Mojito – nordmenns nye drinkfavoritt


Oppdatertdato: 2018-04-18 Tema: Rom Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Mojito er Cubas uoffisielle nasjonaldrink. Drinken ble utviklet på Cuba på 1800-tallet på samme tid som Don Facundo Bacardí Massó revlusjonerte romproduksjonen med ”det runde brennevinet med lett fylde” fra byen Santiago de Cuba. Den passet godt sammen med de lett tilgjengelige ingrediensene på øya, lime og mynte. Dermed var oppskriften på plass og drinken ble straks en av Ernest Hemingways favoritter.

Da USA hadde alkoholforbud i perioden 1920-1933 valfartet amerikanerne over til Cuba. Her ble det amerikanske folket introdusert for de cubanske spesialitetene. Drinken Mojito dukket igjen opp på trendy barer i USA sent på 80-tallet. Til Europa kom de gamle klassikerne sammen med ulike fruktdrinker på 90-tallet. Siden det har etterspørselen bare tatt helt av og i dag fås denne søte, men likevel noe syrlige blandingen av knuste mynteblader, sukker, lime, sodavann og Bacardi sin rennesanse verden over.

Hvorfor nettopp Mojito har blitt så populær i Norge har rektor og bartender Steinar Jensen et klart svar på.
– Det er fordi vi liker smaken av det friske og ekte. Nordmenn er lei av kunstige smaksekstrakter og etterspør kvalitet. Derfor går det fort unna en 8-10 svære bunter med blant annet mynte i baren på en god kveld. Råvareforbruket har endret seg enormt, fortsetter Steinar Jensen.

- Nordmenn begynner å se helheten i en kulinarisk opplevelse, mat og drikke går hånd i hånd. Det stilles i dag store krav til hva som blir servert og bartendernes kunnskaper.
- Vi skal heller ikke undervurdere utseendet på drinken, en Mojito er jo lekker å se på og det er viktig når vi skal gå rundt med et glass i hånden på fest.

Smak for kvinner og menn

Mojito er en balansert drink. Det vil si at den hverken er for søt eller sur , dermed blir den likt av de fleste og passer for både menn og kvinner. Mojito er et smart drinkvalg til sommerselskapet.

- I selskaper er bruk av friske råvarer et spennende innslag. Urter, lime og frukt avgir en utrolig god lukt i hele rommet og det gir inntrykk av noe ekstra, fortsetter Steinar Jensen. Det er spennende å samle seg rundt tillagingen og når man lager drinkene selv blir de jo akkurat slik du vil ha dem. Slik går du frem når du skal lage en original mojito:

MOJITO - ORIGINAL

Oppskrift til en drink

12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Myntestilk

Ta mynteblader, lime og sukker i et glass og press ingrediensene sammen med en muddler, en liten trestav for mosing. Har du ingen muddler kan en 0,5 mineralvannsflaske i plast med korken på brukes. Fyll glasset med knust is og tilsett rom og rør godt. Til slutt skal drinkene toppes med litt Club Soda/Farris. Pynt drinken med en myntestilk og server med sugerør.

Mojito er en litt søt drink, gjør den gjerne surere med limesaft eller søtere med sukker. Balansen bestemmer du. Husk at sukkeret fremhever myntesmaken.

Sukker

Sukker tilsettes for å oppnå sødme og balanse i smaken. Man kan bruke flere typer former for sukkertilsetning:
  • Fruktose (det sunne alternativ), hvitt, brunt og sukkerlake.
  • Hvitt sukker/fruktose ser best ut og er så finkornet at det løser seg fort opp i drinken. Drinken får en klar farge som gir en fin kontrast til grønnfargen på myntebladene.
  • Brunt sukker har større sukkerkorn og gir et mer rustikk inntrykk både i smak og utseende. Resultatet blir en mer brunfarget, mindre klar drink og har knasende gode sukkerkorn på bunnen av glasset.
  • Sukkerlake lager du enklest ved å blende like deler vann og sukker. Har du ikke blender kan du koke like deler sukker som vann i 10 minutter. Avkjøles før bruk. Vil du lage drinker med mindre kalorier kan du bytte ut sukkeret med lavkalorisukker/ suketter.

