Når nå kulden setter inn og varmen øker på kjøkkenet, kan det være på tide med litt godterier. I førjulstider kan det være koselig innimellom all julestresset å lage noe søtt og godt på kjøkkenet. Og det gjelder å gjemme det godt etterpå, ellers så forsvinner det fort, og det er ofte ikke bare barna i huset som elsker julegodter.
Og husk at julegodter og kan brukes som presanger og da kan det være lurt å begynne tidlig.
Jeg har samlet litt forskjellig under og håper det vil smake.
Hasselruter
Raske å lage, nesten som brownies. Populære hos de fleste.
Ca. 20 biter
1 dl hasselnøtter
100 g smør
2 egg
3 dl sukker
2 dl hvetemel
3 ss kakao
1 ss vaniljesukker
Langpanne, 20 x 25 cm
I stekeovnen: 175 °C, ca. 20 minutter
Rist nøttene i tørr stekepanne ved høy varme noen minutter. Rist ofte på pannen. Ha nøttene i et rent kjøkkenhåndklede og gni til skallet løsner. Fjern det. Smelt smøret og avkjøl det. Visp egg og sukker til tykk eggedosis. Bland sammen mel, kakao og vaniljesukker. Rør blandingen inn i eggedosisen. Ha i smør til slutt. Hell røren i en langpanne med bakepapir. Trykk nøttene i deigen og stek kaken midt i ovnen.
Ta den ut når den kjennes ganske ferdig, men fremdeles ikke er helt fast. Avkjøl den og løft den ut av formen ved hjelp av bakepapiret. Skjær 5 x 5 cm store ruter. Oppbevares kjølig eller i fryser.
Peppermynte snacks
300 g melis
1 eggehvite
20 dråper peppermynteolje
100 g sjokolade
Smelt sjokolade og rør inn melis og peppermyntedråper.
Skjær inn den stivpiskede eggehviten.
La stivne på ett brett.
Romsjokolade med marsipan
75 g fløte
250 g sjokolade
50 g rom
ca. 150 g marsipan
1. Fløten gis et oppkok og dras av platen.
2. Hakket sjokolade blandes i - rør til alt er smeltet.
3. Rom tilsettes.
4. Kjevle ut marsipan til ca. 3 mm og stikk ut små rundinger.
5. Den avkjølte massen røres litt opp og sprøytes som små topper på marsipanplettene.
6. Evt. trekk med skokolade.
Trøffelkuler
100 g fløte
250 g sjokolade
smak ca. 50 g - eksempel:
cognac, rom, appelsinlikør, honning, etc.
Her kan du tilsette hva du måtte ønske av smak!
1. Fløten gis et oppkok og dras av platen.
2. Hakket sjokolade blandes i - rør til alt er smeltet.
3. Smak tilsettes.
4. Avkjøles og røres litt opp.
5. Sprøyt canachen ut i tynne stenger.
6. Når det har stivnet skjæres de i stykker på ca. 2 cm og rulles til små kuler.
7. Rulles i smeltet sjokolade - deretter over en "tett" kjøkkenrist/ gitter før sjokoladen stivner, slik at kulene får et "rufsete" utseende.
Og til slutt hjemmelagd marsipan.
Marsipan
100 g malte mandler
100 g melis
2 ss fløte
Konditorfarge.
Skåld og mal mandlene og elt dem sammen med melisen, mens fløten dryppes i.
Når massen er passe fast og smidig blandes evt konditorfarge i.
Fløtekarameller 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.12.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BarnemixBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 dl kremfløte
250 gr sukker
100 gr lys sirup
50 gr smør
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til massen har en farge omtrent som mysost og er tykk som grøt. Dette vil ta ca. 30-40 min, avhengig av kjelens diameter. Rør godt hele tiden.
Gjør en prøve ved og helle en ts. av massen i litt kaldt vann. Vannet skal forbli klart, og karamellklumpen må kunne formes til en kule. Hvis den ikke gjør det MÅ massen koke lenger.
Hell den flytende karamellmassen i to oljesmurte kakeformer La den avkjøles til romtempratur.
