Nå før jul er det mange som tjuvstarter bakingen av julekaker, og jeg har her samlet de beste av våre oppskrifter på julekaker og
da småkaker. Dette er etter deres egne karakterer, samt noen egne favoritter.
Jeg vet at mange bruker førjulstiden til innekos og baking, og selv om det i de siste årene er kommet mye ferdige varer i
butikken så tror og håper jeg at mange fortsatt baker dette selv. Og på den måten tar seg en velfortjent pause i hverdagens
stress og mas. Det er jo mange av disse kakene som er veldig enkle å bake og ikke trenger egne redskaper, smultgryter ol.
Først noen kjempeenkle.
Brune pinner
150 gr smør
200 gr sukker
2 stk eggeplommer
1 ss sirup, lys
0,5 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 gr hvetemel
egg til pensling
sukker
hakkede mandler
Rør smør og sukker hvitt. Bland i resten av ingrediensene. Elt deigen og del den i 6 emner. Trill pølser og trykk dem ut på plate
til flate stenger. Pensle med egg, dryss på sukker og mandler og stek kakene på øverste rille i stekeovnen ved 175 °C i 10-12
minutter. Skjær stengene på skrå mens de er varme. Avkjøl på rist.
og så en skikkelig gammel oppskrift
De beste Hjortebakkelsene
4 egg
250 gr. Farin
500 gr. Hvedemel
1 theske cardemome
revet skal av 1 citron
1 dram kognak
2 smaa theskeer hjortehornsalt
125 gr. Smør
I 1959 utlyste avisen Bergens Tidende en konkurranse om «de beste hjortebakkelser». Og hva var lesernes mening? Jo, en gammel
oppskrift fra midten av forrige århundre var det bergenserne og andre BT-lesere falt for.
Christine Hansen, født 1845, som hadde arvet oppskriften fra sin mor, ville nok gledet seg over at hennes oppskrift lever i beste
velgående og er fast lesertilbud i BT når det nærmer seg jul. Det sies at madam Hansen veide ingrediensene på brevvekt. Så
nøyaktighet er nok en «nøkkel» til et vellykket resultat. Her er den, Christine Hansens beste hjortebakkels. Med opprinnelse fra
det bergenske kjøkken:
Egg piskes med farin ca. 10 min. Tilsættes cardemome, sitronskal, kognak, hvori hj.salt er utrørt, det sigtede mel, smørret som
har staat lunt, knades i med staalvisp tilslut (maa ikke smeltes). Trilles til ringer, klippes til horn, kokes i 2 pk. Smult,
«flott».
Hentet fra Vestlandsmat av Solfrid Rørlien Saue. Utgitt med tillatelse fra Det Norske Samlaget
og så en vanlig
Hjortebakkels
8 egg
500 g sukker
250 g smør
1 1/2 ts hjortesalt
3 ts kardemomme
1 kg hvetemel
rasp av 1 sitron
Egg og sukker piskes opp i sitronraspen og sitronsaften tilsettes. Smør som er nesten smeltet tilsettes. Hvetemel, hjortesalt og
kardemomme som er siktet blandes i massen som arbeides til en deig. Deigen settes i kjøleskap til dagen etter.
Trill ut pølser som deles og lages ringer av. Stekes i matfett ved ca 180 C. La kakene renne av seg på kjøkkenpapir.
Disse er veldig enkle og skikkelig gode
Havremakroner
3 dl havregryn
1 dl hvetemel
1 1/2 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/4 ts nellik
150 g smeltet margarin
1 egg
Bland det tørre i en bolle. Hell over smeltet margarin og sammenpisket egg. Rør alt sammen. Sett deigen i topper med to teskjeer
på smurt plate. Beregn god avstand, for kakene flyter ut under steking. Stek dem ved 175 C i 10-15 minutter.
Kokosmakroner
4 eggehviter
180 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
250 g kokosmasse
Pisk eggehviter og sukker til stiv marengsmasse - tilsett helst sukkeret i tre omganger. Bland lett inn kokosmassen.
Legg røren i topper med to teskjeer på bakepapirkledd plate.
Stek dem fint gylne ved 170 C i 10-15 minutter.
Karins Sarah Bernhardt
250 gr. Mandler,
3 1/2 dl. Melis,
3 eggehviter(små)
Fyll:
200 gr. Smør,
3 dl. Melis,
3 eggeplommer,
1 pl. Revet sjokolade
Glasur:
2 pl. Sjokolade,
2 ss. Smeltet delfiafett
I stekeovn: 180 C i ca. 10 minutter.
Visp eggehvitene stive. Bland i melis og skåldede mandler (malte).Sett røren med to teskjeer på papirkledd plate. Stek kakene.
