Nå har Norges befolkning reddet én million porsjoner med mat fra å råtne i søpla!


Oppdatertdato: 2018-08-10 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: toogoodtogo Kilder: PRM fra toogoodtogo


Nordmenn blir stadig mer opptatte av å redusere matsvinn. Det finnes mange måter å gjøre det på, og folk er utrolig kreative. Bare ta et kjapt søk på #spisoppmaten, #restekjærlighet eller #kuttmatsvinn på Instagram, så får du opp tusenvis av forslag til hvordan vi kan utnytte maten best mulig. Det er ingen tvil - vinden er i ferd med å snu.
Matsvinn er et enormt miljøproblem. Bare i Norge kaster vi 355.000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer hver åttende handlepose og så mye som 42,3 kg mat per hode - og er er både unødvendig, absurd og groteskt med tanke på at 700 millioner mennesker i verden sulter. 1/4 av maten som kastes globalt er nok til å mette disse menneskene.

Holdningsendringer

Heldigvis skjer det ting, og de siste årene har vi kunnet registrere en radikal holdningsendring - både hos privatpersoner og i bransjen. Samfunnet har trådt til med visjoner og løsninger: FN har stadfestet sytten bærekraftsmål som medlemsstatene skal etterstrebe å oppnå innen 2030, blant dem bekjempelsen av matsvinn. Samtidig har serveringsbransjen i Norge undertegnet en avtale om å redusere matsvinnet med 20% innen 2020, og med 50% innen 2030. Mange er allerede godt i gang!

Teknologien gjør det mulig

En annen måte å redusere matsvinn på er å bruke matsvinn-appen Too Good To Go. Too Good To Go er en storstilt redningsaksjon som kobler sammen spisesteder som har mat til overs med folk som har lyst til å spise denne maten. Overskuddsmaten registreres i appen av spisestedet og hentes på slutten av dagen. På denne måten slipper spisestedene å kaste mat, folk får god mat til en hyggelig pris og man sparer miljøet. Alle vinner. Siden oppstart i 2016 har folk over hele landet reddet én million porsjoner med mat fra søpla! Én million porsjoner er svimlende mye mat. Grovt regnet tilsvarer det en besparelse på ca 2000 tonn CO2, som igjen tilsvarer 23.500 flyturer fra Oslo til Bergen. Det reddes mer og mer mat hver måned, og matreddere over hele landet sørger hver dag for at ca 2700 porsjoner ikke havner i søpla.

For bare noen år siden var det ikke mulig å redde mat slik man kan via Too Good To Go, men nå legger teknologien til rette for det. Too Good To Go er bare én matsvinnaktør. Både offentlige institusjoner, bedrifter, frivillige organisasjoner og privatpersoner involverer seg, og på sosiale medier ser vi at aktører som Spis opp maten, FIVHs “Fra matsvinn til matvinn”, Matvett, overskuddsrestaurantene Kutt og Rest - og drøssevis av privatpersoner fronter kampen mot matsvinn.

Folk over hele landet står på tåspissene for å redde mat, og det er utrolig motiverende.
- Line Larsen, rådgiver i Too Good To Go

Holdningsendringen ser vi i Too Good To Go også i og med at 1000 spisesteder nå har tatt i bruk appen som et helt konkret verktøy for å redusere svinnet. Konseptet passer for både store og små - store kjeder som for eksempel MENY, Thon Hotels, Scandic Hotels, Narvesen, Deli de Luca, Baker Hansen og Circle K og mindre kaféer og bakerier som for eksempel Pernillekaféen på Fedje, Galeien og Lærdal Grønt har nå meldt seg på kampen mot matsvinn, og de fleste stedene blir utsolgt hver eneste dag - ofte på få minutter.

Hva gjør jeg hos matoppskrift.no?

I mange år har min kjøleskap/restemat søk vært aktivt. Her kan dere rett og slett enkelt legge inn det dere har av rester, velge hvilken type måltid og så sette igang søket. Dette søket brukes av rundt 200 brukere hver uke og du finner det her:

Klikk her for kjøleskapsøk

Annonse



Enkel grønnsakssuppe m/kjøtt


Prøv også Enkel grønnsakssuppe m/kjøtt.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 gulrøtter
1 løk
1/2 sellerirot
6 poteter
1 liten purre
2 persillerøtter
2 ss olje
100 g kjøtt i biter. Bruk gjerne rester av skinke, pølse og lignende.
Salt og pepper


Nå som tiden er inne for alle de norske grønnsaken er dette en enkel og sunn suppe, som samtidig varmer. Bruk det man haver i denne.