Del den deretter opp i passende firkanter.
oppbevares kjøligt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
389,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Baileys kuler
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.03.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Ukjent FotografIngredienser
200 g marsipan masse
1/2 dl baileys
Mørk kokesjokolade
O'boy
Fremgangsmåte
Elt marsipan og baileys godt sammen. Evt smak til med mer likør. Trill ut kuler som glaseres i smeltet sjokolade. Trilles i sjokoladepulver mens de er fuktige.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
473,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kokosboller 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.11.2003Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
450 g sukker,
1 1/2 dl vann
8 plater
gelatin ,
2 ts vaniljesukker
Glasur:
125 g kokesjokolade
75 g kokosfett
ca. 125 g kokosmasse
Kokosboller kvalifiserer vel ikke helt til betegnelsen konfekt, men gode er de ihvertfall.Fremgangsmåte
1. Bland sukker og vann i en kjele og la det koke i ca. 15 minutter. Tilsett mer vann hvis det koker tørt.
2. La gelatinplatene ligge i kaldt vann ca. 10 minutter. Kryst gelatinplatene og løs dem opp i varm sukkerlake. Rør til gelatinen er helt oppløst og ha i vaniljesukker. Avkjøl massen under kraftig røring til blandingen er stiv og luftig.
3. Sett gelatinmassen med skje på smurt papir og la bollene stå kjølig til neste dag.
4. Smelt sjokolade og fett over vannbad. Dypp bollene ved hjelp av to gafler i glasuren og rull dem i kokos. La kokosbollene stivne på bakepapir eller i muffinsformer. Kan oppbevares i tett boks på et kjølig sted.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
425,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
56,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kokossnitter 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.06.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
125 g mykt smør
125 g sukker
3 eggeplommer
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 dl bringebærsyltetøy
3 eggehviter
125 g sukker
100 g kokos
Fremgangsmåte
Rør smør og sukker lyst og luftig. Ha i eggeplommer og rør inn hvetemel/bakepulver til en ganske fast deig. Fordel deigen i to brødformer (1 1/2 liter) og bre syltetøy over. Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs og bland i kokos. Fordel dette over kakene. Stek ved 170 °C i ca. 45 minutter. Del avkjølt kake i snitter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
334,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Moccamuffins
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
200 g smør
100 g sukker
250 g hvetemel
1 ss kakao
2 ts bakepulver
1 plate kokesjokolade, grovhakket
1 dl sterk kaffe, gjerne espresso
1 dl lettrømme
Muffins er enkle å lage og er kjempehyggelig å lage sammen med familie eller venner. Disse passer også utmerket til et stort glass melk. Nam!Fremgangsmåte
Saftige og gode muffens, gjerne litt rå i midten.
I stekeovnen: 180 °C, ca. 15 minutter
Bland smør og sukker og rør det til smørkrem. Tilsett det øvrige litt etter litt til det blir en jevn deig. Fordel deigen i store muffinsformer ( bruker du små lager du flere). Stekes midt i ovnen, de blir litt rå i midten. Hvis du vil ha dem gjennomstekt å du steke litt lenger.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
418,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fløtekarameller 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.12.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BarnemixBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 dl kremfløte
250 gr sukker
100 gr lys sirup
50 gr smør
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til massen har en farge omtrent som mysost og er tykk som grøt. Dette vil ta ca. 30-40 min, avhengig av kjelens diameter. Rør godt hele tiden.
Gjør en prøve ved og helle en ts. av massen i litt kaldt vann. Vannet skal forbli klart, og karamellklumpen må kunne formes til en kule. Hvis den ikke gjør det MÅ massen koke lenger.
Hell den flytende karamellmassen i to oljesmurte kakeformer La den avkjøles til romtempratur.
Del den deretter opp i passende firkanter.
oppbevares kjøligt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
389,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Juleknekk 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 dl sirup
1 ss smør
2-3 ss kokosmasse
Fremgangsmåte
Bland fløte, sukker og sirup i en vid kjele. La blandingen koke uten lokk på sterk varme ca 1 time. Rør i blandingen noen ganger under koking. Tilsett smør og kokosmasse. Hell noen dråper knekk i en skål med kaldt vann. Hvis det går lett å forme en slett kule, er den klar. Hell straks knekken i konfektskåler og la den stivne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
356,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
56,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Brente mandler til jul
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.12.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
45 mandler
1,5 dl sukker
Denne metoden er litt skummel da veldig varmt sukker er, ja! Varmt!
Og det smeller litt i blandingen så om en ikke tør kjøre løpet ut, så avslutt. Mandlene blir like gode men ikke like fine. Se bildet. Vi fikk ca 50% av mandlene brun coated, mens de andre ble lyse.
