Lag pestoen selv


Oppdatertdato: 2021-01-22 Tema: Sauser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Har du en god pesto liggende så har du ett godt utgangspunkt til mange retter, og som vi ofte gjør, blander den inn i pasta. Men det som også går an er å lage denne selv. For om du har en blender eller hurtigmikser, så er du godt på vei. Og pesto inneholder ikke noe annet enn ting man ofte har i skapene hjemme. Og kan samtidig være en ide for å bruke rester. Under her er flere typer du kan lage selv, og ett par av disse bruker vi selv jevnlig. Min favoritt er kun en enkel basilikumpesto på kokt spaghetti. Enkel og grei middag.
Lykke til.


Pesto med mandler


Prøv også Pesto med mandler.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2020
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 potte basilikum
50 g mandler
25 g parmesan
1,5 dl olivenolje
salt
pepper
litt sitronsaft


Normalt skal det være pinjekjerner i denne pestoen, men når man ikke har det så prøver man noe annet. Vi brukte dermed mandler. Det funker, selv om smaken ble litt mildere.


Fremgangsmåte

Bland basilikum, mandler, parmesan, olivenolje, salt og pepper i en bolle med en stavmikser. Smak til med litt sitronsaft. Bruk pestoen til pastaretter ol.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 567,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 58,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Basilikum pesto


Prøv også Basilikum pesto.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.09.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Hamduved.dk
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

2 bundter basilikum
3/4 dl ristede pinjekerner
2 fed presset hvidløg
3/4 dl fintrevet parmesanost
3/4 dl olivenolie
salt og peber


En i utgangspunktet dansk oppskrift fra Hamduved Økologisk samling


Fremgangsmåte

Skyl og tør basilikummen. Kommes i en food-processor sammen med pinjekerner, hvidløg og parmesanosten.
Blendes til det er finthakket. Med motoren i gang tilsættes olivenolien i en tynd stråle, til det danner en pasta.
Smag til med salt og peber.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 356,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 35,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 26,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Rød pesto


Prøv også Rød pesto.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

100 g soltørkede tomater i olje
1 ss pinjekjerner
20 g parmesan
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1 ts eddik, 7%
nykvernet svart pepper



Fremgangsmåte

Hakk tomatene og hvitløken grovt, riv parmesan. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til det blir en ganske grov masse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 541,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 45,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tapénade - olivenpesto.

Tapénade - olivenpesto


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.07.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 glass sorte olivenuten sten
2 stk ansjos (hel) i vann
2 ss kapers
2 båt presset hvitløk
1 ts olivenolje
smak til med salt og pepper


Tapénade er en provençalsk puré som gjerne spises som hors d’œuvre på canapéer eller baguetter. Den passer også utmerket som dipp til for eksempel grønnsakstaver.


Fremgangsmåte

Oliven blandes med ansjos, kapers, hvitløk og olivenolje til det har en grøtet, finkornet konsistens. Du kan gjerne bruke en elektrisk kjøkkenmaskin til dette. Smakes til med salt og pepper.

Tapénade brukes som dipp til grønnsaker og chips, eller serveres med tynne skiver godt brød.

Bilde fra boken "Middelhavet en kulinarisk reise".

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 302,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Neslepesto med valnøtter.

Neslepesto med valnøtter


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.06.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

1 l friske nesleskudd
4 båter hvitløk
1 dl valnøttkjerner eller cashewnøtter
50 g revet parmesan
1 dl olivenolje


Vårens små, friske nesleskudd er fulle av smak, og knallgode å lage pesto av.


Fremgangsmåte

Skyll neslene godt i kaldt vann og fjern rusk og urenhelter. Bruk hansker, så du ikke brenner deg.
Kok opp en kjele med vann og ha i neslene. La det koke såvidt opp, og hell neslene i et dørslag. Skyll med kaldt, rennende vann. Klem ut vannet med hendene og grovhakk neslene med en kniv.
Ha nesler, hvitløk og nøtter i en hurtigmikser og kjør til en fin masse. Tilsett revet parmesan og spe inn oljen i en fin stråle til du har ønsket konsistens. Smak til med litt salt og pepper.
Ha pestoen på rene, tørre glass og oppbevar i kjøleskapet. Pestoen kan også fryses.

