Husk Lucia dagen 13 desember


Oppdatertdato: 2022-12-12 Tema: Lucia Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: www.katolsk.no


Det er igjen Lucia dagen og tid for lussekatter og annet tradisjonelt bakverk. Her får dere flere oppskrifter + litt info om denne dagen. I det siste har jeg publisert og beregnet flere av disse oppskriftene og her er disse samlet.
Luciadagen er en minnedag for den hellige Lucia fra Syrakus som døde i år 304 e.kr. Hun ble forsøkt tvunget til å frasi seg troen ved å stå i en ring av ild. Andre versjoner av denne historien finns også, og jeg vet ikke hva som er rett. Det er blitt en tradisjon med en lysfest denne dagen, og med tilhørende lussekatter. Det er flere forskjellige sagn og historier om Lucia og mer informasjon kan hentes på siden Den hellige Lucia av Syrakus
Her har jeg og tatt den friheten å låne dette bildet.

Nå er jo min sterke side oppskrifter og jeg skal foreslå noen her under +++.


Annonse



Lussekatter


Prøv også Lussekatter.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

100 g smør
5 dl melk
1 dl honning eller sukker
1/2 g safran
50 g gjær
15 dl hvetemel
1 dl rosiner
egg til pensling


Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med hvitkledde jente og gutter med tente lys. Dette er en skikk vi har adoptert fra Sverige.


Fremgangsmåte

Smelt smøret. Ha i melken og varm blandingen fingervarmt. Bland i honning eller sukker. Finstøt safranen i morter (fås på apoteket), gjerne sammen med en sukkerbit, og bland det i væsken.

Smuldre gjæren i deigbollen. Rør den ut med litt væske, og ha så resten i. Elt inn melet i tre omganger. Deigen skal bli smidig og fin, men ikke for fast.

Dekk deigbollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse.

Del deigen i små emner og form dem i forskjellige figurer. Legg dem på smurt plate eller plate dekket med bakepapir. Dekk med klede og la safranbrødet heve godt. Trykk eventuelt ned noen pynterosiner i kakene like før steking. Pensle med sammenvispet egg blandet med 1 ss vann eller melk.

Stek kakene midt i ovnen ved 225 C i 10-15 minutter.

Lusekattene er best helt nystekte, men er også fine å fryse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 272,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Frokostboller med safran


Prøv også Frokostboller med safran.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

50 g gjær for søte deiger
5 dl melk
1 dl rapsolje
1/2 g safran
1 ss malt anis
1/2 ts salt
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
Ca. 18 dl Manitoba Cream (hvetemel)

Pynt
Frø etter eget valg


Boller som passer i førjulstiden, med ekte julesmak!


Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bolle.
Varm melken til ca. 37 °C, og hell over melken. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett olje, safran, anis, salt og sirup. Arbeid inn melet til deigen slipper bollen. La heve under klede i 30 minutter.
Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Del deigen i to deler som rulles avlange.
Kutt i biter som igjen rulles avlange og deretter snurres sammen til boller. Pensle bollene med vann, og dypp dem i frø etter eget valg, gjerne blandede. Legg på brett med bakepapir. La heve i 30 minutter til.
Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 8 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 282,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lussekatter 5


Prøv også Lussekatter 5.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

300 g. smør
1 l. melk
4 dl. sukker
2 g. safran
1 ss. vann
100 g. gjær
1,8 kg. hvetemel

1 egg til pensling



Fremgangsmåte

Smelt smøret. Ha i melken. Pass på at den ikke er for varm for gjæren. Ha i sukker .Rør safran ut i vannet og ha det i melken. Hvis du bruker tørr-gjær blandes det i melet. Hvis ikke bland den ut i litt av melken. Ha i melet. Spar litt av det ( ca 1/2 dl. ) Elt deigen lett. Dekk til og la den heve seg i en halv time. Så elter du inn resten av melet. Nå er deigen klar. Lussekatter kan du forme som du vil. Når de er klar til steking setter du ovnen på 225 grader. Stekes i ca 8 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 294,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Adventskrans.

Adventskrans


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2002
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

100 g meierismør
3 1/2 dl lettmelk
50 g (1 pk.) gjær
100 g sukker
1 egg
Ca. 500 g hvetemel
1 g safran eller 1/4 ts gurkemeie

I stekeovnen: 200 grader C, ca. 25 minutter


Navnet advent kommer av det latinske "Adventus Redemptoris" som betyr "Herrens ankomst". Den første søndagen i advent regnes som første dag i kirkeåret.


Fremgangsmåte

Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, sammenpisket egg, safran eller gurkemeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt og del den i to. Trill deigemnene til to tykke pølser, ca. 50 cm. Tvinn pølsene og form til rund krans på stekeplaten. La den etterheve pålunt sted under plast. Pensle med sammenvispet egg og stek den gyllen.

Avkjøl på rist. Sett gjerne noen lys i kransen ved servering og pynt med en sløyfe, det gjør det spesielt stemningsfullt i adventstiden.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 278,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lussekatter 3.