Fremgangsmåte

Alt skrelles, renses og kuttes i terninger. Varm oljen og surr gulrot, løk, sellerirot og evt kjøtt. Tilsett alt det andre og fyll å vann til det dekker. Kokes til alt er mørt og smakes til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 70,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Stekt ris med crabstick


Prøv også Stekt ris med crabstick.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.09.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

5 dl kokt ris
1 stk stekt kyllingfilet i biter, evt rester av kylling
1 ss matolje
2 fedd hvitløk hakket
1 stk vårløk hakket
2 stk små gulrøtter i biter
0,5 rød paprika i biter
0,5 boks med maiskorn
1 neve frosne grønne erter
4 stk crabsticks i strimler
1 ts sukker
1 dash pepper
1 ss lys soyasaus
1 ss mørk soyasaus

Pynt:
1 stk vårløk hakket
2 crabstick
2 båter lime


En enkel og grei rett som er en variasjon av Thai fried rice som vi bruker mye av. Det er ofte rester av ris i kjøleskapet, og her brukte vi til variasjon crabsticks også. Ikke så gærn't.


Fremgangsmåte

varm oljen i panna og stek hvitløken lett brun. Ha i alle grønnsakene og stek videre. Ha så i kylling, ris og crabstick. Rør rundt og ha så i soyasausene, sukker og pepper. La surre litt før det legges opp på tallerken. Pynt med vårløk, crabstick og evt sprinkle over litt limejuice. Server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 120,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Stekt ris med kylling (fried rice)


Prøv også Stekt ris med kylling (fried rice).

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 28.07.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 dl kyllingkjøtt
3-4 dl risrester eller 2 dl hurtigris
2 dl frossen grønnsaksblanding (f.eks. italiensk)
3 egg

soyasaus
brød


En rett med mange varianter. Her kan man bruke forskjellig kjøtt, grønnsaker og sauser. Men sjekk i kjøleskapet hva du har. Som ingrediensene sier kan man og bruke ferdig grønnsaksblanding.
Eggene kan og piskes og stekes som omelett, før det kuttes i strimler og blandes med retten. Så det er mange varianter.


Fremgangsmåte

Ha strimlet kyllingkjøtt i en varm stekepanne og fres det i litt smør eller olje til det er gjennomvarmt. Tilsett ris og grønnsaker. La alt bli godt varmt. Skru ned platen og tilsett sammenvispede egg. Vend eggene inn i risen og server med soyasaus og eventuelt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 153,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Rislapper 1.

Rislapper 1


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

5 dl rester av risgrøt
3 ss sukker
1 dl hvetemel
1/2 ts kardemomme
3 egg
Meierismør til steking



Fremgangsmåte

Bland alt godt sammen og stek små lapper i stekepannen. Server rislappene med rømme og bær eller syltetøy. Fruktyoghurt er også godt på rislapper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 147,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pytt i panne med speilegg.

Pytt i panne med speilegg


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

4 stk. egg
150 g bacon
400 g karbonade
2 ss smør eller margarin
1 stk. løk
0,5 stk. purre
1 stk. gulrot eller andre grønnsaksrester
4 stk. kokt potet i terninger
2 ss grovhakket frisk kruspersille


Enkel pytt i panne av rester fra kjøleskap. Gi gårsdagens middagsrester et nytt liv. Skjær kjøtt, potet og grønnsaker i små biter og stek det raskt i en stekepanne. Vips, så har du en smakfull og populær middag på bordet.


Fremgangsmåte

Kutt alle ingrediensene i jevnstore biter.
Varm en stekepanne med halvparten av smør/margarin og stek bacon og kjøtt til det begynner å få farge. Ha i grønnsakene og stek videre til alt er gjennomvarmt og har fått fin farge. Tilsett mer stekefett om nødvendig.
Varm en ny stekepanne med resten av smøret og stek eggene til de er stekt slik du ønsker det. Dryss hakket persille over pytt'en og legg speileggene på toppen. Server rykende varm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 128,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3145
Julekaker.Julemat.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.