Julegodter. ikke bare for rotter!


Oppdatertdato: 2019-12-07 Tema: Godteri Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Alf Børjeson


Når nå kulden setter inn og varmen øker på kjøkkenet, kan det være på tide med litt godterier. I førjulstider kan det være koselig innimellom all julestresset å lage noe søtt og godt på kjøkkenet. Og det gjelder å gjemme det godt etterpå, ellers så forsvinner det fort, og det er ofte ikke bare barna i huset som elsker julegodter.
Og husk at julegodter og kan brukes som presanger og da kan det være lurt å begynne tidlig.
Jeg har samlet litt forskjellig under og håper det vil smake.

Hasselruter
Raske å lage, nesten som brownies. Populære hos de fleste.
Ca. 20 biter

1 dl hasselnøtter
100 g smør
2 egg
3 dl sukker
2 dl hvetemel
3 ss kakao
1 ss vaniljesukker

Langpanne, 20 x 25 cm I stekeovnen: 175 °C, ca. 20 minutter

Rist nøttene i tørr stekepanne ved høy varme noen minutter. Rist ofte på pannen. Ha nøttene i et rent kjøkkenhåndklede og gni til skallet løsner. Fjern det. Smelt smøret og avkjøl det. Visp egg og sukker til tykk eggedosis. Bland sammen mel, kakao og vaniljesukker. Rør blandingen inn i eggedosisen. Ha i smør til slutt. Hell røren i en langpanne med bakepapir. Trykk nøttene i deigen og stek kaken midt i ovnen. Ta den ut når den kjennes ganske ferdig, men fremdeles ikke er helt fast. Avkjøl den og løft den ut av formen ved hjelp av bakepapiret. Skjær 5 x 5 cm store ruter. Oppbevares kjølig eller i fryser.

Peppermynte snacks
300 g melis
1 eggehvite
20 dråper peppermynteolje
100 g sjokolade

Smelt sjokolade og rør inn melis og peppermyntedråper. Skjær inn den stivpiskede eggehviten. La stivne på ett brett.

Romsjokolade med marsipan
75 g fløte
250 g sjokolade
50 g rom
ca. 150 g marsipan

1. Fløten gis et oppkok og dras av platen.
2. Hakket sjokolade blandes i - rør til alt er smeltet.
3. Rom tilsettes.
4. Kjevle ut marsipan til ca. 3 mm og stikk ut små rundinger.
5. Den avkjølte massen røres litt opp og sprøytes som små topper på marsipanplettene.
6. Evt. trekk med skokolade.

Trøffelkuler
100 g fløte
250 g sjokolade
smak ca. 50 g - eksempel: cognac, rom, appelsinlikør, honning, etc.

Her kan du tilsette hva du måtte ønske av smak!
1. Fløten gis et oppkok og dras av platen.
2. Hakket sjokolade blandes i - rør til alt er smeltet.
3. Smak tilsettes.
4. Avkjøles og røres litt opp.
5. Sprøyt canachen ut i tynne stenger.
6. Når det har stivnet skjæres de i stykker på ca. 2 cm og rulles til små kuler.
7. Rulles i smeltet sjokolade - deretter over en "tett" kjøkkenrist/ gitter før sjokoladen stivner, slik at kulene får et "rufsete" utseende.

Og til slutt hjemmelagd marsipan.
Marsipan

100 g malte mandler
100 g melis
2 ss fløte
Konditorfarge.

Skåld og mal mandlene og elt dem sammen med melisen, mens fløten dryppes i. Når massen er passe fast og smidig blandes evt konditorfarge i.




Fløtekarameller 3


Prøv også Fløtekarameller 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Barnemix
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 dl kremfløte
250 gr sukker
100 gr lys sirup
50 gr smør



Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til massen har en farge omtrent som mysost og er tykk som grøt. Dette vil ta ca. 30-40 min, avhengig av kjelens diameter. Rør godt hele tiden.

Gjør en prøve ved og helle en ts. av massen i litt kaldt vann. Vannet skal forbli klart, og karamellklumpen må kunne formes til en kule. Hvis den ikke gjør det MÅ massen koke lenger.
Hell den flytende karamellmassen i to oljesmurte kakeformer La den avkjøles til romtempratur.
Del den deretter opp i passende firkanter.
oppbevares kjøligt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 393,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Baileys kuler


Prøv også Baileys kuler.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.03.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Ukjent Fotograf

Ingredienser

200 g marsipan masse
1/2 dl baileys
Mørk kokesjokolade
O'boy



Fremgangsmåte

Elt marsipan og baileys godt sammen. Evt smak til med mer likør. Trill ut kuler som glaseres i smeltet sjokolade. Trilles i sjokoladepulver mens de er fuktige.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 472,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kokosboller 2


Prøv også Kokosboller 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.11.2003
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

450 g sukker,
1 1/2 dl vann
8 plater gelatin ,
2 ts vaniljesukker

Glasur:
125 g kokesjokolade
75 g kokosfett
ca. 125 g kokosmasse


Kokosboller kvalifiserer vel ikke helt til betegnelsen konfekt, men gode er de ihvertfall.


