Det er igjen Lucia dagen og tid for lussekatter og annet tradisjonelt bakverk. Her får dere flere oppskrifter + litt info om denne dagen. I det siste har jeg publisert og beregnet flere av disse oppskriftene og her er disse samlet.
Luciadagen er en minnedag for den hellige Lucia fra Syrakus som døde i år 304 e.kr. Hun ble forsøkt tvunget til å frasi seg troen ved å stå i en ring av ild. Andre versjoner av denne historien finns også, og jeg vet ikke hva som er rett. Det er blitt en tradisjon med en lysfest denne dagen, og med tilhørende lussekatter. Det er flere forskjellige sagn og historier om Lucia og mer informasjon kan hentes på siden
Den hellige Lucia av Syrakus Her har jeg og tatt den friheten å låne dette bildet.
Nå er jo min sterke side oppskrifter og jeg skal foreslå noen her under +++.
Lussekatter
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
PixabayIngredienser
100 g smør
5 dl melk
1 dl honning eller sukker
1/2 g safran
50 g gjær
15 dl hvetemel
1 dl rosiner
egg til pensling
Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med hvitkledde jente og gutter med tente lys. Dette er en skikk vi har adoptert fra Sverige.Fremgangsmåte
Smelt smøret. Ha i melken og varm blandingen fingervarmt. Bland i honning eller sukker. Finstøt safranen i morter (fås på apoteket), gjerne sammen med en sukkerbit, og bland det i væsken.
Smuldre gjæren i deigbollen. Rør den ut med litt væske, og ha så resten i. Elt inn melet i tre omganger. Deigen skal bli smidig og fin, men ikke for fast.
Dekk deigbollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse.
Del deigen i små emner og form dem i forskjellige figurer. Legg dem på smurt plate eller plate dekket med bakepapir. Dekk med klede og la safranbrødet heve godt. Trykk eventuelt ned noen pynterosiner i kakene like før steking. Pensle med sammenvispet egg blandet med 1 ss vann eller melk.
Stek kakene midt i ovnen ved 225 C i 10-15 minutter.
Lusekattene er best helt nystekte, men er også fine å fryse.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
272,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Frokostboller med safran
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
50 g gjær for søte deiger
5 dl melk
1 dl rapsolje
1/2 g safran
1 ss malt anis
1/2 ts salt
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
Ca. 18 dl Manitoba Cream (hvetemel)
Pynt
Frø etter eget valg
Boller som passer i førjulstiden, med ekte julesmak!Fremgangsmåte
Smuldre gjæren i en bolle.
Varm melken til ca. 37 °C, og hell over melken. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett olje, safran, anis, salt og sirup. Arbeid inn melet til deigen slipper bollen. La heve under klede i 30 minutter.
Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Del deigen i to deler som rulles avlange.
Kutt i biter som igjen rulles avlange og deretter snurres sammen til boller. Pensle bollene med vann, og dypp dem i frø etter eget valg, gjerne blandede. Legg på brett med bakepapir. La heve i 30 minutter til.
Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca. 8 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
282,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lussekatter 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elsa's hjemmesideBildet er tatt av
PixabayIngredienser
300 g. smør
1 l. melk
4 dl. sukker
2 g. safran
1 ss. vann
100 g. gjær
1,8 kg. hvetemel
1 egg til pensling
Fremgangsmåte
Smelt smøret. Ha i melken. Pass på at den ikke er for varm for gjæren. Ha i sukker .Rør safran ut i vannet og ha det i melken. Hvis du bruker tørr-gjær blandes det i melet. Hvis ikke bland den ut i litt av melken. Ha i melet. Spar litt av det ( ca 1/2 dl. ) Elt deigen lett. Dekk til og la den heve seg i en halv time. Så elter du inn resten av melet. Nå er deigen klar. Lussekatter kan du forme som du vil. Når de er klar til steking setter du ovnen på 225 grader. Stekes i ca 8 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
294,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Adventskrans
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.07.2002Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
100 g meierismør
3 1/2 dl lettmelk
50 g (1 pk.) gjær
100 g sukker
1 egg
Ca. 500 g hvetemel
1 g safran eller 1/4 ts gurkemeie
I stekeovnen: 200 grader C, ca. 25 minutter
Navnet advent kommer av det latinske "Adventus Redemptoris" som betyr "Herrens ankomst". Den første søndagen i advent regnes som første dag i kirkeåret.Fremgangsmåte
Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, sammenpisket egg, safran eller gurkemeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt og del den i to. Trill deigemnene til to tykke pølser, ca. 50 cm. Tvinn pølsene og form til rund krans på stekeplaten. La den etterheve pålunt sted under plast. Pensle med sammenvispet egg og stek den gyllen.
