Nå på ettersommeren og høsten begynner de norske grønnsakene å dukke opp i butikkene. Både brokkoli, blomkål og sommerkål har vært på markedet en stund. Men så kommer det plutselig vanlig hodekål, rødkål, grønnkål, rosenkål, knutekål og spisskål. Noen er kjent for alle mens andre har man aldri prøvd eller sett.
Hjemme hos oss bruker vi flere av disse, men som så mange andre er det mye brokkoli, hodekål og blomkål. I tillegg er vi veldig glade i grønnkål og rosenkål. Og tilfeldigvis ligger det en knutekål i kjøleskapet akkurat nå.
Men hva er sunnest av disse? Her er en oversikt over de forskjellige med noen gode oppskrifter i bunnen, samt link til fullt næringsinnhold i de forskjellige. Jeg har bare plukket ut noen viktige stoffer men vil du se alt om kålen så klikk på navnet. Jeg har og tatt med Pak Choi. Alle verdier er pr 100 gram.
Navn |
Kalorier |
Karbo tot |
Sukker |
Fett |
Vitamin C |
Folat |
Jern |
Brokkoli | 28 kcal | 1,9 gr | 1,9 gr | 0,3 gr | 70 mg | 67 mcg | 0,6 mg |
Blomkål | 23 kcal | 2,3 gr | 2,3 gr | 0,2 gr | 58 mg | 57 mcg | 0,4 mg |
Hodekål | 32 kcal | 5,2 gr | 5,1 gr | 0,1 gr | 54 mg | 26 mcg | 0,3 mg |
Rødkål | 32 kcal | 5 gr | 5 gr | 0,3 gr | 59 mg | 46 mcg | 0,3 mg |
Grønnkål | 36 kcal | 2,2 gr | 2,1 gr | 0,7 gr | 120 mg | 30 mcg | 1,7 mg |
Rosenkål | 52 kcal | 4,4 gr | 3,9 gr | 0,6 gr | 113 mg | 159 mcg | 1,3 mg |
Knutekål | 23 kcal | 3 gr | 2,9 gr | 0,1 gr | 65 mg | 50 mcg | 0,4 mg |
Spisskål | 18 kcal | 0,9 gr | 0,8 gr | 0,3 gr | 66 mg | 73 mcg | 0,4 mg |
Pak choi | 18 kcal | 2,2 gr | 1,2 gr | 0,2 gr | 45 mg | 66 mcg | 0,8 mg |
Pølseform med brokkoli
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.08.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
300 g kjøttpølse
5 dl kokt makaroni
1 brokkoli
1 rød paprika
1 boks mais
4 egg
2 dl melk
1 ts salt
1/4 ts pepper
Jeg elsker disse makaroniformene i stekeovnen, og her er en av de bedre. Bare husk masse ost på toppen før steking.
Vi brukte gul og grønn paprika, men dette er valgfritt. Man tar hva man har.
For dere som ikke er kokker, egg i blandingen som helles over gjør at dette stivner i ovnen.Fremgangsmåte
Kok evt makaroni først.
Skjær pølsene i skiver, brokkoli i buketter og paprika i terninger. Ha litt smør i en panne og la de steke litt til de er myke. Man kan gjerne ha i litt hvitløk.
Smør en ildfast form og legg i pølser, makaroni og grønnsaker.
Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over formen. Dryss over osten.
Stek i stekeovn i ca 30 minutter ved 225 grader.
Server med brød og evt salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
112,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blomkål/brokkolisuppe
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
11.04.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca 400 g blomkål /brokkoli, i biter
1 stk. liten løk , finhakket
2 båt hvitløk , finhakket
1 ss smør
5 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 dl melk eller matfløte
¼ ts pepper
En god suppe som både er er lett og rask å lage. Her pyntet vi med hakket spekeskinke og dryss med persille. Og i tillegg så moste vi ikke all kålen, men hakket den heller i små biter. Det er godt med litt å tygge på.Fremgangsmåte
Skyll, rens og del opp grønnsakene, også stengelen. Smelt smøret i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, og rør til løken blir myk og blank. Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La suppen småkoke i ca 10 minutter. Mos suppen med en stavmikser. Tilsett melken/matfløten. Smak til med pepper.
Tips:
Du kan godt bruke bare brokkoli eller bare blomkål i suppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hollandsk grønnkålstappe med røkt pølse
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.05.2016Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
May EllewsenBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
400 gram finklippet grønnkål (fjern grove stilker)
1200 gram melne poteter
2 ss margarin
2,5 dl varm melk
1 ts salt
røkte pølser - 1/2 pølse per person
evt. 100 gram stekte baconbiter
(fransk) sennep
Grønnkål eller kale er en av våre favoritter sammen med brokkoli og flower sprout av kåltypene. Dette er en hollandsk oppskrift hvor vi brukte litt strimler av chorizo pølse samt baconbiter som er stekt. Dette hadde vi ved siden av. Sennep passer til men jeg tok bilde uten sennepen. Potetmos er jo godt om en har litt ekstra fløte og bruker meierismør, men kaloriene flyr fort da.Fremgangsmåte
Kok potetene, damp dem godt og lag potetstappe av poteter, margarin og melk med håndmikser.
I mellomtiden kokes grønnkålen i ca. 5 minutter i lite vann, deretter siles vannet fra og grønnkålen får dryppe ut i et dørslag før den blandes godt i potetstappen.
