Lag karameller til jul.


Oppdatertdato: 2021-12-13 Tema: Søtsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Hjemmelagde karameller passer jo hele året men er nok mest kjent i førjulstiden. Vi lagde karameller før men nå er det flere år siden vi prøvde oss. Er ikke så vanskelig om en følger med ved oppvarming, prøver med karamelldråpe prøven for å se om de er ferdig kokt og passer på så en ikke brenner seg. Og rør hele tiden fra bunnen av gryten
Noen er så avanserte at de og har ett såkalt sukkertermometer som kan måle temperaturen i karamellblandingen. Når blandingen har nådd ca 118 til 121 grader er den ferdig. Jo varmere jo hardere.

Karamelltesten:

Bruk ett glass med kaldt vann. Ta en dråpe karamell med en lang skje og drypp den i vannet. Hvis den er ferdig vil dråpen stivne og holde seg atskilt fra vannet. Kan da også formes. Stivner den ikke så kok litt til.

En vanlig oppskrift på fløtekarameller er fløte, sukker, sirup og smør. Men under her er mange flere oppskrifter på forskjellige karameller til jul. Noen er mer forseggjorte enn andre, men ofte er de enkle de beste. Flere har forskjellige smakstilsetninger i seg. Alle under er og nærings og allergiberegnet.

Lykke til


Annonse



Fløtekarameller 3


Prøv også Fløtekarameller 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Barnemix
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 dl kremfløte
250 gr sukker
100 gr lys sirup
50 gr smør



Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til massen har en farge omtrent som mysost og er tykk som grøt. Dette vil ta ca. 30-40 min, avhengig av kjelens diameter. Rør godt hele tiden.

Gjør en prøve ved og helle en ts. av massen i litt kaldt vann. Vannet skal forbli klart, og karamellklumpen må kunne formes til en kule. Hvis den ikke gjør det MÅ massen koke lenger.
Hell den flytende karamellmassen i to oljesmurte kakeformer La den avkjøles til romtempratur.
Del den deretter opp i passende firkanter.
oppbevares kjøligt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 389,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Myke karameller


Prøv også Myke karameller.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 31.03.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

4 dl kremfløte
40 g Sukrin Gold
40 g Tagatesse
25 g FiberSirup Gold
20 g meierismør
1 ts vaniljepulver


Søte og gode fløtekarameller uten tilsatt sukker!


Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele eller en teflonkjele (vi syntes en tykkbunnet kjele funket best). La det koke i 30-40 minutter på ganske svak varme, det skal bare akkurat boble litt hele tiden (ca 40% av maks varme). Rør i karamellen med jevne mellomrom, litt ekstra ofte det første kvarteret. Karamellen skal bli ganske brun og tykk. Hell massen over i en form på 15x20 cm. Smør formen eller bruk bakepapir i bunn. Strø over litt grovt havsalt og la massen stivne. Det tar ca 2 timer.

Tips:
Bland gjerne inn hakkede nøtter i karamellen. Du kan også tilsette 1 ss kakao hvis du ønsker sjokoladekarameller.

Denne oppskriften har vi hentet fra Elisabeth Holm

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 318,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 31,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Aniskaramell


Prøv også Aniskaramell.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.11.2013
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 dl kremfløte
2 ss hel anis
1 ½ dl Dansukker Lys Sirup
½ dl Dansukker Glykosesirup
2 dl Dansukker Demerarasukker



Fremgangsmåte

Ha fløten og anisen i en kasserolle. Kok opp og la det putre i 10 minutter. Sil bort anisfrøene.
Tilsett sirup og sukker og kok i ca. 20 minutter. Ta en kuleprøve for å sjekke om karamellen er passe fast eller bruk et termometer (120-125 °C).
Hell over i en form (ca. 12 x 20 cm). La det stivne. Kutt i biter og pakk inn i papir.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 343,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 59,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Limekarameller.

Limekarameller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2013
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

100 g smør
2 dl kremfløte
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker
revet skall av 2 lime


Hjemmelagde karameller smaker best.


Fremgangsmåte

Søte og syrlige karameller. Skallet fra en sitron kan erstatte limeskallet. Massen blir veldig varm når den koker, - voksne må ha ansvaret.

