Nå som sommer-grillsesongen er i startgropa, så er det igjen tid for oppskrifter på nydelige grillretter. Her hjemme har vi flere
ganger prøvd å lage grillspyd, med litt varierende resultat. Men det er noen oppskrifter og tips som går igjen som vellykkede.
Jeg har selv problemer med at spydet svir seg eller faller fra hverandre. Eller så passer ikke ingrediensene sammen, samt at
noen trenger lenger steketid enn andre. Ofte kan en løse det med å ha grillspyd med bare kjøtt og noen med bare grønnsaker. Og
huske å pensle god med kryddersaus hele tiden.
Og jeg har og tatt med næringsinnholdet på alle, så ser dere at svinekjøtt ikke er det mest fetende kjøttet.
Men først noen:
Grillspydtips:
- Det er enklest å bruke grillspyd på en åpen, ikke altfor stor grill.
- Sørg for at det er jevn, men ikke for sterk varme før de legges på.
- Bruk helst spyd av metall, men pass på, de blir varme.
- Brukes trespyd, så la de ligge i vann en god stund før grilling(1-2 timer), ellers brenner de opp.
- Del råvarene i jevnstore biter før de tres på.
- Ikke la det stikke ut biter, de svir seg.
- Snu grillspydene ofte slik at de ikke svir seg.
- Husk at enkelte råvarer ikke trenger så lenge grilling. Feks sjampinjong går fort. Lag feks egne spyd med kjøtt og egne med
grønnsaker.
- Det er lurt å marinere kjøttet før grilling. Del det gjerne opp først i terninger, ha i en plastpose med marinade og la det
stå kaldt noen timer.
- Ikke sett råvarer for tett på spydet, men husk at noen løsner når de blir stekt.
- Pensle alltid med grillolje før grilling, og pensle gjerne underveis også.
- Ikke vær redd for å prøve nye råvarer. Det går fint å grille eple, ananas, kamskjell, reker, oliven, de fleste slag
grønnsaker mm.
- For å gjøre det billigere så kjøp gjerne svinekjøtt som koteletter (nakke eller vanlige), flinstek. Det er ikke nødvendig å
bare grille fileter.
- Sikre ting på grillspydet er forskjellige pølsetyper i tillegg, små løk, sopp, små tomater, ananas, squash, paprika,mm.
- Husk at feks sitron, laurbærblader, sylteagurk kan sette god smak på det andre.
- Som tilbehør bruker du en salat, ris, bakt potet, grillet potet eller godt brød.
Spanske spyd på ris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.04.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
600 g mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)
Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
1/5 ts kajennepepper
ris til 4 porsjoner
1/2 løk
2 chilipeppper
1 ts gurkemeie
Virkelig gode grillspyd. Her kan man variere med annet kjøtt.Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.
2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.
3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.
4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.
En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
195,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillspyd av skinkebiff
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.08.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
GildeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
600 g Gilde Edelgris skinkebiff
6 stk pitabrød
1 ½ stk pk fetaost
100 g oliven
8 stk jalapeno
4 stk tomater
1 stk pk tzatziki
Salt & pepper
Paprika i forskjellige farger
Squash
Cherrytomater
Purre
Sjampinjonger
Hvitløksfedd
Sjalottløk
Olje/smør
Grillspyd er enkelt og godtFremgangsmåte
Skinkebiffen deles i biter og settes på trespyd sammen med de grønnsakene du synes er best. Lag gjerne forskjellige varianter. Krydres og stekes i en varm stekepanne i ca 2 minutter på hver side, eller legges på grillen. Pitabrødet varmes etter anvisning på pakken og fylles med fetaost, tomat i skiver, oliven og jalapenos. Anrett sammen med spydene, og server sammen med en grønn salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
119,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillspyd med svine og lammekjøtt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.08.2013Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
400 gr svinefilet
500 gr lammestek
1 squash i skiver
Marinade:
3/4 dl olje
1/2 dl rødvin
2 pressede fedd hvitløk
1 knust laurbærblad
1 ss frsik hakket rosmarin
salt og pepper
Her brukte vi ekstra grønnsaker på spydeneFremgangsmåte
Skjær kjøttet i skiver og legg i en skål.
Pisk sammen marinaden og hell over kjøttet.
La det trekke i ett par timer.
Tre kjøttet på spyd vekselvis med squash
Grilles i ca 10-12 minutter
Vendes jevnlig og pensles med marinade.
Serveres med en god salat og ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
189,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Satayspyd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.07.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g svinefilet eller annet
benfritt kjøtt av svin i lange, tynne strimler
4 ss soyasaus
1 ts revet, frisk ingefær (evt, 1/2 ts tørket)
1 ts malt koriander
1 ss sitronsaft
2 ss sesamfrø
Fremgangsmåte
1. Træ de tynne strimlene av svinekjøtt på et spyd som et trekkspill.
2. Bland sammen soyasaus, ingefær, koriander og sitronsaft.
Pensle spydene med blandingen og la det trekke en stund før de grilles. Like før grilling,
drysser du på sesamfrø.
