
De fleste kjenner rogn som treet med de flotte røde bærene om høsten, men det er færre som bruker bærene inne på kjøkkenet. Rognebær kan brukes til syltetøy og gelé og passer spesielt til vilt og andre kjøttretter.
Botanikk
Rogn hører til rosefamilien og blir et tre til ti meter høyt tre eller stor busk. Bladene har ofte seks til åtte par småblad og ett endeblad, alle tannet. Blomsterklasene er hvite med sterk duft og de røde bærene har stor prydverdi, men kan også nyttes som næringsmiddel. Frukten er gulrød eller rød og åtte til ti millimeter i diameter.
Voksested
Rogn vokser i skog og skogkanter og er et vel kjent skogstre. Vanlig rogn er viltvoksende opp til 1500 meter over havet, helt ut til kysten og langt mot nord og finnes over det meste av landet.
Bruk
Rognebær kan brukes til syltetøy og gelé og passer spesielt til vilt og andre kjøttretter. Bærene har en litt stram og bitter smak, men blir mildere etter frysing. Rognebær er rike på C-vitaminer og egner seg godt i blanding med eple.
Dyrking
Rogn passer i små hager, fordi treet ikke blir så stort. Rogn er en undervurdert prydplante og kunne vært bruk hyppigere i grøntanlegg.
Oppskrifter
Rognebær med epler
1 kg rognebær
5 dl vann
1 kg epler
1 1/2 kg sukker
Risp rognebærene fra klasen. Rens bort alle råtne og markspiste bær. Vei bærene. Skyll dem godt. Ha bærene i en kjele sammen med vannet. Gi bærene et oppkok. Hell bærene i en bolle. Legg på lokk og la bærene stå i vannet i 2 døgn, slik at bærene blir møre. Sil vannet av.
Bland rognebærvannet og sukkeret. Rør på middels varme til sukkeret er oppløst. La sukkerlaken koke et par minutter. Skrell eplene. Del dem i båter og skjær bort kjernehuset. Skjær eplebåtene i mindre terninger.
Kok epleterningene møre i sukkerlaken. Ha rognebærene i og la syltetøyet småkoke til rognebærene er klare og syltetøyet tykt. Skum godt av alt skum.
Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme glass, helt opp. Skru på lokk med det samme.
Passer godt til stekte kjøttretter, på samme måte som tyttebærsyltetøy.
Rognebærsaus til kjøttretter
4 dl kjøttkraft (evt. vann + buljongterning)
1 dl rødvin
2 gulrøtter
1 purre
1 løk
5 knuste einerbær
ca. 1 dl rognebær
1 ss tomatpuré
1. Hakk grønnsakene i små biter og legg dem over i en gryte med kjøttkraft, rødvin og de øvrige ingrediensene.
2. La det småkoke til sausen har kokt godt inn - ca. 30 minutter. Smak til med salt og pepper.
Rognebærlikør
1 dl rognebær
35 cl 45 % sprit
2 dl sukker
1 dl vann
1 bit vaniljestang
Rognebærene skal ha hatt en frostnatt (eller en natt i fryseren). Rensede bær og vanlijebiten legges på en flaske. Hell spriten over. Sil av etter 2 uker. Kok sukkerlake og bland den i. La blandingen stå i flere måneder.
Rognebær syltetøy med pærer
500 g rognebær
600 g pærer
2 dl vann
700 g sukker
3-4 hele nellik
Bærene vaskes og renses. La de ligge i frysen 1 døgn hvis ikke de har hatt en frostnatt.. Legg dem så i eddikvann ett døgn. 2 ss eddik pr liter vann. Pærene skrelles, renses og deles i båter.
Kok pærene i vann, sukker og nellik til de er møre. Ta dem opp og hell av vannet på rognebærne. Ha dem oppi sukkerlaken og la dem koke 5-10 minutter. Ta dem opp. Kok inn laken i 10 minutter og ha alt oppi igjen. Kok opp og fyll på rene, varme glass. Helt fulle. Tett lokk og settes kaldt.
