Mandag 23 oktober er det grøtdagen. Om en velger å spise grøt den dagen er jo selvfølgelig frivillig, men grøt er jo enkelt og sunt, så hvorfor ikke!
Grøtdagen
Grøtdagen er vel en dag som så mange andre merkedager innen mat, en dag som er lagd av interesseorganisasjoner og produsenter. Det slo meg når jeg så en reklame for Fjordland grøt til grøtdagen, at grøt jo er så enkelt og raskt å lage at jeg nesten ikke skjønner hvorfor en skal kjøpe ferdig, men selvfølgelig sparer en noen minutter ved å bruke en mikrogrøt!
Men selvsagt kan det virke litt rart med merkedager for alle mulige matretter som feks vaffel, kanelbolle, eple, egg, pannekake osv
Mer om grøt
Hjemme er jeg vokst opp med risgrøt på lørdager, semulegrøt de dagene man hadde dårlig tid og havregrøt til frokost innimellom (selv om det ikke er det jeg foretrekker). Og mellom disse finnes det mange forskjellige andre oppskrifter. Men det å igjen innføre risgrøt på lørdagen hadde mange familier hatt godt av. Da kan man samles rundt bordet og få prate med hverandre uten forstyrrende skjermer alle veier, og uten av kokken har slitt på kjøkkenet i mange timer.
Mange grøtvarianter
Det er etterhvert kommet mange forskjellige varianter av grøt og med forskjellige tilbehør og tilsetning. Og man har mange forskjellige korn/meltyper til grunnlag + en masse nye som er dukket opp her i Norge de siste årene. Men under her finner dere noen av de beste av disse og de som ikke er så vanskelige. Og husk at grøt er rimelig og sosial mat!
Risgrøt 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.12.2015Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 dl vann
2 dl risgryn (Grøtris) Runde
ca 1 liter melk
2 ss smør
salt
Risgrøt holder på å gå i glemmeboken, men ikke her hjemme. Noen dager er det godt med bare grøt, og om en vil holde på tradisjonen så spis den tidlig på dagen og så har en plass til mat igjen om kvelden. I denne er det brukt vanlig grøtris. Det finnes jo og de som er mye raskere å koke.Fremgangsmåte
Kok opp vann og tilsett ris og salt. La risen småkoke på svak varme under omrøring til vannet er nesten kokt inn. (ca.10 minutter). Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp.
La risen småkoke videre på svak varme under lokk til grøten blir passe tykk (ca 45 minutter). Pass på å røre godt i bunnen av gryten under småkokingen, slik at ikke melken og risen brenner seg fast.
Server grøten med smørøye, sukker og kanel. Ett glass med iskald melk smaker nydelig til grøt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Semulegrøt
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
10.05.2014Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
8 dl melk
80 g (vel 1 dl) semulegryn
1-2 ss sukker
Fremgangsmåte
Kok opp melken. Dryss semulegryn i under omrøring. La grøten koke under lokk i 15-20 minutter til grynene har jevnet melken og er møre. Tilsett sukker. Tilsett litt mer melk dersom grøten blir for tykk. Grøten tykner ved avkjøling. Hell grøten i en skål. Server semulegrøt romtemperert med rød saus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sunndals graut (Sunndalsgrøt)
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
26.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
250 g meierismør
150 g hvetemel
3 dl fløte
3 dl rømme
1 l h-melk
1 ts salt
4 ss farin
En skikkelig tradisjonsgrøt fra Møre. Grøten blir veldig fyldig og med god smak. Jeg var litt uheldig med kanelen på bildet, men gjort er gjort. Husk å piske godt når melk røres i, her tabbet jeg meg ut for andre gang og det ble noen klumper. Om det skjærer seg, så kan du fuske med stavmikseren.Fremgangsmåte
Smelt smøret og rør inn melet. Hell i fløte og rømme og rør godt sammen. Spe på den varme melken og rør kraftig for å unngå klumper. Hell salt i røren og la det hele koke i 20-25 min.
Server i boller, strø på med kanel og sukker. Grøten serveres helst kald på Nordmørs bakels (se denne i bakverk).