Denne stappen er god med røkt pølse til, de stekte baconbitene blandes i stappen før servering og setter en ekstra spiss på smaken.
Ifølge hollandsk tradisjon er det grønnkålstappen som er hovedingredienten av måltidet, ikke pølsene.
Serveres med sennep til. Enkelte bruker også brun sjy som smørøye i stappen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
118,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Dansk rødkål
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 rødkål (750 g)
2 ss sukker
4 dl ripssaft
1 ts salt
40 g smør
Her er rødkål servert på en juletallerken. Men kan jo selvsagt serveres til det meste. Min egen favoritt.Fremgangsmåte
Rødkålen deles i fire deler, og stokken skjæres vek. Kålen snittes fint og has i en gryte med smeltet smør. Sukker drysses over kålen, og det svitser i smøret i ca. 10 minutter.
Så tilsettes ripssaften og vann, som knapt dekker kålen. Kålen kokes ved svak varme i ca. 1 time.
Hvis kålen koker tørr, tilsettes mere saft og vann.
Når kålen er mør smakes til med litt salt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chicken noodle soup
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.08.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Ukjent kildeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 1/2 l hønsebuljong
1/2 dl tørr sherry
1 stk. stjerneanis
1 chili
Litt frisk ingefær
100-200 g kokt kyllingkjøtt, feks fra overlår, i strimler
150 g tynne risnudler
1 ss olje (gjerne sesam-)
400 g grønnsaker i små like stykker, feks vårløk, bladselleri, sjampinjong, gulrot
200 g grønne blader, feks spinat, sølvbeter eller pak choi i grove stykker
1 bunt klippet purre
Dette er en suppe med god smak. Man kan bruke annen vin istedenfor sherry. Vi brukte en marzala og det funket greit.Fremgangsmåte
Sett buljongen i kok med sherry og krydder og la den koke i 10-15 min.
Smak på suppen underveis og fjern krydderene etterpå når de har gitt nok smak til suppen.
Sett 1 l vann i kok, tilsett 2 ts salt og hell det over nudlene.
Hell vannet fra etter 2 min. og fordel nudlene i 4 dype tallerkener.
Varm en sauterpanne, jerngryte eller wok opp til høy varme.
Ha olje på og sauter grønnsakene 1 min. for kraftig varme.
Hell buljongen over og tilsett hønsekjøtt og grønne blader.
Fordel suppe, kjøtt og grønnsaker over nudlene og dryss med klippet purre.
Der blir suppe og grønnsaker tilovers til et par porsjoner mere.
Spis suppe, kjøtt og grønnsaker med skje og spis nudlene til sist med gaffel eller spisepinne alt etter temperament og humør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
42,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Knutekålrøsti
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.06.2010Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk potet
2 stk vårløk
salt og grovkvernet pepper etter smak
1 stk knutekål
2 ss smør til steking
1 dl seterrømme
Røsti er en sveitsisk rett som etter hvert begynner å bli vanlig tilbehør til middagsretter også her hjemme. Prøv en liten vri, og lag den med poteter og knutekål og server den alene sammen med rømme og hakket vårløk.Fremgangsmåte
Skrell og riv poteter og knutekålen. Press ut vannet (det er ganske mye, så press godt). Tilsett salt og pepper og bland godt.
Ha smør i stekepannen og lag små røstikaker - en toppen spiseskje på hver. Press blandingen godt ned i pannen og stek kakene gylne. Snu og gjenta til alle røstikakene er gjennomstekte.
Server røstikakene med hakket vårløk og seterrømme til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Småpoteter med rosenkålpuré
Antall porsjoner =
10Dato lagt inn eller oppdatert
18.10.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
30 stk små potet
5 dl vann
4 ss grovt salt
Rosenkålpuré:
400 g rosenkål
1 dl vann
20 g smør
3 dl matfløte
1 ts sukker
1 ss hakket frisk timian
smak til med salt og pepper
sprøstekt bacon i små terninger
Puré av rosenkål er kjempegodt! Her har vi lagt en spiseskje med pureen på halve nykokte poteter. Dekorativt og smaksrikt innslag til buffeten eller tapasbordet.Fremgangsmåte
Kok opp vannet til potetene. Ha i salt og godt vaskede poteter. Det er viktig å bruke små, jevnstore poteter. La de koke til de såvidt er møre - ca. 15 minutter. Hell av kokevannet og la potetene dampe et par minutter under lokk.
Kok opp rosenkålen i vann under lokk sammen med smør, halvparten av fløten, sukker og timian. La det småkoke i 2 minutter. Kjør rosenkålen i en foodprosessor til en fin puré. Spe med resten av fløten til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.
Server rosenkålpureen på halve poteter og dryss finhakket sprøstekt bacon på.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
78,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spagetti med pepperskinke og spisskål
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.01.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 pk pepperskinke
1 stk spisskål
1 stk rødløk
1 ss olje til steking
Saften av 1 stk lime
1 ts tørket oregano eller estragon/basilikum
250 g fullkornsspagetti
Fullkornpasta er et bedre alternativ til vanlig pasta. Fullkornspastaen er rik på vitaminer, mineraler og fiber. Og godt er det også. Her i en sunn, enkel og rask middagsrett.Fremgangsmåte
1. Kok spagettien etter anvisning på pakken.
2. Skjær skinke, kål og løk i strimler. Stek det i en stekepanne. Tilsett limesaft og timian.
3. Vend spagettien inn i kjøtt- og grønnsaksblandingen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3155