Ribbe som våre besteforeldre laget den


Oppdatertdato: 2019-12-11 Tema: Svin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand


Her er litt historie om svineribbe til jul, sammen med noen gode oppskrifter. Denne er skrevet av meg etter familiens gamle kokebøker, hefter og tradisjonsmat historie.

Svineribbe er brukt i lange tider i Norge og til jul var det julegrisen som måtte til pers. man fikk ikke bare ribbe til julekvelden, men og juleskinke, sylte, griselabber, diverse steker osv. Men det var ofte ribben på julekvelden som var høydepunktet. Og siden det var ofte noe til overs, ble det flere måltider i julen med både kald og varm ribbe.

Kjøttet


Når man slaktet grisen var det nøye at man fikk med kotelettraden på ribben, siden dette skulle være hovedmåltidet i julen. Jeg mener at det fineste av kjøttet ligger her. Ribben skulle og være fet men ikke for mye, men dette var smak og behag. Var nok bestemt av hvor mye en foret opp grisen. Det gikk og an å fjerne noe av svoren hvis det ble for mye fett. Ribben skulle så tørkes og renses for løse trevler og bensplinter. Ikke bruk noe vann på den. Og til slutt sagde/knakk man av ribbena slik at det ble passe serveringsstykker. Når den da er stekt ferdig er det mye enklere å skjære den opp.

Tilberedning


Når ribben var tørket og klargjort, ble den gnidd inn med salt og pepper. Bruk dobbelt så mye salt som pepper. Dette var det viktig å gni skikkelig inn, ikke bare drysse over.
En stekeovn ble varmet opp god og varm, eller man fyrte godt opp før man setter inn ribben med beinsiden ned i ovnspannen. Hvis en da hadde en ribbe på ca 3-4 kilo skal den stekes i ca 2-2,5 timer. hvis ribben er veldig mager brukte en ofte litt smør i pannen. La ribben bli litt fort brun før en da heller en kopp kokende vann i pannen. Og nå skal man bruke en lang skje og dryppe ribben jevnt under hele stekingen til det gjenstår en halv time. Da må den være i ro for at skorpen skal bli sprø og fin. Man satte da ofte døren litt på gløtt slik at dampen kunne komme ut, men nå har vi ventil på komfyren som ordner dette. når ribben er ferdig tas den ut og får hvile en stund på ett fat. Det er og tradisjoner som serverer ribben kald og med varmt tilbehør.

Tilbehøret


Surkål er helt nødvendig(rød eller hvit) og julepølse. Surkålen laget man selv med snittet kål, sukker, eddik, smør, mel og karve. I tillegg hadde man ofte svisker, eplebåter, kokte aprikoser, ripsgele og rørte tyttebær. Julepølsen ble jo laget på gården i løpet av høsten, kokt og flås før den ble stekt forsiktig og servert gloende varm. Skyen som var igjen ble brukt som saus, og kokte poteter fulgte med.
Og sist, men ikke minst ble det servert hjemmelagd øl og en god juledram. Dessert var nesten ikke nødvendig, men riskrem eller en frukt dessert kunne serveres. Riskrem med mandler er jo nødvendig når man har barn.

Annonse



Juleribbe med sprø svor


Prøv også Juleribbe med sprø svor.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

2 kg ribbe, Ca 500 g ribbe pr. person
2-3 ts salt pr. 2 kg ribbe
1/2 ts pepper pr. 2 kg ribbe


Ribbe går fint før jul også. Og man kan variere med rødkål, surkål, medisterkaker, pølser ol.


Fremgangsmåte

Se etter at bena er saget helt over.

Ruter på svoren lager du ved å skjære gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å skjære opp svoren når ribba er halvfrossen.

Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten, da renner det smeltede fettet bort fra ribba. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.

Hell over ca 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping og steking.

Forvarm ovnen til 230 C. Sett den foliekledde langpanna med ribba og vannet midt i ovnen i ca 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren sprekker.

Fjern folien, men la asjetten ligge, og reduser ovnens temperatur til ca 200 C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre i ca 1 - 1 1/2 time for tynnribbe - ca 2 - 2 1/2 time for midtribbe.

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

La ribba hvile i ca 20 minutter slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål - og svisker, epler, lefse, rørt tyttebær m.m.