Dette er en tradisjonsrett fra fjordene på Nordmøre, og som ble servert ved store anledninger som bryllup, barndåp helt tilbake til 1800-tallet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
256,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kjøleskapgrøt med banan og blåbær
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
20.01.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
80 g (ca. 2 dl) lettkokte havregryn
1 dl eplejuice
¾ dl kaldt vann
1 dl yoghurt naturell
1 stk banan
Server med blåbær og nøtter på toppen
Smakfull og sunn grøt som lager seg selv over natten! Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen ingrediensene og plassere den i kjøleskapet.Fremgangsmåte
1. Ha havregrynene i en bolle og rør inn eplejuice og vann. Dekk med plastfolie og la det stå i kjøleskapet over natten, eller minst en halv time.
2. Like før du skal spise moser du halve bananen og rører den inn i grøten sammen med yoghurten.
3. Skjær resten av bananen i skiver og server grøten med banan, blåbær og eventuelt et dryss nøtter på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
110,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sportsgrøt med havre
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.05.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 l lettmelk eller ekstra lett melk
2 ½ dl havregryn
1 dl sammalt hvete, grov
1 ts salt
1 dl rosiner
1 stk ananasring
Lag havregrøt av sammalt hvete sammen med havregryn. Bruk ananas på toppen. Mmmm så godt, sunt og sporty!Fremgangsmåte
Ha melken i kjele og tilsett havregryn. Kok opp under omrøring.
Dryss på sammalt hvetemel. Rør godt så det ikke klumper, og la grøten trekke i 7-8 minutter.
Smak til med salt.
Tilsett rosiner og ananas eller andre frukter/bær som du liker bedre.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmegrøt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt
Spekemat og rømmegrøt har lange tradisjoner i Norge. Utrolig godt er det også. Rømmegrøt kan du lage enkelt fra grunnen av, men du får også kjøpt det ferdig i butikken. Server smør, sukker og kanel til.Fremgangsmåte
1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.
4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.
Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
210,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmerisgrøt
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
8 dl vann
4 dl risgryn
2 l melk
1-2 ts salt
1 beger (3 dl) seterrømme
Fremgangsmåte
Kok vann og risgryn til vannet er nesten innkokt.Spe med melk og kok til grynene er møre og grøten er passe tykk.
Smak den til med salt. Rør rømmen inn i den ferdige grøten, og server den med sukker og kanel på.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
87,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ruggrøt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
2 1/2 dl sammalt rug, grov
1/2 l Kefir/Kulturmelk
1/2 l helmelk
1 ts salt
Fremgangsmåte
Lag jevning av mel og surmelk. Varm forsiktig opp og spe med søt melk. Kok til melsmaken er borte, ca. 10 minutter. Tilsett salt. Server grøten med eplemos og sur eller søt melk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
84,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Havregrøt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.04.2015Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 dl havregryn
1 liter vann
salt
En rask grøt som passer om morgenen, eller lunsj ol. Her er min frokost servert med nøtter, banan og litt syltetøy. Med litt på toppen så ser det heller ikke så kjedelig ut.Fremgangsmåte
Kok opp vann og gryn, småkok under lokk i ca 10 minutter. Rør av og til.
Smak til med salt.
Serveres med sukker, banan, syltetøy eller nøtter.
Man kan og erstatte noe av vannet med melk.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
54,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Havregrøt (Mikroovn)
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
30.08.2015Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
100 g. Havregryn
½ ts. salt
1½ dl. melk
1½ dl. Vann
Enkelt og raskt med havregrøt i mikroen. Grei som formiddagsmat. Her har vi tilsatt cashewnøtter, banan, blåbær, tørkede tranebær og honning.Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene i en skål, rør godt og dekk skålen med plastfilm.
Sett skålen i mikrobølgeovnen 3-4 minutter ved 100% inntil grøten koker.
La retten hvile 5 minutter. Server med melk og sukker/honning etter smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
112,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Dynegrøt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2013Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
4 dl vann
2 dl grøtris
1 ts salt
1 l helmelk
Lag risengrynsgrøt på en enkel måte og vi garanterer at grøten ikke svir seg!Fremgangsmåte
Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca 10 min).
Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring. Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.
Deretter finnes det ulike måter du kan velge for å koke ferdig grøten:
• Pakk aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30 grader i 2-3 timer.
• Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du sette inn kjelen.
• Pakk kasserollen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3-4 timer.
Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.
Denne grøten bil garantert ikke svidd og den koker heller ikke over. Samtidig er
gryte enkel å rengjøre etter at grøten er spist og du har i tillegg masse tid til å gjøre andre ting mens grøten godgjør seg selv!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
79,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3059