Påskeaktivitet for store og små: Lag vakre påskeegg


Oppdatertdato: 2019-04-14 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson Kilder: matprat.no


EGG har til alle tider vært symbolet på nytt liv - og til påske dobler vi eggforbruket. Vi dekorerer eggeskallet og koser oss med frokostegget, eller vi blåser eggeskallet tomt og lager god mat av innholdet. Her skal ingen ressurs gå til spille! Eggeskallet er jo som et lite lerret, og det er utrolig fasinerende å la fantasien få fritt spillerom - vi kan nesten kalle det å få "eggfeber". Og er du blant de mange som "ikke eier fantasi", kan enkel naturfarging gi spennende og overraskende resultater.

- Sett av en kveld nå før påske til eggdekorering, oppfordrer Liv Leira, forbrukerkonsulent ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. - Enten du koser deg sammen med barn eller barnebarn , eller andre voksne, vil du garantert oppdage hvilken fin avkopling det gir! Man sitter og småprater mens de små kunstverkene trylles fram. Og det er mye godt en kan lage av den utblåste eggmassen, enten det passer med noe til kaffen eller et helt måltid,- som en pai eller en eggpanne.

Liv Leira gir her sine beste tips om eggdekorering med naturfarging og plantetrykk og noen oppskrifter på godsaker du lett kan lykkes med å lage av eggmassen.

Tips før du begynner å male eller dekorere på egg. Temperer eggene først! Eggene er lettere å tømme når de er romtemperert. La de gjerne stå på kjøkkenbenken over natta.Velg middels store eller små egg, merket M eller S på eggkartongene. De små eggene har oftest tykkest skall, og går ikke så lett i stykker.

Uansett hvilken teknikk vi bruker, er det viktig å gjøre den innledende jobben med å tømme eggene grundig. Anskaffelse av en eggpumpe fra hobbybutikk sparer en for den tunge jobben med å blåse ut eggmassen med munnen. Med pumpen kan du hygienisk og enkelt tømme og skylle egg. Det er viktig å skylle egget godt inni, slik at det ikke sitter igjen eggrester som avgir vond lukt. Sett egget på hodet slik at vannet renner ut, da er alt klart for din utfoldelse med farger, former og figurer.

Ta vare på eggmassen, den kan du lage mye godt av. Den kan oppbevares på glass noen dager i kjøleskapet, eller piskes lett sammen og fryses (1 dl eggmasse = 2 egg).

Skal du male på egget, er det praktisk med et arbeidshåndtak. Bruk en bøyd piperenser og stikk begge endene forsiktig inn i egget, det fungerer samtidig som oppheng til å tørke egget. Tomme, rene egg har ubegrenset holdbarhet. Skal du oppbevare egg som ikke er tømt, må eggene koke minst 2 timer, ellers vil de begynne å lukte.

Naturfarging
Den eldste måten å dekorere egg på er å la eggene trekke farge i et fargebad. Man koker eggene i farge fra plantestoff, nøtteskall, røtter, løkskall, rødbeter, kaffe eller te for å nevne noen muligheter. Naturfarger gir et spennende resultat der ingen egg blir like i mønster eller farge. Alt etter hvor lang tid eggene koker, eller om du pakker inn hvert enkelt egg med en´eller flere naturfarger. Fargestoffer får du også kjøpt på apotek og i hobbybutikker.

Hvite egg fremhever fargene best. Pass på at det ikke er sprekker i egget før du begynner. Rengjør eggeskallet i vann med litt eddik eller fortynnet vaskemiddel og skyll godt, hvis det ikke er tømt og skylt på forhånd. Dette gjør at egget trekker bedre til seg farge.

Egg innpakket i naturfarger
Du kan få vakre mønstre hvis du pakker inn fargestoffene slik at de ligger inn mot eggeskallet. Da må fargestoffet være i form av biter og ikke pulver. Du kan bruke en eller flere forskjellige naturfarger. Bruker du bare en farge, får du et ensfarget egg med spennende mønster og sjatteringer. Men enda mer spennende er det å blande flere fargestoffer. Da vet du aldri hvilket mønster eller farge egget får før du pakker det hele opp. Skal du farge lyse og mørke egg i samme kjele, bør du pakke de lyse inn i aluminiumsfolie. Gjør følgende:

1. Fukt et ark hvitt tørkepapir. Pakk egget inn i papiret samtidig som du legger biter av skall eller naturfarger, mellom eggeskallet og papiret. Klipp smale tøyremser eller bruk en rull gassbind og surr rundt egget (utenpå det våte papiret). Fest med en tråd eller strikk.
2. Benytt en gammel kjele og bruk så mye vann at eggene dekkes helt. Bruk en rist eller en tallerken for å holde eggene nede hvis eggene er tømt.
3. Legg forsiktig eggene ned i kokende vann og la dem koke i ca.2 timer. Fargen blir sterkere jo lenger du koker dem.
4. Skyll eggene under rennende, lunkent vann etter de er kokt. Er eggene tømt før du koker dem kan det være noe vann inni. Bruk da eggpumpen og pump det ut.
5. Når eggene tørker blir fargen matt. Ønsker du en blank overflate kan du gni egget med litt matolje eller du kan bruke en vannbasert lakk.