TIPS:

For å unngå stresset like før det store måltidet kan man steke ribba tidligere på dagen. La ribba "sette" seg en stund før du deler den opp i serveringsstykker. Legg ribbebitene i langpanna sammen med medisterkaker og julepølse, og varm opp like før servering, på 200 C i ca. 30 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 246,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Svineribbe


Prøv også Svineribbe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.12.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Ca. 500 g ribbe per person

På ca 2 kg ribbe:
ca. 2-3 ts salt
1/2 ts pepper


Ribbe kan jo spises både før og etter jul. Vi pleier ofte ha ett par ganger før jul, siden vi som regel har fisk julaften. Når en nå for tiden kjøper ribbe er de for det meste ferdig preparert. Beina er saget over og det er kuttet ruter i svoren.
Her måtte jeg bare ha med min favoritt, rødkål! Ellers serveres denne med poteter, medisterkaker og pølse, rødkål og saus.


Fremgangsmåte

1. Se etter at bena er saget helt over.
2. Slik lager du ruter på svoren: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettes å skjære opp svoren når ribba er halvfrossen.
3. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.
4. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner nemlig det smeltede fettet bort fra ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.
5. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping og steking.
6. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett den foliekledde langpanna med ribba og vannet midt i ovnen i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren sprekker.
7. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur til ca. 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1 - 1/2 time for tynnribbe, ca. 2 - 2 1/2 timer for midtribbe).
8. Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
9. La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Ribba severes med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål - og svisker, epler, lefse, rørt tyttebær mm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 324,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Riskrem


Prøv også Riskrem.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 24.04.2003
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 dl kald risgrøt
1 ts vaniljesukker
1 ss sukker
hakkede, skåldede mandler
2 dl kremfløte


Riskrem følger med i jula for mange. Den ble opprinnelig lagd av rester fra risgrøten som mange spiser tidligere på dagen. Det hører og med med en hel skoldet mandel som gjemmes i riskremen, og den som finner den får en gave. Hos oss er det en marsipangris.


Fremgangsmåte

Rør grøten med vaniljesukker, sukker og maandler.

Pisk fløten til krem og bland den lett med grøten.

Server riskrem med lunken rød saus, for eksempel kirsebærsaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Surkål eller rødkål.

Surkål eller rødkål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

ca. 750 g hvit eller rød kål
2 epler (kan sløyfes)
1 ts salt
1-2 ts karve
ca. 2 1/2 dl kraft eller vann
ca. 2 ts eddik
ca. 2 ts sukker


Surkål er tradisjonelt tilbehør til jul, og den blir selvfølgelig best om du lager den selv fra bunnen av. Server den til ribbe, skinkestek, og som tilbehør til julens middager.


Fremgangsmåte

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft eller vann. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker. Rør evt. inn litt fett fra ribben i surkålen før servering.

Lager du surkål av rødkål bør eddiken blandes inn før koking. På den måten bevares rødkålens farge best.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 34,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelaget juleøl.

Hjemmelaget juleøl


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.05.2005
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

15 - 20 liter vann,
1 1/2 kg. sukker,
2 fl. bayerøl,
1 fl. tomtebrygg,
50 gr. Gjær


Juleøl fra Egil Bratne. Han har tidligere hatt veldig gode oppskrifter og denne er ikke noe unntak. Men for mer om ølbrygging, les her: Ølbryggingssider med oppskrifter


Fremgangsmåte

Kok opp vannet og avkjøl det til ca. 35 grader. Rør ut sukkeret i vannet og tilsett øl og tomtebrygg. Bland det hele godt sammen.
Ta ut 1 liter av væsken og rør gjæren ut i den før du heller tilbake i blandingskaret. Fyll ølet på rene flasker med det samme og sett det mørkt og kaldt i 3 uker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 34,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Medisterkaker.

Medisterkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3/4 kg medisterdeig,
1/4 kg kjøttdeig,
2 ts salt,
4 - 5 ss potetmel,
snaut 1 ts pepper,
1/2 ts revet muskat,
(1/2 ts ingefær),
ca. 1/2 liter melk



Fremgangsmåte

Bland deigene sammen og elt dem med saltet. Rør inn potetmel og krydderne. Spe med melken, litt etter litt, og rør deigen godt gjennom mellom hver speing. Form til runde kaker og brun dem på alle kanter i smør i panne. Det blir ca. 20 stk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 137,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:67
Info.Norsk mat.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.