Varme forretter/småretter


Oppdatertdato: 2005-05-10 Tema: Forrett Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Til forrett kan man godt velge en varm smårett. Dette er litt mer arbeid og de må som regel lages ferdig rett før servering.
Skal man ha en lett hovedrett kan dette passe. Her er eksempler på varme forretter som anbefales. For flere opskrifter se vår Søkeside

Blinis,crepes eller små pannekaker

Små pannekaker stekes på vanlig måte og fylles med ett spennede fyll før servering. Kan og evt gratineres i ovn.

Fyll kan være
Skalldyrfyll, grønnsaksfyll, kjøttfyll.

Kjøttfyll
6-8 porsjoner
200 g kjøttdeig
1 løk
salt og pepper
1 ts basilikum eller oregano
1 liten boks tomatpuré
1 knivsodd sukker
1/2 del vann

Stek kjøttdeig og finhakket løk. Smak til med krydder og tomatpuré. Rør inn litt vann og la kjøttstuingen få surre litt. Legg fyllet på pannekakene og rull sammen. Ha ev. litt ost over rullene og gratinér i ovnen ved 230°C til osten smelter.

Soppfyll
ca. 300 g sjampinjong
1-2 ss hvetemel
2-3 dl væske (sjampinjongkraft, melk eller fløte)
salt og pepper
litt finklippet persille

Skjær sjampinjong i skiver og stek i smør i middels varm stekepanne. Dryss hvetemel og krydder over og spe med væsken. Fordel stuingen på pannekakene og brett dem sammen.

Grønnsaksstuing
15 porsjoner
ca. 1 l wokgrønnsaker, for eksempel brokkoli, gulrøtter, paprika, rødløk, sukkererter
litt finhakket ingefær
litt salt
olje til steking

Skjær grønnsakene opp som til wok og fres dem raskt i olje til de er så vidt møre.
Fyll hver pannekake med grønnsakblandingen og brett sammen. Server dem straks

Gratinerte pannekaker
Bruk vanlig pannekakerøre og stek tynne pannekaker.
Passer til 10-15 pannekaker
1/2 skinkeboks i terninger
1 purre i skiver
1 finhakket løk
1 finkhakket paprika
1 beger seterrømme
ca 150 g reven hvitost

Bland sammen skinke, purre, løk, paprika og rømme. Fordel fyllet på pannekakene. Rull sammen og legg i en smurt ildfast form. Dryss over reven ost. Gratiner ca 7-10 minutter i ovn på 220 grader. Serveres varme med en grønn salat.

Canneloni

Dette er deigruller fylt med stuing av fisk, kjøtt ol. Serveres oftest fra formen.

Cannelloni med kylling
12 stk

12 cannellonirør
500 g kyllingbryst skåret i terninger
1 finhakket løk
1/4 ts timian
4 ss tørr vermouth
1/2 liter hønsebuljong
300 g kesam eller cottage cheese
6 ss revet parmesanost
250 g kokt finhakket grønnkål
svart pepper
revet muskatnøtt
30 g smør eller margarin
4 ss hvetemel
1/2 liter melk

Bland kyllingterninger, løk, timian og vermouth i en bolle. La alt marineres i minst 30 minutter.
Sil marinaden ned i en kjele. Hell i hønsebuljong og kok opp væsken. Tilsett kyllingterningene og la dem trekke i ca 4 minutter. Ta opp kyllingen og ta vare på buljongen.
Legg kyllingen i en kjøkkenmaskin og kjør forsiktig til alt er finhakket. Tilsett kesam, 4 ss parmesanost og grønnkål og kjør alt sammen. Smak til med pepper og revet muskat og la det stå litt.

Smelt smøret i en stor kjele. Tilsett mel og la det småfrese i 2 minutter. Hell i buljongen og kok opp. Rør godt slik at sausen blir klumpfri. Hell i melk og la alt trekke i 15 minutter.
Legg cannellonirørene i 4 liter kokende vann. Etter 15 minutter kan du prøvesmake. De skal være litt faste. Legg rørene i kaldt vann. Fyllforsiktig hvert rør med kyllingblandingen.

Legg dem i en ildfast form. Hell over sausen. Strø over resten av parmesanosten og stek under folie ved 200 C i ca 30 minutter. Fjern deretter folien og sett retten under grillen i ca 5 minutter til den får farge.

Farsert cannelloni
12-14 cannelloni eller riflede makaronirør

Fyll:
1 løk
1 gulrot
1 stk selleri
1 ss smør
250 g karbonadedeig
1 ss hakket persille
1 boks flådde tomater
salt
pepper
basilikum
reven ost til garnering

Kok makaronirørene i kokende lettsaltet vann ca 5 min. La dem renne godt av.
Damp finhakket løk, reven gulrot og finsnittet selleri i smør. Ha i karbonaden og rør med en gaffel så kjøttet ikke klumper seg. La kjøttet surre til det får farge.
Tilsett persille og tomater og la det hele småkoke ca 10 min. under omrøring.
Smak til med salt, pepper og basilikum.

Fyll makaronien med denne stuingen og legg alt i et smurt ovnfast fat. Hell litt kraft fra tomatene over og dryss med reven ost.
Sett formen i ovnen ved 200 C i ca 15 minutter til retten er gjennomvarm.
Serveres rett fra formen med reven ost ved siden av eller anrett på tallerkner.

Pizza

Såkalte minipizzaer kan brukes som forrett. Her må en tilpasse menyen etter dette.

Minipizza
4 porsjoner

4 små små pitabrød
3-4 ss tomatpure
1/2 rødløk, i tynne ringer
1 squash , i skiver
1 tomat, i skiver
4-6 soltørkede tomater, i strimler
Sort oliven, steinfri
1 ts oregano (tørket eller frisk)
1 ts basilikum (tørket eller frisk)
Salt og pepper
100 g TINE Mozzarella 16 %

Tilbehør:
Ferdig rømmedressing med hvitløk

I stekeovnen: 225 grader C, ca. 15 minutter

Smør tomatpurè på brødene .Legg på løkringer, squash, tomater og oliven i sirkel på brødet. Strø på krydder og dryss over med ost Stek minipizzaene. Server varm med ferdig rømmedressing til.

Minipizzaer
ca 25 stk

25 g gjær
1 1/2 dl lunkent vann
1 ss olje
1 krm salt
ca. 4 dl hvetemel

Fyll:
1 glass ferdig tomatsaus,
strimlet spekeskinke,
strimlet oliven,
sopp i skiver,
pølsestrimler,
cherrytomater i skiver osv.
2 dl revet gulost.

I Stekeovn: 8 minutter ved 225 gr.

Rør gjær ut i lunkent vann. Tilsett olje, salt og mel (litt etter litt). Elt til en smidig deig som slipper bollekanten. La den heve under håndkle 45 min. Ha deigen opp og kna den gjennom. Del i 26-28 biter. Rull til boller og kjevle tynt ut. Legg på papirkledd bakeplate. Gi alle et tynt lag tomatsaus. Så kan hver og en legge det fyllet han/hun synes best om på sine pizzaer. Dryss over ost og stek som angitt.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:588
Sommermat.Selskapsmat.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.