Lussekatter 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

Grunndeig:
150 g meierismør
5 dl melk
50 g gjær
1 egg
1 g safran
1 sukkerbit
135 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
Ca. 1 1/2 liter hvetemel
Pensling:
Sammenvispet egg
Pynt:
Rosiner eller korinter

I stekeovnen: 225 grader C - 10-15 minutter


Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med hvitkledde jente og gutter med tente lys. Dette er en skikk vi har adoptert fra Sverige.


Fremgangsmåte

Smelt smøret og hell i melken. Smuldre jæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Bland i egget og safranen som er knust i morteren sammen med sukkerbiten. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.Rør inn mel,salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Form deigen til lussekatter etc.og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Eterhev under plast ca. 15 minutter. Pensle med egg og pynt med osiner. Stek baksten lyst gyllen.

Forskjellige former:
Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver, en Gullvogn.

Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende- Prestens hår (pasjfasong)

Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 290,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mettes lussekatter.

Mettes lussekatter


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 30.05.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

150 g meierismør
5 dl helmelk eller lettmelk
50 g (1 pk.) gjær
1 g safran eller 1/2 ts gurkemeie
150 g sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
ca. 13 dl hvetemel

egg til pensling
rosiner til pynt

I stekeovnen: 225 ° C, ca. 15 minutter


Visste du at for å få ett kilo safran kreves det minst 70 000 safrankrokuser som må plukkes og renses for hånd? Ikke rart dette er et av verdens mest ekslusive krydder! Gurkemeie er et godt alternativ hvis du ikke får tak i safran til lussekattene.


Fremgangsmåte

Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran eller gurkemeie, og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser.
Form ulike lussekatter, alt etter fantasi. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate og la dem heve under plast på lunt sted ca. 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene. La dem avkjøles litt på rist.

De smaker aller best litt lunkne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 295,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Glutenfrie lussekatter.

Glutenfrie lussekatter


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.03.2003
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Semper
Bildet er tatt av Malin af Kleen

Ingredienser

75 g smør
2 dl melk
50 g gjær
1 dl mager kesella kvarg
1 dl sukker
1 egg
0,5 g sfran
1 krm salt
1 pakke semper glutenfri mix

Garneres med rosiner og pensles med egg.


Lussekatter kan og lages glutenfrie


Fremgangsmåte

Smelt smøret, hell over melken og la det bli 37 grader før gjæren røres inn. Tilsett kesella, sukker, egg, safran og salt. Arbeid inn mixen men spar litt til utbakingen. La heve i 30 minutter.
Arbeid deigen i sammen og del den i 20 deler som bakes ut til lusekatter. Pynt med rosiner. La det heve igjen på plate i ca 30 minutter. Pensle med pisket egg og stek ved 250 grader i ca 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 286,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lussekatter fra Baker Hansen.

Lussekatter fra Baker Hansen


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.12.2012
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Baker Hansen
Bildet er tatt av Baker Hansen

Ingredienser

300 gram smør
1 liter melk
4 dl sukker
15 gram salt
2 gram safran
100 gram gjær
1,8 kg hvetemel


Lussekatter er blitt en tradisjon å bake for Baker Hansen, og tradisjoner ligger som en grunnsten i Baker Hansen sin filosofi og historie. De siste 11 årene har vi bakt lussekatter og vi bruker ordentlig safran. Safran er den avgjørende ingrediensen for å få lussekattenes smak og farge. Vi er opptatt av håndverk og kvalitet, den gode smaken du får av gode råvarer er viktig for at bakervarene skal bli skikkelig gode.


Fremgangsmåte

Deigen eltes sakte i 5 minutter og raskt i 10 minutter. Bruk 1 egg til pensling og rosiner til pynt. Stekes på 210 grader i 12-15 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 296,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lussekatter med sukrin.

Lussekatter med sukrin


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.06.2017
Denne retten tar ca 35 min + heving å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

150 gram smør
7 dl melk
1 pk tørrgjær
1 gram safran eller 1 ts gurkemeie
160 gram Sukrin Gold (eller 200 gram Sukrin)
1 ss sukker (mat for gjæren)
½ ts salt
2 ts kardemomme
900 gram hvetemel
100 gram FiberFin
1 egg til pensling
Rosiner til pynt


Formes i ulike fasonger og pyntes med rosiner som trykkes godt fast.


Fremgangsmåte

Bland sammen alt det tørre. Smelt smør og tilsett melken. Når det er lunkent, hell det over det tørre. Rør godt sammen. La deigen stå til heving under plast på et lunt sted 1-2 timer.
Elt deigen godt, og del den i fingertykke biter. Form dem til lussekatter. Sett dem på bakebrett og etterhev i 45 minutter.
Stekes på 225 grader i 15 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 249,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:102
Norsk mat.Dressinger.
Svinekjøtt.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.