Rognebærgelé
3-4 dl vann
1 kg rensede rognebær
1/2 kg epler, delt i mindre biter
1 kg sukker pr. l saft
Kok opp vannet i syltekjelen. Ha i bær og frukt.
Kok til bærene har saftet seg godt. Sil.
Mål hvor mye saft du har. Hell den tilbake i syltekjelen.
Kok saften med sukkeret ca 15 minutter.
Ta geléprøve, dvs ha noen dråper på en kald skål, sett den kaldt og se hvor stiv geléen blir.
Skum.
Hell geléen på tørre, varme, sterile glass. Bind over eller sett på lokk neste dag.
Elggryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.03.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3/4 kg elgkjøtt
250 g sjampinjonger
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper
2 krm sennepspulver
1 stk. rotselleri, ca 100 g
1 pastinakk
1 gulrot
1-2 ss smør/margarin
2 dl vann eller buljong
2 dl fløte
1/2 - 1 ss rognebær- eller ripsgelé
Gryterett med nydelig mild smak. Har en ikke elg kan man og bruke annet rødt kjøtt og gjerne litt ekstra selleri. Ser ikke så fin ut, men smaker nydelig.Fremgangsmåte
Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter.
Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose.
Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet.
Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler.
Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten.
Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong.
La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter).
Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
109,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Elgstek i leirgryte
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
30.05.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 ½ kg elgstek
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket timian
1 ts tørket oregano
2 ss smør
1 stk løk
1 stk gulrot
Viltsaus:
ca. 4 dl kraft fra steken
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss rognebærgelé
Elgkjøtt inneholder svært lite fett, og egner seg derfor utmerket til steking i leirgryte. Det blir ekstra saftig og godt, og gir mye kraft til en smaksrik saus.Fremgangsmåte
1. Legg leirgryta i vann et par timer. Gni steken godt inn med salt og krydder og legg den i gryta. Del løk og gulrot i biter og tilsett. Legg over noen klatter med smør, og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken.
2. Sett leirgryta inn i kald ovn, og skru på 125 °C. Stek i 2-3 timer til steketermometeret viser 65 °C . Da er steken medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt, stek til termometeret viser 70 °C.
3. Ta steken ut av gryta og la den hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Sil kraften.
4. Brun smør og hvetemel i en gryte, spe med kraft, og visp inn rømme. La sausen koke noen minutter. Smak til med krydder og gelé.
Server elgstek med kokte grønnsaker eller en salat og poteter.
Tips
Blir det for lite kraft til saus fra steken kan du tilsette utblandet kjøttbuljong til du oppnår ønsket mengde.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
104,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 17,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Jægerburger
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.01.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
600 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 ½ ts salt
1 ts pepper
4 ts hakket grønn pepper, frisk
½ dl vann
2 ss margarin eller olje til steking
16 skive bacon - gjerne skogsbacon
8 stk frisk sjampinjong i skiver
1 stk løk i tynne skiver/ ringer
8 ss seterrømme
4 ss ripsgelé eller rognebærgelé
4 stilk frisk timian
8 blad issalat eller annen grønn salat
8 stk store polarbrød
En stor, mettende og smaksrik burger passer som hånd i hanske for en sulten jeger. Om du er en sulten jeger eller ikke, prøv denne oppskriften. Den ser ikke bare kjempegod ut på bildet men er faktisk en av verdens beste burgere.Fremgangsmåte
1. Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Deigen skal ikke bli seig.
2. Del deigen i 8. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, tynne burgere.
3. Stek bacon og legg til avrenning på kjøkkenpapir. Stek soppen.
4. Stek burgerne på sterk varme, ca. 2 minutter på hver side.
5. Varm polarbrød og fyll så med salat, rømme, burger, bacon, løk, og gelé som vist på bildet. Toppes med en kvast timian.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
194,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2542