Rømmegrøt er norsk midtsommermat med lange tradisjoner. Mat av syrlige melkeprodukter smaker ekstra leskende og godt i sommervarmen. Nyt de lange lyse kveldene, og server rømmegrøt, spekemat og potetsalat, midtsommersalat og nygrillede asparges. Pølsehorn til de yngste? Og en deilig jordbærdessert som avslutning.
Rømmegrøt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.04.2022Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt
Spekemat og rømmegrøt har lange tradisjoner i Norge. Utrolig godt er det også. Rømmegrøt kan du lage enkelt fra grunnen av, men du får også kjøpt det ferdig i butikken. Server smør, sukker og kanel til.Fremgangsmåte
1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.
4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.
Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
210,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asparges i fløtesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.12.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 bunt frisk grønn asparges
1 dl pinjekjerner
3 dl kremfløte eller matfløte
3 ss finhakket frisk timian , evt oregano eller basilikum
nykvernet salt og pepper
Vårens og sommerens deiligste grønnsak Asparges legger du på grillen i en fløtesaus eller du steker dem i ovnen.Fremgangsmåte
1. Kutt av ca 2 cm av den nederste delen av stilken eller ta tak i stilkenden omtrent midt på aspargesen og bøy den til den seige enden knekker. Skrell den nederste delen av stilken.
2. Rist pinjekjernene ved middels varme i en stekepanne til de er gylne.
3. Lag en kurv av aluminiumsfolie og legg aspargesen oppi kurven.
4. Hell fløte over aspargesen og strø timian og pinjekjerner på toppen.
5. Kvern salt og pepper over og sett kurven på grillen.
6. La stå til aspargesen er mør. Dette tar mellom 10–15 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
243,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
24,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetsalat med egg 2
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
23.12.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
10 stk kokefaste potet
1 stk liten purre
100 g sylteagurk i skiver
1 stk gulrot
2 stk hardkokte egg
ca 2 dl kesam original, 8 %
ca 3 dl lettrømme eller lett crème fraîche
Det er alltid godt med en potetsalat til grillmaten eller på koldtbordet. Prøv denne med egg og gulrot.Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene og avkjøl disse. Kutt potetene i små terninger.
Skyll purren og finsnitt den. Finhakk sylteagurk og skrell guleroten og riv den på rivjern. Kutt opp de avkjølte hardkokte eggene.
Ha det hele i en stor bolle og tilsett kesam og lettrømme/ lett crème fraîche.
Bland at sammen og smak til med nykvernet salt og pepper.
Pynt med litt hakket gressløk eller persille
En porsjon er ca 189 g
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
86,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Jordbærkrem 2
Antall porsjoner =
12Dato lagt inn eller oppdatert
05.05.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
50 g mandler
1 kg jordbær
5 stk gelatinplater
2 stk egg
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss kokende vann
2 dl kremfløte
2 dl kesam vanilje, 7,4 %
Dette er en lekker og smakfull sommerdessert som passer til alle anledninger.Fremgangsmåte
Grovhakk mandlene og del halvparten av jordbærene i små biter, resten skal benyttes til pyntingen.
Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter.
Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.
Ta de bløtlagte gelatinplatene ut av vannet. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i det kokende vannet.
Visp kremfløte til luftig krem.
Bland eggedosis, krem og vaniljekesam, og rør inn smeltet gelatin under konstant omrøring. Vend de delte jordbærene inn i kremen og hell den over i en randform som rommer ca 1 l.
Sett kremen kaldt og la den stivne i minimum 4 timer.
Hvelv jordbærkremen over på et serveringsfat og pynt med resten av jordbærene før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
126,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Midtsommersalat med yoghurt
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
24.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 pk ruccula
2 stk mango
400 g bringebær
100 g skåldede mandler
2 dl yoghurt naturell eller melonyoghur
En søt og frisk sommersalat; det perfekte tilbehøret til middag eller som et lett og sunt "kosemåltid".Fremgangsmåte
Vask og tørk salaten.
Skrell og kutt mangoen i passende biter.
Ha ruccola, mango, bringebær og skåldede mandler i en skål.
Legg på skjeer av yoghurt naturell eller melonyoghurt før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
86,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pølsehorn
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.05.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
50 g meierismør
5 dl vann
50 g gjær
1 ts salt
ca.750 g hvetemel
1 beger (a125g) kremost med tex-mex krydder
Fyll:
24 skiver ost, f eks Jarlsberg eller Norvegia
1 pk. stekt løk
24 grillpølser
Pensling og dryss:
Sammenvispet egg
Revet ost
Pølser passer til mye. Disse er innbakte, og smaker ekstra godt med krydderost.Fremgangsmåte
I stekeovnen: 225 grader C, ca. 15 minutter
Smelt smøret og tilsett vannet. Løs gjæren opp i den lunkne væsken. Rør i salt og hvetemel til deigen er smidig og passe fast. La deigen heve til dobbel størrelse. Del deigen i 3 like leiver og kjevle hver leiv ut til runding.
Smør kremost på den ene rundingen og dryss over stekt løk.
Del hver runding i 8 snipper og legg en pølse på hver. Rull sammen mot spissen til horn.
Del hver av de to andre leivene i 8 spisser. Legg en osteskive på hver og dryss over stekt løk og legg på en pølse før de rulles sammen til horn.
Etterhev ca. 20 minutter. Pensle med egg og stek de fylte hornene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
239,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1925