Smelt smøret i en tykkbunnet, vid kjele. Tilsett fløte, sirup og vaniljesukker. Kok uten lokk, rør om av og til inntil røren holder dråpeprøven ( ha en dråpe av røren i kaldt vann og du skal kunne lage en klump av den).
Hell røren i en langpanne med bakepapir, ca. 20 x 30 cm. Avkjøle massen. Klipp eller skjær karamellene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 331,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Appelsinkarameller.

Appelsinkarameller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2012
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

100 g smør
2 dl kremfløte
3 dl Dansukker Finkornet Sukker
½ dl Dansukker Lys Sirup
½ dl Glukosesirup (eller apotekvare)
1 ts vaniljesukker
Revet skall av 2 økologiske appelsiner


Gode karameller med appelsinsmak


Fremgangsmåte

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Tilsett kremfløte, sukker og begge sirupsvariantene og la det koke i 20-30 minutter. Rør om et par ganger. La det koke til blandingen holder 120 grader eller lag en kuleprøve i kaldt vann for å se når karamellen er ferdig.
Tilsett appelsinskallet. Hell karamellmassen i en oljet form og sett den til avkjøling. Skjær karamellene i biter og pakk dem i smørpapir eller cellofan. Oppbevares kaldt.
Du kan sløyfe appelsinskallet og får da en naturell fløtekaramell, eller smaksette karamellen med 1 ss finrevet frisk ingefær eller 2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 389,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Harde fløtekarameller.

Harde fløtekarameller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 dl kremfløte
2 dl Dansukker Lys Sirup
3 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Glykosesirup
2 ss smør eller margarin
1/2 ts eddik


Karameller som tar knekken på tennene:)


Fremgangsmåte

Bland alt utenom smør og eddik i en tykkbunnet gryte. Kok opp.

La karamellen koke til massen endrer farge, ca. 45 min, eller til den er 140 °C. Kontroller om karamellen er ferdig ved av og til å dryppe litt av massen i en kopp med kaldt van. Når den stivner, er den klar. Bland inn smøret og eddiken. Hell umiddelbart røren over på en oljet marmorplate eller et oljet bakebrett.

Når røren er lunken, tar du tak i massen og drar ut, tvinner og vikler den sammen igjen. Fortsett å dra, tvinne og vikle sammen. Jo mer du drar, desto finere blir resultatet.
Avslutt med å tvinne massen, og klipp passelig store biter. Pakk gjerne karamellene i cellofan eller folie.

Tips!
Hvis massen blir for hard når du drar i den, kan du ha den en kort stund i mikrobølgeovnen, slik at den blir håndterlig igjen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 358,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 63,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Myk peanøttkaramell.

Myk peanøttkaramell


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.04.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

Peanøttkaramell:
10 ferske dadler (normal størrelse)
6 ss Peanøttmel
3 ss kokosolje
2 ss FiberSirup
salt etter ønsket smak

Sjokoladetopping:
1 plate Sukrinsjokolade (40 g)


Disse myke bitene med peanøttkaramell overtrukket med sjokolade smaker helt fantastisk godt!


Fremgangsmåte

Kjør dadlene i en foodprosessor.
Smelt kokosolje i vannbad og bland med daddelmassen.
Tilsett Peanøttmel, og bland alt godt sammen i kjøkkenmaskinen.
Kna deigen ned i en form kledd med plastfolie. Strø salt over massen.
Smelt sjokoladen i vannbad og smør den over peanøttdeigen.
La det hele stå i fryseren 10-15 min før det deles opp i biter - Nyt!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 382,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 27,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Karameller.

Karameller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 23.05.2005
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete
Bildet er tatt av dghchocolatier

Ingredienser

2 dl sukker
2 dl fløte
2 dl sirup

Hvis du ønsker det:
Hakkede nøtter eller mandler.


God og utprøvd oppskrift på karameller


Fremgangsmåte

Hell sukker, fløte og sirup i en stor gryte. Rør sammen, må koke lenge og røres med jevne mellomrom. Ta vanntesten (se under) slik at du vet når karamellmassen er ferdig. Hell massen i en form med oljet bakepapir i bunnen. Avkjøl. Skjer i passende biter, og pakk evt. inn i cellofan.

