Grøtdagen i år igjen



Oppdatertdato: 2017-10-22 Tema: Grøt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen


Rask havregrøt
Mandag 23 oktober er det grøtdagen. Om en velger å spise grøt den dagen er jo selvfølgelig frivillig, men grøt er jo enkelt og sunt, så hvorfor ikke!

Grøtdagen

Grøtdagen er vel en dag som så mange andre merkedager innen mat, en dag som er lagd av interesseorganisasjoner og produsenter. Det slo meg når jeg så en reklame for Fjordland grøt til grøtdagen, at grøt jo er så enkelt og raskt å lage at jeg nesten ikke skjønner hvorfor en skal kjøpe ferdig, men selvfølgelig sparer en noen minutter ved å bruke en mikrogrøt!
Men selvsagt kan det virke litt rart med merkedager for alle mulige matretter som feks vaffel, kanelbolle, eple, egg, pannekake osv

Mer om grøt

Hjemme er jeg vokst opp med risgrøt på lørdager, semulegrøt de dagene man hadde dårlig tid og havregrøt til frokost innimellom (selv om det ikke er det jeg foretrekker). Og mellom disse finnes det mange forskjellige andre oppskrifter. Men det å igjen innføre risgrøt på lørdagen hadde mange familier hatt godt av. Da kan man samles rundt bordet og få prate med hverandre uten forstyrrende skjermer alle veier, og uten av kokken har slitt på kjøkkenet i mange timer.

Mange grøtvarianter

Det er etterhvert kommet mange forskjellige varianter av grøt og med forskjellige tilbehør og tilsetning. Og man har mange forskjellige korn/meltyper til grunnlag + en masse nye som er dukket opp her i Norge de siste årene. Men under her finner dere noen av de beste av disse og de som ikke er så vanskelige. Og husk at grøt er rimelig og sosial mat!

Risgrøt 1


Prøv også Risgrøt 1.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.12.2015
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 dl vann
2 dl risgryn (Grøtris) Runde
ca 1 liter melk
2 ss smør
salt


Risgrøt holder på å gå i glemmeboken, men ikke her hjemme. Noen dager er det godt med bare grøt, og om en vil holde på tradisjonen så spis den tidlig på dagen og så har en plass til mat igjen om kvelden. I denne er det brukt vanlig grøtris. Det finnes jo og de som er mye raskere å koke.


Fremgangsmåte

Kok opp vann og tilsett ris og salt. La risen småkoke på svak varme under omrøring til vannet er nesten kokt inn. (ca.10 minutter). Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp.
La risen småkoke videre på svak varme under lokk til grøten blir passe tykk (ca 45 minutter). Pass på å røre godt i bunnen av gryten under småkokingen, slik at ikke melken og risen brenner seg fast.

Server grøten med smørøye, sukker og kanel. Ett glass med iskald melk smaker nydelig til grøt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Sunndals graut (Sunndalsgrøt).

Sunndals graut (Sunndalsgrøt)


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 26.03.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

250 g meierismør
150 g hvetemel
3 dl fløte
3 dl rømme
1 l h-melk
1 ts salt
4 ss farin


En skikkelig tradisjonsgrøt fra Møre. Grøten blir veldig fyldig og med god smak. Jeg var litt uheldig med kanelen på bildet, men gjort er gjort. Husk å piske godt når melk røres i, her tabbet jeg meg ut for andre gang og det ble noen klumper. Om det skjærer seg, så kan du fuske med stavmikseren.


Fremgangsmåte

Smelt smøret og rør inn melet. Hell i fløte og rømme og rør godt sammen. Spe på den varme melken og rør kraftig for å unngå klumper. Hell salt i røren og la det hele koke i 20-25 min.

Server i boller, strø på med kanel og sukker. Grøten serveres helst kald på Nordmørs bakels (se denne i bakverk).

Dette er en tradisjonsrett fra fjordene på Nordmøre, og som ble servert ved store anledninger som bryllup, barndåp helt tilbake til 1800-tallet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 257,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Semulegrøt.

Semulegrøt


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 10.05.2014
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

8 dl melk
80 g (vel 1 dl) semulegryn
1-2 ss sukker



Fremgangsmåte

Kok opp melken. Dryss semulegryn i under omrøring. La grøten koke under lokk i 15-20 minutter til grynene har jevnet melken og er møre. Tilsett sukker. Tilsett litt mer melk dersom grøten blir for tykk. Grøten tykner ved avkjøling. Hell grøten i en skål. Server semulegrøt romtemperert med rød saus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Havregrøt (Mikroovn).

