Hvordan lage en god marinade?


Oppdatertdato: 2003-05-14 Tema: Kylling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Se og mine grillsider for mer info om grilling.


Hvitt kjøtt er som et lerret som kan fargelegges av all verdens gode smaker.
Gled deg over sommerens nye mathobby: Marinér og imponér!


En god marinade gjør godt kjøtt enda bedre.
Hvitt kjøtt er spesielt velegnet fordi det er nøytralt i smak, og dermed ideelt til å smakssettes i alle retninger. På kryss og tvers av religioner og kulturer, har folk funnet fram til sine spesielle måter å tilberede hvitt kjøtt på, og marinering er selve basisen i mange retter. Ikke til å undres over at kylling og kalkun er av verdens mest spiste kjøtt!

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har utgitt en helt ny brosjyre som veileder i marineringens kunst. MARINÉR! Fristelser med hvitt kjøtt kan fåes gratis fra nettstedet www.kylling.no.

Hva inneholder en marinade?
En marinade må først og fremst inneholde ett eller flere kryddere eller noe annet som setter smak på kjøttet. For å fordele denne smaken godt i kjøttet og fremheve kryddersmaken er det også nødvendig med litt olje. Det bør også være noe syrlig, som for eksempel eddik, vin, sitronsaft, kefir eller yoghurt. Disse tingene gir en frisk smak, og kan være med på å forlenge holdbarheten noe. Men først og fremst marinerer man hvitt kjøtt for variasjonens skyld. Det finnes også mange ferdige marinader å få kjøpt, men det er morsommere, og ganske sikkert rimeligere å lage den selv.

Hvordan få det beste resultatet?
Det enkleste er å marinere i en plastpose. Det krever mindre marinade og er lettest å håndtere. Legg kjøttet i plastposen, hell over marinaden og knyt igjen. Legg posen i kjøleskap. Vender du på kjøttet av og til, blir det jevnere marinert. Hvor lang tid kjøttet skal ligge, avhenger av marinaden og selvsagt hvor mye smak du vil ha. Av og til holder det med en times tid, men marinering i 2-4 timer eller over natten er det mest vanlige. Hvitt kjøtt skal alltid marineres i kjøleskap.

Hva kan egentlig marineres?
Alt som skal på grillen, i stekeovn, panne eller wok kan marineres. Skal du grille husk å tørke av kjøttet før du legger det på, og bruk gjerne resten av marinaden til å pensle med underveis.

Dårlig tid?
Har du ikke tid eller tålmodighet til å vente mens kjøttet godgjør seg i flere timer, er hurtigmarinering” av typen grillsauser og dip’er en svært god nummer to! Idéheftet MARINÉR! gir også mange slike oppskrifter å velge i!

Lykke til!

Grillspidd med marinert kalkunfilet

kalkunfilet i terninger
ananas
chili- eller grillpølse av kalkun
chilipepper

Sur-søt marinade:
2 ss smeltet honning
2 ss vineddik
2 ss soyasaus
2 båter hvitløk
1 ts frisk, finhakket ingefær

Søt chilidip
3 ss soyasaus
3 ss søt chilisaus
3 ss tørr sherry/eplejus

Bland alle ingrediensene til marinaden. Ha hvitt kjøtt og marinaden i en plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap.

Bland sammen like deler soyasaus, søt chilisaus og tørr sherry eller eplejus til den søte chilidippen.

Træ biter av kalkunfilet, ananas, kalkunpølse og chilipepper på spidd. Legg spiddet på grillen og la det steke til kjøttet er stekt igjennom. Server grillspiddet med søt chilidip ved siden av.

Grillspidd med marinert kyllingfilet og scampi
(pr. person)

1 kyllingfilet
3 scampi
2 limebåter

Ingefær og chilimarinade:
1/2 dl olje
2 båter finhakket hvitløk
1-2 ss finhakket, frisk ingefær
1 finhakket, rød chilipepper
1 stk. finskåret sitrongress
eller 1 ss sitronsaft

Skjær kyllingfilet i passe store terninger. Bland alle ingrediensene til marinaden. Ha ternet kyllingkjøtt, scampi og marinade i en plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap og mariner fra 1/2 time til natten over.

Ta kjøtt og scampi opp fra marinaden og træ det på spidd sammen med limebåter. Legg spiddet på grillen og la det steke til kjøttet er stekt igjennom.

Kyllingrulade-symfoni
(2-3 personer, til middag)

4 kyllingfileter
3 ss fetaost (i terninger)
3 ss hakkede urter
salt og kvernet pepper
4 friske asparges

Urtemarinade:
1 dl olje
3 ss vineddik
2 ss hakket timian
2 ss hakket estragon
1 ss hakket rosmarin

Tomatsalsa
4 store tomaterv
8 svarte oliven (kan sløyfes)
1 fl (2 dl) sterk, søt chilisaus

Bland alle ingrediensene til marinaden. Ha hvitt kjøtt og marinaden i en plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap.

