Hjemmelagde karameller passer jo hele året men er nok mest kjent i førjulstiden. Vi lagde karameller før men nå er det flere år siden vi prøvde oss. Er ikke så vanskelig om en følger med ved oppvarming, prøver med karamelldråpe prøven for å se om de er ferdig kokt og passer på så en ikke brenner seg. Og rør hele tiden fra bunnen av gryten
Noen er så avanserte at de og har ett såkalt sukkertermometer som kan måle temperaturen i karamellblandingen. Når blandingen har nådd ca 118 til 121 grader er den ferdig. Jo varmere jo hardere.
Karamelltesten:
Bruk ett glass med kaldt vann. Ta en dråpe karamell med en lang skje og drypp den i vannet. Hvis den er ferdig vil dråpen stivne og holde seg atskilt fra vannet. Kan da også formes. Stivner den ikke så kok litt til.
En vanlig oppskrift på fløtekarameller er fløte, sukker, sirup og smør. Men under her er mange flere oppskrifter på forskjellige karameller til jul. Noen er mer forseggjorte enn andre, men ofte er de enkle de beste. Flere har forskjellige smakstilsetninger i seg. Alle under er og nærings og allergiberegnet.
Lykke til
Fløtekarameller 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.12.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BarnemixBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 dl kremfløte
250 gr sukker
100 gr lys sirup
50 gr smør
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til massen har en farge omtrent som mysost og er tykk som grøt. Dette vil ta ca. 30-40 min, avhengig av kjelens diameter. Rør godt hele tiden.
Gjør en prøve ved og helle en ts. av massen i litt kaldt vann. Vannet skal forbli klart, og karamellklumpen må kunne formes til en kule. Hvis den ikke gjør det MÅ massen koke lenger.
Hell den flytende karamellmassen i to oljesmurte kakeformer La den avkjøles til romtempratur.
Del den deretter opp i passende firkanter.
oppbevares kjøligt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
389,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Myke karameller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
31.03.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
4 dl kremfløte
40 g Sukrin Gold
40 g Tagatesse
25 g FiberSirup Gold
20 g meierismør
1 ts vaniljepulver
Søte og gode fløtekarameller uten tilsatt sukker!Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele eller en teflonkjele (vi syntes en tykkbunnet kjele funket best). La det koke i 30-40 minutter på ganske svak varme, det skal bare akkurat boble litt hele tiden (ca 40% av maks varme). Rør i karamellen med jevne mellomrom, litt ekstra ofte det første kvarteret. Karamellen skal bli ganske brun og tykk. Hell massen over i en form på 15x20 cm. Smør formen eller bruk bakepapir i bunn. Strø over litt grovt havsalt og la massen stivne. Det tar ca 2 timer.
Tips:
Bland gjerne inn hakkede nøtter i karamellen. Du kan også tilsette 1 ss kakao hvis du ønsker sjokoladekarameller.
Denne oppskriften har vi hentet fra Elisabeth Holm
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
318,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
31,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Aniskaramell
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.11.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
2 dl kremfløte
2 ss hel anis
1 ½ dl Dansukker Lys Sirup
½ dl Dansukker Glykosesirup
2 dl Dansukker Demerarasukker
Fremgangsmåte
Ha fløten og anisen i en kasserolle. Kok opp og la det putre i 10 minutter. Sil bort anisfrøene.
Tilsett sirup og
sukker og kok i ca. 20 minutter. Ta en kuleprøve for å sjekke om karamellen er passe fast eller bruk et termometer (120-125 °C).
Hell over i en form (ca. 12 x 20 cm). La det stivne. Kutt i biter og pakk inn i papir.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
343,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
59,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Limekarameller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
100 g smør
2 dl kremfløte
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker
revet skall av 2 lime
Hjemmelagde karameller smaker best.Fremgangsmåte
Søte og syrlige karameller. Skallet fra en sitron kan erstatte limeskallet. Massen blir veldig varm når den koker, - voksne må ha ansvaret.
