Nå går vi inn i sesongen for norske tomater. Den varer fram til november. Kvaliteten er bra og smaken veldig god, takket være en kjølig vår som har gitt en lang modningsperiode.
Nordmenn har blitt et tomathungrig folk
Vi spiser mer og mer tomater. Den gjennomsnittlige veksten i forbruket de siste årene er på 2,7 %. Forbruket per person i året ligger på hele 7,24 kg. Nest etter gulrot, er tomat den grønnsaken vi spiser aller mest av. Tomat har hatt den største omsetningsverdi hva grønne produkter angår med 1,3 milliard kroner, ifølge forrige års statistikk. Den totale omsetningsverdi for grønnsaker lå på 7,5 milliard kroner. Verdiøkningen ut av butikk kom opp i 629,5 millioner kroner fra 2012 til 2013, hvorav tomat bidro til 13,1 % av denne økningen.
Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke
Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke med 85 % av den totale norske produksjonen. Vi har mange sorter; vanlige tomater, klase, cherry, bifftomat, coctail, plomme, piccolo, juanita, perle, m fl. Fargene kan variere fra mørke røde til lysere rødfarget, oransje og gule.
Tomat har et stort bruksområde og er en veldig sunn grønnsak
Tomater har etter hvert fått et stort bruksområde i vårt norske kjøkken. Spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller grillet, i salater, gryteretter, wok, supper, sauser, juicer og smoothie. Som om ikke dette kunne være nok, så spises små tomater som snacks. Barn elsker de små snackstomatene, som i økende grad er i ferd med å bli et alternativ til usunne godterier.
Tomater er kalorifattig, er rik på vitamin A og C samt mineraler, og er en god antioksidantkilde med sitt rike innhold av lykopene.
Les mer her om næringsinnhold i vanlige tomater:
Les mer her om næringsinnhold i cherrytomater:
Gazpacho- spansk grønnsakssuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 sjalottløk, grovhakket
2 paprikaer, grovhakket
3 tomater, grovhakket
1 dl olivenolje
1 ss tomatpuré
2 båter hvitløk, finhakket
1/2 hakket chili
1/2 squash i biter
2 dl tørr hvitvin
1 liten boks hakkede tomater
frisk basilikum
Salt og pepper
Gazpacho – suppe fra Sør-Spania var tidligere fattigmannskost. I dag spises den overalt i Spania og de ulike områdene har laget sine egne varianter med ulikt innhold.
Suppen skal spises kald og spises ofte som lunsj. Superrask og sunn. Bruk den som forrett eller server til middag med godt brød til.Fremgangsmåte
Fres løk, paprika og tomater i olje, ha på tomatpuré, hvitløk, chili og squash. La alt frese litt videre. Tilsett hvitvin og kok opp. Tilsett tomater fra boksen, og kok opp på nytt.
Kjør alt sammen med basilikum i foodprocessor til fin puré.
Sil puréen så den får silkemyk konsistens. Smak til med salt og pepper.
Avkjøl suppen til den er iskald, og server i suppeboller, gjerne med litt melkeskum i med friske urter f eks finhakket basilikum i.
(Oppskrift og bilde fra kokeboken "Mat og Vin" fra Gyldendal)
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelaget tomatsuppe med chili
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.11.2022Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
3 stk sjalottløk
2 båt hvitløk
10 stk tomat
olivenolje til steking
½ stk rød chili
1 stilk frisk timian
5 dl vann
1 boks hele hermetiske tomater
1 stk hønsebuljongterning
salt, pepper og supper etter smak
Tilbehør:
1 dl brødkrutonger
4 ss revet parmesan
Dette er en riktig god og enkel tomatsuppe med litt sting i smaken. Parmesan og brødkrutonger på toppen gir suppen 'det lille ekstra'.Fremgangsmåte
Skrell sjalottløk og skjær dem i tynne skiver. Skrell hvitløk og finhakk dem.
Skjær tomater i biter og varm dem i en stor kjele med olivenolje.
Hakk chilien fint. Tilsett løk, chili og timian i kjelen med tomatene. Hell på vann og tomatene. Tilsett buljongterningen. La suppen koke ca. 20 minutter på svak varme.
Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en blender. Blir suppen for tykk, kan den spes med litt vann.
Smak suppen til med salt og pepper og en klype sukker.
Server suppen med brødkrutonger og revet parmesan.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tomater med kyllingsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.07.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 biff- eller store vanlige tomater
salt
150 g renskåret kyllingkjøtt
2 stilker selleri
1/2 gul løk
1/2 gul paprika
1/2 agurk i små strimler
frisk estragon, finhakket
frisk dill, finhakket
4 ss lettrømme
En god forrett eller smårett om kvelden. Vi måtte krydre litt ekstra i tomatene, eller om en vil ha litt meksikansk vri med finhakket chili. Nydelig!Fremgangsmåte
Skjær lokket av tomatene og hul ut innmaten. Dryss med salt og legg dem opp/ned så noe av saften trekkes ut. Bland forsiktig alt til salaten og fyll tomatene. Pynt med estragon eller dill.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
33,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2991