Er du heldig, finner du også ramsløk, som kan erstatte hvitløken. Du kan blande like mengder ramsløk og hvitløk, eller også bruke litt friske, unge skvallerkålblader i pestoen.

Plukk nesler på steder som ikke er forurenset av dyr, mennesker eller trafikk, og bruk hansker når du plukker dem. Unge skudd smaker best – når neslen blomstrer, er sesongen over.

Benytt anledningen og plukk nesler som matauk. Forvell og grovhakk, pakk i poser og frys inn, så har du grunnlag for suppe og stuing utover hele vinteren.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 550,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 54,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pesto av gresskarkjerner.

Pesto av gresskarkjerner


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2018
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

2 dl frisk kruspersille
2 dl frisk basilikum
50 g ristede gresskarkjerner
1 båt hvitløk
5 ss revet parmesan
saften av 1 stk sitron
2 dl olivenolje
1 dl kaldt vann


Mens tradisjonell pesto lages av pinjekjerner og basilikum, så har vi laget en supergod variant med ristede gresskarkjerner, basilikum og kruspersille. Pestoen serveres på samme måte som vanlig pesto, og smør den gjerne på brødskiva i stedet for smør.


Fremgangsmåte

Rist gresskarkjernene i en tørr panne slik at de får litt farge.Ta gjerne vare på 4 ss med ristede gresskarkjerner til pynt.
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin bortsett fra det flytende.
Spe med olje og vann og kjør til du får en jevn pesto.

Smak til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 442,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 45,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Basilikum-pesto 3.

Basilikum-pesto 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

100 g snøfriskost, parmesan, vellagret edamer eller jarlsberg
25 g friske basilikumblader
2 båter hvitløk
30 g pinjekjerner
3 ss olivenolje



Fremgangsmåte

Kjør ost, basilikum,hvitløk og pinjekjerner i foodprocessor. La maskinen gå mens oljen tilsettes slik at alt blir godt blandet til en jevn pesto.

Pesto kan oppbevares på tett glass i kjøleskapet ca. en uke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 385,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 38,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grønn pesto 1.

Grønn pesto 1


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.12.2013
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 dl hakket frisk basilikum
2 båt hvitløk
30 g pinjekjerner eller mandler ristet i varm panne
100 g revet parmesan
6 ss olivenolje


Pesto er en fantastisk saus som har utallige bruksområder. Bruk den som en saus ved siden av annen mat, som dipp, som "smør" på brødskiva, som salatdressing, til tapasretter, m.m.


Fremgangsmåte

Kjør alle ingrediensene, unntatt oljen, i en foodprosessor eller bruk stavmikser. La maskinen gå mens oljen tilsettes i en tynn stråle.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 575,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 53,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 24,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ramsløkpesto.

Ramsløkpesto


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.06.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

200 g ramsløk
2 dl pinjekjerner
50 g parmesan , i biter
2 ts salt
4 dl olivenolje
saften av 1 stk lime


Ramsløk er en smakfull viltvoksende urt man kan finne i naturen her i Norge på våren. Bladene er smakfulle og minner om en blanding av hvitløk og gressløk. Passer ypperlig som tilbehør til stekt og grillet kjøtt.


Fremgangsmåte

1. Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne til de er pent gyllne. Dette for å få frem enda mer smak.
2. Ha ramsløk, pinjekjerner, parmesan og salt i en foodprocessor.
3. Tilsett limesaft og olje i en tynn stråle under kjøring. Pestoen er ferdig når alt er pent blandet.

Topper du med en halv cm olivenolje over pestoen, før du setter på lokk, kan den holde seg så lenge som ett år i kjøleskap.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 563,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 56,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3306






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.