Tid for urter i vinduskarmen.


Oppdatertdato: 2014-05-23 Tema: Urter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Når varmen nå kommmer er det alltid morsomt å prøve seg som urtedyrker hjemme i vinduskarmen. Det kommer nå ferdige krydderurter rundt omkring på hagesentere og andre butikker.

Hjemme har vi allerede tyvstartet med 4-5 forskjellige urter, som vi håper skal trives fremover. Og bringe mye god smak til de forskjellige retter vi lager hjemme.
Som friske er urtene ferskvare og bruk gjerne dobbelt så mye som i tørket versjon.

Hvilke urter kan så være greit å ha?

Basilikum

Råvareopplysninger:
Smaken er karakteristisk søtaktig og kraftig. Bladene er store, lett bøyde og svakt taggete. Det er bladene som brukes. Det finnes mange forskjellige sorter basilikum, for eksempel rød basilikum, sitronbasilikum, og salatbasilikum. Får sterkere smak ved oppvarming. Er god sammen med hvitløg, laurbær, merian, oregano, sar og timian i kokte retter. Kommer opprinnelig fra india. Dyrkes mye i middelhavlandene og USA. Kan og fremstille olje av den.
Lukter litt spesiellt og man merker lukten i rommet.

Bruksområde:
Brukes som dryss over salater og er meget godt sammen med hvitløk, f.eks pesto. Basilikum passer til både fisk og kjøtt, og svært godt til tomater, men den passer også til lyst kjøtt som kylling og kalv, samt i pastaretter, salater, supper og grønnsakretter.

Dyrking

Basilikum tåler ikke frost. Den kan overvintre i vinduskarmen. Plantes ut i mai. Tas inn ved kjølig vær.

Makaroni med basilikumsaus

4 porsjoner

2 hvitløkfedd
2 ts basilikum
100 g reven ost
5 ss olje
salt
1 pk. Italiensk makaroni til 4
smør eller olje

Rå tomatsaus:
5-6 flådde tomater
1 ss olivenolje
sitronsaft
salt
pepper
paprika

Rør sammen knust hvitløk, basilikum og reven ost. Tilsett olivenolje litt om gangen og rør kraftig. Tilsett litt vann hvis nødvendig. Massen skal være som majones i konsistens.
Kok makaronien mør i lettsaltet vann. Damp den med smør eller olje til slutt.
Lag saus ved først å gni tomatene gjennom en sikt og rør massen sammen med olivenolje. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og paprika.
Ha makaronien i et varmt fat og hell sausen over eller server den ved siden av. Denne retten passer godt til stekt fisk.Oregano

Råvareopplysninger:

Oregano er en sort vill merian med litt sterkere smak. Oregano hører naturlig hjemme i middelhavsområdet, og vokser vilt mange steder i verden, også i Norge. Er en busklignende plante. Bladene brukes som krydder. Det finnes mange arter. Minner om merian med sterkere smak. Brukes mye rundt middelhavet og særlig i tomatretter. En oreganokvist i eddikflasken gir en interessant smak. Denne urten hører med i den provencalske krydderblandingen

Bruksområde:

Kjent som pizzakrydderet.
Den passer godt som krydder til pizza, kjøtt og tomatretter, og til grønnsaker, pasta og ost.

Provence-smør

75 g romtemperert smør
1 ts paprikapulver
1/2 ts løkpulver
1 ts finhakket persille
1/2 ts finhakket merian
1/2 ts finhakket basilikum
1/2 ts finhakket hvitløk
1 ts hakket oregano

Bland sammen alle ingrediensene og trill smøret til en rull som pakkes i plastfolie. Settes kaldt til det skal brukes. Passer til grillet kjøtt.

Rosmarin

Råvareopplysninger:

Rosmarin er en flerårig busk som stammer fra middelhavsområdet. Det finns mange typer. Den har nåleformede, mørkegrønne blad. Har en sterk og dominerende smak. Det er bladene som brukes. Brukes mye i Frankrike og Italia. Rosmarin blandes med laurbær, hvitløg, merian, oregano, persille, sar og timian. Ble og brukt som medisinplante. Rosmarin er en av urtene i provencekrydder.

Bruksområde:

Er svært godt til lam, vilt, gryteretter, tomatretter og bakverk. Kan brukes til dessert i form av rosmarinis/ sorbet. Den blir også brukt til stekte eller grillede retter av lam, fjærfe og vilt.

Dyrking

Plantes ut i mai. Krever mye sol og varme. Tas inn om vinteren.

Rosmarinmarinade

4 ss finhakket frisk rosmarin
5 båter finhakket hvitløk
2 finhakkede sjalottløk
10 knuste enebær
1 ss finhakket sitronskall
1 dl tørr vermut
3/4 dl sitronsaft
3/4 dl olivenolje
3/4 dl Dijonsennep
3/4 dl soyasaus
2 ss chilisaus

Bland alt sammen. Brukes til marinering av kjøtt før grilling. Spesielt til kylling. Kjøttet marrineres i en plastpose over natten i kjøleskap.

Timian

Råvareopplysninger:

Timian er flerårig og finnes med i tallrike arter med høyst ulikt utseende. De fleste vokser i middelhavsområdet. Bladene er små og grønne. Den er eviggrønn og flerårig. En annen type er sitrontimian. Det er ofte de unge skuddene som brukes som krydder tørket.

Bruksområde:

Timian er fabelaktig til lam. Kan brukes til både kjøtt og fisk. Brukes svært mye til retter med tomat og er meget god i ertesuppe. Sauser, eggeretter, fyll, stuinger osv. Timian gir en interessant smak til eddik, og er en av komponentene i den tradisjonelle urtebukett.

Krydderurt-saus

4 merianskudd
4 timiankvaster
1 bunt kjørvel
2 skudd fransk estragon
2 sjalottløk
4 hvite pepperkorn
3 dl lys hønsebuljong
25 g smør
15 g hvetemel
presset sitronsaft
salt

Skrell løken, støt den sammen med pepperkorn, merian, timian, stilker av kjørvel og estragon (legg bladene til side). Småkok kraft og krydderurter i 15 min. Lag en jevning av smør og mel og spe med kraften litt etter litt, småkok i 10 min., rør hele tiden. Sett kasserollen til side og rør i finhakkede kjørvel- og estragonblader. Smak til med sitronsaft og salt.

Spesielt godt til grillet kylling og kalvekjøtt.

For mer opplysninger og oppskrifter, se oversikt over krydderurter hos oss.
Krydderurter

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:562
Info.Sommermat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.