Avkjøl kakene litt før de tas av platen med en skarp kniv. Til fyllet blandes smør, melis og eggeplommer til en smidig krem. Rør
inn revet sjokolade. Legg fyllet på bunnen av kakene i en pyramideformet topp. Sett kakene kaldt til fyllet er helt stivt.
Glasuren lages av smeltet sjokolade tilsatt smeltet delfiafett.
Dypp kakene i sjokolade.
Kakemenn fra Wenche
250 g margarin
6 kopper sukker
2 kopper melk
2 kopper vann
4 ts hjortetakksalt
1 ts bakepulver
Mel til passe deig
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn det andre.
Tilsett mel til deigen er passe fast til å kjevles ut.
Ha mel på bakebordet og kjevl ut deigen. Ikke for tynt.
Stikk ut figurer.
Settes på smurt plate og stekes ved 200-225 grader til de er lysegule.
Krumkaker enkle.
3 egg
150 g smør
150 g sukker
150 g hvetemel
3/4 ts kardemomme
Pisk egg og sukker. Rør inn det tørre.
Rør inn smeltet smør til slutt.
Stek i krumkakejern og krum de med en gang etterpå. Legges forsiktig på rist.
Jødekaker
125 g smør
125 g sukker
2 egg
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
Mandler
Sukker
Kanel
Rør smør og halvparten av sukkeret til krem. Resten piskes med eggene til eggedosis.
Blandes sammen og tilsettes mel og bakepulver.
Deigen kjevles ut til tynne leiver og stikkes ut med stjerneform. Settes på smurt plate og drysses med sukker, finsnittede
mandler og kanel.
Stekes lysebrune ved ca 200 grader
Pepperkaker
Gir ca 200 kaker
250 gr smør
2,5 dl sukker
2 dl sirup
4 dl melk
2 dl vann
2 ss kanel
1 ss malt nellik
1 ss natron
13 dl hvetemel
skåldede halve mandler
Smelt smøret sammen med sirupen i en kjele. Mål opp sukkeret og hell det i en stor bakebolle sammen med alle krydderne. Hell over
det smeltede smøret med sirupen og bland godt. Hell i vannet og bland igjen. La blandingen avkjøles noen minutter slik at den får
romtemperatur.
Bland melet godt med natronen og ha det oppi deigen, som blir ganske løs. Arbeid sammen deigen med en tregaffel eller lignende.
La nå deigen hvile i kjøleskapet i 1-2 døgn før den kjevles ut. Legg den enten godt tildekket i bakebollen eller i en stor
plastpose. I hviletiden får melet tid til å svelle slik at deigen blir meget lett å kjevle. Deigen kan også eltes litt før den
kjevles ut.
Smør stekebrettet med litt margarin, eller bruk bakepapir. Kjevle ut litt deig om gangen, og stikk ut kakene med
pepperkakeformer. Stek kakene midt i ovnen ved 200-225 C i 4-6 minutter.
Nøttetopper
Dette er enkelt og godt.
2 egg
200 g sukker
200 g malte nøtter
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett deretter de malte nøttene.
Pynt gjerne med en hel nøtt på toppen.
Stekes ved 170 grader i 10 min. + 5 min med åpen dør.
Potetmeltopper
Enkle og gode.
100 g smør eller margarin
75 g melis
1 egg
50 g skåldede, hakkede mandler
200 g potetmel
Rør smør eller margarin og melis hvitt. Skill egget. Bland i eggeplomme, mandler og mel. Stivvisp eggehviten og bland den i til
slutt.
Trill deigen til en pølse. Del i emner og trill til kuler. Sett dem på plate dekket med bakepapir, og trykk dem lett ned med en
gaffel. Eller sett deigen som topper på platen med teskje.
Stek kakene til de er lyse og gjennomtørre, 10-15 minutter ved 200 C.
Sandnøtter
125 g margarin eller smør
125 g sukker
1 egg
200 g potetmel
60 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
Rør smør og sukker hvitt. Ha i egget. Sikt i alt det tørre og elt deigen jevn.
Trill deigen ut til små kuler og sett dem på smurt plate. Trykk kakene litt flate. Stek dem lys gule ved 175 C i ca 10 minutter.
Serinakaker
Gir ca 55 kaker
4 dl hvetemel
150 gr margarin
1,25 dl sukker
0,5 ts vaniljesukker
0,25 ts hornsalt
1 stk egg
egg til pensling
Ca 10 stk mandlar
1 Smuldre margarinen i mjølet.
2 Bland sukker, vaniljesukker og hornsalt.
3 Rør blandinga saman med smuldra margarin/kveitemjøl.
4 Visp saman egget og rør det godt inn i deigen.
5 La deigen stå kaldt ei stund.
6 Trill ut deigen til jamstore kuler.
7 Legg dei på eit smurt brett.
8 Klem dei litt flate med ein gaffel
9 Pensle med samanvispa egg.
10 Legg på litt snitta mandlar.
11 Steik ved 190 ºC i 10-12 minutt til kakene er gylne.
Det er ein fordel å bruke hard margarin, men du kan òg bruke mjuk.
