
Nordmenn blir stadig mer opptatte av å redusere matsvinn. Det finnes mange måter å gjøre det på, og folk er utrolig kreative. Bare ta et kjapt søk på #spisoppmaten, #restekjærlighet eller #kuttmatsvinn på Instagram, så får du opp tusenvis av forslag til hvordan vi kan utnytte maten best mulig. Det er ingen tvil - vinden er i ferd med å snu.
Matsvinn er et enormt miljøproblem. Bare i Norge kaster vi 355.000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer hver åttende handlepose og så mye som 42,3 kg mat per hode - og er er både unødvendig, absurd og groteskt med tanke på at 700 millioner mennesker i verden sulter. 1/4 av maten som kastes globalt er nok til å mette disse menneskene.
Holdningsendringer
Heldigvis skjer det ting, og de siste årene har vi kunnet registrere en radikal holdningsendring - både hos privatpersoner og i bransjen. Samfunnet har trådt til med visjoner og løsninger: FN har stadfestet sytten bærekraftsmål som medlemsstatene skal etterstrebe å oppnå innen 2030, blant dem bekjempelsen av matsvinn. Samtidig har serveringsbransjen i Norge undertegnet en avtale om å redusere matsvinnet med 20% innen 2020, og med 50% innen 2030. Mange er allerede godt i gang!
Teknologien gjør det mulig
En annen måte å redusere matsvinn på er å bruke matsvinn-appen Too Good To Go. Too Good To Go er en storstilt redningsaksjon som kobler sammen spisesteder som har mat til overs med folk som har lyst til å spise denne maten. Overskuddsmaten registreres i appen av spisestedet og hentes på slutten av dagen. På denne måten slipper spisestedene å kaste mat, folk får god mat til en hyggelig pris og man sparer miljøet. Alle vinner. Siden oppstart i 2016 har folk over hele landet reddet én million porsjoner med mat fra søpla! Én million porsjoner er svimlende mye mat. Grovt regnet tilsvarer det en besparelse på ca 2000 tonn CO2, som igjen tilsvarer 23.500 flyturer fra Oslo til Bergen. Det reddes mer og mer mat hver måned, og matreddere over hele landet sørger hver dag for at ca 2700 porsjoner ikke havner i søpla.
For bare noen år siden var det ikke mulig å redde mat slik man kan via Too Good To Go, men nå legger teknologien til rette for det. Too Good To Go er bare én matsvinnaktør. Både offentlige institusjoner, bedrifter, frivillige organisasjoner og privatpersoner involverer seg, og på sosiale medier ser vi at aktører som Spis opp maten, FIVHs “Fra matsvinn til matvinn”, Matvett, overskuddsrestaurantene Kutt og Rest - og drøssevis av privatpersoner fronter kampen mot matsvinn.
Folk over hele landet står på tåspissene for å redde mat, og det er utrolig motiverende.
- Line Larsen, rådgiver i Too Good To Go
Holdningsendringen ser vi i Too Good To Go også i og med at 1000 spisesteder nå har tatt i bruk appen som et helt konkret verktøy for å redusere svinnet. Konseptet passer for både store og små - store kjeder som for eksempel MENY, Thon Hotels, Scandic Hotels, Narvesen, Deli de Luca, Baker Hansen og Circle K og mindre kaféer og bakerier som for eksempel Pernillekaféen på Fedje, Galeien og Lærdal Grønt har nå meldt seg på kampen mot matsvinn, og de fleste stedene blir utsolgt hver eneste dag - ofte på få minutter.
Hva gjør jeg hos matoppskrift.no?
I mange år har min kjøleskap/restemat søk vært aktivt. Her kan dere rett og slett enkelt legge inn det dere har av rester, velge hvilken type måltid og så sette igang søket. Dette søket brukes av rundt 200 brukere hver uke og du finner det her:
Klikk her for kjøleskapsøk
Enkel grønnsakssuppe m/kjøtt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.09.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 gulrøtter
1 løk
1/2 sellerirot
6 poteter
1 liten purre
2 persillerøtter
2 ss olje
100 g kjøtt i biter. Bruk gjerne rester av skinke, pølse og lignende.
