
I de siste par ukene har vi bakt boller og skolebrød 3 ganger og begynner å få svingen på det. Og vi bruker samme deigen, og evt bare blander inn rosiner etter smak. Og rosiner i skolebrød er
snadder.
Jeg tar her en titt på oppskrift og tips omkring denne baksten, samt mange gode bolletips..
Først en grunnoppskrift vi bruker:
Hveteboller og skolebrød/skoleboller
200 gr smør/margarin
5 dl melk
50 gr gjær evt mer. Den røde typen. Helst fersk
150 gr sukker
Ca 1 ts kardemomme
0,5 ts salt
Ca 1 kg hvetemel
Rosiner etter behag
For skolebrød
500 gr vaniljekrem eller ferdig pakke til fyll
melis
kokos
Pensling:
1 pisket egg
Evt kan du drysse på valmuefrø
Eggekrem (enkel type)
3 dl melk
1 dl fløte
2 stk egg
4 ss sukker
2 ss vaniljesukker
2-3 ss potetmel
Rør alt sammen og tykne det over svak varme mens det koker opp.
Avansert type eggekrem:
1 stk vaniljestang
1,5 ts vaniljesukker
6 dl melk
9 stk eggeplommer
1 dl sukker
2 ss maizena
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du
rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann. Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak.
Fremgangsmåte boller og skolebrød.
Smelt smøret og lunk melken i det. Rør ut gjæren i litt av væsken og bland sammen. Ha i sukker, kardemomme, rosiner og salt og rør inn melet til en ikke for fast, men god deig. La den få en god etterhev i
bollen.
Ta deigen ut på bakebordet og trill litt store boller.
Skolebrød, ca 40 små:
Trykk bollene flate. La dem heve til dobbel størrelse. Trykk et skikkelig hull på midten av bollene og legg i vaniljekrem. Stek bollene midt i ovnen ved 250 C i 10-12 minutter.
Avkjøl på rist, smør glasur over og strø på kokos.
Hveteboller, ca 40-60
Trilles litt mindre enn skolebrød. Pensles med egg. Stekes ved 250 C midt i ovnen litt kortere enn skolebrødene. Se etter dem. Har du varmluftsovn kan du ha flere brett samtidig i ovnen.
Hva med næringsinnholdet i boller og skolebrød?
Litt næringsbregning pr porsjon beregnet fra oppskriften over:
Denne er skolebrød med eggekrem pr 100 gram
- Kcal - 236 kcal
- Fett - 6,51 gr
- Protein - 6,33 gr
- Karbo - 37,36 gr
- Pris - Kr 2.- pr skolebrød. Litt avhengig av eggekremen. Vaniljestang er dyrt. Og melk er billigere enn fløte
Og så en beregning fra vanlige hveteboller
Dette er fra en helt annen oppskrift
Nemlig:
Wenches hveteboller
- Kcal - 287kcal
- Fett - 9,46 gr
- Protein - 6,76 gr
- Karbo - 42 gr
- Pris - Kr 1.- pr bolle.
Dette varierer fra oppskrift til oppskrift, men de fleste av mine oppskrifter er beregnet så da kan man sammeligne.
Noen gode "bolletips"
- Først så er det lurt å bruke en skikkelig kjøkkenmaskin, da går det som en lek. Og bruk det som heter eltekrok, som ser ut som armen til Kaptein Krok
- Bruk skikkelig smør, det smaker bedre. Dvs meierismør! Og la det bare myknes før det tilsettes.
- Vi bruker alltid fersk gjær, men tørrgjær er ett alternativ som vi ikke har prøvd
- 50 gram gjær skulle passe for ca 0,5-1kg hvetemel. Noen oppskrifter har mer, men hos oss funker det med en pakke. Har du mer enn 1 kg bruk 1,5 - 2 pakker. Om en har for lite i så gjør det ikke noe,
bare la deigen heve litt lenger.
- Gjær skal ha lunken væske. 37 grader. Det er når du kan stikke fingeren din nedi og ikke kjenne noe
- Sikt melet først, om det har stått lenge i skapet kan det komme dyr i det. Og det er ofte korn i det.
- Om en lager eggekrem pass på varmen. Veldig lett å svi melk, fløte.
- Ferdig kjøpt vaniljekrem og feks romkrem kan brukes. Og de kan selvfølgelig også settes i ovnen ved steking av skolebrød. Men man kan og legge i eggekrem etter steking.
- Ha i rosiner like før deigen er ferdig i kjøkkenmaskinen
- Hvetedeig bør heve dobbelt. Dvs: Først i bakebollen og så på brettene som boller. Dryss litt mel over deigen i bakebollen, legg ett kjøkkenhandkle over og sett den foran varmepumpe, eller feks i vasken
med varmt vann. Og skal en få disse bollene som er veldig luftige så er hevingen viktig. PS: Varmepumpa er perfekt for heving. Sett deigen/bollene på en krakk ol foran pumpa, skru den opp til 25C eller
mer, og kjør på. Så etter 10 minutter kan man sitte i shorts å lese avisen mens deigen koser seg i varmen.
- Når en ruller disse ut på bakebordet gjør følgende: Ha litt mel på bordet og hendene. Løft deigen opp og rull rundt. Klem sammen fra sidene og gjenta. Når man da skal dele opp, så lages lange pølser
som kuttes i biter med kniv. Boller rulles helt runde og legges på bakepapirkledd bakeplate. Ha litt avstand.