Fremgangsmåte

1. Bland sukker og vann i en kjele og la det koke i ca. 15 minutter. Tilsett mer vann hvis det koker tørt.

2. La gelatinplatene ligge i kaldt vann ca. 10 minutter. Kryst gelatinplatene og løs dem opp i varm sukkerlake. Rør til gelatinen er helt oppløst og ha i vaniljesukker. Avkjøl massen under kraftig røring til blandingen er stiv og luftig.

3. Sett gelatinmassen med skje på smurt papir og la bollene stå kjølig til neste dag.

4. Smelt sjokolade og fett over vannbad. Dypp bollene ved hjelp av to gafler i glasuren og rull dem i kokos. La kokosbollene stivne på bakepapir eller i muffinsformer. Kan oppbevares i tett boks på et kjølig sted.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 424,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 56,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Juleknekk 2.

Juleknekk 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 dl sirup
1 ss smør
2-3 ss kokosmasse



Fremgangsmåte

Bland fløte, sukker og sirup i en vid kjele. La blandingen koke uten lokk på sterk varme ca 1 time. Rør i blandingen noen ganger under koking. Tilsett smør og kokosmasse. Hell noen dråper knekk i en skål med kaldt vann. Hvis det går lett å forme en slett kule, er den klar. Hell straks knekken i konfektskåler og la den stivne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 358,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 56,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fløtekarameller 3.

Fløtekarameller 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Barnemix
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 dl kremfløte
250 gr sukker
100 gr lys sirup
50 gr smør



Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til massen har en farge omtrent som mysost og er tykk som grøt. Dette vil ta ca. 30-40 min, avhengig av kjelens diameter. Rør godt hele tiden.

Gjør en prøve ved og helle en ts. av massen i litt kaldt vann. Vannet skal forbli klart, og karamellklumpen må kunne formes til en kule. Hvis den ikke gjør det MÅ massen koke lenger.
Hell den flytende karamellmassen i to oljesmurte kakeformer La den avkjøles til romtempratur.
Del den deretter opp i passende firkanter.
oppbevares kjøligt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 393,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Moccamuffins.

Moccamuffins


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 g smør
100 g sukker
250 g hvetemel
1 ss kakao
2 ts bakepulver
1 plate kokesjokolade, grovhakket
1 dl sterk kaffe, gjerne espresso
1 dl lettrømme


Muffins er enkle å lage og er kjempehyggelig å lage sammen med familie eller venner. Disse passer også utmerket til et stort glass melk. Nam!


Fremgangsmåte

Saftige og gode muffens, gjerne litt rå i midten.

I stekeovnen: 180 °C, ca. 15 minutter

Bland smør og sukker og rør det til smørkrem. Tilsett det øvrige litt etter litt til det blir en jevn deig. Fordel deigen i store muffinsformer ( bruker du små lager du flere). Stekes midt i ovnen, de blir litt rå i midten. Hvis du vil ha dem gjennomstekt å du steke litt lenger.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 416,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kokossnitter 2.

Kokossnitter 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.06.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

125 g mykt smør
125 g sukker
3 eggeplommer
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 dl bringebærsyltetøy
3 eggehviter
125 g sukker
100 g kokos



Fremgangsmåte

Rør smør og sukker lyst og luftig. Ha i eggeplommer og rør inn hvetemel/bakepulver til en ganske fast deig. Fordel deigen i to brødformer (1 1/2 liter) og bre syltetøy over. Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs og bland i kokos. Fordel dette over kakene. Stek ved 170 °C i ca. 45 minutter. Del avkjølt kake i snitter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 332,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sjokoladekarameller 5.

Sjokoladekarameller 5


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.01.2009
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl Dansukker Sukker
1 ss kakao
folie


Hjemmelagde sjokoladekarameller hører julen til, men smaker selvsagt uimotståelig godt året rundt. Ta en enkel kuletest for å sjekke at sjokoladekaramellene får riktig konsistens


Fremgangsmåte

Bland kremfløte, sirup, sukker og kakao i en stor glassbolle. Sett i mikrobølgeovn på full effekt (700 W) i 5 minutter. Rør rundt og kok i ytterligere 2 minutter på full effekt.