Tips
Ta vare på vannet og bruk fargebadet til å lage ensfargede egg og plantetrykk eller oppbevar det på glass til senere bruk.

Ensfargede egg
Ta 2-3 spiseskjeer naturfarge til 1 liter vann.
Legg eggene i kaldt vann og la det koke opp. Fargen trekker raskt inn ved kokepunktet.
Hvis du ønsker lyse pastellfarger, må du ta opp egget etter kort tid.

Naturfarger er ikke giftige. Så hvorfor ikke koke et lite kunstverk av egg til frokostbordet!

Planteavtrykk
Ved å legge en blomst eller et blad i tett kontakt inntil eggeskallet, under koking i sterkt fargebad, vil det bli et flott planteavtrykk på eggeskallet. Gjør følgende:

1. Legg blomsten (planten) med "ansiktet" ned. Det er enklere å spre ut blomsten hvis egget er fuktet med vann.
2. Trekk en bit av en nylonstrømpe rundt egget og blomsten. Stram godt til med en knute.
3. Surr en tøystrimmel rundt egget, slik at fargen trekker jevnt gjennom nylonstrømpen og inn i eggeskallet. Fest med en strikk eller en tråd.
4. Legg en tallerken e.l. over eggene under koking, slik at de ikke flyter opp.
Egg som er tømt behøver ikke koke mer enn 5-10 minutter i et sterkt fargebad, mens egg med innhold bør koke ca. 2 timer.

Lag en deilig rett av eggmassen
* 1 dl eggmasse = 2 egg
* 2 dl eggmasse = 4 egg
1/2 liter eggmasse = 10 egg

Så til oppskriftene under brukes følgende:

Bondeomelett 3 dl eggemasse
Arme ridder 2 dl eggemasse
Sjokoladekake 2 dl eggemasse


AnnonseBondeomelett 3


Prøv også Bondeomelett 3.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 27.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

3-4 kokte poteter (rester)
1-2 røkte pølser
eller 100-150 g bacon
6 egg
4 ss vann
salt etter smak
ca. 1/4 purre eller 1 bunt gressløk
2 tomater
litt smør eller olje til stekingFremgangsmåte

Skjær poteter og pølser (bacon) i biter. Stek dem lett i pannen. Pisk sammen egg, vann og salt og hell det over inn- holdet i pannen. Legg på finskåret purre og tomatskiver. La det hele stivne ved svak varme. Server brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 135,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Arme riddere ekstra


Prøv også Arme riddere ekstra.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.10.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

8 skive(r) Loff
4 stk Egg rå
2 ss Sukker vanlig
1,5 dl Helmelk
1 ts Kanel malt
4 ss Smør vanlig eller margarin til steking
0,25 ts Muskat
0,5 ts Vanilje ekstrakt eller evt vaniljesukker
1 dl Lønnesirup
1 stk Banan
4 ss Jordbærsyltetøy


Arme riddere er den norske versjonen av engelske "French toast". Retten passer godt som frokost (på helgedagene), smårett eller dessert. Her er en versjon med ekstra krydder og smak i blandingene.


Fremgangsmåte

Bland føst kanel, muskat og sukker
Pisk sammen egg, melk og vanilje med kanelblandingen og ha det i en åpen plastboks.

Varm opp stekepanna med smør.
Vend loffskivene i eggeblandingen og la dem ligge og trekke ca 10 minutter før de stekes gyllenbrune i middels varm panne i litt smør.

Server arme riddere med rød saus eller med syltetøy og evt banan eller sirup.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 212,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Saftig sjokoladekake 5


Prøv også Saftig sjokoladekake 5.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.04.2005
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

4 egg
500 g sukker
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 dl Oboy pulver
7 dl kefir melk
2 ts natron
350 g smør


En av favorittkakene mine som jeg akkurat tok nytt bilde til. Kaken er her uten glasur, men ett godt og saftig/tungt grunnlag for pynt og lagdeling. Vi brukte her en stor langpanne og fulgte oppskriften slavisk


Fremgangsmåte

Lag eggedosis, smelt smøret, bland sammen det tørre og ha kefir ved siden av. Bland alt litt etter litt i en bolle, og hell over i langpanne, evt. i to mindre runde former. Stekes på 190°C i ca. 30 min i stor langpanne, en del lenger i figurform. Husk bakepapir
Bruk en bakepinne med jevne mellomrom etter 30 min i ovnen, evt. følg med, og ta kaken ut når du ser den løsner fra formen.

Dette er en stor porsjon som krever en stor bakebolle og kjøkkenmaskin. Har du ikke det, er en grei løsning følgende. Bland alt det tørre i den største bollen du har. Så bruker du en mindre bolle til å først lage eggedosis ferdig. Og bland sammen melk og smør i en gryte som du har myknet smøret i. Så tar du en håndmikser og kjører den i den store bollen mens du vekselvis mikser inn smør/melk og eggedosis.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 316,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:166
Grillmat.Bringebær.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.