Mynte

Det finnes mange ulike typer mynter. Mynter er navn på planter i mynte-slekten som tilhører leppeblomstfamilien. De er aromatiske urter og brukes som smakstilsetninger i en rekke matvarer og produkter. Artene er rike på eteriske oljer og avgir derfor god og frisk lukt.
  • Mynte i bunt anbefales, men bruk kun de smakfulle bladene siden stilkene er bitre. Bladene gir en rund og aromatisk smak. Fåes i de fleste innvandrer - forretninger.
  • Peppermynte – her kan stilken benyttes. Peppermynte gir en skrap og krydderaktig smak med hint av fluor.
  • Mynte i potte – her kan stilken benyttes. Denne mynten gir en beskere smak, smaker mynte men er mindre smakfull enn myntebunten.
  • Sveitsermynte – her kan stilken benyttes. Denne mynten har en god krydderaktig smak. Er skarpere i smaken enn myntebunten. Fåes i de fleste innvandrer – forretninger.

Lime

Lime (Citrus aurantifolia) er et tre som tilhører sitrusfrukt familien. Det fins ulike underarter av lime. Treet kan bli opptil fem meter høyt og får små hvite blomster. Frukten er vanligvis rund og er mellom 3-6 cm i diameter. Fargen er grønn og fruktkjøttet er som regel surt. Lime brukes som smaksforsterker i både mat og drikke.
Lime fås kjøpt i de aller fleste matforretninger.

Is

Mojito er best med knust is, vanlig is kan knuses i et rent kjøkkenhåndkle som ikke loer. Is - knusere kjøpes billig hos de fleste leverandører av kjøkkenutstyr.
Knust is kan kjøpes på noen butikker, eller spør din lokale bar.

Topping

Med ”topping” menes noen skvetter på toppen av drinken. Club Soda er et godt alternativ, men også andre typer vann med kullsyre fungerer. Gjerne med fruktsmak.


AnnonseMojito


Prøv også Mojito.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 23.12.2017
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bakgården Bar
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3/4 lime i biter
1-2 ss sukker
Ett par mynteblad
4 cl hvit rom (Bacardi)
Mye knust is.
Soda


Mojito er en balansert drink. Det vil si at den hverken er for søt eller sur , dermed blir den likt av de fleste og passer for både menn og kvinner. Mojito er et smart drinkvalg til sommerselskapet eller andre festligheter.. Oppskriften her kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand


Fremgangsmåte

Lime, sukker og mynteblader mudles i ett longdrinkglass. Ha i litt is og rør rundt. Ha så i rom og fyll opp med knust is. Røres i glasset og toppes med litt soda.

Det er viktig med mye is pga avkjøling og at isen skal avgi vann til drinken.

Denne drinken kan og serveres alkoholfri for den som ønsker det. Da brukes det vann eller evt club soda istedet for rom. Smaker kjempegodt med vann.

Mudling er å knuse i glasset på samme måte som en knuser krydder i en morter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 132,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Alkoholfri mojito


Prøv også Alkoholfri mojito.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 30.04.2009
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

12 blad frisk mynte
saften av ½ stk. lime
2 ts brunt sukker
10 stk. isbiter
½ l sprite
1 blad frisk mynte til pyntFremgangsmåte

Alt unntatt sprite, kjøres i en blender, toppes med sprite og serveres umiddelbart. I stedet for spite kan du bruke 7-up eller soda.
Gode varianter av mojitos kan bl.a. være å tilsette ananas, rips, tranebær eller basilikum.
Ønsker du en ekte mojito så tilsetter du rom.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 32,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Havana Club Mojito


Prøv også Havana Club Mojito.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2012
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Jeanette
Bildet er tatt av Jeanette

Ingredienser

4 cl Havana Club Añejo Blanco rom
4 cl ferskpresset juice av lime
2 cl sukkerlake (50/50 sukker/vann kokes)
5 cl sodavann
Fersk mynte i bunt, gjerne marokkansk
IsbiterFremgangsmåte

I stedet for å bruke sukker (som er for grovkornet og ofte legger seg nederst i glasset), forbereder du sukkerlake på forhånd, ved å koke opp 50/50 vann og sukker.
Når massen når kokepunket, trekker du kjelen vekk fra platen og rører til sukkeret er løst opp - avkjøles og oppbevares i en plastflaske med skrukork i kjøleskapet.
Utstyret det kan være greit å ha er en limepresse, eller så kan du fint presse lime på vanlig måte, men sile den så ikke kjøtt og steiner følger med. Alt annet utstyr kan du fint finne i hvilken som helst kjøkkenskuff.
Lime bør presses samme dag, da dette er ferskvare og forandrer smak under oppbevaring fra dag til dag.

