Ost og kjeks hører sammen, slik er det bare. Og hjemme hos oss fungerer ost og kjeks som snacks ut på kvelden ved siden av en god film eller serie på TV. Akkurat nå er undertegnede i gang med både Gåsmamman og Norske Rednecks, og da passer ost perfekt! Selv om man heller burde ha øl og grillede burgere til rednecks.
Selv må jeg innrømme at jeg ikke lenger liker blåmugg noe særlig, etter ett par dårlige opplevelser, men kanskje det ordner seg da det er andre i familien som syns Castello Blue er godt.
Jeg er en kløpper på hvitmugg som Brie og Camembert, samt fyldige hvitoster med smak. Og for å virkelig anbefale så har Synnøve Finden en Norsk Gouda som er bare nydelig i forhold til denne kongsgård som ikke er min smak. Så om dere finner Synnøve Norsk Gouda i butikken så løp og kjøp, er og på tilbud nå og da!
Men her er litt facts og så noen gode forslag til ostebord lenger nede.
Mengder ost
Anbefalt mengde ost per person (Varierer litt etter ostetyper, gjester og anledning :)
200 g ost per person til osteaften.
150 g ost til snacks
75 g til forrett
125 g ost til dessert
Fast og hard ost deles med kniv og ostehøvel. Myk ost tas med smørekniv.
Hvilke ostetyper til osteaften?
En eller 2 fra hver av disse gruppene.
- Faste og halvfaste oster: Vellagret Gulost, Parmigiano Reggiano, Manchego, Gruyère, Jarlsberg, Gouda, Sveitser, Edamer
- Hvite geitoster: Original Chèvre, Italiensk Caprino, eller en av de nye med norsk opphav.
- Hvitmuggoster: Camembert, Brie, Fransk St. Marcellin
- Kittmodnet ost: Ridder, Port Salut, Munster, Saint-Albray
- Blåmuggoster: Gorgonzola, Danablu, Roquefort, Castello, Royal Blue, Norzola, Normanna, Stilton
- Kremoster: Snøfrisk, Kremgo, Philadelphia, Buko, Mascarpone, Ricotta, Tolko
Tilbehør til ostene
- Valnøtter og akasiehonning. Cashewnøtter eller andre nøtter
- Olivenbrød, gulrotbrød eller krydderbrød
- Kjeks, søte, salte, store og små. Vi bruker Startkjeks, kaptein, ritz, kornmo og speltkjeks. Men ikke kjeks med søtt fyll.
- Frukt/bær. Druer, eplebiter, tørket frukt
- Grønnsaker. Oliven, litt stenger av agurk, paprika
- Evt noen pølsebiter, spekemat ol
- Marmelade og syltetøy. Helst noe litt bittert eller sterkt søtt med kryddersmak. Feks bitre appelsinmarmelader.
Drikke til ost
Av drikke foretrekker mange vin. Det er ofte en myte at den må være rød. Vel så ofte smaker det med en hvitvin til ost. Til blåmuggost smaker det godt med en søt hvitvin. Man kan og bruke portvin og sherry.
Litt ekstra tips til ostene, drikke ol
- Bruk Gewurztraminer hvitvin til kraftige og bløte oster
- Tyske riesling til importerte camembert
- Sterkvin til Brie
- Forskjell på Brie og Camembert. De ser like ut og har ganske lik smak + opphav men: Brie er mildere med mer kremet smak, mens Camembert har en dypere, mer intens og jordaktig smak.
- Prøv blåmugg med honning/sirup og nøtter. For eksempel forskjellige konsentrerte blomster og fruktsiruper.
Les om flere forslag til ostefat/bord her
Her er fra en ostekveld vi hadde for noen år siden med mange gode tips
Ostefat
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
150 g Royal Blue
200 g Ridder eller Port Salut
400 g Jarlsberg
150 g Camembert
380 g Gräddost
En versjon av ett ostefat/bord til 6 personer. Husk at ikke alle spiser blåmuggoster eller mer skarpe oster, så se an gjestene litt.Fremgangsmåte
Frukt og grønt: Druer, epler,pærer,kiwi, stilkselleri, oliven og rød paprika
Drikke: te eller eplesider
Brød,loff og kjeks
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
375,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
32,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Ostetallerken
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.05.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca. 100 g brie
ca. 100 g ridderost
ca. 100 g blåmuggost
2 fiken
4 ss aprikos og nøtter i karamell
4 skiver nøttebrød, olivenbrød eller lignende.
Fremgangsmåte
1. Del osten opp i passe porsjonsstykker, legg på tallerkener
2. Server sammen med aprikos og nøtter i karamellsaus, litt fiken og søtt brød. Ost passer godt sammen med for eksempel nøtter, søt frukt, brød eller kjeks. Husk å ta ut osten fra kjøleskapet ca. 30 minutter før servering slik at smak og konsistens kommer best mulig frem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
290,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ostefat med sinte oster
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
150 gr chevre haukeli
150 gr jarlsberg xo
150 gr roquefort pappilon
150 gr taleggio
150 gr langres
150 gr brie de maux
150 gr iberico 6 mnd
Meny har laget 3 forslag til ostefat og dette er den sinte typen, dvs sterke smaker.
Dette er oster for deg som liker å utfordres på smak og som vil prøve noe nytt.Fremgangsmåte
Tips til tilbehør:
Godt brød - grovt, fint, nøttebrød
Nøytrale kjeks eller knekkebrød
Pepperkaker til blåmuggost
Frukt - gjerne søt, godt modnet frukt
Nøtter - både salt og ristede nøtter
Honning - passer til de fleste sorter ost
Marinerte frukter, marmelader og chutney
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
295,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
24,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 30,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ostefat med modne oster
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
150 gr st. albray
150 gr st. agur
150 gr firkantbrie fra ostegården
150 gr maxi bocage camembert
150 gr manchego ost
150 gr chevre sot
Dette er et ostefat for deg som har smakt deg gjennom de mest kjente ostene og er litt viderekommen på ost.Fremgangsmåte
Tips til tilbehør:
Godt brød - grovt, fint, nøttebrød
Nøytrale kjeks eller knekkebrød
Pepperkaker til blåmuggost
Frukt - gjerne søt, godt modnet frukt
Nøtter - både salt og ristede nøtter
Honning - passer til de fleste sorter ost
Marinerte frukter, marmelader og chutney
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
288,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 32,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ostefat med milde oster
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MenyBildet er tatt av
MenyIngredienser
150 gr tolko pepper
150 gr roche baron
150 gr le reoule
150 gr brie de paris
150 gr grottelagret gruyere
Dette er et ostefat for deg som er ny som ostesmaker, eller som er glad i litt mildere oster.Fremgangsmåte
Tips til tilbehør:
Godt brød - grovt, fint, nøttebrød
Nøytrale kjeks eller knekkebrød
Pepperkaker til blåmuggost
Frukt - gjerne søt, godt modnet frukt
Nøtter - både salt og ristede nøtter
Honning - passer til de fleste sorter ost
Marinerte frukter, marmelader og chutney
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
202,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3064