Hyttemat i påsken


Oppdatertdato: 2019-04-18 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Bengt Wilson, Astrid Hals, Studio Dreyer-hensley, Kim Holthe, Alf Børjesson


For dere som reiser på hytten i påsken, er det en fordel å ikke måtte bruke for lang tid med matlaging. Men nå har mange hytter ett velutrustet kjøkken, så enkelte kulinariske gleder kan man unne seg. Og det kan jo være koslig å invitere venner eller naboer på ett eksklusivt måltid.
Bildet av hytta over er vår hytte som nå dessverre er solgt. Her tilbrakte vi masse tid og som regel påska gjennom 10-15 år. Jeg håper at de nåværende eierne har de samme gledene. Men når man kommer hjem fra skituren eller bakken, passer det bra med noe som går fort. Ett tips er å lage mat ferdig før en går ut eller lage en del mat ferdig hjemme før hytteturen.
Jeg vil her komme med noen tips på hvordan man kan unngå masse arbeid på kjøkkenet, samtidig som det blir god og velsmakende mat.

En god og enkel salat kan være ett godt alternativ

Hyttesalat

1/2 kg kokte poteter
salatblader
4-5 ss lettrømme (smakt til med sitronsaft og pepper)
2 ss lettmajones
150 g røkelaks eller ørret i strimler
estragon

Skrell potetene og skjær dem i passende biter. Bland sammen rømme og majones og smak blandingen godt til i en stor bolle. Bland potetene med dressingen. Bland så inn fisken med lett hånd.
Fordel vaskede salatblader på et fat og legg hyttesalaten over. Dryss på estragon.

Eller en litt mer avansert og god påskesalat.

Påskesalat

1 isbergsalat
1/2 lollo rosso eller rapidsalat
200 g asparges
1/2 kg kokte poteter
1/2 slangeagurk
4 tomater
1-2 rødløk
4 kokte egg
gressløk

Dressing:
1 ss god eddik
3 ss olivenolje
1/2 ss vann
1/4 ts salt
litt grovkvernet pepper

Skåler rundt kan inneholde:
renset krabbe
renset blåskjell
crabsticks

eller

kokt skinke
stekt bacon
renset kylling
osteterninger

Salaten vaskes og strimles før den legges over på et egnet stort fat. Kokte asparges legges samlet eller pent fordelt. De kokte potetene skrelles og deles i skiver, tomatene skjæres i skiver, slangeagurken i terninger. Alt legges pent over på fatet. Løken skjæres i tynne skiver som legges over. Eggene kokes smilende, 7-8 min., avkjøles i kaldt vann og deles i to før de legges på toppen av salatfatet. Dressingen blandes og helles over. Grovklippet gressløk tas over til slutt.
Så gjenstår å ta over i ekstra boller de ingrediensene som ønskes ekstra. Videre tilbehør er god gjærbakst.

Så er det kjempegreit å bruke stekepanne på hytta. Prøv disse.

Hyttepanne med smak

Til denne retten kan du bruke koteletter eller biffer - av svin, lam eller vilt.
4 store koteletter eller biffer ( a ca. 200 g)
smør til steking,
salt og pepper
1 pose sjampinjong- og kantarellsaus
(pluss det som er angitt på posen)

DESSUTEN:
200 g hermetiske kantareller,
1 løk,
1 boks Vikingmelk,
1/2 ss soyasaus .

Stek koteletter eller biffer i margarin over middels varme til de har fått gyllen farge på begge sider. Etter stek biffer et øyeblikk på ettervarmen, koteletter til de har trukket mer gjennom.
Rens løk og la soppen få renne av. Stekes lett i panne. Lag sausen som angitt på posen, men knip gjerne litt på væsken. Hell sausen i pannen og smak til med Vikingmelk og soya. Legg kjøttet i sausen og la alt få bli skikkelig gjennomvarmt.
Serveres med kokte rotgrønnsaker. De holder lenge og er greie å ta med på ferie, iallfall hvis man har bilvei nesten frem til hytta. Ha rykvarm pasta eller ris i tillegg.