- Skolebrød rulles ut som boller men trykkes litt flate før en lager en fordypning i dem til eggekremen. Vi har ikke eggekremen på skolebrødene, før de skal inn i ovnen.
- Fordypningen i skolebrød har vi prøvd oss litt på. Men Murphy's lov sier at den alltid blir for dyp eller grunn. Husk at eggekrem ikke blir større i varme, men derimot hvetedeigen.
- Ellers kan en jo forme andre figurer i deigen. Litt gøy. Feks kringle lages med å flette 3 lange pølser. Pensles med egg og drysses med perlesukker. Eller hvorfor ikke søte morgenbrød med rosiner.
- Det er viktig å ha det gøy når en baker, og noen artige fasonger på bollene får opp humøret blant barna.
- Når bollene/skolebrødene er ferdig og står på bordet til avkjøling, er det viktig med solid vakthold. Ellers så kommer bolla pinnsvin og stjeler bollene.
- Ordet "bolletips" betyr ikke det samme på dansk som på norsk.
Mer info og oppskrifter.
Her er direktelinker til mine søk etter flere oppskrifter. Søkeresultat med karakter, næringsinnhold mm
Flere skolebrød
Og skoleboller
Alle
bolleoppskrifter
Kun hveteboller
Her er en av våre nasjonalretter: Pai og cola fra Vennesla! Og her er det paien fra Liebermann som gjelder, om en ikke baker selv.
Bollekake 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
Bolledeig:
1 l hvetemel
1 dl sukker
3/4 ts kardemomme
100 g smør
3 dl melk
1 egg
50 g gjær
Fyll:
Eggekrem eller mandelmasse
egg til pensling
Eggekrem:
1/2 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
2 dl melk
3 eggeplommer
1/4 dl sukker
3/4 ss
maizena
Mandelmasse:
100 g mandler
1 dl sukker
1 eggehvite
Fremgangsmåte
Smelt smøret, tilsett melken og varm det til det er lunkent. Rør ut gjæren i melke- blandingen. Visp i egg og sukker og tilsett melet med kardemomme. La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse i 1/2 - 3/4 time.
Trill boller. Lag en fordypning i hver. Legg i litt fyll, enten eggekrem eller mandelmasse eller begge deler. Trekk deigen over fyllet og legg bollene med skjøten ned mot platen. Legg dem med litt mellomrom i en rund, smurt form. Etterhev og pensle bollene med sammenpisket egg. Stek bollekaken ved 200 °C i 20-30 minutter. Server kaken hel.
Eggekrem:
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen "sprekke". Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Avkjøl i kaldt vann.
Mandelmasse:
Mal mandlene og ha i sukker. Spe med halvpisket eggehvite til konsistensen blir grøtaktig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
283,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gode skillingsboller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.07.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
150 g smør eller margarin,
1 1/2 dl sukker,
1 egg,
50 g tørrgjær,
1 ts bakepulver,
1 knivsodd salt,
ca. 1 1/2 liter hvetemel,
1/2 liter melk
Fyll:
ca. 100 g mykt smør,
1 dl sukker,
1 ss kanel,
1 ts kardemomme,
2 dl vaskete og bløtte, rosiner(kan sløyfes)
Vi lagde snurringer ut av deigpølsene. Dette er jo selvsagt valgfrittFremgangsmåte
Smelt smør og ha i melken. Ha melet i en bolle, tilsett gjær, sukker og salt og bland dette.
Sammenpisket egg og melkeblandingen slås over melet. Rør lett til en smidig deig som settes til heving til dobbel størrelse. Ha så deigen på bakebordet og del den i to. Kjevle hver del ut til en avlang leiv, ikke for tynn. Del det myke smøret i to og smør utover leivene. Dryss over sukker og krydder (og evt. rosiner).
Rull leivene til en pølse og skjær den i 1 - 2 cm brede stykker, alt etter tykkelsen på rullene. Legges på bakepapirkledd plate. Trykk bollene litt ned så de ikke blir for høye. Settes til heving til de er lette og fine. Pensles med egg og strøs med sukker, litt kokos eller hakkete mandler. (Glasur etter steking kan også brukes). Bollene stekes i ca. 10 minutter ved 250 C midt i ovnen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
320,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fastelavensboller 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.03.2002Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
200 g smør
1/2 l melk
100 g gjær
200 g sukker
1/2-1 ts kardemomme
1/2 ts salt
ca 1 kg hvetemel
Fyll:
Mandel masse eller vaniljekrem.
Det kan og brukes syltetøy og vanlig krem feks.
Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha oppi melken. La det bli lunkent.
Rør ut gjæren i litt av væsken, og bland sammen.
Ha i sukker, kardemomme og salt, og rør inn melet til du får en smidig deig.
La den heve i ca 30 minutter eller til den er stor og fin.
Ta den ut på bakebordet og trill ut ca 30 boller.
Skal det være fyll i bollene, klapper du dem flate, legger på fyllet og former til bolle rund fyllet igjen.
Sett bollene på stekeplate og etterhev.
Pensle med egg eller vann og stek bollene ved 250 grader i ca 7 minutter, eller til de har fin farge.
Bollene kan og deles og fylles med krem/fyll som på bildet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
308,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2968