Havregrøt (Mikroovn)


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 30.08.2015
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

100 g. Havregryn
½ ts. salt
1½ dl. melk
1½ dl. Vann


Enkelt og raskt med havregrøt i mikroen. Grei som formiddagsmat. Her har vi tilsatt cashewnøtter, banan, blåbær, tørkede tranebær og honning.


Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en skål, rør godt og dekk skålen med plastfilm.

Sett skålen i mikrobølgeovnen 3-4 minutter ved 100% inntil grøten koker.

La retten hvile 5 minutter. Server med melk og sukker/honning etter smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 112,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Dynegrøt.

Dynegrøt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2013
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

4 dl vann
2 dl grøtris
1 ts salt
1 l helmelk


Lag risengrynsgrøt på en enkel måte og vi garanterer at grøten ikke svir seg!


Fremgangsmåte

Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca 10 min).
Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring. Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.

Deretter finnes det ulike måter du kan velge for å koke ferdig grøten:
• Pakk aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30 grader i 2-3 timer.
• Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du sette inn kjelen.
• Pakk kasserollen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3-4 timer.
Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.

Denne grøten bil garantert ikke svidd og den koker heller ikke over. Samtidig er gryte enkel å rengjøre etter at grøten er spist og du har i tillegg masse tid til å gjøre andre ting mens grøten godgjør seg selv!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 79,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjøleskapgrøt med banan og blåbær.

Kjøleskapgrøt med banan og blåbær


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 20.01.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

80 g (ca. 2 dl) lettkokte havregryn
1 dl eplejuice
¾ dl kaldt vann
1 dl yoghurt naturell
1 stk banan
Server med blåbær og nøtter på toppen


Smakfull og sunn grøt som lager seg selv over natten! Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen ingrediensene og plassere den i kjøleskapet.


Fremgangsmåte

1. Ha havregrynene i en bolle og rør inn eplejuice og vann. Dekk med plastfolie og la det stå i kjøleskapet over natten, eller minst en halv time.
2. Like før du skal spise moser du halve bananen og rører den inn i grøten sammen med yoghurten.
3. Skjær resten av bananen i skiver og server grøten med banan, blåbær og eventuelt et dryss nøtter på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ruggrøt.

Ruggrøt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

2 1/2 dl sammalt rug, grov
1/2 l Kefir/Kulturmelk
1/2 l helmelk
1 ts salt



Fremgangsmåte

Lag jevning av mel og surmelk. Varm forsiktig opp og spe med søt melk. Kok til melsmaken er borte, ca. 10 minutter. Tilsett salt. Server grøten med eplemos og sur eller søt melk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 87,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmerisgrøt.

Rømmerisgrøt


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

8 dl vann
4 dl risgryn
2 l melk
1-2 ts salt
1 beger (3 dl) seterrømme



Fremgangsmåte

Kok vann og risgryn til vannet er nesten innkokt.Spe med melk og kok til grynene er møre og grøten er passe tykk.
Smak den til med salt. Rør rømmen inn i den ferdige grøten, og server den med sukker og kanel på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 87,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt.

Rømmegrøt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt


Spekemat og rømmegrøt har lange tradisjoner i Norge. Utrolig godt er det også. Rømmegrøt kan du lage enkelt fra grunnen av, men du får også kjøpt det ferdig i butikken. Server smør, sukker og kanel til.


Fremgangsmåte

1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.

4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 210,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Havregrøt.

Havregrøt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.04.2015
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 dl havregryn
1 liter vann
salt


En rask grøt som passer om morgenen, eller lunsj ol. Her er min frokost servert med nøtter, banan og litt syltetøy. Med litt på toppen så ser det heller ikke så kjedelig ut.


Fremgangsmåte

Kok opp vann og gryn, småkok under lokk i ca 10 minutter. Rør av og til.
Smak til med salt.

Serveres med sukker, banan, syltetøy eller nøtter.
Man kan og erstatte noe av vannet med melk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 53,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sportsgrøt med havre.

Sportsgrøt med havre


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.05.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 l lettmelk eller ekstra lett melk
2 ½ dl havregryn
1 dl sammalt hvete, grov
1 ts salt
1 dl rosiner
1 stk ananasring


Lag havregrøt av sammalt hvete sammen med havregryn. Bruk ananas på toppen. Mmmm så godt, sunt og sporty!


Fremgangsmåte

Ha melken i kjele og tilsett havregryn. Kok opp under omrøring.
Dryss på sammalt hvetemel. Rør godt så det ikke klumper, og la grøten trekke i 7-8 minutter.
Smak til med salt.
Tilsett rosiner og ananas eller andre frukter/bær som du liker bedre.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3059







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.