Tøm massen over på smurt folie. La sjokoladekaramellen avkjøles. Klipp i biter og pakk inn i cellofan.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 349,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sjokoladefudge 4.

Sjokoladefudge 4


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.01.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dr Oetker
Bildet er tatt av Dr Oetker

Ingredienser

3 dl kremfløte
3 dl sukker
1 dl sirup
50 g smør
2 ss Dr. Oetker Flytende Glukose
1 krm salt
100 g mørk sjokolade
1 ss Dr. Oetker Ekte Bourbon Vaniljesukker


Nydelig sjokofudge


Fremgangsmåte

Bland kremfløte, sukker og sirup i en tykkbunnet gryte. Kok opp og sett i et steketermometer. La koke til blandingen er 120 grader. Rør i smør, salt, vaniljesukker og glukose. Kok 1 minutt.

Ta gryten av kokeplaten og tilsett sjokoladen i biter. Rør om og hell røren i en form (20X30 cm) kledd med bakepapir. Settes kjølig til røren stivner.

Skjær ut biter med kniv. Oppbevares kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 401,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 51,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Delfia kake liten Alf´s spesial.

Delfia kake liten Alf´s spesial


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Wenche Ulland
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 plater kokesjoklade 250 g
1 pakke delfiafett 250 g
2 egg
2-3 ss sukker
4 ss kaffe
Tørre kjeks
Geletopper
Marsipan
Evt annet etter ønske.


Spesial delfiakake dedikert til Alf!
Bilde viser hvor mye forskjellig pynt man kan bruke etter at en unge gikk amok, og da ble det problem med å dele den opp, beklager!


Fremgangsmåte

Smelt delfiafettet og sjokoladen. Visp eggedosis av egg og sukker.
Ha sjokoladen og fettet i eggedosisen.
Rør inn litt kaffe. Legg litt pynt inni kaken og resten på toppen. Marsipan er fint inni.
Hell i avlang form dekket med matpapir eller folie, og stikk ned kjeks, gele og marsipan.
Dekk til og kjøl ned i kjøleskap.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 547,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 44,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sjokoladedrømmer.

Sjokoladedrømmer


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.03.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

125 g meierismør
120 g sukker
2 ss lys sirup
2 plater lys sjokolade
1/2 pk. (250 g) delfiafett
250 g havrekjeks, knust
corn flaces eller all bran flaces
hakkede nøtter eller mandler
Tørket frukt, hakket


Bare herlig konfekt! Raske og enkle å lage. Sett gjerne ditt særpreg på rutene ved å varier den tørkede frukten, coctailbær, rosiner, fiken eller aprikoser.


Fremgangsmåte

Smelt smør, sukker, sirup, sjokolade og delfiafett i en kjele ved svak varme. Knus kjeks og flakes og bland alt sammen. Bre massen på bakepapir (ca. ½ cm tykk) og sett det kaldt til det stivner. Skjær i biter etter ønsket størrelse når det er stivnet.
Sett gjerne ditt særpreg på rutene ved å varier den tørkede frukten, coctailbær, rosiner, fiken eller aprikoser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 557,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 37,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brente mandler til jul.

Brente mandler til jul


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

45 mandler
1,5 dl sukker


Denne metoden er litt skummel da veldig varmt sukker er, ja! Varmt!
Og det smeller litt i blandingen så om en ikke tør kjøre løpet ut, så avslutt. Mandlene blir like gode men ikke like fine. Se bildet. Vi fikk ca 50% av mandlene brun coated, mens de andre ble lyse.
Jeg fant denne oppskriften i VG, men fant og en lignende metode på mine egne nettsider fra mange år tilbake.


Fremgangsmåte

Ha vannet, melis/sukker og mandlene i en stor gryte, helst en som er litt kraftig. Kok opp til det koker, skru ned varmen og rør rundt av og til med en kraftig sleiv til det begynner å tørke inn. Når dette skjer kan man ha i kanelen. Nå har sukkeret blitt lyst og tørt
Så begynner moroa. Sett varmen på fullt og så rører man hele tiden med en kraftig sleiv. Dette er tungt og varmt, men etter en stund så smelter sukkeret igjen og blir som en brun coating på mandlene. Tør en kjøre helt ut her så blir alle fine og brune, men om en avslutter pga varmen så er de jo like gode på smaken.

Hell de så over på ett bakepapir og la de kjøle ned. Skill de fra hverandre. Oppbevares tørt

Tips
Når du skrur opp varmen så ha i en god klatt smør. Det hjelper litt med å få i gang prosessen, og de blir lettere glinsende.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 429,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:73




Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.