
Hvor mange er det som spiser taco på fredagen? Ganske mange iflg diverse undersøkelser.
Men hvor mange er det som lager sitt eget tacokrydder? Ikke så mange.
Men hvorfor ikke lage sitt eget tacokrydder og selv justere etter hva familien ønsker, om det skal være mildt eller supersterkt.
Og samtidig får ett krydder som rett og slett smaker friskere uten så mye salt.
Det er ett faktum at kjøpekrydder er tilsatt mye salt, men det er unødvendig for å frem smaken i blandingen.
Nå er det mange forskjellige ingredienser som brukes i tacos, men grunnprinsippene er det samme stort sett. Her viser vi vårt eget krydder samt vår egen fremgangsmåte for å lage taco på. Og med steg for steg for de som er i tvil.
Husk at taco også er sunn mat, og kan gjøres enda sunnere med sunne valg av ost, rømme og kjøtt. Det går greit med både kylling og svinekjøttdeig, eller rent hakket kyllingkjøtt.
Grunnleggende taco oppskrift
Denne blir til ca 4 personer og er den vi bruker hjemme
Ca 12 tacoskjell eller tacolefser (eller disse nye tacotubs)
2 ss smør/margarin
ca 400 g kjøttdeig (evt karbonadedeig som er sunnere)
ca 2 ss hjemmelagd tacokrydder
1 dl vann om det brukes mel i krydderet eller ferdig tacokrydder
1 vanlig eller rødløk hakket
1 liten agurk i biter
3 tomater i biter
2 bokser maiskorn
1 valgfri hodesalat i strimler
300-400 g reven ost, billigost eller jarlsberg som vi bruker
1 boks med rømme
1 boks tacosaus ferdig fra butikken.(Her kan man og lage den selv, men det blir en annen artikkel/oppskrift)
Evt ekstra chilisaus for de som liker det hot
Sett på en stekepanne, smelt smør/margarin og stek kjøttdeigen brun og smuldre den godt, gjerne med en tregaffel.
Tilsett krydderblanding og litt vann og rør rundt til en passe konsistens. La surre litt
Kutt opp alle grønnsakene og legg de i små serveringskåler.
Riv osten og legg i skål.
Fyll en skål med rømme.
Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen. Om det brukes lefser kan de varmes 10 sekunder i mikroen
Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen.
Hjemmelaget tacokrydder
Her bruker vi tørr krydder som knuses i en stor morter. Har en ikke morter så bruker man en blender. Men erfaring tilsier at det har en tendens til å sette seg lukt i blenderen da, og at den fungerer best med store porsjoner. Man kan og knuse disse på benken med en liten klubbe men dette er litt mer bry.
Denne blir ca 7-9 ss
Den miksen vi bruker er følgende:
2 ss chilipulver, evt og best med tørket chili
0,5 ts hvitløkpulver
0,5 ts løkpulver
1 ss havsalt eller maldon
1 ss cumin, spisskummen
1 ts paprikapulver, type smoked
0,5 ts chiliflakes
1 ts tørket oregano
2 ts pepper hel
evt 1 klype anisfrø for mer smak
0,5 ts kajenne, ekstra og ikke nødvendig, men kun for styrken
Alt mudres godt i en morter til det blir en fin masse
Tips
Bruk helst hele korn av krydder ol. Altså er det mer aroma i hel pepper enn malt osv. Styrken justeres med mengde kajenne. Den kan og justeres med veldig finhakket tørket chili, særlig av de litt sterkere typene.
Om du ønsker at denne skal bli litt mer klebrig og tykne når du har den i stekepanna, bland inn 1 ss hvetemel eller maizena. Men da må den brukes fort og oppbevares i kjøleskap.