En god risotto passer fint etter turen og den lager seg nesten selv. ha og evt rester av kjøtt oppi etter smak.

Grønnsakrisotto

1 stk. finhakket løk
3 ss olje
200 g frisk sjampinjong i terninger
4 dl hønsebuljong (utblandet)
1 bks. hermetiske tomater
3 dl langkornet middagsris
1 stk. finhakket grønn chili - uten frø og hinner
3 stk. gulrot i skiver
2 sk. knollselleri (sellerirot) i strimler
2 båt. presset hvitløk
1 ts salt
½ ts pepper
1 dl revet parmesan

Fremgangsmåte:
Fres løk og sopp i olje i en varm panne. Tilsett tomater, hønsebuljong, chilipepper og ris. Dette kokes i ca 20 minutter. Ha i resten av grønnsakene og kok et par minutter til. Smak til med salt og pepper. Serveres med et dryss parmesan og ferskt brød til.

Suppe til skibakken

400 g kjøttdeig, kylling uten bein, medister, skinke eller det du måtte ha for hånden.
3 bokser skrellede tomater
1 gulrot

1 stor gul løk
1 paprika
1/4 l fløte (eller 1 dl rømme)
2-4 buljongterninger
pepper og salt

Skrell og rensk grønnsakene og ha sammen med tomatene i en foodprocessor og mos dem til en tynn suppe. Del opp kjøtt i passelige stykker og ha i grønnsakene i foodprocessoren og riv det opp til det er finfordelt i suppen. Ha over i en gryte og varm opp. Smak til med buljong, salt og pepper. Tilsett fløten litt etter litt mens du rører kraftig i suppen. Hvis tomatene er veldig syrlige bør man bruke rømme da fløten lett kan klumpe seg. La trekke 1/2 - 3/4 time. Server i store kopper med loff til for dypping. Dette er en skikkelig energirik suppe som smaker fortreffelig utendørs på kalde vinterdager.

Her er mer som passer etter skituren

Etter turen godt

4 - 6 ferdig grillede kyllinglår
(eller en stor grillkylling i biter)
1 eske ruccolasalat, god olje
og eddik (gjerne balsamico)
1 pose tortillachips
Ristede pinjekjerner eller peanøtter uten salt

AVOKADOSALAT:
2 ss majones,
3 ss creme fraiche eller seterrømme,
1 ss ravigottesaus,
2 hvitløkbåter,
2 avokadofrukter,
2 ss sitronsaft,
2 flådde, hakkede tomater,
1/2 rød chili,
1 hardkokt egg (til pynt),
salt og pepper.

Skrell avokadofruktene, del og fjern stener. Skjær avokadokjøttet i terninger og drypp sitronsaft over (så det ikke mørkner). Hakk chili. Bland alle ingredienser til salaten sammen i en bolle. Smak til. Dekk til og sett kaldt til servering. Før servering presses den hardkokte eggeplommen gjennom hvitløkspresse som mimosadryss på toppen av salaten.
Rens og vask ruccolasalaten. La den renne av Still stekeovnen på 180 gr. varme. La kyllinglårene få noen minutter i ovnen, så de "blåser" litt opp. Server dem lune.
Fordel ruccola på porsjonstallekener og drypp litt olje og eddik over. Legg på kyllinglår på salatsengen. Dryss pinjekjerner rundt. Server herlighetene med chips og avokadosalat til.
Og kos dere, lenge




Påskesalat


Prøv også Påskesalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 stk gul paprika
1 stk rød paprika
200 g grønn lollo salat
200 g ekebladsalat
150 g friséesalat
10 blad frisk basilikum
1 stk avokado
2 stk kyllingbryst (med skinn og vingeben)
1 dl fruktjuice med mango
2 dl kesam original, 8 %


En frisk salat passer til alle årstider, og til alle høytidene. Selvsagt må man derfor ha en egen påskesalat. Med kesam, avokado og basilikum. Mmm...