Sjokoladestenger
200 g smør/margarin,
200 g sukker,
1 eggeplomme,
1 ss sirup,
1 ts vaniljesukker,
1 ts natron,
ca. 300 g hvetemel,
2 ss kakao,
1 ts kanel
Rør smør og sukker til det skummer. Tilsett det øvrige og rør deigen sammen. Del deigen i tre emner som trilles ut til pølser.
Legg dem på plater og trykk dem flate. Lengdene pensles med eggehvite. Stekes så ved 175 C i ca. 10 - 12 minutter. Skjær lengdene
i stenger mens de ennå er varme.
Strull
2 1/2 dl fløte eller rømme
100 g sukker
100 g hvetemel
1/2 dl kaldt vann
Visp fløte og sukker, rør inn mel og vann. La røren svelle i 30 minutter. Legg en stor teskje røre midt på krumkakejernet og stek
løvtynne strull. Rull dem rundt en tynn pinne rett fra jernet.
Til Strull skal røren være ganske tynn, slik at kakene blir tynne og knasende sprø. Rull den mørkeste siden ut, ellers ser kakene
grå ut. Disse kakene kan også formes over en kopp.
Kakene skal være lette, tynne og blondeaktig. Bruk svak varme.
Vepsebol
Gir ca 70 kaker
6 stk eggehviter
500 gr sukker
4 ts vaniljesukker
250 gr hakket mandler
200 gr hakket kokesjokolade
200 gr kokos (Kan droppes men øk da mandelmengden)
Visp eggehvitene stive.
Ha i sukker og bland forsiktig.
Mandler, kokesjokolade, vaniljesukker og kokos blandes forsiktig inn i eggehviteblandingen.
Legg t-skje store topper på stekeplate. Bruk bakepapir.
Stekes v/ 175-180 grader midt i ovnen i ca 10-15 min.
Strull
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 1/2 dl fløte eller rømme
100 g sukker
100 g hvetemel
1/2 dl kaldt vann
Fremgangsmåte
Visp fløte og sukker, rør inn mel og vann. La røren svelle i 30 minutter. Legg en stor teskje røre midt på krumkakejernet og stek løvtynne strull. Rull dem rundt en tynn pinne rett fra jernet.
Til Strull skal røren være ganske tynn, slik at kakene blir tynne og knasende sprø. Rull den mørkeste siden ut, ellers ser kakene grå ut. Disse kakene kan også formes over en kopp.
Kakene skal være lette, tynne og blondeaktig. Bruk svak varme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
327,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
35,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krumkaker fra Sunnmøre
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2015Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 egg
250 g sukker
250 g smeltet meierismør
2 1/2 dl vann
250 g hvetemel
250 g potetmel
Min mor lager disse, og i år var hun tidlig. Disse er bare kjempegodeFremgangsmåte
Lag eggedosis av egg og sukker, tilsett smør vekselsvis med vann og melet. La svelle ca 15 minutter og stek i krumkakejern ved middels svak varme.
Det er litt vrient å bruke krumkakejern, men etter litt trening så funker det. Krumkakene må ikke være for mye stekte før de tas ut av jernet og krummes. Bruk ca en spiseskje med deig pr kake, og la den bli lysebrun.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
332,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
43,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Petits choux med tyttebær i karamellkrem
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.04.2009Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
3 dl vann
100 g smør eller margarin
2 dl hvetemel
4 mellomstore egg
Fyll
2 dl kremfløte
1 dl kesella
1 dl Dansukker Melis
1 ts vaniljesukker
100 g (2 dl) tyttebær
Pynt
Dansukker Melis
Fremgangsmåte
Kok opp vannet og matfettet i en kasserolle. Ha i melet og rør til det slipper kasserollens kanter. Ta kasserollen bort fra varmen. Tilsett eggene, ett om gangen, og visp kraftig, helst med elektrisk visp. Det er viktig å vispe inn mye luft slik at kakene får volum ved stekingen. Sett eller sprøyt ut runde topper på en plate med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 175 ° i ca. 25 minutter. Obs! Ikke åpne ovnsdøren. Ta kakene ut og stikk et hull i siden med en gaffel. Sett dem deretter inn i ovnen igjen et par minutter slik at de også tørker på innsiden.
Visp fløten og melisen til et fast skum. Bland i kesella og vaniljesukker. Rør inn tyttebærene. Klipp opp kakene på den ene siden og fordel fyllet i dem. Sikt over litt melis før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
222,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1758