Hvis du vil ha nøtter/mandler i, rør dem inn i karamellmassen før den helles i form. Og vær forsiktig, karamellmassen blir svært varm hold små barnefingre unna.

Vanntesten:
Det er lurt å ta vanntesten på karamellene. Det vis si at du drypper litt av karamellmassen i et glass kaldt vann. Grunnen til dette er at du ser hvor harde karamellene blir når de er ferdig stivnet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 340,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Myke banankarameller.

Myke banankarameller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.01.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

50 g skumbananer, ca. 10 stk.
2 dl Sukker
1 dl kremfløte
50 g smør
150 g hvit sjokolade



Fremgangsmåte

Klipp skumbananene i svært små biter og bland dem med smør, sukker og fløte i en gryte. Varm opp ved svak varme til alt er smeltet. La småkoke i 10 minutter under omrøring.

Tilsett sjokoladen og rør til en glatt masse. Ta gryten av varmen og rør til massen blir kaldere og lysere. Hell massen i en smurt form, 20 x 30 cm. La massen stivne og skjær deretter ut små biter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 472,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 55,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Karameller med honning.

Karameller med honning


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 30.10.2012
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 dl sukker
2 dl lys sirup
2 dl kremfløte
2 ss honning
1 ss meierismør
½ dl mandler , finhakkede


Fyldige karameller med en ny vri. Nøtter og honning smaker nydelig i karameller.


Fremgangsmåte

Bland sukker, sirup og fløte i en kjele og la blandingen boblekoke i ca. 45 minutter. Rør i blandingen av og til under kokingen. Drypp noen dråper i kaldt vann og kjenn om de kan formes til kuler.
Rør i honning, smør og mandler og fordel massen i små konfektformer. Avkjøl.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 358,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 56,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Karameller til selskap.

Karameller til selskap


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.04.2002
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elbjørg Pettersen
Bildet er tatt av pixel1

Ingredienser

4 dl sukker
2 1/2 ss sirup
4 dl fløte
4 ss kakao
2 ss smør
75 g hakkede nøtter



Fremgangsmåte

Bland alt unntatt smør og nøtter i en liten tykkbunnet gryte. La det småkoke til massen er seig og tykk. Hell en dråpe i kaldt vann og se om den blir stiv.
Ta gryten av varmen og tilsett smør og hakkede nøtter. Helles ut på en godt smurt plate og avkjøles litt.
Skjær så ut små firkanter og pakk de inn i papir.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 407,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nøtte-sjokoladekarameller.

Nøtte-sjokoladekarameller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

100 g smør
1 1/2 dl kremfløte
1 3/4 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
125 g hakket mørk sjokolade
1 klype salt
1 1/2 dl hele hasselnøtter


Karameller med nøtter i til jul.


Fremgangsmåte

Smelt smør og kremfløte i en gryte. Tilsett sukker og sirup. Kok opp.
Tilsett hakket sjokolade og en klype salt.
La koke til temperaturen er 125 °C. Rør av og til. Det er enklest å bruke et steketermometer, men du kan også foreta en kuleprøve. Drypp litt av karamellmassen i et glass kaldt vann: Hvis den blir en rund, halvmyk karamell, er den klar. Det tar ca. 30–40 minutter før karamellmassen får riktig temperatur.

Rør inn hasselnøttene, og hell røren over i en smurt eller kledd avlang form på 30 x 10 cm. La stivne.
Skjær i firkanter, og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 452,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fløtekarameller.

Fløtekarameller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.04.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elbjørg Pettersen
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2,5 dl fløte
3 dl sukker
1 ss sirup
1 ss smør
1 ss vaniljesukker



Fremgangsmåte

Kok fløte og sukker til massen tykner. Tilsett det andre.
La det småkoke til massen er seig og tykk. Hell en dråpe i kaldt vann og se om den blir stiv.
Helles ut på en godt smurt plate og avkjøles litt. Skjær så ut små firkanter og pakk de inn i papir.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 383,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 51,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3256
Info.Grønnsaker.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.