Salt og pepper
Nå som tiden er inne for alle de norske grønnsaken er dette en enkel og sunn suppe, som samtidig varmer. Bruk det man haver i denne.Fremgangsmåte
Alt skrelles, renses og kuttes i terninger. Varm oljen og surr gulrot, løk, sellerirot og evt kjøtt. Tilsett alt det andre og fyll å vann til det dekker. Kokes til alt er mørt og smakes til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
70,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med crabstick
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
13.09.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
5 dl kokt ris
1 stk stekt kyllingfilet i biter, evt rester av kylling
1 ss matolje
2 fedd hvitløk hakket
1 stk vårløk hakket
2 stk små gulrøtter i biter
0,5 rød paprika i biter
0,5 boks med maiskorn
1 neve frosne grønne erter
4 stk crabsticks i strimler
1 ts sukker
1 dash pepper
1 ss lys soyasaus
1 ss mørk soyasaus
Pynt:
1 stk vårløk hakket
2 crabstick
2 båter lime
En enkel og grei rett som er en variasjon av Thai fried rice som vi bruker mye av. Det er ofte rester av ris i kjøleskapet, og her brukte vi til variasjon crabsticks også. Ikke så gærn't.Fremgangsmåte
varm oljen i panna og stek hvitløken lett brun. Ha i alle grønnsakene og stek videre. Ha så i kylling, ris og crabstick. Rør rundt og ha så i soyasausene, sukker og pepper. La surre litt før det legges opp på tallerken. Pynt med vårløk, crabstick og evt sprinkle over litt limejuice. Server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med kylling (fried rice)
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
28.07.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 dl kyllingkjøtt
3-4 dl risrester eller 2 dl hurtigris
2 dl frossen grønnsaksblanding (f.eks. italiensk)
3 egg
soyasaus
brød
En rett med mange varianter. Her kan man bruke forskjellig kjøtt, grønnsaker og sauser. Men sjekk i kjøleskapet hva du har. Som ingrediensene sier kan man og bruke ferdig grønnsaksblanding.
Eggene kan og piskes og stekes som omelett, før det kuttes i strimler og blandes med retten. Så det er mange varianter.Fremgangsmåte
Ha strimlet kyllingkjøtt i en varm stekepanne og fres det i litt smør eller olje til det er gjennomvarmt. Tilsett ris og grønnsaker. La alt bli godt varmt. Skru ned platen og tilsett sammenvispede egg. Vend eggene inn i risen og server med soyasaus og eventuelt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
153,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Rislapper 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
5 dl rester av risgrøt
3 ss sukker
1 dl hvetemel
1/2 ts kardemomme
3 egg
Meierismør til steking
Fremgangsmåte
Bland alt godt sammen og stek små lapper i stekepannen.
Server rislappene med rømme og bær eller syltetøy. Fruktyoghurt er også godt på rislapper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
147,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pytt i panne med speilegg
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
4 stk. egg
150 g bacon
400 g karbonade
2 ss smør eller margarin
1 stk. løk
0,5 stk. purre
1 stk. gulrot eller andre grønnsaksrester
4 stk. kokt potet i terninger
2 ss grovhakket frisk kruspersille
Enkel pytt i panne av rester fra kjøleskap. Gi gårsdagens middagsrester et nytt liv. Skjær kjøtt, potet og grønnsaker i små biter og stek det raskt i en stekepanne. Vips, så har du en smakfull og populær middag på bordet.Fremgangsmåte
Kutt alle ingrediensene i jevnstore biter.
Varm en stekepanne med halvparten av smør/margarin og stek bacon og kjøtt til det begynner å få farge. Ha i grønnsakene og stek videre til alt er gjennomvarmt og har fått fin farge. Tilsett mer stekefett om nødvendig.
Varm en ny stekepanne med resten av smøret og stek eggene til de er stekt slik du ønsker det.
Dryss hakket persille over pytt'en og legg speileggene på toppen. Server rykende varm.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
128,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3145