Fremgangsmåte

Del paprika i båter, og bak i ovn på 200 °C i 5 minutter.
Riv salatene (inkludert basilikumbladene) og bland de sammen. Del avokadoen i båter. Stek kyllingbrystene i 5 minutter på hver side, og del de opp.
La paprika og kyllingbryst avkjøles litt før de legges på toppen av salaten, sammen med avokadoen.

Bland mangojuice sammen med kesam og server ved siden av sammen med godt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Jansons Fristelse


Prøv også Jansons Fristelse.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.01.2019
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

4-5 middels store rå poteter
1-2 løk
2-4 ss smør
2-3 dl kremfløte eller rømme

Pynt:
10-12 ansjoser
egg i skallet
hakket gressløk



Fremgangsmåte

Skjær løken i tynne skiver, og la den surre i litt smør til den er myk. Riv potetene grovt på et råkostjern. Smør en lav ildfast form og legg lagvis poteter og løk. Legg på noen klatter smør.
Stek formen ved 200 °C i 45 minutter. Når formen har stått i 10 minutter, helles fløten over. Stek videre. Prøv med en pinne om potetene er møre. Server straks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 148,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Suppelapskaus


Prøv også Suppelapskaus.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

3-400 g strimlet svinekjøtt
1 båt hvitløk
1 ss olivenolje
3 dl buljong (vann + terning)
ca. 1 l frossen grønnsaksblanding (med poteter i)
1 ts Provencekrydder



Fremgangsmåte

1. Hakk hvitløk og fres den i olje i en kjele. Tilsett vann og buljongterning og la det koke opp.

2. Ha i grønnsakene, kjøttet og krydderet, og la det koke ca. 3 minutter til potetene har jevnet suppen litt

3. Smak til med salt og pepper og server med flatbrød eller brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 57,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kyllingpølselapskaus.

Kyllingpølselapskaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.06.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

8 dl vann
2 terninger hønsebuljong
600 g røkte kyllingpølser
ca. 12 dl frossen lapskausblanding
evt. salt og pepper


En enklere middag skal det godt gjøres å finne. Kyllingpølser i biter, frosne grønnsaker og buljong er alt du trenger. Godt er det også!


Fremgangsmåte

1. Kok opp vann tilsatt hønsebuljongterninger. Ha i frossen lapskausblanding og la det koke noen minutter.
2. Tilsett pølsebitene og la alt bli varmt. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne med flatbrød eller knekkebrød. Et grønt persilledryss gir ekstra god smak og fin farge til maten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 55,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjøttdeiggryte med kål.

Kjøttdeiggryte med kål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.02.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 g kjøttdeig
2 ss olje
1/2 lite hodekål strimlet
Evt 1 gulrot i biter
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ts paprika
1 ss soyasaus
2-3 dl vann
3-5 ss rømme


En enkel og utrolig god gryterett. Vi brukte karbonadedeig, men alt av slike deiger kan brukes. Pass på å smake til før servering. Soyasaus setter prikken over i(en), men vi pleier å ha i litt cayennepepper + litt magisk krydderblanding. Server med poteter eller brød. En gryte som absolutt anbefales.


Fremgangsmåte

Brun kjøttdeig i olje og ha i kålen. Brun lett.
Tilsett gulrot, salt, pepper, krydder, vann og soyasaus.
Rør rundt og la surre i 15 minutter til kålen er myk.
Smak til med krydder
Rør inn rømme før servering

Server med poteter eller brød

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pytt i panne med pølser.

Pytt i panne med pølser


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

8 snadderpølser
1 løk
1 ss smør/margarin
8 kokte, kalde poteter
4 kokte gulrøtter
salt
pepper
litt finhakket persille



Fremgangsmåte

1. Skrell og hakk løken. Smelt smør/margarin i en stor stekepanne og la løken frese til den er myk og blank.

2. Skrell potetene og del dem og gulrøtter opp i skiver.

3. Pølsene skjæres i middels tykke ringer/biter. Legg alt i pannen, smak til med salt og pepper. Dryss over litt finhakket persille rett før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:176






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.