Jakten på det røde gullet


Oppdatertdato: 2017-11-11 Tema: Skalldyr Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen Kilder: Fiskedirektoratet, Kjetil Pettersen


Hummer før koking
Oktober er måneden da hummerfisket begynner og jakten på denne begynner, og interessen rundt hummer er stor og aktiv. Men hummerbestanden er for nedadgående og det er i år gjort enda flere ting for å begrense eller stoppe nedgangen.
Og siden jeg har en hummerfisker i familien har jeg sett hvordan dette virker inn med både registrering og regler for størrelse på både hummer som fanges og utforming av teiner samt områder der hvor den fanges. Og til opplysning er hummeren over innenfor reglene.


Regler for hummerfiske* for 2017

 • Registrering
  Alle som skal fiske hummer må selv registrere seg før fisket starter. Dette gjelder altså både fritidsfiskere og fiskere som er registrerte i Fiskermanntallet.
  Teiner som står i sjøen til fangst av hummer skal ha minst ett vak som er tydelig merket med fiskerens deltakernummer, navn og adresse (for yrkesfiskere: fartøyets registreringsmerke). Teinene kan fortsatt settes flere i lenke.
  Hummer etter koking
 • Fangsttid
  På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke er det tillatt å fange hummer i perioden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 30. november. For resten av landet er fisketiden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 31. desember.
 • Minstemål
  På Skagerrakkysten (avgrenset mot vest av en rett linje fra Lindesnes fyr til Hanstholm fyr og til grensen mot Sverige) innføres det et maksimalmål for hummer på 32 cm (totallengde). For å finne totallengde måler du hummeren fra spissen av pannehornet til den bakre kant av midterste svømmelapp.
  Minstemål for hummer skal være basert på totallengde (fra spissen av pannehornet til den bakre kant av midterste svømmelapp). (Minstemålet for hummer er i hele landet 25 cm).
 • Andre endringer i reglene
  Hummerteiner skal fra og med årets sesong røktes minst en gang per uke.
  Rapporteringsplikt for hummer som oppbevares i sjøen i desember.
  Det er ikke lenger forbudt for fritidsfiskere å sette krabbeteiner på grunnere vann enn 25 meter.
  Det er nå lov å sette/trekke teiner på søndager, også på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Vest-Agder. (Det er fortsatt forbudt å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på kyststrekningen Vest-Agder til grensen mot Sverige fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.)
 • Andre regler
  Hummer er bare tillatt å fiske med teiner tilpasset hummerfiske. Hummer tatt med annen redskap skal settes tilbake i sjøen.
  Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.
  Fra og med 1. januar til 1. oktober klokken 08.00 er det forbudt å oppbevare hummer i sjøen.
  Det er lov å oppbevare hummer i sjøen i desember, og selvsagt i oktober og november, men dersom oppbevaringen i desember skjer fra og med Sogn og Fjordane til grensen mot Sverige skal det sendes melding til Fiskeridirektoratet fordi hummeren er fredet i desember i dette området.
 • Antall teiner og ruser
  Som fritidsfisker kan man fiske etter hummer med inntil 10 hummerteiner per person og per båt. Det betyr at hvis flere personer fisker fra samme båt, eller hvis én person fisker med flere båter, kan man uansett ikke bruke mer enn 10 hummerteiner.
  Antall teiner for hummer og antall ruser for fisk kan heller ikke overstige 10 stykker totalt i hummerfiskeperioden, fordi ruser er et effektivt fangstredskap for hummer. Men - man kan i tillegg benytte inntil 10 andre teiner, for eksempel krepseteiner.
 • Regler for hummerteinen
  I teiner som er satt ut for fangst av hummer, skal det være minst to sirkelformede fluktåpninger - én på hver side av redskapet. Åpningenes diameter skal være minst 60 millimeter.
  Åpningen skal vær plassert helt nede ved redskapsbunnen, slik at hummeren lett kan ta seg ut av redskapen, men ikke lenger nede enn at det er fri passasje gjennom åpningene når redskapet står i sjøen.
  Teiner som står i sjøen til fangst av hummer skal ha minst ett vak som er tydelig merket med fiskerens deltakernummer, navn og adresse.
 • Ekstra regler for 2018
  Påbud om bruk av (nedbrytbar) bomullstråd i hummerteiner.
  Det vil ikke være krav om at hele teinen lages av nedbrytbar bomullstråd, tråden skal virke slik at et panel i teinen faller ut etter en viss tid. Gamle teiner vil fortsatt kunne brukes ved å ettermontere bomullstråden. Nærmere beskrivelse av hvordan dette skal gjøres vil komme.
  Forbud mot fritidsfiske med garn på grunnere vann enn 25 meter i Skagerrak i perioden fra og med 1. juni til og med 15. august.
*Kilde: Les mer hos fiskeridirektoratet

AnnonseKokt hummer


Prøv også Kokt hummer.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 09.11.2017
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kjetil Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 stk hummer
vann
50 g salt per liter vann


Kjøttet i norsk hummer er saftig, velsmakende og delikat. Aller best resultat får du om du kjøper levende hummer og koker den selv eller selvfølgelig fisker den selv. Den må være levende


Fremgangsmåte

Avlivning av hummer. Om en ikke vil legge levende hummer i kokende vann, så avliv den ved å kløyve hodet med en stor kniv. Sett kniven midt på hodet i krysset i skallet og del hodet fremover i en jevn bevegelse.

1. Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, dvs en stor gryte. Evt bruk sjøvann.
2. Legg hummerne i det fosskokende vannet og la vannet igjen få et oppkok. Deretter skal hummeren kun trekke med noen små bobler i vannet.
3. Koketiden avhenger av størrelsen, men en tommelfingerregel er at en hummer på 500 gram skal trekke i 12 minutter. Er hummeren større 500 gram, regner du 2 minutter ekstra per 100 gram. Men vi pleier å beregne 20 minutter alt i alt fra den legges i vannet på en vanlig hummer størrelse på 6-700 gr.
4. Når hummerne er ferdig kokt ta dem ut og avkjøl med ryggsiden ned, de kan gjerne ligge kaldt over natten..
5. Når de er avkjølte, så legger vi hummerne med ryggen opp, men noen gjør det omvendt. Kjør en stor kniv helt gjennom bak hodet og del den helt bak til halen, samt frem til mellom klørne. Brett hummeren fra hverandre. Ta ut paven(magesekken) som ligger som en blære sammen med noe annet rask bak øynene. Fjern også tarmen (den mørke strengen) som ligger langs ryggen på halen, men det er mest for syns skyld.

PS:
Har du fått tak i hummer med mye rogn, bør du beregne noen minutter mer i koketid.

Tips:
Server hummeren naturell med majones, sitron og loff.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 32,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2790Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.