i ca 10-12 minutter
Vendes jevnlig og pensles med marinade.
Serveres med en god salat og ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
185,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pølsespyd med pastasalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.07.2012Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 stk grillpølse
4 stk paprika
1 stk hermetiske maiskolber delt i 4 skiver
4 stk rød cherrytomat
4 stk grillspyd
Pastasalat:
4 dl pastaskruer
2 dl grønne erter
1 stk rød paprika
4 ss majones
4 ss yoghurt naturell
4 båt hakket hvitløk
½ ts salt
¼ ts pepper
Pølser er alles favoritt. Noen ganger ønsker man å gjøre litt mer ut av måltidet, og da er grillspyd tingen. La gjerne barn og voksne lage sine egne varianter.Fremgangsmåte
1. Kok erter og pasta etter anvisning på pakken. Skyll med kaldt vann og la det renne godt a. Kutt opp paprika og bland inn.
2. Lag dressing av majones, yoghurt og hvitløk, smak til med salt og pepper. Bland inn i pastasalaten.
3. Kutt opp pølse i 3 eller 4 biter. Tre på pølsebit, paprika, pølse, mais på spydene og slik fortsetter du til du ikke har mer igjen. Stek på grillen i 2-4 minutter.
Tips
Dersom du bruker grillspyd av tre, legg dem i vann ca. 15 minutter før bruk, så vil de ikke ta fyr under grilling.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:300