Selve drinken lager du ved å ta ca 2-3 stilker med mynte og plukke av bladene som legges i et høyt drinkeglass.
Fyll i 2 cl sukkerlake og 4 cl limesaft. Bruk kun ferskpresset limejuice, ikke båter av lime, da skallet fra limen avgir en bitter olje, som gir en uønsket smak i drinken.
Muddle lett (ikke knuse) for å frigi smak fra mynten i blandingen.
Tilsett 4 cl Havana Club Añejo Blanco, soda og fyll opp glasset med isbiter helt opp til toppen.
Jo mer is, jo saktere smelter isen og frigir minst mulig vann i drinken. En herlig leskende Mojito er klar til servering!

Tips: Knust is smelter raskere.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Mojito II.

Mojito II


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.09.2003
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

4 cl Myers Original Black Rom eller
Captain Morgan Original Krydret Rom
1,5 cl lime saft
1 ts sukker
6 cl soda water
2 mynte blader


Mojito er Cubas uoffisielle nasjonaldrink. Drinken ble utviklet på Cuba på 1800-tallet på samme tid som Don Facundo Bacardí Massó revlusjonerte romproduksjonen med ”det runde brennevinet med lett fylde” fra byen Santiago de Cuba. Den passet godt sammen med de lett tilgjengelige ingrediensene på øya, lime og mynte. Dermed var oppskriften på plass og drinken ble straks en av Ernest Hemingways favoritter. Her med Myers eller captain Morgan rom. Og her lønner det seg med ett stort glass.


Fremgangsmåte

Bruk longdrink glass. Plasser ett mynteblad i bunnen. Fyll med knust is. Ha i rom, sukker og lime. Rør rundt før du har i soda water. Pynt med det andre myntebladet

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 112,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Original Bacardi Mojito.

Original Bacardi Mojito


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.02.2012
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Ukjent kilde

Ingredienser

4 cl Bacardi Superior
10-12 mynteblader
1/2 lime i båter
2 ts sukker
SodaFremgangsmåte

Lime og sukker muddles. Gi myntebladene en klaps før de forsiktig muddles sammen med lime og sukkeret. Fyll opp glasset med knust is og Bacardi Superior.
Rør med en barskje. Fyll opp med mer knust is og soda. Pyntes med en myntestilk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mojito mugge.

Mojito mugge


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.05.2006
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

25 cl Bacardi Carta Blanca
8 stilker peppermynte/mynte
3 lime I båter
5 ss sukker
50 cl club sodaFremgangsmåte

Mos lime, sukker og peppermynten i muggen, fyll opp med is, Bacardi og clubsoda
Blir 1 liter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mojito cocktail.

Mojito cocktail


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2007
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 cl friskpresset limesaft
1–2 ts Dansukker Demerarasukker
mynte
3–4 limeisbiter, eller vanlige isbiter
kullsyreholdig vann
4 cl lys rom, valgfritt


Mojito är en frisk och enkel drink som nestan alla liker. Lika god med eller uten rom. Prøv å servere din mojito med sitrusisbiter for mer eksklusiv smak!


Fremgangsmåte

Skjær limen i båter, og press ut saften i et glass. Bruk gjerne usprøytet lime. Legg båtene, rørsukker og mynte i glassene, og knus med en morter.
Tilsett isbitene og knus litt til med morteren. Tilsett kullsyreholdig vann og lys rom. Pynt med rørsukker og mynte.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pære mojito.

Pære mojito


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

1/2 pære
12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/2 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
1 pærebit til pyntFremgangsmåte

Pære, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med en pærebit og serveres med sugerør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 84,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mojito iste.

Mojito iste


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Iste
1 myntestilk til pyntFremgangsmåte

Mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knust is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med iste.
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 162,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kiwi mojito.

Kiwi mojito


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

Fruktkjøtt fra 1 kiwi
12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/2 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
1 kiwi skive til pyntFremgangsmåte

Kiwi, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med en skive kiwi og serveres med sugerør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 79,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chili mojito.

Chili mojito


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

1/4 chili
12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
2 chili til pyntFremgangsmåte

Chili, mynte, lime og sukker muddles (moses). Blandingen tilsettes knust is og rom. Røres godt sammen.

Pynt med 2 chili som skal illustrere djevelhorn.
Serveres med sugerør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 157,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 24,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mojito cranberry.

Mojito cranberry


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Cranberry juice (tranebærjuice).
1 myntestilk til pyntFremgangsmåte

Mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med tranbærjuice
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 162,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mojito shot.

Mojito shot


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

4 cl Bacardi Superior
12 mynteblader
Saften av 1/4 lime
2 ts sukker
1 mynteblad til pyntFremgangsmåte

Bland ingrediensene og shake (ristes) med is.
Sil innholdet i et shot glass.
Pynt med et mynteblad.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 220,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 30,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1071
Norsk mat.Rask mat.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.