Olsok feires med fingrene

Oppdatertdato: 2006-07-27 Publisert: Tema: Småretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: melk.no




Fuglesang, fingermat og ferie. Tre gode ting på en gang. Fingermat er populært hos både store og små, og gjør feste akkurat passe uhøytidelig og avslappet. Faktisk så avslappet at verten også får nyte festen, for her kan rettene lages i god tid på forhånd.

Visste du at:

  • Olsok (fra norrønt ólafsvaka) er festen for Olav den hellige? Dagen feires på hans dødsdag 29. juli.
  • At Olsok også er en merkedag for kornhøsten?

Rekewrap

Porsjoner: 2

2 stk. lompe eller tortillaer
125 g kremost med hvitløk
100 g reker uten skall
1 dl gulrot , grovrevet
1 dl purre , finsnittet
2 stk. avocado , renset i biter

Smør kremost på tortillaene og fordel fyllet over. Brett og server.

Cæsarsalat på glass

Porsjoner: 4

1 stk. romanosalat
1 båt hvitløk
½ dl majones
½ dl crème fraîche
saften av ½ stk. sitron
¼ ts salt
¼ ts pepper
2 skive grovt brød
12 stk. ansjosfileter
friske krydderurter

Vask salaten og rist vannet godt av.
Bland finhakket hvitløk med majones og crème frâiche. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Vend salaten i dressingen, og fordel den over i høye glass.
Skjær brødet i snipper, og sprøstek dem i litt meierismør. Anrett dem i glasset, og stikk inn ansjosfiletene. Dryss over hakkede urter.

Minipizza

Porsjoner: 2

4 stk. små pitabrød
4 ss tomatpuré
½ stk. rødløk , i tynne ringer
1 stk. grønn squash , i skiver
1 stk. tomat , i skiver
6 stk. soltørkede tomater , i strimler
10 stk. sorte oliven , steinfrie
1 ts tørket oregano eller frisk
1 ts tørket basilikum eller frisk
100 g mozzarella
smak til med salt og pepper
serveres med hvitløksdressing

Smør tomatpurè på brødene. Legg på løkringer, squash, tomater og oliven i sirkel på brødet. Strø på krydder og dryss over med ost. Stek minipizzaene.
Serveres varm med ferdig rømmedressing til.
I stekeovnen ved 225 grader i ca. 15 minutter.

Tzatziki

Porsjoner: 4

1 stk. slangeagurk
3 dl yoghurt naturell
1 dl lettrømme
2 båt hvitløk
½ ts salt
¼ ts pepper

Riv agurken på grovt rivjern og la den ligge i en sil så vannet renner av.
Hell yoghurten i et kaffefilter og la den renne av.

Bland yoghurt og rømme. Smak til med presset hvitløk, salt og pepper. Bland i agurken og server tzatzikien med ferskt brød til, eller som tilbehør til grillmat.

Sandwichkake

Porsjoner: 1

1 stk. pitabrød eller annet rundt brød
1 beger snøfrisk med dill eller en annen Snøfriskvariant eller kremost
1 stk. rødløk i ringer
1 stk. avocado i skiver
ca. 200 g røkelaks , kokt skinke eller spekeskinke, i skiver
ca. 150 g brie , camembert eller annen ost

Del brødet i to på langs. Smør Snøfrisk eller kremost på brødbunnen.
Dekk brødet med salatblader, løk i ringer, røkelaks eller skinke, skiver av brie eller annen ost, eventuelt tomatskiver eller slangeagurk, urter og oliven. Legg den andre delen av brødet oppå. Skjær snipper av brødet.

Dette er en svært enkel og delikat måte å servere brød med pålegg på, grei turmat er det også.

Røykt laks med rødløkskrem på toast


Prøv også Røykt laks med rødløkskrem på toast.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

100 g røykt laks
1 dl crème fraîche
1,5 stk rødløk
sitron
salt og pepper
urter, friske
baguette
olivenolje


Server smakfull røykelaks i hjemmelaget rødløkskrem med friske urter på toast. Denne retten passer perfekt til tapaskvelden, og faller i smak hos de fleste.


Fremgangsmåte

Skjær den røykte laksen og rødløken i små terninger. Bland det med crème fraîche og smak til med salt, pepper og sitron.
Skjær baguettene i tynne skiver og legg dem på ett steikebrett. Drypp over olivenolje og stek dem sprø og gylne i stekeovn på 180-200 grader i ca 8-10 minutter.
Legg kremen på toasten rett før servering og pynt med friske urter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 190,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Spinatwraps


Prøv også Spinatwraps.

Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 03.01.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 stk fullkorntortilla
4 ss kesam mager, 1 %
100 g frisk spinat
200 g røkt skinke
12 stk tannpirkere


Se hvor enkelt det kan være å lage fristende tapas som samtidig er sunn!


Fremgangsmåte

1. Smør kesam utover tortillalefsene.
2. Legg utover et lag med røkt skinke.
3. Skyll spinaten godt og fordel det over den røkte skinken.
4. Rull tortillalefsene sammen og skjær dem i skiver. Stikk inn en tannpirker i hver skive, så de holder deg sammen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 163,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lefseruller(tapas)


Prøv også Lefseruller(tapas).

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 skiver lammerull
3-4 ss rødbetsalat
2 ss timian, hakket
2 potetlefser



Fremgangsmåte

1. Smør lefsene med rødbetsalat (se egen oppskrift), legg på skiver av rull og strø over timian.
2. Rull sammen og del lefserullen i skrå "kubber".

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 214,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:878





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.