
Igjen er det Halloween med skremmende aktører og gode oppskrifter. Halloween som er en amerikansk tradisjon forbinder vi med gresskar og utkledning, og barn som
går på dørene å tigger godteri. 31 oktober er dagen da det feires
Historie
Den amerikanske tradisjonen med skremmende, utskårne gresskaransikter ble til på den kristne All Hallows Eve, dagen før Alle Helgens dag. De onde åndene skulle
skremmes vekk. Siden er Halloween blitt en nasjonal feiring og fest; først og fremst i USA, senere også i Norge.
Halloween begynte altså som All Hallows Eve, Alle Helgens kveld, og ble feiret kvelden før Alle Helgens Dag. Halloween feires vanligvis 31. oktober, og markeres av
utkledde barn som går fra dør til dør i nabolaget og ber om godterier. De senere år har også vi nordmenn begynt å feire den amerikanske skikken. Gresskaret spiller
imidlertid hovedrollen og er selve ikonet for Halloween.Både som pynt og ingrediens i utallige retter - fra paier og puddinger til supper og stuinger.
Oppskrifter til Halloween
Jeg viser her noen av de mest populære oppskrifter til denne kvelden, og som nevnt spiller jo gresskar hovedrollen.
Gresskarpai
300 g hvetemel
150 g kaldt smør
½ ts salt
ca 1 dl vann
Fyll:
5 dl gresskarpuré
3 dl fløte
½ dl brunt sukker
1 ½ dl sukker
½ ts salt
1 ts kanel
½ ts malt ingefær
¼ ts revet muskat
1 knivspiss med malt nellik
Pynt:
3 dl pisket kremfløte
ferske fiken
Ha mel, smør og salt i en matprosessor. Tilsett vann mens maskinen går og kjør til alt har samlet seg til en stor klump.
Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet
ca en halv time. Da blir den lettere å kjevle ut. Smør en stor paiform og trykk paideigen ned i formen. Sett formen kaldt mens du forbereder fyllet.
Skjær gresskaret i terninger og legg det i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok gresskaret til det er mørt. Hell av vannet og damp bitene godt. Mos dem så for hånd
eller i en matprosessor.
Bland alle ingrediensene til fyllet og rør blandingen glatt. Hell gresskarblandingen i formen og stek paien i 15 minutter ved 220 grader. Skru ned temperaturen til 170
grader og stek videre i ca 45 minutter. For å se om paien er ferdig kan du stikke en kniv ned i fyllet. Sitter det ikke noe igjen på kniven, er paien ferdig.
La den stå og
hvile litt. Pynt med litt pisket krem og fiken og server resten av kremen ved siden av.
Brownies til Halloween
Blir en stor langpanne
1 kg sukker
8 egg
6 ts vaniljesukker
1 ts salt
12 ss bakekakao
6 dl hvetemel
400 g smeltet smør
Visp sukker og egg til eggedosis. Bland sammen det tørre og sikt i eggedosisen og vend inn med hjelp av en slikkepott.
Tilsett smeltet avkjølt smør og rør lett sammen.
Hell deigen i en bakepairkledt langpanne. Stek på nederste rille i varm stekeovn, 175oC i 40 -50 min. Kaken skal være myk.
Del opp i ruter.
Tips:
Oppskriften kan halveres og stekes i en liten langpanne/ildfast form.
Til dessert server kaken med is eller krem og lune bær.
Gresskarmuffins til halloween
Blir 12 muffins
300 g gresskar (beregnet med skall)
115 g smør
200 g sukker
225 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 g malt ingefær
1 ts malt kanel
2 stk store egg
Glasur
200 g kremost naturell
50 g smør
75 g melis
½ ts vaniljesukker
Dekor
¼ plate sjokolade
1. Sett ovnen på 175 ºC.
2. Fjern frøene i gresskaret. Del opp gresskaret i biter, og skrell bitene. Bitene skal nå dampkokes i en kjele, til bitene er myke. (Kan sammenlignes med å dampe kålrot til
kålrotstappe.) Hell av eventuelt vann, og mos gresskarbitene. Med en stavmikser går dette veldig fort. Avkjøl gresskarmosen før bruk. Du skal bruke 100 gram ferdig
gresskarmos.
3. Pisk smør og sukker hvitt.
4. Pisk inn ett og ett egg i smørblandingen.
5. Ha i gresskarmosen, og bland godt.
6. Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker, ingefær og kanel, og bland godt.
7. Fordel røren i 12 store muffinsformer eller 40 konfektformer.
8. Stek muffinsene midt i ovnen på 175 ºC, store i 20 minutter og små i 15 minutter. Avkjøl på rist.
9. Visp sammen kremost og smør til glasuren. Tilsett melis og vaniljesukker og rør til glasuren blir glatt og jevn. Fordel glasuren på muffinsene.