Tacos på meksikansk
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
27.01.2018Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
PixabayIngredienser
900 g svinekjøtt (du kan også bruke kyllingbryst)
3 hvitløksfedd
1 medium løk
4 ss olivenolje
1,3 kg tomater, skåret i terninger
8 mellomstore grønne tomater, skåret i terninger
1 mellomstor løk, opphakket
15 grønne oliven, opphakket
15 kapers, opphakket
4 ts rosiner
110 g skåldede mandler
1/2 ts malt kryddernellik
1/2 ts malt kanel
1/2 ts malt svart pepper
2 ts eddik
1 ts sukker
2 dl kjøttkraft
Taco med tortillas. Den originale måten å servere taco på. Fyll og tilbehør er valgfritt og det meste går an å putte i en lefse.Fremgangsmåte
Kok kjøttet i vann med hvitløk, løk og salt. La det avkjøles, og skjær kjøttet opp i strimler etter at du har fjernet skinnet.
Varm opp oljen og mykgjør løken i tre minutter.
Deretter har du i hvitløken, de røde og grønne tomatene, de opphakkede mandlene, rosinene, olivenene, kryddernelliken, kanel og svart pepper og lar det småkoke i 15-20 minutter.
Tilsett så kjøttet, eddiken, sukker, salt og kjøttkraft, og la det småkoke i ytterligere ti minutter. Smak til med salt og pepper. Serveres med tortilla.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tacokrydret kyllingpizza
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.06.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Oppskrift på pizzadeig
Fyll:
2 ss olivenolje
300 g kyllingbrystfilet
2 poser tacoblanding
200 g ananas
100 g mais
200 g revet ost
Pizza har mange likhetspunkter med varme smørbrød. Den kan lages som en stor kake eller i porsjonsstørrelser og serveres som middag eller en liten kveldsrett. Gjerne med en salat til.
Denne varianten er absolutt verdt å prøve når du får lyst på noe ekstra spennende og godt.Fremgangsmåte
Fyll
Skjær kyllingfileten i passe store biter, og stek dem i oljen. Hell over tacoblanding og tilsett vannmengden på pakken og la dette koke sammen. Pass på at det ikke koker seg for tørt.
Deigen og steking
Kjevle deigen slik at den passer til ovnens stekeplate. Halvstek deigen ved 160 grader i 6 minutter på midterste rille. Fordel blandingen utover deigen Skjær ananas i biter og ha de på sammen med mais. Dryss på revet ost.. Stek så pizzaen ved 280 grader på øverste rille i 8-10 minutter.
Per pizzastykke: 150 kcal
Kvinne: 2,5 stk
Mann: 3,5 stk
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
196,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kylling Wraps
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
EtegildeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 Kyllingbryst
3 ss Olivenolje
1/2 Pakke Taco Seasoning Mix
1.25 dl Rømme
0.5 dl Majones
2 ss Sitronsaft
2 Fedd hvitløk
6 Tortilla
Hakkede tomater, Salat, Hakket løk, Mais, Revet ost, evt. guacamole
Dette er en av de beste wrapsene jeg har smakt. Vi lot kyllingen marinere ett par timer, og det gjorde susen.Fremgangsmåte
Del kyllingen i biter, legg den i en bolle og hell olivenolje over. Rør inn taco miksen og la det stå i ca. 10 min.
Saus:
Bland isammen rømme, majones, stironsaft og hvitløk, kryddre med salt og pepper.
Stek kyllingbitene i varm stekepanne ca. 10 min. Hell halve sausen over og la det koke til det er gjennomvarmt.
Fordel kylling, Hakkede tomater, Salat, Hakket løk, Mais, Revet ost, evt. guacamole i tortillaen topp med resten av sausen og "roll-up".
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
248,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kylling-taco
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 pakke kylling kjøttdeig
12 tacoskjell
1 pose krydderblanding
1 ½ dl vann
Her har vi brukt slike nye tacotrays, som vi syns er ypperlige til dette formålet. Og de vi brukte er slik at de ikke går i småbiter ved første bit.
Og som en annen versjon av denne brukte vi litt forskjellige grønnsaker som vi lettsteker i stekepanna.