Smelt smøret i en tykkbunnet, vid kjele. Tilsett fløte, sirup og vaniljesukker. Kok uten lokk, rør om av og til inntil røren holder dråpeprøven ( ha en dråpe av røren i kaldt vann og du skal kunne lage en klump av den).
Hell røren i en langpanne med bakepapir, ca. 20 x 30 cm. Avkjøle massen. Klipp eller skjær karamellene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
331,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
27,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Appelsinkarameller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.11.2012Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
100 g smør
2 dl kremfløte
3 dl Dansukker Finkornet Sukker
½ dl Dansukker Lys Sirup
½ dl Glukosesirup
(eller apotekvare)
1 ts vaniljesukker
Revet skall av 2 økologiske appelsiner
Gode karameller med appelsinsmakFremgangsmåte
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Tilsett kremfløte, sukker og begge sirupsvariantene og la det koke i 20-30 minutter. Rør om et par ganger. La det koke til blandingen holder 120 grader eller lag en kuleprøve i kaldt vann for å se når karamellen er ferdig.
Tilsett appelsinskallet. Hell karamellmassen i en oljet form og sett den til avkjøling. Skjær karamellene i biter og pakk dem i smørpapir eller cellofan. Oppbevares kaldt.
Du kan sløyfe appelsinskallet og får da en naturell fløtekaramell, eller smaksette karamellen med 1 ss finrevet frisk ingefær eller 2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
389,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
50,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Harde fløtekarameller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
2 dl kremfløte
2 dl Dansukker Lys Sirup
3 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Glykosesirup
2 ss smør eller margarin
1/2 ts eddik
Karameller som tar knekken på tennene:)Fremgangsmåte
Bland alt utenom smør og eddik i en tykkbunnet gryte. Kok opp.
La karamellen koke til massen endrer farge, ca. 45 min, eller til den er 140 °C. Kontroller om karamellen er ferdig ved av og til å dryppe litt av massen i en kopp med kaldt van. Når den stivner, er den klar.
Bland inn smøret og eddiken. Hell umiddelbart røren over på en oljet marmorplate eller et oljet bakebrett.
Når røren er lunken, tar du tak i massen og drar ut, tvinner og vikler den sammen igjen. Fortsett å dra, tvinne og vikle sammen. Jo mer du drar, desto finere blir resultatet.
Avslutt med å tvinne massen, og klipp passelig store biter. Pakk gjerne karamellene i cellofan eller folie.
Tips!
Hvis massen blir for hard når du drar i den, kan du ha den en kort stund i mikrobølgeovnen, slik at den blir håndterlig igjen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
358,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
63,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Myk peanøttkaramell
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.04.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
Peanøttkaramell:
10 ferske dadler (normal størrelse)
6 ss Peanøttmel
3 ss kokosolje
2 ss FiberSirup
salt etter ønsket smak
Sjokoladetopping:
1 plate Sukrinsjokolade (40 g)
Disse myke bitene med peanøttkaramell overtrukket med sjokolade smaker helt fantastisk godt!Fremgangsmåte
Kjør dadlene i en foodprosessor.
Smelt kokosolje i vannbad og bland med daddelmassen.
Tilsett Peanøttmel, og bland alt godt sammen i kjøkkenmaskinen.
Kna deigen ned i en form kledd med plastfolie. Strø salt over massen.
Smelt sjokoladen i vannbad og smør den over peanøttdeigen.
La det hele stå i fryseren 10-15 min før det deles opp i biter - Nyt!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
382,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
30,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 27,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Karameller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.05.2005Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
GreteBildet er tatt av
dghchocolatierIngredienser
2 dl sukker
2 dl fløte
2 dl sirup
Hvis du ønsker det:
Hakkede nøtter eller mandler.
God og utprøvd oppskrift på karamellerFremgangsmåte
Hell sukker, fløte og sirup i en stor gryte. Rør sammen, må koke lenge og røres med jevne mellomrom. Ta vanntesten (se under) slik at du vet når karamellmassen er ferdig. Hell massen i en form med oljet bakepapir i bunnen. Avkjøl. Skjer i passende biter, og pakk evt. inn i cellofan.