10. Smelt sjokolade og dekorer med Halloween-symboler.
Tips:
Finner du ikke gresskar? Gulrot er en god erstatning.
Gresskarsuppe til halloween
4 porsjoner
En skremmende god gresskarsuppe som kan serveres som forrett i en suppebolle av brød til Halloweenfesten, eller nytes på en helt vanlig hverdag.
500 g gresskar uten skall og kjerne
2 stk sjalottløk
1 båt hvitløk
3 dl Grønnsakkraft
1 beger matfløte
2 ss soyasaus
1 ts chilipulver
salt og pepper
50 g smør
Parmesanost
4 store, fine eller grove rundstykker til servering
1. Fjern skall og kjerner i gresskaret. Del deretter gresskaret i biter.
2. Rens og grovhakk løk og hvitløk.
3. Fres gresskar, løk og hvitløk i smør i en panne.
4. Kok opp grønnsakskraft i en kjele. Tilsett fløte og soyasaus.
5. Ha gresskar og løk over i kjelen og kok til gresskarbitene er møre.
6. Bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin for å få en jevn konsistens på suppen. La småkoke i 5-10 minutter.
6. Smak til med chilikrydder, salt og pepper.
7. Rør inn 50 gram smør før suppen skal serveres.
8. Dryss over revet parmesanost før servering.
Serveringstips:
Kjøp store rundstykker på ditt lokale bakeri eller bak selv. Skjær av toppen på rundstykket og fjern krummen. Server suppen i spiselige suppeboller
med et dryss av parmesanost på toppen
Andre ressurser for halloween
Sjekk opp mine eldre artikler om
halloween:
Søk etter flere oppskrifter til halloween
Vis flere oppskrifter med gresskar
Les mer om gresskar
Gode tips hos frukt.no
Og frukt.no har her en video om hvordan lage gresskarlykt
Gresskarpai - skummelt godt til Halloween
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
Paibunn:
200 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann
Gresskarfyll:
6 ss hvetemel
¾ ts bakepulver
½ ts salt
1 ts malt kanel
1 ts malt allehånde
½ ts malt ingefær
½ ts malt muskat
2 stk. egg
1 ¾ dl sukker
3 ss smeltet smør
400 g gresskarpuré
1 boks vikingmelk
2 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene til paibunnen i en matprosessor og kjør til en fast deig. La den hvile i kjøleskapet 1/2 time. Kjevle eller trykk deigen ut i en paiform. Prikk med gaffel og forstek paiskallet ved 200 grader C i 10 minutter.
Blad sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, smør og sukker. Tilsett gresskarpuré, melk og vanilje. Hell fyllet i paiskallet og stek ved 180 grader C i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Server paien lun eller avkjølt, med pisket krem, iskrem eller en klatt rømme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
287,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
37,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Halloween-cupcakes
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.10.2022Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Dr OetkerBildet er tatt av
Dr OetkerIngredienser
Muffinsdeig
2 egg
2 dl sukker
2 dl melk
1 dl olje (ikke olivenolje)
1 ts sitronaroma
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts Dr. Oetker Ekte Bourbon Vaniljesukker
1/2 ts salt
Topping
200 g ferskost (philadelphia eller mascarpone)
ca 1 ts rød konditorfarge
ca 2 ts gul konditorfarge
1 ts Dr. Oetker Ekte Bourbon Vaniljesukker
2 dl siktet melis
Dekorasjon
Melis
Dr. Oetker Myke Sølvkuler
Enkle cupcakes til skumle kvelder.Fremgangsmåte
(12 store eller 15 små cupcakes)
Deig:
Visp egg og sukker luftig. Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha disse i eggblandingen vekslevis med melken og oljen. Tilsett sitronaroma.
Fyll muffinsformene 2/3 fulle ved hjelp av to spiseskjeer eller en isskje. Stek på 200ºC i ca. 20 minutter for store muffins og 15 minutter for små.
La muffinsene avkjøles før pynting.
Topping:
Rør sammen alle ingrediensene til en kremet konsistens. Ha på muffinsene med en kniv eller med en sprøytepose.
Dekorer muffinsene videre med melis og sølvkuler.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
344,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ekte glaserte epler
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
22.03.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
5 stk. røde eple
250 g sukker
1 dl vann
3 ss eplecidereddik
Fremgangsmåte
Kok opp sukker og vann uten lokk. Skum av og tilsett eddik. Kok sukkerlaken til den blir sirupsaktig.
Ta knekkprøven: Drypp skaftet på en treskje, e.l. i sukkerlaken, dypp skaftet ned i kaldt vann. Laken som sitter på skaftet skal være så stivt at det laken knekker.
Fjern stilk og blomst på eplene og stikk dem på en lang pinne. Rull eplene rundt i sukkerlaken. Sett pinnene i f.eks. en stor potet til laken stivner.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2975