Legg 3 av kyllingfiletene mellom to lag plastfolie og bank dem lett ut, ca. 1/2 cm tynne. Den siste fileten skjæres i 4 tynne strimler. Legg filetene i urtemarinade og la dem marinere 1 time eller så lenge du har tid.

Kok opp en liten kjele med vann. Lag et kryss i skinnet på toppen av hver tomat.Legg tomatene i kokende vann ca.10 sekunder. Ha dem over i en bolle med iskaldt vann og ta av skinnet. Del tomatene og skrap ut frøene med en teskje. Skjær tomatene i små biter. Ha i oliven i ringer og bland inn chilisaus.

Ta opp de utbankede kyllingfiletene fra marinaden og tørk dem litt. Dryss på litt urter, fetaostterninger delt i to og noen av tomatbitene fra tomatsalsaen (ikke så mye av sausen). Ha på krydder. Rull sammen og fest med to ostepinner. Stek ruladene i en panne med litt olje og etterstek i ovn ved 200 °C i ca. 10 minutter.

Skrell den nederste delen av aspargesene og tvinn en kyllingstrimmel rundt. Fest med to ostepinner. Stek dem i panne med litt olje. Server kyllingsymfonien med tomatsalsa og for eksempel urtestekte poteter.

Kyllingklubber på urterisotto (foto)
2-3 kyllingklubber per person

Favoritt-grillsaus:
4 ss ketchup
2 ss vineddik
2 ss worcestershiresaus
2 ss smeltet honning
2 ss brunt sukker
1 ts tabasco (sløyfes til barn)
1 ts paprikapulver

Risotto:
2 ss olivenolje
1 finhakket løk
1 båt revet hvitløk
3 dl risottoris
1 dl tørr hvitvin
1 l hønsebuljong
3 ss smør
3/4 dl revet, fersk parmesan
litt hakkede urter

Lag noen snitt i kyllingklubbene og pensle dem med olje tilsatt salt og pepper. Stek i stekeovn ved 200 °C i 20-25 minutter. Pensle med grillsausen mot slutten av steketiden eller legg ferdig stekte kyllingklubber på grillen og pensle med grillsausen.

Bland alle ingrediensene til sausen. Pensle over kjøttet mot slutten av steketiden.

Fres løk og hvitløk i olje i en kjele til løken er myk. Tilsett ris og spe med vin og 1 dl buljong. La det hele småkoke under omrøring til all væske er absorbert. Fortsett med å helle på buljong i fire omganger. All væske skal vare absorbert før neste omgang blir tilsatt. Koketiden til sammen er ca. 20 minutter. Riskornene skal være myke, men faste (al dente). Risottoen skal være kremaktig. Ha i smør, finhakkede urter og parmesan til slutt. Server med grillede eller wokkede grønnsaker, som for eksempel squash, løk og sherrytomater.

Kyllingspidd med Cæsarsalat
beregn 1-2 kyllingfileter per person

Hoi-sin grillsaus:
2 båter hvitløk
1/2 rød chilipepper
1 ss finrevet ingefærrot,
evt. 1/2 ts malt ingefær
2 ss soyasaus
2 ss tomatpuré
1 dl vann
1/4 terning hønsebuljong
1/2 dl sukker

Cæsarsalat:
3 båter hvitløk
2 eggeplommer
1/4 ts kvernet pepper
1 ts Dijonsennep
1/2 dl limejus
1 1/2 dl olivenolje
ca. 50 g fersk parmesanost
1 stort hode romanosalat
litt blandet salat

Finhakk hvitløk og chilipepper og fres det i litt olje i en stekepanne. Tilsett resten av ingrediensene til grillsausen. La det koke litt inn til en kraftig saus. Sausen kan gjerne lages ferdig på forhånd og oppbevares på glass i kjøleskap. Den kan også kjøpes ferdig i velassorterte eller etniske dagligvareforretninger.

Skjær kyllingfiletene i biter og træ dem inn på spidd. Pensle med litt av hoi-sin sausen. Har du tid, kan du la kyllingbitene marinere en stund i hoi-sin sausen før du steker dem. Pass på at varmen ikke er for sterk slik at kjøttet blir brent. Stek spiddene i panne eller på grill noen minutter på hver side. Pensle med mer saus under steking.

Bland hvitløk, eggeplommer, pepper, sennep og limejus i en matprosessor. Tilsett 1 dl av olivenoljen i en tynn stråle, som når du lager majones. Vask, tørk og riv salaten i biter. La noen blader være hele. Ha salaten i en salatbolle, eventuelt i porsjonsboller, og hell over dressingen. Pynt med tynne skiver parmesanost.

Server kyllingspiddene med Cæsarsalat og gjerne ristet brød med hvitløkpasta.

Hvitløkspasta:

Sett hele hvitløk med skall i en liten ildfast form. Hell over litt olivenolje og legg eventuelt på noen timiankvister. Bak i ovn ved 225 °C i ca. 15 minutter eller til hvitløkbåtene kjennes myke. Skjær et snitt i hvitløkbåtene og klem ut innholdet. Mos det med en gaffel og spe med litt olje. Smak til med salt og pepper.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:20
Norsk mat.Kjøttdeig.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.