Hvis du vil ha nøtter/mandler i, rør dem inn i karamellmassen før den helles i form. Og vær forsiktig, karamellmassen blir svært varm hold små barnefingre unna.
Vanntesten:
Det er lurt å ta vanntesten på karamellene. Det vis si at du drypper litt av karamellmassen i et glass kaldt vann. Grunnen til dette er at du ser hvor harde karamellene blir når de er ferdig stivnet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
340,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,41.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Myke banankarameller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.01.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
50 g skumbananer, ca. 10 stk.
2 dl Sukker
1 dl kremfløte
50 g smør
150 g hvit sjokolade
Fremgangsmåte
Klipp skumbananene i svært små biter og bland dem med smør, sukker og fløte i en gryte. Varm opp ved svak varme til alt er smeltet. La småkoke i 10 minutter under omrøring.
Tilsett sjokoladen og rør til en glatt masse. Ta gryten av varmen og rør til massen blir kaldere og lysere. Hell massen i en smurt form, 20 x 30 cm. La massen stivne og skjær deretter ut små biter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
472,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
55,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Karameller med honning
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
30.10.2012Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 dl sukker
2 dl lys sirup
2 dl kremfløte
2 ss honning
1 ss meierismør
½ dl mandler , finhakkede
Fyldige karameller med en ny vri. Nøtter og honning smaker nydelig i karameller.Fremgangsmåte
Bland sukker, sirup og fløte i en kjele og la blandingen boblekoke i ca. 45 minutter. Rør i blandingen av og til under kokingen. Drypp noen dråper i kaldt vann og kjenn om de kan formes til kuler.
Rør i honning, smør og mandler og fordel massen i små konfektformer. Avkjøl.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
358,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
56,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Karameller til selskap
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.04.2002Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elbjørg PettersenBildet er tatt av
pixel1Ingredienser
4 dl sukker
2 1/2 ss sirup
4 dl fløte
4 ss kakao
2 ss smør
75 g hakkede nøtter
Fremgangsmåte
Bland alt unntatt smør og nøtter i en liten tykkbunnet gryte.
La det småkoke til massen er seig og tykk.
Hell en dråpe i kaldt vann og se om den blir stiv.
Ta gryten av varmen og tilsett smør og hakkede nøtter.
Helles ut på en godt smurt plate og avkjøles litt.
Skjær så ut små firkanter og pakk de inn i papir.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
407,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
42,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
24,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Nøtte-sjokoladekarameller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
100 g smør
1 1/2 dl kremfløte
1 3/4 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
125 g hakket mørk sjokolade
1 klype salt
1 1/2 dl hele hasselnøtter
Karameller med nøtter i til jul.Fremgangsmåte
Smelt smør og kremfløte i en gryte. Tilsett sukker og sirup. Kok opp.
Tilsett hakket sjokolade og en klype salt.
La koke til temperaturen er 125 °C. Rør av og til. Det er enklest å bruke et steketermometer, men du kan også foreta en kuleprøve. Drypp litt av karamellmassen i et glass kaldt vann: Hvis den blir en rund, halvmyk karamell, er den klar. Det tar ca. 30–40 minutter før karamellmassen får riktig temperatur.
Rør inn hasselnøttene, og hell røren over i en smurt eller kledd avlang form på 30 x 10 cm. La stivne.
Skjær i firkanter, og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
452,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
27,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fløtekarameller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.04.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elbjørg PettersenBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2,5 dl fløte
3 dl sukker
1 ss sirup
1 ss smør
1 ss vaniljesukker
Fremgangsmåte
Kok fløte og sukker til massen tykner.
Tilsett det andre.
La det småkoke til massen er seig og tykk.
Hell en dråpe i kaldt vann og se om den blir stiv.
Helles ut på en godt smurt plate og avkjøles litt.
Skjær så ut små firkanter og pakk de inn i papir.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
383,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
51,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3256