Nå er det tid for fristende norsk slangeagurk


Oppdatertdato: 2015-04-13 Tema: Agurk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Tro det eller ei, agurk er vår fjerde største grønnsak - nest etter gulrot, tomat og løk. Vi har en omsetning på godt over 25 000 tonn, noe som tilsier at hver og en av oss nyter hele 5 kg i løpet av et år.
- Agurk er faktisk en av de grønnsakene vi spiser aller mest av, nesten fem kilo for hver og en av oss i løpet av et år. Vi har dyrket dem her i landet siden 1600-tallet, og liten og stor liker agurker. Ja, vi kan nesten ikke klare oss uten den grønne, fine agurken, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG).
Botanisk sett er agurk et bær med lange historiske aner bakover i tid. For godt over 3000 år siden ble agurk dyrket i India. I 1666 ble den første spede produksjonen startet opp her i Norge. I dag har vi norsk produksjon i store deler av året, nemlig fra først i februar til godt ut i november.

Er perfekt i salater

Slangeagurk, cucumis sativus, har sine opprinnelige røtter i India. Den over 3000 år gamle kulturgrønnsaken vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya.
Agurk spises som oftest som den er, som snacks, i grønnsaksalater og selvsagt i agurksalater. Slangeagurk kan gjerne severes i staver, alene eller sammen med andre grønnsaker, og gjerne med en dipp eller tzatsiki til.

Setter en piff på sjampanjen

At agurk er godt og anvendelig i smoothie er noe mange kanskje ikke tenker på, tror Kåsin. - Nordmenn drikker bare mer og mer smoothie, og agurk i smoothie smaker kjempegodt.
Også finhakket slangeagurk i sjampanjeglasset gir en ekstra piff når det skal sprudle på vårens og sommerens festdager. Singelfryste terninger av agurk i isbiter virker både kjølende og gir smak til vannet, gjerne sammen med litt sitron.
Nå er det vår i lufta og vi er på full fart inn i den noe lettere måltidsperioden med grill- og utemat og et stort fokus på salater. I tillegg til at agurk er veldig god på smak og har mange bruksområder, er det unektelig også kjekt å tenke på at den kun gir 10 kcal pr 100 g vare. Så nå kan vi nyte den etterlengtende våren og den gode agurken.
Totalt økte omsetningen av grønnsaker ut av butikk med 629,5 millioner kr fra 2012 til 2013. Agurkens andel var på 5,8 %. Alt tyder på at veksten vil fortsette. Vi har blitt en salatspisende nasjon, og nettopp i de mangeartede salater har agurk sin selvfølgelige plass.

Litt agurkfakta

Vi spiser 4,8 kg. slangeagurk per person i året.
Gjennomsnittlig årlig vekst de siste 10 år er 4,9 %.
Ca. 65 % av totalmarkedet for slangeagurk er norsk.
I 2013 ble det produsert 15.348 tonn norsk slangeagurk (mot 14.940 i 2012). Kilde: Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
Det blir dyrket mest slangeagurk i Buskerud (Lier), Rogaland, Nord-Trøndelag (Frosta) og i Østfold.
Det omsettes slangeagurk i dagligvarehandelen for kr. 753 mill. inkl. mva. Dette er en økning på 5,1 % fra 2012. Kilde: Nielsen Norge.

Annonse



Agurksalat 3


Prøv også Agurksalat 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 slangeagurk
1 ts salt
2 ss 5% eddik
2 ss vann
1 ss sukker
kruspersille


Agurksalat er det naturlige valget til fisk. Eddiken gir en frisk smak på agurksalaten.


Fremgangsmåte

Skjær agurken i skiver eller på langs med en ostehøvel. Ønsker du en sprø salat bør skivene være tykkere. Dryss på salt og la agurkskivene "trekke" til de ha saftet seg. Bland eddik, sukker og vann. Hell dette over agurken og smak til. Dryss over finhakket kruspersille.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 22,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grillet kyllingfilet med agurksalat


Prøv også Grillet kyllingfilet med agurksalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2022
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

4 stk. kyllingfilet
1 ts olje til pensling

Agurksalat:
1 stk. agurk
2 båter revet hvitløk
2 ss hakket frisk mynte
1 ss flytende honning
3 dl matyoghurt
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
ca. 1 ts olivenolje
ca. 0,25 stk. agurk
1 bunt reddik
ca. 3 ss søt chilisaus


Kyllingfilet er alltid populært – også som grillmat. Tørk fileten med papir før du legger den på grillen, og grill den raskt på høy varme før den får hvile seg ferdig i en kjøligere sone noen minutter. Agurksalat med grillet minimais er enkelt og spenstig tilbehør.


Fremgangsmåte

Pensle kyllingfileter med olje, og krydre med litt salt og pepper. Grill filetene i ca. 5 minutter på hver side. La dem ettersteke noen minutter på den kjøligere delen av grillen.

Skrell agurk og del i to på langs. Bruk en skje og skrap ut den bløte kjernen. Skjær agurkene i tynne strimler på langs, og deretter i små terninger. Ha terningene i en skål og bland med resten av ingrediensene.

Grill minimais raskt, eller rist den i en varm stekepanne med litt olje. Avkjøl litt og bland inn i salaten.

Smak til med salt og pepper. Sett salaten kaldt til den skal serveres.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 81,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Agurksalat med Kidneybønner og gul paprika


Prøv også Agurksalat med Kidneybønner og gul paprika.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.01.2012
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bonduelle
Bildet er tatt av Bonduelle

Ingredienser

1 liten slangeagurk (350 g)
1 gul paprika
1 chilifrukt
10 g frisk ingefær
2 fedd hvitløk
Salt
1 økologisk sitron (skall fra en kvart og saft fra en hel sitron)
1 boks (425 g) Bonduelle Kidney Bønner
2 stilker fersk koriander eller persille



Fremgangsmåte

Skyll og skjær agurken i tre deler. Høvle den i tynne skiver på langs.

Skyll og del den gule paprikaen og chilien. Fjern frøene og snitt paprikaen og chilien i små biter.

Skrell ingefæren tynt og snitt den fint opp. Ta av skallet på hvitløken og press den sammen med bladet på en bred kniv. Strø over salt og hakk det fint opp. Skyll sitronen i varmt vann, tørk den og riv ca. ½ ts av skallet. Skyll, rist av vannet og hakk opp krydderurtene.

Bland alle ingrediensene sammen med avdryppede Bonduelle Kidney Bønner. Smak til med litt sitronsaft.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 21,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2889
Sommermat.Kjøttkaker.
Svinekjøtt.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.