Taco har jo uendelige variasjonsmuligheter og vi koser oss med forskjellige versjoner. Men kjøttdeig, ost, tacosaus og rømme er faste bestanddeler.Fremgangsmåte
Brun kylling-kjøttdeigen i smør under omrøring. Tilsett ferdig taco krydderblanding og vann og rør om. La det småkoke i ca. 10 minutter, eller til vannet har kokt inn. Varm tacoskjellene etter anvisning på pakken. Server de varme taco – skjellene med en blandet salat, revet ost, guacamole og salsa.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
146,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,41.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kylling i pita
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.12.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
4 kyllingfileter
1 gul paprika
1 rød paprika
1 vårløk
4 pitabrød
1/2 boks crème fraîche
1 pose tacokrydder
Fremgangsmåte
Skjær kyllingfiletene i små terninger, ca. 1 x 1 cm. Skjær paprikaene i biter og vårløken i ringer. Stek paprikabitene på middels varme i litt olje i fem minutter. Da blir de søte og gode.
Legg paprikaen på en tallerken, skru opp varmen og stek kyllingbitene sammen med vårløk i 3-4 minutter. Dryss over tacokrydderet og tilsett crème fraîche. Band alt godt og la alt bli gjennomvarmt. Fyll kyllingblandingen i varme pitabrød. Det smaker godt med en frisk salat til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Burritos med kyllingkjøttdeig
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
23.05.2006Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
400 g kyllingkjøttdeig
0,5 stk. løk
1 pose tacokrydder
ca. 1 dl vann
1 glass tacosaus
1 boks liten hermetiske svarte bønner
1 neve frisk spinat
1 dl revet hvitost
8 stk. hvetetortilla
Guacamole:
1 stk. avokado
1 båt finhakket hvitløk
2 ts lime- eller sitronsaft
Sjekk disse herlige kyllingburritosene! Et supert alternativ til den tradisjonelle tacoen!Fremgangsmåte
Stek kyllingkjøttdeig og løk i litt smør eller olje. Tilsett tacokrydder, vann og tacosaus. Kok i noen minutter. vend inn svarte bønner og spinat. Smak til med salt og pepper.
Dryss litt revet ost og legg noen skjeer av kjøttdeigblandingen på hver tortilla. Rull sammen. Brett inn endene, slik at du får en tett rull.
Legg to og to burritos med skjøten ned i en stekepanne og stek dem til de er gyllenbrune på alle kanter. Legg dem på en skjærfjøl og del dem i to.
Mos avocado og bland med hvitløk. Smak til med lime- eller sitronsaft, salt og pepper.
Server kyllingburritos med salat, rømme, tomatsalsa, guacamole og limebåter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
139,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllingtaco 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.08.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
12 Tacoskjell (beregn 3 per person)
Fyll:
4 skiver bacon
800 g (2 pk) kyllingkjøttdeig
1 hakket løk
1/2 rød og 1/2 grønn paprika
1/2 boks mais
1 pose tacokrydder + vann som angitt på posen
1 gl tacosaus (hot eller mild)
salat
maiskorn
revet ost
rømme
tacosaus
Variant med kyllingkjøttdeig. Vi brukte i tillegg noen rester av kyllingpølser. Like godt for det og så enkelt!Fremgangsmåte
Varm tacoskjellene som angitt på pakken. Fyll skjellene med kjøttfyll, salat, rå løk, maiskorn og revet ost. Ha på tacosaus og rømme etter smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
148,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Taco skjell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
Ca 12 tacoskjell
3 ss smør
ca 400 g kjøttdeig (evt noe hakkede pølserester)
1 pose taco krydder blanding
vann
1 løk hakket
1 liten agurk i biter
3 tomater i biter
2 bokser maiskorn
1 salat i strimler
300 g reven ost
Rømme
1 boks tacosaus ferdig fra butikken.
Evt chilisaus for de som liker det hot
Fremgangsmåte
Kutt opp grønnsakene og legg de i små serveringskåler.
Riv osten og legg i skål.
Fyll en skål med rømme.
Stek kjøttdeigen i smør og smuldre den godt.
Tilsett krydderblanding og litt vann til en passe konsistens.
Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen.
Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
126,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3037