Nå er det kåltid. men hva er sunnest av de forskjellige typene?


Oppdatertdato: 2020-09-18 Tema: Kål Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Nå på ettersommeren og høsten begynner de norske grønnsakene å dukke opp i butikkene. Både brokkoli, blomkål og sommerkål har vært på markedet en stund. Men så kommer det plutselig vanlig hodekål, rødkål, grønnkål, rosenkål, knutekål og spisskål. Noen er kjent for alle mens andre har man aldri prøvd eller sett.
Hjemme hos oss bruker vi flere av disse, men som så mange andre er det mye brokkoli, hodekål og blomkål. I tillegg er vi veldig glade i grønnkål og rosenkål. Og tilfeldigvis ligger det en knutekål i kjøleskapet akkurat nå.

Men hva er sunnest av disse? Her er en oversikt over de forskjellige med noen gode oppskrifter i bunnen, samt link til fullt næringsinnhold i de forskjellige. Jeg har bare plukket ut noen viktige stoffer men vil du se alt om kålen så klikk på navnet. Jeg har og tatt med Pak Choi. Alle verdier er pr 100 gram.

Navn Kalorier Karbo tot Sukker Fett Vitamin C Folat Jern
Brokkoli28 kcal1,9 gr1,9 gr0,3 gr70 mg67 mcg0,6 mg
Blomkål23 kcal2,3 gr2,3 gr0,2 gr58 mg57 mcg0,4 mg
Hodekål32 kcal5,2 gr5,1 gr0,1 gr54 mg26 mcg0,3 mg
Rødkål32 kcal5 gr5 gr0,3 gr59 mg46 mcg0,3 mg
Grønnkål36 kcal2,2 gr2,1 gr0,7 gr120 mg30 mcg1,7 mg
Rosenkål52 kcal4,4 gr3,9 gr0,6 gr113 mg159 mcg1,3 mg
Knutekål23 kcal3 gr2,9 gr0,1 gr65 mg50 mcg0,4 mg
Spisskål18 kcal0,9 gr0,8 gr0,3 gr66 mg73 mcg0,4 mg
Pak choi18 kcal2,2 gr1,2 gr0,2 gr45 mg66 mcg0,8 mg





Pølseform med brokkoli


Prøv også Pølseform med brokkoli.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.08.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

300 g kjøttpølse
5 dl kokt makaroni
1 brokkoli
1 rød paprika
1 boks mais
4 egg
2 dl melk
1 ts salt
1/4 ts pepper


Jeg elsker disse makaroniformene i stekeovnen, og her er en av de bedre. Bare husk masse ost på toppen før steking.
Vi brukte gul og grønn paprika, men dette er valgfritt. Man tar hva man har.
For dere som ikke er kokker, egg i blandingen som helles over gjør at dette stivner i ovnen.


Fremgangsmåte

Kok evt makaroni først.
Skjær pølsene i skiver, brokkoli i buketter og paprika i terninger. Ha litt smør i en panne og la de steke litt til de er myke. Man kan gjerne ha i litt hvitløk.
Smør en ildfast form og legg i pølser, makaroni og grønnsaker.
Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over formen. Dryss over osten.
Stek i stekeovn i ca 30 minutter ved 225 grader.
Server med brød og evt salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 114,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Blomkål/brokkolisuppe


Prøv også Blomkål/brokkolisuppe.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 11.04.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca 400 g blomkål /brokkoli, i biter
1 stk. liten løk , finhakket
2 båt hvitløk , finhakket
1 ss smør
5 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 dl melk eller matfløte
¼ ts pepper


En god suppe som både er er lett og rask å lage. Her pyntet vi med hakket spekeskinke og dryss med persille. Og i tillegg så moste vi ikke all kålen, men hakket den heller i små biter. Det er godt med litt å tygge på.


Fremgangsmåte

Skyll, rens og del opp grønnsakene, også stengelen. Smelt smøret i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, og rør til løken blir myk og blank. Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La suppen småkoke i ca 10 minutter. Mos suppen med en stavmikser. Tilsett melken/matfløten. Smak til med pepper.

Tips:
Du kan godt bruke bare brokkoli eller bare blomkål i suppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 29,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hollandsk grønnkålstappe med røkt pølse


Prøv også Hollandsk grønnkålstappe med røkt pølse.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.05.2016
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er May Ellewsen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 gram finklippet grønnkål (fjern grove stilker)
1200 gram melne poteter
2 ss margarin
2,5 dl varm melk
1 ts salt

røkte pølser - 1/2 pølse per person
evt. 100 gram stekte baconbiter
(fransk) sennep


Grønnkål eller kale er en av våre favoritter sammen med brokkoli og flower sprout av kåltypene. Dette er en hollandsk oppskrift hvor vi brukte litt strimler av chorizo pølse samt baconbiter som er stekt. Dette hadde vi ved siden av. Sennep passer til men jeg tok bilde uten sennepen. Potetmos er jo godt om en har litt ekstra fløte og bruker meierismør, men kaloriene flyr fort da.


Fremgangsmåte

Kok potetene, damp dem godt og lag potetstappe av poteter, margarin og melk med håndmikser.
I mellomtiden kokes grønnkålen i ca. 5 minutter i lite vann, deretter siles vannet fra og grønnkålen får dryppe ut i et dørslag før den blandes godt i potetstappen.
Denne stappen er god med røkt pølse til, de stekte baconbitene blandes i stappen før servering og setter en ekstra spiss på smaken.
Ifølge hollandsk tradisjon er det grønnkålstappen som er hovedingredienten av måltidet, ikke pølsene.
Serveres med sennep til. Enkelte bruker også brun sjy som smørøye i stappen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Dansk rødkål.