Jeg fant denne oppskriften i VG, men fant og en lignende metode på mine egne nettsider fra mange år tilbake.Fremgangsmåte
Ha vannet, melis/sukker og mandlene i en stor gryte, helst en som er litt kraftig. Kok opp til det koker, skru ned varmen og rør rundt av og til med en kraftig sleiv til det begynner å tørke inn. Når dette skjer kan man ha i kanelen. Nå har sukkeret blitt lyst og tørt
Så begynner moroa. Sett varmen på fullt og så rører man hele tiden med en kraftig sleiv. Dette er tungt og varmt, men etter en stund så smelter sukkeret igjen og blir som en brun coating på mandlene. Tør en kjøre helt ut her så blir alle fine og brune, men om en avslutter pga varmen så er de jo like gode på smaken.
Hell de så over på ett bakepapir og la de kjøle ned. Skill de fra hverandre. Oppbevares tørt
Tips
Når du skrur opp varmen så ha i en god klatt smør. Det hjelper litt med å få i gang prosessen, og de blir lettere glinsende.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
442,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
28,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sjokoladedrømmer
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.03.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
125 g meierismør
120 g sukker
2 ss lys sirup
2 plater lys sjokolade
1/2 pk. (250 g) delfiafett
250 g havrekjeks, knust
corn flaces eller all bran flaces
hakkede nøtter eller mandler
Tørket frukt, hakket
Bare herlig konfekt! Raske og enkle å lage. Sett gjerne ditt særpreg på rutene ved å varier den tørkede frukten, coctailbær, rosiner, fiken eller aprikoser.Fremgangsmåte
Smelt smør, sukker, sirup, sjokolade og delfiafett i en kjele ved svak varme. Knus kjeks og flakes og bland alt sammen.
Bre massen på bakepapir (ca. ½ cm tykk) og sett det kaldt til det stivner. Skjær i biter etter ønsket størrelse når det er stivnet.
Sett gjerne ditt særpreg på rutene ved å varier den tørkede frukten, coctailbær, rosiner, fiken eller aprikoser.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
557,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
50,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
37,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Delfia kake liten Alf´s spesial
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Wenche UllandBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 plater kokesjoklade 250 g
1 pakke delfiafett 250 g
2 egg
2-3 ss sukker
4 ss kaffe
Tørre kjeks
Geletopper
Marsipan
Evt annet etter ønske.
Spesial delfiakake dedikert til Alf!
Bilde viser hvor mye forskjellig pynt man kan bruke etter at en unge gikk amok, og da ble det problem med å dele den opp, beklager!Fremgangsmåte
Smelt delfiafettet og sjokoladen.
Visp eggedosis av egg og sukker.
Ha sjokoladen og fettet i eggedosisen.
Rør inn litt kaffe. Legg litt pynt inni kaken og resten på toppen. Marsipan er fint inni.
Hell i avlang form dekket med matpapir eller folie, og stikk ned kjeks, gele og marsipan.
Dekk til og kjøl ned i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
547,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
44,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sjokoladekarameller 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.01.2009Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl Dansukker Sukker
1 ss kakao
folie
Hjemmelagde sjokoladekarameller hører julen til, men smaker selvsagt uimotståelig godt året rundt. Ta en enkel kuletest for å sjekke at sjokoladekaramellene får riktig konsistensFremgangsmåte
Bland kremfløte, sirup, sukker og kakao i en stor glassbolle. Sett i mikrobølgeovn på full effekt (700 W) i 5 minutter. Rør rundt og kok i ytterligere 2 minutter på full effekt.
Tøm massen over på smurt folie. La sjokoladekaramellen avkjøles. Klipp i biter og pakk inn i cellofan.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
344,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sjokoladefudge 4
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.01.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Dr OetkerBildet er tatt av
Dr OetkerIngredienser
3 dl kremfløte
3 dl sukker
1 dl sirup
50 g smør
2 ss Dr. Oetker Flytende Glukose
1 krm salt
100 g mørk sjokolade
1 ss Dr. Oetker Ekte Bourbon Vaniljesukker
Nydelig sjokofudgeFremgangsmåte
Bland kremfløte, sukker og sirup i en tykkbunnet gryte. Kok opp og sett i et steketermometer. La koke til blandingen er 120 grader. Rør i smør, salt, vaniljesukker og glukose. Kok 1 minutt.
Ta gryten av kokeplaten og tilsett sjokoladen i biter. Rør om og hell røren i en form (20X30 cm) kledd med bakepapir. Settes kjølig til røren stivner.
Skjær ut biter med kniv. Oppbevares kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
398,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
51,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:73