Juicen kan bli sunnere ved å utnytte bærene bedre


Oppdatertdato: 2014-09-03 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com Kilder: Nofima


Hvordan juicen kan bli sunnere ved å utnytte bærene bedre har Stipendiat Linda Holtung ved matforskningsinstituttet Nofima sett på i sitt doktorgradsarbeid og samtidig studert helseeffektene av å drikke en sunnere juice.
Hun har sett at kun halvparten av polyfenolene, også kjent som antioksidanter, som opprinnelig finnes i solbær og blåbær ender opp i juicen. Resten ligger igjen i pressrestene.

Valget falt på solbær

- I dette prosjektet har vi i samarbeid med TINE SA, Findus og Fellesjuice laget en «Optijuice» som består av den kommersielt tilgjengelige juicen «MANA Blå» beriket med naturlige antioksidanter fra solbærpressrest, forholdstallene var 85 prosent MANA og 15 prosent solbærekstrakt fra pressresten. Dette gir forbrukeren en sunnere juice mens industrien oppnår en mer effektiv og miljøvennlig prosedyre hvor råvarene blir bedre utnyttet, forteller Linda Holtung.

Bakgrunnen for å studere effektene av å utnytte skallet og frøene er basert på kunnskap fra tidligere forskning ved Nofima. Forskning som har vist at en veldig stor del av polyfenolene finnes i skallet og frøene til bæret. I tillegg til solbær undersøkte forskerne effekten av blåbær, bringebær og eple, men det var solbærene som kom best ut.

Først studier av celler så forsøk med personer

Før forskerne gikk i gang med å la personer teste Optijuicen, jobbet de med å utviklet best mulig ekstrakt. De kom frem til at de fikk høyest konsentrasjon av polyfenoler og best helseeffekt hvis de ekstraherte ved høy temperatur i løpet av ganske kort tid. Nærmere bestemt ved 80-100 °C i 4-15 minutter.

- Vi startet med å gjøre studier i cellemodeller, og så at de hadde hemmede effekt på blant annet kreftceller, samt at markører for både blodtrykk og betennelsesreaksjoner reagerte på ønsket måte. Da vi gikk over til de kliniske studiene så vi at effektene vi hadde målt i cellestudiene ble bekreftet i intervensjonsstudien, sier veileder og forsker Kjersti Aaby i Nofima.

130 personer deltok i intervensjonsstudien

Deltakerne, som hadde lett forhøyet blodtrykk, ble delt inn i tre grupper. En gruppe fikk placebo-drikke, en annen fikk ren MANA-juice og den siste fikk Optijuice.

- Studien varte i tolv uker, og ga oss nyttige svar på hvordan polyfenolene virker på kroppen. Det blir en vinn-vinn situasjon. Produsentene kan utnytte bærene bedre og forbrukerne kan få en sunnere juice, sier Linda Holtung.
Både gruppen som drakk MANA og gruppen som drakk Optijuice opplevde at blodtrykket sank. I tillegg hadde gruppen som drakk Optijuice en nedgang i en markør for såkalt oksidativt stress, som er assosiert med blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.

- Det er verdt å merke seg at den positive effekten som ble målt av solbærekstraktet ikke skyldes effektene av C-vitamin, for mens halvparten av polyfenolene blir igjen i pressresten, går all vitamin C over i juicen, sier Kjersti Aaby.

Fakta om doktorgraden og prosjektet

Linda Hollung har fra tidligere en mastergrad i molekylær medisin. Hun disputerer 28. august ved Universitetet i Oslo, Institutt for medisinske basalfag. Avhandlingens tittel er «Bær pressrest – verdifull kilde til polyfenoler med potensielle helseeffekter» og veiledere er Professor Rune Blomhoff, Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo, samt forskerne Kjersti Aaby og Stine Grimmer, begge Nofima.
Doktorgraden, som har vært knyttet til prosjektet Optijuice, er finansiert av Norges forskningsråd gjennom Bionærprogrammet samt TINE SA, som også er prosjekteierfor Optijuice . Andre samarbeidspartnere er Findus og Fellesjuice.

Om Nofima

Matforskningsinstituttet Nofima driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Instituttet har om lag 380 ansatte og en årlig omsetning på rundt 530 millioner kroner.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet på Averøy, i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

AnnonseBlåbærsaft gammel


Prøv også Blåbærsaft gammel.

Dato lagt inn eller oppdatert 25.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

blåbær
Sukker
VannFremgangsmåte

Bærene renses og skylles og settes over ilden med ½ liter vand til 1 kg bær til saften begynder at trenge du. Lidt avkjølet siles bærene igjennom et silklæde. Saften koges og skummes i 15 minut med 350 g sukker til hver liter saft. Saften fyldes da paa varme flasker, korkes og lukkes.
Oppskrift etter Marie Rauset.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rosa limonade


Prøv også Rosa limonade.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2010
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

3 dl vann
3 dl eplejuice
½ dl farris med limesmak
1 dl sukker
3 stk sitron
2 stk appelsin
200 g jordbærFremgangsmåte

1. Kok opp vann, eplejuice og sukker. La det koke i 5 minutter. Avkjøl.
2. Del appelsiner og sitroner i to og press ut saften. Sil sitrussaften i den øvrige saften og rør godt. Hell blandingen over rensede jordbær og la stå i kjøleskap i minst fire timer og gjerne over natten.

Server rosa limonade med isbiter og gjerne med en skive appelsin og noen jordbær i.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 46,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Måltidsdrikk


Prøv også Måltidsdrikk.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.06.2013
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

500 g blåbær
1 liter vann
5 kvister rosmarin
Saften av 1 sitron
2 dl Sukker


Med naturens spiskammer, og med utgangspunkt i smaker som rabarbra og blåbær, er det lett å våge eksperimentere. By på is blandet med sur rabarbracurd i solen. Overrask store og små med kaffe og blåbærpai på pinne i hagen eller bakgården. Avslutt middagsselskapet med en engelsk ”bær-fool” på verandaen. Det er klart for varmere tider med familie og venner.


Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene utenom sukkeret i en gryte, og kok i 10 minutter.
Ha over i en sil, og la renne av i 15 minutter.
Hell tilbake saften i rengjort gryte, og tilsett sukkeret. Kok opp. Skum godt av. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker.
Sett på lokk.
Oppbevar i kjøleskap eller frys ned. Drikken spes med vann til ønsket styrke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 57,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2961Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.