Har du fått #dine30 i dag?


Oppdatertdato: 2016-04-30 Tema: Trening Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Helsedirektoratet Kilder: Helsedirektoratet


En kampanje fra Helsedirektoratet har jeg sansen for. Dvs beveg deg 30 minutter hver dag og forebygg flere alvorlige sykdommer. Man trenger ikke ligge langflat på ett helsestudio, men rett og slett bare foreta en del enkle grep i hverdagen.

I «verdens største treningssenter» er alle født medlemmer – og medlemmer på livstid. Med verdens største treningssenter mener vi alle samfunnets små og store inne- og uterom. En trapp, en benk, en gang, en sti. Det er ditt, ta det i bruk. Ta dine30.
Helsedirektoratets konseptet #dine30 skal inspirere folk til å bevege seg. Litt hver dag.

Syv av ti voksne er mindre fysisk aktive enn anbefalt, og voksne bruker drøyt 60 prosent av våken tid i ro. Kvinner er mer aktive enn menn. Dette er en stor samfunnsmessig utfordring. Fysisk inaktivitet regnes som den fjerde største risikofaktoren for de store livsstilssykdommene. Fysisk aktivitet forebygger depresjon, overvekt, diabetes, kreft, hjerte- og karsykdommer – til sammen over 30 sykdommer, og kan kurere lettere depresjoner, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Folk ønsker å være mer aktive!

Det er mange årsaker til at vi blir stadig flere inaktive. Den viktigste er trolig at dagliglivet vårt i stor grad legger til rette for stillesitting, og stiller stadig færre krav til naturlig fysisk aktivitet. Vi ønsker at myndigheter, organisasjoner, arbeidsgivere, helsesektoren, undervisningssektoren, utbyggere, byplanleggere og alle andre som bidrar til å bestemme hvordan nordmenns hverdag skal se ut, har som felles målsetting at samfunnet skal innby til økt aktivitet fremfor stillesitting. Det bør være et premiss for all utvikling som skjer. Men veien dit er lang, og i mellomtiden er mye opp til den enkelte. Og det er ikke viljen det står på. Tall fra Helsedirektoratets Norstat-undersøkelse i april 2014 viser at:

  • 88 prosent ønsker å være fysisk aktive
  • 65 prosent tenker på at de bør sitte mindre stille
  • 62 prosent i noen grad planlegger å sitte mindre stille
  • 56 prosent planlegger å bli fysisk aktive i henhold til Helsedirektoratets anbefalinger
  • 74 prosent ville bli mer fornøyde med seg selv dersom de var aktive i tretti minutter hver dag

Det er viktig å tenke gjennom hvordan man kan øke aktivitetsnivået i hverdagen. Går du allerede? Gå litt fortere. Har du en trapp du kan gå i stedet for å ta heisen? Kan du svømme samtidig med at barna har svømmetrening? De fleste kan enkelt gjøre aktivitet til en del av hverdagen, men det krever en liten omstilling i tankegangen.

Og her ett par guider som kan anbefales å lese!

Slanketips fra sidelinjen
En liten artikkel om fysisk trening og kosthold
Fysisk aktivitet for voksne.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3018
Julekaker.Supper.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.