Nå er de her, både røde og gule og fulle av sommerens ferske smak. Juno og Rutt er de to røde sortene og Solist og Arielle er de gule sortene. Det helt spesielle med nypoteter er at de høstes litt før de har vokst seg helt ferdige. Det gir dem den særegne og deilige smaken. For oss minner denne smaken om sommer og sol og stor matglede.
Sesongen for de norske nypoteter er kun to måneder. De settes i jorda i puljer, slik at vi kan tilbys helt ferske poteter gjennom hele sesongen. Det trengs knapt noe tilbehør til en norsk nypotet. Nykokte med en liten smørklatt er en nytelse. Men når det er sagt, så er ikke den tradisjonelle sommermenyen med nypoteter, spekemat, sommerkål og rømme å forakte, ei heller en herlig grønn salat med kokte nypoteter i, bakte i folie eller på spyd på grillen eller til stekt makrell. Nypotetene er godt til alt.
Det er et hele 8000 år gammelt kulturprodukt vi her omtaler. Først slo den rot i Andesfjellene, men nå spises den over hele verden. Poteten er faktisk verdens fjerde viktigste matprodukt, nest etter hvete, ris og mais, med en totalproduksjon på godt over 300 millioner tonn i året.
La himmelen regne poteter, skrev Shakespeare i sin store begeistring over denne lille gudenes gave til menneskeheten.
Og nå er det tid til å nyte sommerens nypoteter for fullt.
Forslag:
Kremet nypotetsalat med kapers
Smakfull salat hvor nypoteter slår følge med rødløk, paprika, kapers og hakket frisk estragon. Perfekt til sommerens måltider.
Ingredienser
800 g nypotet
1 stk rødløk
½ stk rød paprika
1 dl majones
1 dl matyoghurt eller rømme
2 ss små kapers
1 ss hakket frisk estragon
salt og pepper
Fremgangsmåte
Kok potetene i lettsaltet vann til de er møre. Damp godt og la potetene avkjøles litt før de blandes med de øvrige ingrediensene.
Finhakk rødløk og paprika.
Del potetene i mindre biter og finhakk estragon.
Bland alt i en bolle og vend inn majones og matyoghurt (evt. rømme).
Smak til med salt og pepper.
La potetsalaten stå og godgjøre seg i kjøleskap en halv times tid før servering.
Chiliristede nypoteter
Herlig med nypoteter hvor alt bakes sammen i ovn. Husk å prikke potetene med en gaffel, da vil de trekke til seg maksimalt med smak fra chiili og hvitløk.
Passer ypperlig f.eks. til roastbeef eller røkt fisk, men er også nydelig til all slags grillmat.
Ingredienser
1 kg nypotet
1 stk hel hvitløk
2 stk rød chili
1 dl olivenolje
revet skall av ½ stk sitron
salt og pepper
hakkede friske krydderurter
litt flaksalt
Fremgangsmåte
Skrubb nypotetene godt og ha dem i en ildfast form. Prikk potetene med en gaffel.
Del hvitløken i to på tvers og splitt chiliene i to på langs.
Ha alt over i formen og drypp over olivenoljen.
Dryss på flaksalt og stek potetene i ovn på 225°C i ca. 30 minutter.
Riv sitronskall fint og bland det med friske krydderurter. Dryss dette over potetene like før servering.
Nypotetsalat med mozzarella
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.06.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
10 stk. ferskpotet (nypotet)
10 stk. sukkererter
1 stk. rødløk
4 stk. salatblad
5 stk. reddik
10 stk. cherrytomat
1 stk. mozzarella
200 g spekeskinke
3 ss olivenolje
1 ts maldonsalt
1 ts pepper
Fremgangsmåte
Kok potetene møre. Skyll og rist godt av salaten.
Del potetene i to, skjær rødløken i tynne ringer, snitt sukkererter i mindre biter, skjær reddiker i tynne skiver og del cherrytomatene i to.
Anrett alt sammen på et stort fat eller i en romslig bolle. Legg på mozzarellakuler og ruller av spekeskinke like før servering.
Drypp over olivenolje, dryss over litt maldonsalt (eller anner gourmetsalt) og nykvernet pepper.
Serveres med godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
108,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Svinefilet med urtefølge
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.03.2008Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
GildeBildet er tatt av
GildeIngredienser
600 g Gilde Urtemarinert Svin Indrefilet
1 stk pk Gilde Spesial Hot Grill
2 stk ferske maiskolber
Rosmarinsmør:
100 g romtemperert meierismør
2 ss fersk rosmarin
½ stk hvitløksfedd
1 ts salt
¼ stk sitron (saften av sitron)
Bakt potet med urtekrem:
12 stk nypoteter
50 g crème fraîche
2 ss gressløk
2 ss basilikum
2 ss kjørvel eller flatpersille
noen dråper sitronsaft
1 ts salt
Fremgangsmåte
Grill svinefileten etter anvisning på pakken. Grill pølsene og server. Kok maiskolbene i ca. 6 minutter. Smør de inn med smør eller olje og grill de lett. Skjær av fine flak og legg urtesmøret oppå mens maisen ennå er varm.
Rosmarinsmør
Rør det romtempererte smøret smidig med visp i en bolle. Hell i sitronsaften og rør til smøret har tatt opp sitronen. Tilsett finhakket rosmarin, evt. hvitløk og salt. La stå i romtemperatur inntil det skal legges på maisen.
Bakt potet
Kok og grill eller bak potetene i stekeovn aluminiumsfolie. De nye potetene har et tynt og godt skall som er fullt spiselig. Rør sammen alle ingrediensene til en krem. Lag et snitt i toppen på poteten og klem slik at den åpner seg og gjør plass til kremen.
Legg en spiseskje urtekrem på poteten og pynt med litt grønt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ovnsstekte potetbåter 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.06.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
8-12 nypoteter,
litt olje til pensling,
1 ts salt,
1-2 ts provenceurter eller
1-2 ss friske urter
(Merian, rosmarin, timian og oregano)
Fremgangsmåte
·Vask potetene godt og del dem opp i båter.
·Pensle med olje i bunnen av en langpanne eller ildfast form og legg potetbåtene over. Dryss over salt og urtekrydder.
Stekes ved 200 ° C i 20 - 30 minutter. Kjenn etter om potetene er mør med en spiss kniv.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
54,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2929