Dansk rødkål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 rødkål (750 g)
2 ss sukker
4 dl ripssaft
1 ts salt
40 g smør


Her er rødkål servert på en juletallerken. Men kan jo selvsagt serveres til det meste. Min egen favoritt.


Fremgangsmåte

Rødkålen deles i fire deler, og stokken skjæres vek. Kålen snittes fint og has i en gryte med smeltet smør. Sukker drysses over kålen, og det svitser i smøret i ca. 10 minutter.
Så tilsettes ripssaften og vann, som knapt dekker kålen. Kålen kokes ved svak varme i ca. 1 time.
Hvis kålen koker tørr, tilsettes mere saft og vann.

Når kålen er mør smakes til med litt salt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 56,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Knutekålrøsti.

Knutekålrøsti


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.06.2010
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk potet
2 stk vårløk
salt og grovkvernet pepper etter smak
1 stk knutekål
2 ss smør til steking
1 dl seterrømme


Røsti er en sveitsisk rett som etter hvert begynner å bli vanlig tilbehør til middagsretter også her hjemme. Prøv en liten vri, og lag den med poteter og knutekål og server den alene sammen med rømme og hakket vårløk.


Fremgangsmåte

Skrell og riv poteter og knutekålen. Press ut vannet (det er ganske mye, så press godt). Tilsett salt og pepper og bland godt.
Ha smør i stekepannen og lag små røstikaker - en toppen spiseskje på hver. Press blandingen godt ned i pannen og stek kakene gylne. Snu og gjenta til alle røstikakene er gjennomstekte.

Server røstikakene med hakket vårløk og seterrømme til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chicken noodle soup.

Chicken noodle soup


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.08.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Ukjent kilde
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 1/2 l hønsebuljong
1/2 dl tørr sherry
1 stk. stjerneanis
1 chili
Litt frisk ingefær
100-200 g kokt kyllingkjøtt, feks fra overlår, i strimler
150 g tynne risnudler
1 ss olje (gjerne sesam-)
400 g grønnsaker i små like stykker, feks vårløk, bladselleri, sjampinjong, gulrot
200 g grønne blader, feks spinat, sølvbeter eller pak choi i grove stykker
1 bunt klippet purre


Dette er en suppe med god smak. Man kan bruke annen vin istedenfor sherry. Vi brukte en marzala og det funket greit.


Fremgangsmåte

Sett buljongen i kok med sherry og krydder og la den koke i 10-15 min.
Smak på suppen underveis og fjern krydderene etterpå når de har gitt nok smak til suppen.
Sett 1 l vann i kok, tilsett 2 ts salt og hell det over nudlene.
Hell vannet fra etter 2 min. og fordel nudlene i 4 dype tallerkener. Varm en sauterpanne, jerngryte eller wok opp til høy varme.
Ha olje på og sauter grønnsakene 1 min. for kraftig varme. Hell buljongen over og tilsett hønsekjøtt og grønne blader.
Fordel suppe, kjøtt og grønnsaker over nudlene og dryss med klippet purre.
Der blir suppe og grønnsaker tilovers til et par porsjoner mere.
Spis suppe, kjøtt og grønnsaker med skje og spis nudlene til sist med gaffel eller spisepinne alt etter temperament og humør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 42,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spagetti med pepperskinke og spisskål.

Spagetti med pepperskinke og spisskål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 pk pepperskinke
1 stk spisskål
1 stk rødløk
1 ss olje til steking
Saften av 1 stk lime
1 ts tørket oregano eller estragon/basilikum
250 g fullkornsspagetti


Fullkornpasta er et bedre alternativ til vanlig pasta. Fullkornspastaen er rik på vitaminer, mineraler og fiber. Og godt er det også. Her i en sunn, enkel og rask middagsrett.


Fremgangsmåte

1. Kok spagettien etter anvisning på pakken.
2. Skjær skinke, kål og løk i strimler. Stek det i en stekepanne. Tilsett limesaft og timian.
3. Vend spagettien inn i kjøtt- og grønnsaksblandingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Småpoteter med rosenkålpuré.

Småpoteter med rosenkålpuré


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 18.10.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Jon Marius Nilsson

Ingredienser

30 stk små potet
5 dl vann
4 ss grovt salt

Rosenkålpuré:
400 g rosenkål
1 dl vann
20 g smør
3 dl matfløte
1 ts sukker
1 ss hakket frisk timian
smak til med salt og pepper

sprøstekt bacon i små terninger


Puré av rosenkål er kjempegodt! Her har vi lagt en spiseskje med pureen på halve nykokte poteter. Dekorativt og smaksrikt innslag til buffeten eller tapasbordet.


Fremgangsmåte

Kok opp vannet til potetene. Ha i salt og godt vaskede poteter. Det er viktig å bruke små, jevnstore poteter. La de koke til de såvidt er møre - ca. 15 minutter. Hell av kokevannet og la potetene dampe et par minutter under lokk.
Kok opp rosenkålen i vann under lokk sammen med smør, halvparten av fløten, sukker og timian. La det småkoke i 2 minutter. Kjør rosenkålen i en foodprosessor til en fin puré. Spe med resten av fløten til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.

Server rosenkålpureen på halve poteter og dryss finhakket sprøstekt bacon på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3155






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.