Grilles ca. 2 minutter på hver side.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
118,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillspyd med svinefilet, fersken og purre
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2005Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g svin indrefilet, med eller uten marinade
4 friske fersken, eller 1 stor boks hermetisk
1 purre
100 g hakkede hasselnøtter, kan sløyfes
Salt og pepper
8 spyd
Moro med grillspyd! Det gir mulighet for å komponere den retten du gjerne vil ha. Vårt forslag her er svinekjøtt med frukt og grønt. Bønnesalat med mynte er så godt til!Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i 2x2 cm. Ha på salt og pepper hvis du ikke har valgt marinert kjøtt. Du kan også marinere kjøttet selv
2. Del fersken og purren i like store biter som kjøttet.
3. Tre på grillspydene med lagvis kjøtt, fersken og purre – 3-4 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 10 minutter
Server med en utrolig god og lettlaget bønnesalat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
112,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kotelettspyd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 svinekoteletter, a 200 g
2 båter hvitløk
1 ss ingefær
1/2 dl japansk soya
1 1/2 ss honning
2 ss olivenolje
1 ts salt
1/2 ts kvernet pepper
Fremgangsmåte
1. Skjær ut beinet fra kotelettene og del de i to.
2. Finhakk hvitløken, riv frisk ingefær og bland med soya, honning og olivenolje.
3. Legg kjøttet i marinaden og la det ligge kaldt ca 4 timer.
4. Tre en halv kotelett på et grillspyd, dryss over salt og pepper. Grill kotelettspydet i 3-4 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
246,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillspyd med nakkekotelett og ananas
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2005Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 nakkekoteletter, ca 500 g
1 frisk ananas
1 potte frisk salvie/24 blader (kan kuttes ut)
1 ts salt
½ ts grovmalt sort pepper
8 spyd
Når sola titter frem tar vi grillen under armen og løper ut. Svinekjøtt og ananas er gode venner og smaker fortreffelig sammen. Dette er en enkel og rask rett som er deilig i sommervarmen.Fremgangsmåte
1. Skjær beinet av nakkekotelettene og del kjøttet i 2x2 cm. Dryss over salt og pepper.
2. Ta av skallet på ananasen med en kniv, skjær den i to og fjern kjernen. Del ananasen i like store biter som kjøttet.
3. Træ på grillspydene med lagvis kjøtt, ananas og salvie – ca 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd
4.Grill spydene på sterk varme ca 3-4 minutter på hver side.
Bruk gjerne ferdigmarinerte nakkekoteletter, eller lag en marinade selv.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
140,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tex Mex Grillspyd med ytrefilet av svin
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.10.2008Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
400 g ytrefilet av svin
200 g fersk chorizopølse
1 stk. rød paprika
2 stk. maiskolbe
1 stk. rødløk
2 stk. kiwi
1 dl olje
1 pose tacokrydder
4 stk. grillspyd
Fremgangsmåte
Tre kjøtt og grønnsaker/frukt i passende biter vekselvis på spyd. Rør krydderet inn i oljen og pensle den på spydene. Grill spydene på alle sider i ca 10 minutter til sammen.
Serveres sammen med salsa og nachos.
Tips:
Bruker du grillspyd av tre, bør de legges i vann en stund først ellers kan de ta fyr.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
168,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Svinemedaljonger på pinne
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2010Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
600 g indrefilet av svin
½ ts salt
½ ts pepper
1 ½ ts provencekrydder
12 stk tørket aprikos
12 stk cherrytomat, rød
2 ss olje til pensling
4 stk grillspyd
Svinefilet er magert og mørt kjøtt. Her har vi skåret den i biffer og grillet med aprikos og oliven. Flott festmat, gjerne som en del av en grillbuffet.Fremgangsmåte
1. Skjær indrefileten i ca 1 cm tykke skiver.
2. Gni inn medaljongene med krydder.
3. Tre aprikoser og cherrytomater annen hver gang sammen med medaljongene på spyd. Pensle alt med olje.
4. Grilles forsiktig på middels varme i 4-5 minutter. Snu ofte.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
118,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillspyd med svinekjøtt og aprikos
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
05.06.2009Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
300 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet
½ stk rød paprika
½ stk grønn squash
10 stk tørket aprikos
1 ss olje til pensling
1 ts salt
½ ts pepper
8 stk grillspyd
Det er enkelt å lage sunn grillmat. Det er bare å legge sunne ting på grillen det!Fremgangsmåte
Et praktisk "spyd-tips" før du begynner:
Bruker du grillspyd av tre, bør de legges i vann en stund først ellers kan de ta fyr.
1. Skjær kjøtt og grønnsaker i tilnærmet like store biter ca. 3 x 3 cm og tre dem vekselvis på spydene. For å få jevn grilling på alle sider er det viktig at bitene ikke sitter for tett.
2. Pensle spydene med litt olje, slik at de ikke fester seg til grillen. Krydre med salt og pepper.
3. Grillspydene grilles rundt i 2-4 minutter, snus ofte.
Server grillspydene med en type eksotisk saus. Sausen kan du få kjøpt ferdig på flaske eller du kan lage den selv.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
106,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2474