Avkjøl på rist. Sett gjerne noen lys i kransen ved servering og pynt med en sløyfe, det gjør det spesielt stemningsfullt i adventstiden.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
278,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lussekatter 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
Grunndeig:
150 g meierismør
5 dl melk
50 g gjær
1 egg
1 g safran
1 sukkerbit
135 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
Ca. 1 1/2 liter hvetemel
Pensling:
Sammenvispet egg
Pynt:
Rosiner eller korinter
I stekeovnen: 225 grader C - 10-15 minutter
Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med hvitkledde jente og gutter med tente lys. Dette er en skikk vi har adoptert fra Sverige.Fremgangsmåte
Smelt smøret og hell i melken. Smuldre jæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Bland i egget og safranen som er knust i morteren sammen med sukkerbiten. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.Rør inn mel,salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt
sted. Form deigen til lussekatter etc.og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Eterhev under plast ca. 15 minutter. Pensle med egg og pynt med osiner. Stek baksten lyst gyllen.
Forskjellige former:
Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver, en Gullvogn.
Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende- Prestens hår (pasjfasong)
Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
290,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mettes lussekatter
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
30.05.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
150 g meierismør
5 dl helmelk eller lettmelk
50 g (1 pk.) gjær
1 g safran eller 1/2 ts gurkemeie
150 g sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
ca. 13 dl hvetemel
egg til pensling
rosiner til pynt
I stekeovnen: 225 ° C, ca. 15 minutter
Visste du at for å få ett kilo safran kreves det minst 70 000 safrankrokuser som må plukkes og renses for hånd? Ikke rart dette er et av verdens mest ekslusive krydder! Gurkemeie er et godt alternativ hvis du ikke får tak i safran til lussekattene.Fremgangsmåte
Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran eller gurkemeie, og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser.
Form ulike lussekatter, alt etter fantasi. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate og la dem heve under plast på lunt sted ca. 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene. La dem avkjøles litt på rist.
De smaker aller best litt lunkne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
295,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Glutenfrie lussekatter
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.03.2003Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
SemperBildet er tatt av
Malin af KleenIngredienser
75 g smør
2 dl melk
50 g gjær
1 dl mager kesella kvarg
1 dl sukker
1 egg
0,5 g sfran
1 krm salt
1 pakke semper glutenfri mix
Garneres med rosiner og pensles med egg.
Lussekatter kan og lages glutenfrieFremgangsmåte
Smelt smøret, hell over melken og la det bli 37 grader før gjæren røres inn. Tilsett kesella, sukker, egg, safran og salt. Arbeid inn mixen men spar litt til utbakingen. La heve i 30 minutter.
Arbeid deigen i sammen og del den i 20 deler som bakes ut til lusekatter. Pynt med rosiner. La det heve igjen på plate i ca 30 minutter. Pensle med pisket egg og stek ved 250 grader i ca 5 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
286,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lussekatter fra Baker Hansen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.12.2012Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Baker HansenBildet er tatt av
Baker HansenIngredienser
300 gram smør
1 liter melk
4 dl sukker
15 gram salt
2 gram safran
100 gram gjær
1,8 kg hvetemel
Lussekatter er blitt en tradisjon å bake for Baker Hansen, og tradisjoner ligger som en grunnsten i Baker Hansen sin filosofi og historie. De siste 11 årene har vi bakt lussekatter og vi bruker ordentlig safran. Safran er den avgjørende ingrediensen for å få lussekattenes smak og farge. Vi er opptatt av håndverk og kvalitet, den gode smaken du får av gode råvarer er viktig for at bakervarene skal bli skikkelig gode.Fremgangsmåte
Deigen eltes sakte i 5 minutter og raskt i 10 minutter. Bruk 1 egg til pensling og rosiner til pynt. Stekes på 210 grader i 12-15 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
296,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lussekatter med sukrin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.06.2017Denne retten tar ca
35 min + heving å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
150 gram smør
7 dl melk
1 pk tørrgjær
1 gram safran eller 1 ts gurkemeie
160 gram Sukrin Gold (eller 200 gram Sukrin)
1 ss sukker (mat for gjæren)
½ ts salt
2 ts kardemomme
900 gram hvetemel
100 gram FiberFin
1 egg til pensling
Rosiner til pynt
Formes i ulike fasonger og pyntes med rosiner som trykkes godt fast.Fremgangsmåte
Bland sammen alt det tørre. Smelt smør og tilsett melken. Når det er lunkent, hell det over det tørre. Rør godt sammen. La deigen stå til heving under plast på et lunt sted 1-2 timer.
Elt deigen godt, og del den i fingertykke biter. Form dem til lussekatter. Sett dem på bakebrett og etterhev i 45 minutter.
Stekes på 225 grader i 15 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
249,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
35,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:102