Spekematlag


Oppdatertdato: 2009-05-06 Tema: Koldbord Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley


Skal du ha familie og venner på besøk ved store anledninger, er det deilig å kunne servere et spekematbord. Her kan hver enkelt velge etter sin egen smak og nyte det i sitt eget tempo. Når man skal more seg, og festen skal vare hele natten, er det perfekt med mat som holder seg til alle gjestene har gått.

Et spekematbord passer til alle store anledninger som dåp, konfirmasjon, bursdager, eller rett og slett et hyggelig vennelag. Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne. Resten fordeles på fenalår og spekepølser.

Vårt eksempel:

Til 10 pers.
spekeskinke uten ben 750 g
Fenalår uten ben 250 g
Salami 250 g
Morrpølse 250 g


Til 40 pers.
Spekeskinke uten ben 3 kg
Fenalår uten ben 1 kg
Salami 1 kg
Morrpølse 1 kg

Her kan du gjøre en del av forberedelsene dagen i forveien. Du kan legge opp og pynte spekefatet, lage potetsalat og waldorfsalat en dag før. Eggerøre, grønn salat, friske frukter og rømmegrøt bør lages/kuttes samme dag, men dette er raske, enkle retter som ikke tar for lang tid.

Mesteparten av et spekematbord får du kjøpt ferdig i butikken. Potetsalat og rømmegrøt fås kjøpt i helfabrikata produkter i nesten alle dagligvarer. Waldorfsalat finner du i ferskvaredisken hos velassorterte dagligvarer. Det eneste du trenger å gjøre selv er å lage eggerøre og kutte opp frukt og salat. Så enkelt kan det være. Det er en stor fordel å kjøpe spekematen ferdig oppskåret i tynne skiver hvis du ikke har tilgang til en god oppskjæringsmaskin.

Hele stykker med spekemat kan holde seg i flere måneder om du lar det henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted. Kjøleskap er også bra, men pakk ikke spekematen inn i tett plast. Bruk matpapir eller aluminiumsfolie. Med spekemat som er kjøpt ferdig oppskåret følges holdbarhetstiden på pakka.

Ulike typer spekemat:

Spekeskinke

Vanlig norsk spekeskinke.
Santa kristina
Birkebeiner
Serrano
Parma

Fenalår

Spekepølser

Fårepølse
Salamityper
Morrpølse
Stabburspølser
Snabb
Chorizo
Elgpølse
Rødvinspølse
Pepperoni

Tilbehør til spekemat:

Potetsalat
Eggerøre
Grønn salat
Waldorfsalat
Rømme
Rømmegrøt
Brød, flatbrød
Smør
Frisk frukt

Går du i en velassortert dagligvare har de et hav av spekematvarianter å velge mellom. Det enkleste og det som folk spiser mest av er spekeskinke. Fenalår er folk også veldig glade i. Pass på å ha nok av de to slagene og så kan du prøve deg frem med de andre spennende varianter som for eksempel chorizo og snabb. Kjempegode pølser med mye smak til å knaske på.

Frukter hører med både på et koldtbord og til spekemat. Frukter som er spesielt gode til spekemat er melon, jordbær, druer og fiken. Ellers kan det være spennende å pynte med stjernefrukt, kiwi, ananas, mango, appelsin, aprikos, moreller, plommer Rømmegrøt

Kremet potetsalat

Waldorfsalat

Rømme- og urtedressing


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1088
Grillmat.Dressinger.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.